10 lucruri pe care le faci și despre care nu știai că afectează dezvoltarea copilului tău

10 lucruri pe care le faci și despre care nu știai că afectează dezvoltarea copilului tău

Irina Olteanu - Redactor Senior

Atunci când ești mămică pentru prima dată este posibil să faci unele lucruri care pot influența în mod semnificativ dezvoltarea copilului tău, precum modul în care discuți cu el sau emoțiile pe care le exprimi față de el/ea. Dacă ești curioasă care sunt și restul, te invităm să le descoperi în acest articol.

Dezvoltarea copilului - programată genetic sau influențată de mediu?

Pare că în primele luni de viață bebelușul nu face decât să mănânce, să doarmă și să murdărească scutece. Și, desigur, să plângă mult. Multe mame însă se întreabă cum se vor dezvolta cei mici și ce tip de personalități vor avea. Nu este posibil însă să îți dai seama despre acest lucru de la o vârstă atât de fragedă, dar mici gesturi pot să îți contureze o oarecare idee de perspectivă. Astfel, mămicile de fete își pot imagina că fetele le vor semăna sau că băieții vor păși pe urmele taților. Există situații în care niciuna dintre variante nu se adeverește, copilul dezvoltând o personalitate diferită de a ambilor părinți. Unii experți sunt de părere că personalitatea copilului este programată genetic și începe să se dezvolte chiar din mediul intrauterin, în vreme ce alții consideră că factorii externi joacă un rol major în ceea ce privește comportamentul unui copil. În acest sens, părinților nu le rămâne decât să se concentreze asupra creșterii copiilor în așa fel încât să își dezvolte abilitățile și să spere că vor deveni adulți sensibili. Iată în continuare ce lucruri pe care le face mama pot afecta dezvoltarea copilului tău.

1. Locul unde mama alege să trăiască

Tipul de îngrijire și protecție oferit de mame copiilor influențează personalitatea celor mici; este vorba de toți factorii din mediul fizic (mărimea casei, curățenia acesteia, oamenii din jur și din vecinătate, comportamentul fraților, al colegilor și al profesorilor, tipul de alimentație și de vestimentație), dar și cele sociale (lucrurile pe care le fac oamenii dintr-o societate).

2. Tipul de hrană consumată

Mamele sunt singurele care decid dacă să își alăpteze sau să își hrănească bebelușii cu lapte praf după ce vin pe lume. Indiferent de alegerea lor, personalitatea bebelușului este influențată. Conform specialiștilor, este recomandat ca femeile să alăpteze exclusiv timp de 6 luni ca urmare a impactului pozitiv pe care îl are aceasta asupra sănătății bebelușului (scade riscul de infecții și alergii). Există o serie de probleme asociate copiilor hrăniți cu lapte praf, ce includ comportament bolnăvicios repetat, care poate modela personalitatea copilului în mod negativ. Alăptarea se dovedește astfel benefică și pentru sănătatea psihologică.

lucruri pe care le faci si afecteaza dezvoltarea copilului

3. Conversația purtată cu bebelușul

Acele mame care vorbesc neîncetat cu bebelușii lor îi influențează fără să știe. Personalitatea unui copil este dezvoltată semnificativ prin timpul de limbaj pe care îl aude chiar dacă nu este capabil să vorbească. Fără să folosească un limbaj bebelușesc, mamele pot apela la un limbaj normal și simplu care va stimula personalitatea și, desigur, limbajul copilului, ajutându-i să își clădească o încredere în sine puternică. Ulterior copiulul va dezvolta abilități lingvistice importante care îi vor fi de folos când va crește.

4. Lucrurile pe care le ascultă și pe care le privește când este cu copilul

Bebelușii încep să perceapă sunetul la vârsta de 18 săptămâni gestaționale. Chiar dacă auzul lor nu este complet dezvoltat, pot să audă și să răspundă la diverse sunete din mediul intrauterin. Astfel, dacă mama petrece mult timp vizionând tv și ascultând muzică, bebelușul ei va imita comportamentul. Un timp excesiv de vizionare a televizorului poate conduce la obezitate, probleme cu ochii, inima și creierul și tulburări în învățare. Mamele trebuie să își încurajeze copiii să se joace.

5. Expunerea diverselor emoții

Bazele personalității unui copil ies la iveală la vârsta de aproximativ 4 luni. Bebelușul începe să dea dovadă de tipare ușoare de sentimente și comportamente, iar ceea ce face mama în acest moment poate influența percepția asupra propriei persoane. În special emoțiile mamei, încă din timpul sarcinii, pot afecta personalitatea bebelușului, ea transmițând anxietatea sa; se pare că acei bebeluși care au fost anxioși în primele săptămâni de viață au șanse mai mari să fie anxioși ca adulți. A existat și un studiu asupra unui număr de 8000 de copii care a relevat că acei copii ai femeilor cu trăsături de personalitate asociate problemelor emoționale au fost expuși unui risc de depresie, anxietate și auto-rănire în adolescență. Emoțiile mai pozitive manifestate de către mamă pot ajuta.

6. Existența unor frați/surori

Modul în care mama își tratează și crește primul copil va fi diferit de modul în care îi crește pe următorii. Ordinea nașterii va influența de asemenea personalitatea acestora în mod inerent, astfel copilul mai mare având tendința de responsabilitate, în vreme ce copilul al doilea preia un rol de inițiator, încercând mereu să își depășească fratele. Pe de altă parte, un copil singur la părinți are tendința de a concura cu părinții și întâmpină dificultăți în interacțiunea socială. Indiferent de situație, mamele trebuie să își trateze toți copiii în mod egal.

7. Etichetarea unui copil

Mai des decât ar trebui, un părinte ajunge să pună etichete copilului său încă înainte de a veni pe lume și apoi în copilărie, fără să știe că îi va afecta personalitatea. Astfel, un părinte care îi spune constant copilului că este agitat, va avea parte de un copil agitat. Odată ce copilul crește și învață cum este perceput nu va mai exista posibilitatea de a se manifesta liber, ci doar să urmărească eticheta care i-a fost deja atribuită. Este important să îi permiți copilulu tău să își exprime propria personalitate. 

8. Predarea propriei culturi către copil

Cultura mamei poate avea un impact semnificativ asupra personalității copilului și nu trebuie trecută cu vederea, la fel ca valorile și normele acceptate într-o anumită societate. Chiar și gemenii identici crescuți în culturi diferite vor dezvolta personalități diferite. Cultura are rolul de a influența modul în care copiii învață și se comportă, începând de la modul în care se îmbracă și până la ceea ce mănâncă. Pe măsură ce crește va asimila în mod subconștient cultura mamei și va manifesta trăsături comune de personalitate.

lucruri pe care le faci si afecteaza dezvoltarea copilului

9. Modul în care își tratează bebelușul

Stilul de parenting pe care îl ai ca mama poate influența personalitatea bebelușului, putând determina dacă copilul va fi introvertit sau extrovertit. De exemplu, unii părinți urmează un stil autoritar, ce implică reguli stricte - dacă sunt încălcate urmează pedeapsa. Alții optează pentru stilul permisiv, unde este oferit un grad mare de libertate copilului și lipsesc pedepsele. Fiecare dintre ele afectează copilul în mod diferit și modelează personalități diferite. 

10. Dacă ești un exemplu bun

Se știe deja că cei mici imită comportamentul părinților când cresc și de aceea ajung la maturitate să urmeze același traseu profesional. Astfel, mamele care reprezintă un model de urmat își influențează copiii în mod pozitiv, contribuind prin trăsăturile și comportamentul său la conturarea personalității copilului. Este important să încerci să întărești comportamentul pozitiv și, nu uita, că un copil este oglinda părinților, așa că acordă atenție gesturilor și vorbelor tale și gândește-te că reprezinți un model.

Surse: www.babygaga.com https://medicalxpress.com https://timesofindia.indiatimes.com

Articolul urmator
6 lucruri pe care NU trebuie să le spui niciodată unui copil care plânge

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    12 lucruri pe care să le faci dacă soțul alege familia lui în locul tău
    12 lucruri pe care să le faci dacă soțul alege familia lui în locul tău

    Odată ce te căsătorești, cel mai mult îți dorești să ai parte de dragostea și de atenția soțului tău. Cu toate acestea, nu este exclus ca, la un moment dat, să sesizezi că...

    Un ghiozdan greu afectează dezvoltarea copilului? Iată ce spune un chirurg ortoped
    Un ghiozdan greu afectează dezvoltarea copilului? Iată ce spune un chirurg ortoped

    Una dintre cele mai importante preocupări legate de pregătirea copilului tău pentru școală este să-i asiguri un ghiozdan care să nu-i provoace disconfort și care să-l ajute să-și...

    Specialiștii confirmă: depresia mamei afectează dezvoltarea sănătoasă a copilului
    Specialiștii confirmă: depresia mamei afectează dezvoltarea sănătoasă a copilului

    Încă din primele clipe în care îți iei copilul în brațe, îți dorești să faci tot ce poți pentru a-i asigura o creștere sănătoasă. Cu toate acestea,...

    Sfaturi de parenting de la un terapeut specializat în probleme de atașament: 5 lucruri pe care NU trebuie să i le faci copilului
    Sfaturi de parenting de la un terapeut specializat în probleme de atașament: 5 lucruri pe care NU trebuie să i le faci copilului

    Știm deja că TikTok-ul poate fi o platformă cu ajutorul căreia putem primi sfaturi utile de la specialiști din diferite domenii. De data aceasta este vorba despre un psihoterapeut...

    9 lucruri care îți înrăutățesc relația cu al tău copil
    9 lucruri care îți înrăutățesc relația cu al tău copil

    Printre preocupările majore pe care le ai, ca părinte, se regăsește și aceasta: să nu ajungi să-ți strici relația cu copilul tău. De aceea, te preocupi permanent să găsești...

    Alergii rare de care nu știai că ar putea suferi copilul tău
    Alergii rare de care nu știai că ar putea suferi copilul tău

    Te temi că micuțul tău ar putea dezvolta o alergie la proteina laptelui de vacă, la alune sau la înțepături de insecte? Acestea sunt cele mai comune alergii cu care se confruntă...

    5 lucruri pe care NU trebuie să le faci în travaliu, conform unei asistente specializată în nașteri
    5 lucruri pe care NU trebuie să le faci în travaliu, conform unei asistente specializată în nașteri

    În ceea ce privește travaliul, există multe informații false sau care nu se mai aplică în ziua de azi. Iată 5 lucruri de evitat atunci când te pregătești să naști.

    Sfaturi de la o bonă: Cele 5 lucruri pe care să nu le faci când angajezi o bonă
    Sfaturi de la o bonă: Cele 5 lucruri pe care să nu le faci când angajezi o bonă

    Bona este persoana care va petrece mult timp alături de copilul tău, așa că alegerea unei persoane potrivite s-ar putea să nu fie chiar atât de simplă. Uite care sunt cele mai...

    © 2024 Qbebe