10 lucruri pe care le faci și despre care nu știai că afectează dezvoltarea copilului tău

Irina Olteanu - Redactor Senior

Atunci când ești mămică pentru prima dată este posibil să faci unele lucruri care pot influența în mod semnificativ dezvoltarea copilului tău, precum modul în care discuți cu el sau emoțiile pe care le exprimi față de el/ea. Dacă ești curioasă care sunt și restul, te invităm să le descoperi în acest articol.

Dezvoltarea copilului - programată genetic sau influențată de mediu?

Pare că în primele luni de viață bebelușul nu face decât să mănânce, să doarmă și să murdărească scutece. Și, desigur, să plângă mult. Multe mame însă se întreabă cum se vor dezvolta cei mici și ce tip de personalități vor avea. Nu este posibil însă să îți dai seama despre acest lucru de la o vârstă atât de fragedă, dar mici gesturi pot să îți contureze o oarecare idee de perspectivă. Astfel, mămicile de fete își pot imagina că fetele le vor semăna sau că băieții vor păși pe urmele taților. Există situații în care niciuna dintre variante nu se adeverește, copilul dezvoltând o personalitate diferită de a ambilor părinți. Unii experți sunt de părere că personalitatea copilului este programată genetic și începe să se dezvolte chiar din mediul intrauterin, în vreme ce alții consideră că factorii externi joacă un rol major în ceea ce privește comportamentul unui copil. În acest sens, părinților nu le rămâne decât să se concentreze asupra creșterii copiilor în așa fel încât să își dezvolte abilitățile și să spere că vor deveni adulți sensibili. Iată în continuare ce lucruri pe care le face mama pot afecta dezvoltarea copilului tău.

1. Locul unde mama alege să trăiască

Tipul de îngrijire și protecție oferit de mame copiilor influențează personalitatea celor mici; este vorba de toți factorii din mediul fizic (mărimea casei, curățenia acesteia, oamenii din jur și din vecinătate, comportamentul fraților, al colegilor și al profesorilor, tipul de alimentație și de vestimentație), dar și cele sociale (lucrurile pe care le fac oamenii dintr-o societate).

2. Tipul de hrană consumată

Mamele sunt singurele care decid dacă să își alăpteze sau să își hrănească bebelușii cu lapte praf după ce vin pe lume. Indiferent de alegerea lor, personalitatea bebelușului este influențată. Conform specialiștilor, este recomandat ca femeile să alăpteze exclusiv timp de 6 luni ca urmare a impactului pozitiv pe care îl are aceasta asupra sănătății bebelușului (scade riscul de infecții și alergii). Există o serie de probleme asociate copiilor hrăniți cu lapte praf, ce includ comportament bolnăvicios repetat, care poate modela personalitatea copilului în mod negativ. Alăptarea se dovedește astfel benefică și pentru sănătatea psihologică.

lucruri pe care le faci si afecteaza dezvoltarea copilului

3. Conversația purtată cu bebelușul

Acele mame care vorbesc neîncetat cu bebelușii lor îi influențează fără să știe. Personalitatea unui copil este dezvoltată semnificativ prin timpul de limbaj pe care îl aude chiar dacă nu este capabil să vorbească. Fără să folosească un limbaj bebelușesc, mamele pot apela la un limbaj normal și simplu care va stimula personalitatea și, desigur, limbajul copilului, ajutându-i să își clădească o încredere în sine puternică. Ulterior copiulul va dezvolta abilități lingvistice importante care îi vor fi de folos când va crește.

4. Lucrurile pe care le ascultă și pe care le privește când este cu copilul

Bebelușii încep să perceapă sunetul la vârsta de 18 săptămâni gestaționale. Chiar dacă auzul lor nu este complet dezvoltat, pot să audă și să răspundă la diverse sunete din mediul intrauterin. Astfel, dacă mama petrece mult timp vizionând tv și ascultând muzică, bebelușul ei va imita comportamentul. Un timp excesiv de vizionare a televizorului poate conduce la obezitate, probleme cu ochii, inima și creierul și tulburări în învățare. Mamele trebuie să își încurajeze copiii să se joace.

5. Expunerea diverselor emoții

Bazele personalității unui copil ies la iveală la vârsta de aproximativ 4 luni. Bebelușul începe să dea dovadă de tipare ușoare de sentimente și comportamente, iar ceea ce face mama în acest moment poate influența percepția asupra propriei persoane. În special emoțiile mamei, încă din timpul sarcinii, pot afecta personalitatea bebelușului, ea transmițând anxietatea sa; se pare că acei bebeluși care au fost anxioși în primele săptămâni de viață au șanse mai mari să fie anxioși ca adulți. A existat și un studiu asupra unui număr de 8000 de copii care a relevat că acei copii ai femeilor cu trăsături de personalitate asociate problemelor emoționale au fost expuși unui risc de depresie, anxietate și auto-rănire în adolescență. Emoțiile mai pozitive manifestate de către mamă pot ajuta.

6. Existența unor frați/surori

Modul în care mama își tratează și crește primul copil va fi diferit de modul în care îi crește pe următorii. Ordinea nașterii va influența de asemenea personalitatea acestora în mod inerent, astfel copilul mai mare având tendința de responsabilitate, în vreme ce copilul al doilea preia un rol de inițiator, încercând mereu să își depășească fratele. Pe de altă parte, un copil singur la părinți are tendința de a concura cu părinții și întâmpină dificultăți în interacțiunea socială. Indiferent de situație, mamele trebuie să își trateze toți copiii în mod egal.

7. Etichetarea unui copil

Mai des decât ar trebui, un părinte ajunge să pună etichete copilului său încă înainte de a veni pe lume și apoi în copilărie, fără să știe că îi va afecta personalitatea. Astfel, un părinte care îi spune constant copilului că este agitat, va avea parte de un copil agitat. Odată ce copilul crește și învață cum este perceput nu va mai exista posibilitatea de a se manifesta liber, ci doar să urmărească eticheta care i-a fost deja atribuită. Este important să îi permiți copilulu tău să își exprime propria personalitate. 

8. Predarea propriei culturi către copil

Cultura mamei poate avea un impact semnificativ asupra personalității copilului și nu trebuie trecută cu vederea, la fel ca valorile și normele acceptate într-o anumită societate. Chiar și gemenii identici crescuți în culturi diferite vor dezvolta personalități diferite. Cultura are rolul de a influența modul în care copiii învață și se comportă, începând de la modul în care se îmbracă și până la ceea ce mănâncă. Pe măsură ce crește va asimila în mod subconștient cultura mamei și va manifesta trăsături comune de personalitate.

lucruri pe care le faci si afecteaza dezvoltarea copilului

9. Modul în care își tratează bebelușul

Stilul de parenting pe care îl ai ca mama poate influența personalitatea bebelușului, putând determina dacă copilul va fi introvertit sau extrovertit. De exemplu, unii părinți urmează un stil autoritar, ce implică reguli stricte - dacă sunt încălcate urmează pedeapsa. Alții optează pentru stilul permisiv, unde este oferit un grad mare de libertate copilului și lipsesc pedepsele. Fiecare dintre ele afectează copilul în mod diferit și modelează personalități diferite. 

10. Dacă ești un exemplu bun

Se știe deja că cei mici imită comportamentul părinților când cresc și de aceea ajung la maturitate să urmeze același traseu profesional. Astfel, mamele care reprezintă un model de urmat își influențează copiii în mod pozitiv, contribuind prin trăsăturile și comportamentul său la conturarea personalității copilului. Este important să încerci să întărești comportamentul pozitiv și, nu uita, că un copil este oglinda părinților, așa că acordă atenție gesturilor și vorbelor tale și gândește-te că reprezinți un model.

Surse: www.babygaga.com https://medicalxpress.com https://timesofindia.indiatimes.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Celebrități despre care nu știai că sunt gemeni
  Celebrități despre care nu știai că sunt gemeni

  Nașterile de gemeni nu sunt atât de speciale pe cât îți imaginezi, drept dovadă că și în rândul celebrităților sunt întâlnite o mulțime. Noi...

  20 de celebrități despre care nu știai că au origini în România
  20 de celebrități despre care nu știai că au origini în România

  Fie că este vorba despre lumea filmului, despre teatru, fie că este vorba despre alte arte sau despre universul științific, în oricare dintre ele regăsim și persoane faimoase cu...

  10 lucruri pe care copilul tău nu trebuie sa le facă înainte de somn
  10 lucruri pe care copilul tău nu trebuie sa le facă înainte de somn

  Printre cele mai frecvente provocări ale unei mame se numără și pregătirea copilului pentru somn. Fie că sunt mai mici, fie că sunt mai mari, în general copiii nu se lasă ușor...

  Ce este frenul lingual și cum afectează dezvoltarea bebeușului
  Ce este frenul lingual și cum afectează dezvoltarea bebeușului

  Tot mai mulți părinți au întrebări cu privire la frenul lingual, cunoscut, popular, și sub denumirea de ”ața sub limbă”. Adevărul este că fiecare om are fren...

  4 lucruri pe care trebuie să le ai în vedere atunci când alegi scutecele copilului
  4 lucruri pe care trebuie să le ai în vedere atunci când alegi scutecele copilului

  Să alegi scutecele potrivite pentru bebelușul tău nu este atât de simplu pe cât pare. Rafturile magazinelor sunt pline de astfel de produse, iar proaspeții părinți ajung...

  7 moduri deștepte prin care să faci ghiozdanul copilului mai ușor
  7 moduri deștepte prin care să faci ghiozdanul copilului mai ușor

  După mai multe cercetări efectuate de-a lungul timpului, oamenii de știință au ajuns la concluzia că un ghiozdan prea greu poate afecta semnificativ sănătatea copilului. În...

  Care este talentul ascuns pe care nu știai că îl ai, în funcție de zodia ta
  Care este talentul ascuns pe care nu știai că îl ai, în funcție de zodia ta

  Reușești să captezi imediat atenția celor din jur atunci când ai ceva de spus? Prietenii îți spun deseori că ești un bun ascultător și că dai mereu cele mai bune...

  3 lucruri îngrozitoare pe care le-am spus copilului meu
  3 lucruri îngrozitoare pe care le-am spus copilului meu

  Părințeala nu este un lucru deloc ușor. Dincolo de clișeu, este ceea ce va spune orice părinte. Și simt asta în fiecare zi, de cinci ani încoace, de când o am pe...

  © 2022 Qbebe