6 moduri prin care stresul de la job poate afecta dezvoltarea copilului tău

6 moduri prin care stresul de la job poate afecta dezvoltarea copilului tău

Părinții nu-și dau seama, dar adesea aduc cu ei acasă stresul de la serviciu. Iar copiii sunt cei care știu cel mai bine acest lucru. Majoritatea persoanelor declară că se simt supraîncărcate la serviciu, iar multe dintre ele muncesc și 9-10 ore pe zi. Cerințele de la locul de muncă au devenit, de asemenea, mai greu de îndeplinit, astfel că mulți angajați simt că nu au timpul necesar să ducă totul la bun sfârșit. Stresul este o consecință firească a acestei stări de fapt. Din păcate, părinții poartă cu ei reziduuri ale zilei de muncă, pe care le aduc în viața copiilor. În felul acesta, timpul petrecut cu cei mici este mai puțin calitativ, iar dezvoltarea copilului poate fi profund afectată.

Cercetătorii și psihologii știu de multă vreme- și îi avertizează constant pe părinți- că stresul profesional afectează dezvoltarea copiilor. Astfel, în articole din diferite reviste, sunt postate știri alarmante precum:
"Atunci când părinții se află sub orice formă de stres, financiar, emoțional, sau alte tipuri, dezvoltarea copilului este alterată, de la vârste timpurii până în adolescență și chiar mai târziu. Stresul se transmite copilului, modificând activitatea anumitor gene, care sunt implicate în dezvoltarea creierului. În felul acesta, efectul stresului la părinte se amprentează permanent în creierul copilului." (Daily Beast)
sau
"Nivelul crescut de stres al părinților poate avea efecte nocive asupra copilului, determinând tulburări de dispoziție ale acestuia, adicții sau chiar favorizând afecțiuni precum ADHD sau autism." (Forbes)

mama stres
În America, 68% dintre adulți se declară stresați, în vreme ce peste 30% dintre părinți reclamă un nivel foarte ridicat de stres. Un chestionar aplicat la 1000 de copii din Statele Unite a arătat că peste 90% dintre aceștia își dau seama că părinții lor sunt stresați și au multiple sentimente negative legate de acest lucru, precum tristețe, îngrijorare, frustrare și chiar furie.
Dintre modurile prin care stresul la job afectează dezvoltarea copilului, șapte sunt marcante și pot avea efecte pe termen lung:

1. Copiii ai căror părinți sunt stresați au, de asemenea, un nivel ridicat de stres toxic

Stresul este contagios. Când părintele are un nivel ridicat de stres, acesta se transmite la copil, care poate deveni agitat, anxios, având dificultăți de concentrare. Inclusiv simptome mai grave, precum depresia, se pot instala la copil. Părinții trebuie să fie conștienți că nu numai emoțiile lor negative și stilul de parenting îl influențează pe copil. Stresul este un factor major, care afectează modul de a fi al copilului, în integralitatea lui.

2. Relația părinte- copil poate fi afectată, ca răspuns la stres

Ca răspuns la stresul resimțit, copilul își poate schimba comportamentul, ceea ce va produce frustrare și reacții inadecvate la părinte. În felul acesta, relația părinte-copil este, la rândul său, afectată. Copilul nu se simte în largul său, în preajma unui părinte stresat. Gradul de anxietate ridicat îl face ezitant în a se apropia de părinți. El simte că nu are cu cine să împărtășească propriile sale griji, lucrurile importante pentru el. În felul acesta, încrederea în părinte și comunicarea pot suferi deteriorări greu de reparat, în absența unei intervenții din partea părintelui.

3. Copilul poate prezenta tulburări de alimentație

Un studiu al Asociației Americane de Psihologie a evidențiat o posibilă corelație între tendința copiilor de a se supraalimenta și prezența stresului la părinte. Pentru că atunci când părinții sunt stresați, copiii au, la rândul lor, nivele mai înalte de anxietate și stres, pot compensa mâncând și dormind în exces. Astfel, copiii supraponderali au raportat mai frecvent faptul că părinții lor au diferite forme de stres, comparativ cu copiii cu greutate normală.

4. Copiii cu părinți stresați au dificultăți școlare

Rezultatele școlare ale copiilor pot avea de suferit, în corelație cu stresul părinților. Acest lucru se poate întâmpla fie indirect, din cauză că timpul părinților este limitat și nu se pot implica în pregătirea și supravegherea copilului; fie prin influența pe care stresul parental o are asupra copilului, determinând la acesta stări care fac dificilă adaptarea școlară și performanța.

5. Stresul toxic la părinte cauzează probleme de sănătate la copil

Stresul mamei în timpul sarcinii influențează dezvoltarea intrauterină a copilului, putând determina, după naștere, predispoziție către tulburări comportamentale sau ADHD. Totodată, reacția la stres a copilului poate conduce la somatizări, prin care se exprimă problemele afective ale acestuia, determinate de faptul că se simte adesea ignorat și frustrat.

copil trist

6. Stresul transmis de părinte determină o stare permanentă de alertă la copil

Pentru copil, dobândirea stării de calim și echilibru interios are efecte foarte importante pe termen lung. În scimb, stresul părintelui activează sistemele de alertă ale copilului, punându-l într-o stare de permanentă așteptare a ceva periculos ce stă să se întâmple. Acest lucru determină modificăai biochiimice și funcționale în organismul copilului, precum creșterea nivelului de adrenalină și cortizol. Pe termen lung, aceste modificări afectează starea de sănătate a copilului, atât la nivel fizic cât și emoțional. Psihicul copilului este supus tensiunilor, devine mai fragil și mai vulnerabil, ceea ce duce la reacții emoționale exagerate. Totodată, astfel de modificări stau la baza transformării sale într-un adult care poate suferi de o serie de afecțiuni, precum hipertensiune, obezitate, boli de inimă, tulburări nervoase.

Cum să ferești copilul de stres

Cel mai important lucru este să ai o relație pozitivă și suportivă cu copilul, să-i dai atenția cuvenite și să nu uiți să-l reconfortezi, indiferent de faptul că ești stresat sau nu. Adesea, lăsăm pe planul doi lucrurile care sunt importante pentru noi, concentrându-ne pe amănunte care ne constrâng în viața de zi cu zi, lăsându-ne manipulați de dificultăți și cerințe, în detrimentul relațiilor autentice și a aspectelor care contează. Relația cu copilul și binele său trebuie să reprezinte o prioritate, pentru că ea este baza succesului viitor al copilului nostru. Chiar dacă este foarte ocupat, părintele nu trebuie să renunțe la un timp minim oferit copilului, în care acesta să-și poată exprima sentimentele și simtă că este susținut. Trei pași esențiali pot aduce mai multă liniște în viața copilului tău și îl pot feri de efectele nocive ale stresului parental:

1. Oferă-i copilului un interval numai al lui, oricât de scurt

Fă tot posibilul să lași grijile la o parte, atunci când simți că copilul are nevoie de ajutorul tău. Stresul și grijile nu pleacă nicăieri, le vei regăsi după ce îi dai atenția și asistența cuvenită copilului, Pur și simplu, pune-le între paranteze, în acea perioadă în care decizi să interacționezi cu copilul. Chiar și atunci când ești sub presiune, îi poți spune copilului: „Ascultă, sunt foarte ocupat azi, nu am deloc timp. Dar vreau să stau cu tine și să te ascult, pentru că relația noastră este cea mai importantă. Chiar dacă nu pot mai mult, ce-ar fi să stăm de vorbă sau să ne jucăm măcar 15 minute? Sau putem face ceva ce-ți dorești în acest răstimp." Sigur vei găsi acest sfert de oră, indiferent cât de aglomerat și de stresat ești. Iar această atenție pe care i-o oferi copilului, concentrându-te doar pe el în acest interval face adevărate minuni. Copilul te va înțelege, va aprecia efortul tău și își va lua energia necesară pentru a se simți bine mai târziu.

2. Dă atenție interacțiunii cu copilul și felului în care te comporți

Chiar dacă nu intenționezi să-l rănești pe cel mic, stresul te poate face să-i adreseză cuvinte grăbite, cu încărcătură negativă, să-i transmiți sentimente de iritare și de respingere. Un moment de atenție și de conștientizare asupra stresului tău și modului în care acționează te va face să înțelegi ce consecințe poate avea. Stresul îți secătuiește rezervele de energie, astfel că ulterior orice mic inconvenient ți se va părea de proporții exagerate, iar interacțiunea cu copilul poate fi afectată profund de această percepție disproporționată. Este în regulă să-i spui că nu ai timp în momentul respectiv, dar trebuie s-o faci într-o manieră calmă, blânndă și iubitoare și să-l asiguri că veți recupera mai târziu. De asemenea, trebuie să-i subliniezi faptul că emoțiile negative pe care le simți uneori nu au nici o legătură cu el și să-i explici eventual care sunt sursele acestor emoții.

mama copil
3. Caută suport pentru diminuarea stresului

Una dintre cele mai bune variante este întărirea rețelei tale de suport social. Fie că este vorba de membri ai familiei, prieteni , cunoștințe, găsește moduri ingenioase de a te baza pe susținerea lor, măcar în anumite privințe. Chiar și o discuție ca să-ți descarci emoțiile sau o un moment de relaxare cu un prieten sunt de ajutor. Cu cât ești mai izolat, cu atât este mai dificil să faci față stresului.

Nu uita că stresul este o realitate care poate pune stăpânire pe tine și îți poate afecta profund existența. Dar nu este mereu la fel, nivelurile de stres fluctuează pe parcursul unei zile, chiar dacă noi avem tendința să-l percepem global. Cu cât suntem mai conștienți de momentele stresante, de factorii care declanșează stările de tensiune și de capacitatea noastră de a le face față, cu atât vom putea împiedica stresul să pătrundă în viața copiilor noștri. Introspecția și controlul emoțional sunt o muncă dificilă, care necesită timp, dar, cu siguranță, rezultatele merită investiția.

Surse: https://www.thejakartapost.com; http://www.nbcnews.com; https://www.mother.ly; https://www.romper.com

 

Articolul urmator
5 moduri prin care îl poți încuraja pe copilul tău care învață acasă, să socializeze
5 moduri prin care îl poți încuraja pe copilul tău care învață acasă, să socializeze

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    5 moduri prin care mama poate să stimuleze tatăl să fie mai implicat în viața copilului
    5 moduri prin care mama poate să stimuleze tatăl să fie mai implicat în viața copilului

    La fel ca mamele, tații sunt și ei modele pentru copii, având un impact semnificativ în dezvoltarea lor armonioasă. Dacă îți critici prea mult partenerul în...

    5 moduri simple prin care poți păstra o relație sănătoasă cu soțul tău
    5 moduri simple prin care poți păstra o relație sănătoasă cu soțul tău

    Nu este un secret faptul că este nevoie de mai mult decât de dragoste pentru a menține o relație sau o căsnicie puternică și sănătoasă. Pe lângă sentimentele puternice,...

    Cele 4 moduri prin care copilul tău te îngrașă
    Cele 4 moduri prin care copilul tău te îngrașă

    Odată ce devii mamă, îți dorești mai mult ca oricând să fii sănătoasă și în formă pentru copilul tău. În ciuda eforturilor tale, anumite rutine din viața...

    10 moduri prin care poți să dăruiești cel mai de neprețuit cadou Crăciunul acesta: timpul tău
    10 moduri prin care poți să dăruiești cel mai de neprețuit cadou Crăciunul acesta: timpul tău

    Cum se apropie perioada Crăciunului, cum începem să ne agităm în legătură cu darurile pentru cei dragi. Ce ar fi ca anul acesta, în loc să alergi prin magazine după...

    Dragostea de mamă nu poate fi egalată! O femeie a renunțat la job pentru a găsi un tratament pentru boala rară a fiicei sale
    Dragostea de mamă nu poate fi egalată! O femeie a renunțat la job pentru a găsi un tratament pentru boala rară a fiicei sale

    Știm deja că mamele au o putere interioară fantastică, în special atunci când vine vorba de a-și proteja sau ajuta copiii. Această mamă de peste hotare și-a dat demisia...

    10 moduri prin care muzica ne menține sănătatea psihică
    10 moduri prin care muzica ne menține sănătatea psihică

    Ți-ai imaginat vreodată cum ar fi fost lumea noastră fără muzică? Nici noi! De fapt, nici nu vrem să ne gândim la așa ceva. Muzică are puterea de a aduce oamenii...

    Rolul activităților educative în dezvoltarea copilului tău
    Rolul activităților educative în dezvoltarea copilului tău

    Odată cu sosirea toamnei, mulți părinți încep să se gândească să își înscrie copiii la tot felul de activități educative pentru a-i ajuta să își...

    25 de moduri originale și de succes prin care îți poți trezi adolescentul
    25 de moduri originale și de succes prin care îți poți trezi adolescentul

    Printre provocările pe care le ai când ești mama unui copil aflat în perioada adolescenței se numără și aceasta: zi de zi trebuie să te „lupți” pentru a-l...

    © 2024 Qbebe