Ce s-ar întâmpla dacă în viața noastră nu ar exista muzica

Otilia Geavlete - Redactor Senior

V-ați imaginat vreodată cum ar fi viața noastră fără muzică? Lumea ar deveni, cu siguranță, un loc foarte tăcut și trist. Viața noastră, fără melodii și armonie, ar fi golită de emoție. Muzica ne ajută să îndepărtăm stresul, ne relaxează și ne motivează în perioadele dificile. Este deopotrivă artă, mijloc de comunicare și o sursă inepuizabilă de plăcere și divertisment.

Pentru foarte mulți oameni, o zi fără muzică pare imposibil de gândit. Muzica este o formă de artă care ajunge la sufletele tuturor. Pentru mulți reprezintă spațiul de siguranță și confort, pentru alții este sursa cotidiană de inspirație. Muzica ne poate face să înțelegem cu sufletul lucruri pe care cuvintele singure nu le pot transmite. În absența muzicii, viața noastră ar fi lipsită de expresie și de intensitatea emoțiilor. "Fără muzică, viața ar fi doar o greșeală.", acestea sunt vorbele lui Friedrich Nietzsche, filosoful pentru care arta în general și muzica în particular au reprezentat cele mai profunde forme de manifestare umană.

ascultand muzica

Muzica este conectată direct cu emoțiile noastre

Adesea ascultăm muzică atunci când suntem triști sau neliniștiți, pentru că ritmul acționează ca un adevărat eliberator de stres. Cineva spunea că muzica este paznicul inimii și mesagerul sentimentelor noastre. Muzica poate să ne schimbe instantaneu dispoziția, făcându-ne mai optimiști sau dând profunzime sentimentelor noastre. Atunci când ne simțim lipsiți de energie, o simplă melodie ne poate reda speranța.

Cercetări recente au demonstrat o legătură strânsă între muzică și sănătatea creierului. Se pare că muzica nu activează doar aria auditivă din creier, ci implică rețele neuronale ample, printre care și regiunile asociate cu emoțiile, creativitatea sau autocontrolul. Interesul pentru efectele pe care muzica le are asupra creierului a dus la crearea unui nou domeniu de cercetare, denumit neuromuzicologie. Astfel s-a demonstrat ceea ce vechile societăți intuiseră deja, cu sute de ani în urmă: muzica reprezintă vindecare, având efecte terapeutice atât asupra minții cât și a corpului. Studiile au arătat că muzica activează procese complexe în creier, afective, motorii și cognitive. În plus, reduce nivelul cortizonului, hormonul responsabil de apariția diferitelor tipuri de stres.De exemplu, într-un studiu care a implicat 400 de persoane ce urmau să fie supuse unei operații, cercetătorii au comparat efectul muzicii asupra pacienților, comparativ cu efectul unor medicamente anxiolitice.

S-a demonstrat că nivelul cortizolului - implicit al anxietății- era mai scăzut la persoanele care au ascultat muzică, în comparație cu cele care au luat calmante. Există deja cercetări care vor transforma muzica într-un leac pentru o serie de afecțiuni, inclusiv tulburările autiste sau deficitul de atenție și memorie. Insomnia, demența, durerile musculare, depresia sau chiar cancerul vor fi abordate prin efectele benefice ale muzicii. Așa că muzica nu trebuie considerată numai o manifestare artistică sau un mijloc de distracție, pentru că în viitor va deveni indispensabilă și ca metodă terapeutică.

Muzica ne face mai productivi și mai creativi

Muzica este o cheie pentru creativitate și îmbunătățirea funcționării mentale. Există numeroase dovezi că, atunci când ascultă muzică la locul de muncă, o persoană este mai bine dispusă și mai productivă. Muzica are puterea de a ne modifica dispoziția, îmbunătățind capacitatea noastă de a ne concentra pe sarcinile pe care le avem de rezolvat. Angajații care pot asculta muzica preferată la birou, au capacitatea de a rezolva mai repede anumite sarcini de serviciu și de a genera idei mai bune și soluții mai creative. Muzica de fundal crește performanțele în sacinile cognitive, îmbunătățește acuratețea și sporește randamentul în sarcinile repetitive. Efectul muzicii a fost studiat în câteva profesii specifice, demonstrându-se, de exemplu, că persoanele care lucrează în domeniul IT sunt mai fericite și lucrează mult mai eficient când ascultă muzică. Chiar și în cazul chirurgilor, muzica poate fi un suport excelent, diminuând stresul și crescând acuratețea în timpul operațiilor. Interesant este faptul că nu orice tip de muzică acționează în același mod. Astfel, muzica instrumentală sporește productivitatea, în vreme ce muzica însoțită de versuri o poate diminua. Muzica familiară este asociată cu creșterea concentrării și implicit a productivității

Muzica îmbunătățește performanțele fizice

Atunci când asculți muzică motivațională în timpul exercițiilor, te poate ajuta să reduci plictiseala și să-ți îmbunătățești calitatea activității. Conform unui studiu condus de psihologul sportiv C.I Karageorghis, muzica îmbunătățește performanțele fizice, crescând capacitatea de a exersa mai mult și cu eforturi mai mari și întârziind apariția oboselii. Muzica ajută la creșterea intensității, duratei și vitezei activităților fizice, Ritmul permite corpului să se adapteze mai ușor mișcărilor repetitive și prelungite. Chiar dacă nu ai dispoziție pentru o anumită activitate, muzica îți poate schimba starea, contribuind la capacitatea de a realiza exercițiile fizice cu constanță și perseverență. Muzica și mișcarea sunt parteneri buni. Ritmul și armonia muzicală stimulează ariile motorii ale creierului și dezvoltă capacitatea de mișcare corporală. Rezonanța dintre corp și sunet este maximă în timpul dansului. Ca și muzica, dansul reprezintă artă, manifestare emoțională și terapie deopotrivă. Cercetările au arătat că, atunci când ascultăm muzică, undele cerebrale se sincronizează cu ritmul muzical. De aceea, muzica plină de energie crește capacitatea de concentrare și vizteza de gândire, în vreme ce muzica mai calmă aduce relaxare, atât minții cât și corpului. Muzica are impact direct asupra ratei respiratorii și ritmului cardiac.

copil cantand

Muzica crește capacitatea de învățare

Muzica este un instrument foarte eficient pentru memorie. Cu toții am văzut că învățăm cântecele mult mai rapid decât orice alt material. Acest lucru se întâmplă pentru că mintea noastră este atrasă de muzică și reținem mai ușor lucrurile care ne plac. Copiii mici învață mult mai ușor prin muzică și ritm; de aceea, la grădiniță au succes poezioarele și cântecele. Acesta este și motivul pentru care ne aducem încă aminte, atât de bine, melodii și versuri cu rimă pe care le-am deprins în copilăria timpurie. Muzica a fost folosită chiar pentru ca elevii să învețe tabla înmulțirii. Aceștia au reținut mult mai ușor operațiile de înmulțire, datorită caracterului plăcut al muzicii și înclinației naturale pentru ritm. Muzica a fost folosită și pentru a dezvolta abilitățile lingvistice ale copiilor. Cântecele și poezia devoltă limbajul și vocabularul copilului de la vârste fragede. Copiii recunosc voci, tonuri și cuvinte, înainte de a începe efectiv să vorbească. Când ascultă cuvinte asociate cu muzică, acestea au un mare impact asupra minții lor, stimulându-le capacitatea de înțelegere și imaginația. Muzica devine un adevărat limbaj pentru ei, mult mai atractiv decât comunicarea obișnuită. Capacitatea de ascultare a copilului se dezvoltă mult mai ușor grație muzicii.

Muzica reglează chimia creierului

Unul dintre modurile prin care muzica afectează dispoziția este prin stimularea producerii anumitor substanțe la nivel cerebral. Atunci când asculți muzică, crește producția neurotransmițătorului dopamină, molecula implicată în stimularea motivației și parte integrantă a sistemului de recompensă al creierului, același care este activat de experiențele plăcute precum o prăjitură bună, dragostea sau competițiile incitante. Atunci când auzim pe neașteptate o melodie preferată, o cantitate mică de dopamină este eliberată, ceea ce ne stimulează buna dispoziție. Atunci când participăm la concerte împreună cu alte persoane sau cântăm într-un grup, este stimulată eliberarea unui alt hormon, oxitocina. Aceasta a fot denumită "molecula fericirii și a încrederii", contribuind la creșterea legăturii cu ceilalți.

Muzica ne face persoane mai bune

concert

Muzica are capacitatea de a aduce la suprafață partea bună din oameni. S-au făcut studii privind legătura dintre muzică și comportamentul prosocial. S-a arătat că muzica stimulează acele comportamente care vin în sprijinul celorlalți, precum empatia, bunătatea, generozitatea, speranța și cooperarea. Muzica îi face pe oameni mai disponibili să folosească timp și energie în beneficiul altora. Efectele prosociale ale muzicii au fost observate atât la copii cât și la adulți. Atunci când ascultă versuri motivaționale și melodii prosociale (un exemplu este cântecul We are the World), oamenii sunt mai predispuși spre bunătate și generozitate, chiar spre a sprijini financiar diferite cauze. Unul dintre efectele esențiale ale muzicii este că poate conecta oamenii, că diminuează prejudiciile și teama și reduce diferențele interumane.

Surse: https://medium.com; https://www.theodysseyonline.com; https://targetstudy.com;
https://bebrainfit.com; https://www.sciencedaily.com; https://www.accessscience.com; https://psycnet.apa.org

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Răspunsul bisericii la decesul bebelușului după botez: "Dacă se întâmplă ceva, este numai greşeala noastră". Ce părere au medicii
  Răspunsul bisericii la decesul bebelușului după botez: "Dacă se întâmplă ceva, este numai greşeala noastră". Ce părere au medicii

  Vestea decesului bebeluşului din Suceava botezat duminică, pe 31 ianuarie, a îndurerat şi a revoltat deopotrivă. Parcurge cu atenţie articolul de mai jos pentru a descoperi care...

  Suferința lui luase sfârșit. A noastră se întețea. Nici nu știam că există sicrie pentru copilași
  Suferința lui luase sfârșit. A noastră se întețea. Nici nu știam că există sicrie pentru copilași

  Orice tânără familie își dorește un copil care se le întregească fericirea. Acesta a fost și visul meu și al soțului meu. Din păcate pentru noi nu a fost usor sa...

  Cum apare stresul în viața noastră? 5 metode care te ajută să te relaxezi
  Cum apare stresul în viața noastră? 5 metode care te ajută să te relaxezi

  Fiecare dintre noi percepe stresul în mod diferit, de aceea și reacțiile care survin în cazul în care suntem stresați variază mult de la persoană la persoană....

  Ce se întâmplă dacă bebelușul înghite apă cu șampon
  Ce se întâmplă dacă bebelușul înghite apă cu șampon

  Băița bebelușului reprezintă o provocare, în special pentru proaspeții părinți. De exemplu, nu este exclus ca micuțul să înghită apă. Dar dacă aceasta conține...

  Ce se întâmplă dacă faci dragoste când ești lăuză?
  Ce se întâmplă dacă faci dragoste când ești lăuză?

  Un subiect sensibil, însă deloc de neglijat este reluarea activității sexuale după naștere, fie că vorbim de nașterea pe cale vaginală sau nașterea prin operație cezariană....

  Scrisoarea deschisa a Andreei Marin către autoritati: Trebuie să îi protejam pe cei ce au viața noastră în mâinile lor. Cum îi putem ajuta?
  Scrisoarea deschisa a Andreei Marin către autoritati: Trebuie să îi protejam pe cei ce au viața noastră în mâinile lor. Cum îi putem ajuta?

  Situația actuală cu răspândirea coronavirusului este de-a dreptul alarmantă. În pofida măsurilor pe care le iau autoritățile, cetățenii continuă să se simtă lipsiți...

  Ce se întâmplă dacă ai lichid amniotic în exces?
  Ce se întâmplă dacă ai lichid amniotic în exces?

  Prezența lichidului amniotic în exces în sarcină poate fi consecință unei malformații fetale, unui diabet zaharat slab controlat al mamei sau unor anomalii ale cromozomilor....

  I-am spus soțului meu să mă aleagă pe mine și nu copilul, dacă se întâmplă ceva grav la naștere
  I-am spus soțului meu să mă aleagă pe mine și nu copilul, dacă se întâmplă ceva grav la naștere

  Medicina avansată ne face să uităm câteodată că nașterea are riscurile ei și pot apărea complicații care pun viața mămicii și a copilului în pericol. Însă o...

  © 2022 Qbebe