7 semne că ți-ai epuizat copilul cu activități extracurriculare

7 semne că ți-ai epuizat copilul cu activități extracurriculare

Otilia Geavlete - Redactor Senior

V-ați gândit vreodată că activitățile extracurriculare ar putea face mai mult rău decât bine? Vrem să asigurăm copiilor noștri un viitor strălucit și ne lăsăm influențați de ce auzim în media sau de ce fac alții. Dacă prietenii noștri și-au dat fiul sau fiica la un club sportiv, la cursuri intensive de limba engleză sau la cercul de pictură, copilul nostru să rămână mai prejos? Ar fi bine să ia lecții de IT, pentru că va face o meserie bănoasă. Ori să învețe să cânte la un instrument, doar are o ureche muzicală extraordinară. Pierduți într-o avalanșă de oferte și ocazii pe care nu vrem să le ratăm, nu luăm în seamă starea copilului care poate fi, pur și simplu, epuizat de prea multe activități.

Dacă părinții ar investi la fel de mult timp pentru a studia reacțiile și psihicul copilului lor, cât o fac pentru a căuta oferte educaționale și oportunități extracurriculare, probabil că mulți copii ar fi mai fericiți. Uimitor este faptul că părinții țin mai mult la performanțele copiilor decât la fericirea și libertatea acestora. Încă și mai surprinzător este că vrem să-i protejăm tot timpul pe cei mici de diferite rele- mai mult sau mai puțin reale- dar suntem gata să-i epuizăm cu cerințe exagerate, limitându-le accesul la cel mai important mijloc de învățațare: jocul.
"Copilul meu nu are timp de joacă.", spun unii părinți, mândri de palmaresul celui mic. Deși cercetătorii arată că nu există activitate mai utilă decât jocul în dezvoltarea timpurie a copilului, părinții au tendința de a înlocui din ce în ce mai mult joaca liberă cu activități organizate.. Nici măcar avertismentul unor studii privind daunele pe care le aduce excesul de activități extracurriculare asupra copilului nu pare să-i sperie. Dar este necesar să ne temperăm zelul și să acordăm atenție semnalelor ce ne vin din partea copilului și care arată că acesta are o stare de epuizare.

oboseala

1. Copilul este lipsit de energie

În țările vestice, majoritatea copiilor iau parte la activități extracurriculare de patru- cinci ori pe săptămână, peste 50% dintre ei participând la mai mult de o activitate în aceeași zi. În felul acesta, activitățile extracurriculare ajung să domine întreaga viață a copilului, prevalând chiar asupra legăturilor familiale și timpului petrecut împreună. Cum să mai aibă cel mic chef să stea de vorbă cu tine, când, după o zi mai încărcată decât la job, ajunge să adoarmă la masă? Te îngrijorezi că-i lipsesc vitaminele sau că a luat vreo răceală de la școală, dar adevăratul vinovat este programul epuizant pe care noi, părinții, îl impunem.

2. Copilul își pierde orice interes

Epuizarea fizică și psihică este asociată cu apatia și cu senzația că cel mic nu mai răspunde la stimuli, Lucruri care-i făceau plăcere altădată, acum îl obosesc.Nu mai vrea să meargă la plimbare și nu se mai uită la desenele preferate. Dacă îl inviți să faceți un joc împreună, refuză sau participă fără chef,. Nu mai iese cu prietenii și preferă să doarmă de câte ori are un moment liber. Toate acestea sunt semn că ați exagerat cu activitățile extracurriculare.

3. Nu mai dă randament la activitățile unde l-ați înscris

Atunci când sunt prea multe, copilul nu-și mai poate dezvolta preferința pentru nici una. Chiar dacă avea anumite înclinații, începe să le ignore, din cauza oboselii. Rezultatele sale sunt mai slabe decât ale altor colegi, iar instructorii se plâng că pare dezinteresat. În realitate, comportamentul său poate fi o reacție de refuz, pe care nu știe cum să o exprime direct. Nici un copil nu vrea să-și dezamăgească părinții, de aceea mulți acceptă un cumul de activități cărora nu le pot face față. Iar dezamăgirile nu vor întârzia să apară.

balet

4. Poate avea crize de furie sau stări de tristețe

Adesea, astfel de manifestări ni se par inexplicabile nouă, ca părinți. Nici măcar copilul nu știe precis ce se întâmplă cu el. Se trezește luat pe sus de un val de furie aparent fără motiv sau de o tristețe vecină cu derpresia. Frustrările, stresul și epuizarea își spun cuvântul, iar copilul nu-și mai poate controla propriile emoții.

5. Prea multe activități extracurriculare determină stres

Copilul poate să manifeste semnele fizice ale stresului: nivel ridicat de cortizon în sânge, accelerarea bătăilor inimii, dificultăți de respirație, insomnii, stare de teamă fără cauză. Fiind mereu bombardat de cerințe, copilul nu se mai poate odihni, este tot timpul în alertă, încercând să se ridice la înălțimea așteptărilor părintești. Dar această stare permanentă de stres și vigilență poate dăuna stării generale de sănătate a copilului.

6. La copiii epuizați de activități apar semne somatice

Copilul poate avea dureri frecvente de cap, stare de greață, amețeli, se plânge de deranjamente la stomac și are tulburări de somn. Părintele este tensionat și îngrijorat, îl duce la tot felul de medici, dar nu descoperă nimic. În realitate, corpul copilului pune în mișcare toate semnele de refuz. Inconștientul nostru ne conduce către singura stare în care putem beneficia de puțină odihnă, aceea de boală sau disconfort fizic. În realitate, psihicul copilului este cel care suferă, dar își face simțită această suferință prin corp.

7. Gradul de anxietate crește

Sentimentul că nu poate face față tuturor cerințelor și programului mult prea încărcat îi poate face pe copii să devină anxioși într-un asemenea grad, încât să se instaleze o tulburare anxioasă sau atacuri de panică. Acestea pot afecta dramatic viața de zi cu zi a copilului, interferând și cu rezultatele școlare. Când copilul este anxios sau deprimat, se instalează lipsa de concentrare, problemele de atenție și memorie și dificultățile de învățare. Așa că, părinți, pierdeți pe o parte ce ați câștigat pe cealaltă. Echilibrul între viața familială, programul școlar și activitățile extracurriculare este esențial pentru buna dezvoltare a copilului.

Studiile arată: activitățile extracurriculare pot face rău

catarari

Nu ele în sine, ci numărul prea mare, pretențiile exagerate ale părinților. Aceste exagerări nici măcar nu sunt fundamentate pe realitate: puțini copii care învață un instrument ajung virtuozi, iar majoritatea fetițelor abandonează baletul când ajung în clasele mai mari. Dintre copiii care merg la cluburile sportive, numai câțiva se remarcă și fac din sport o carieră. Cât despre IT sau limba engleză, nivelul lor poate fi aprofundat și în mediul școlar. Părinții încearcă să suplinească prin cantitate faptul că nu sunt siguri de talentul sau înclinațiile copiilor. Vânăm orice mică urmă de interes pentru a face din ea un motiv suficient să înscriem copilul la o activitate extracurriculară. În realitate, trebuie să lăsăm copilul să-și definească clar unul-două interese și să mergem în direcția acestora, dacă și numai dacă există și un oarecare talent, pe lângă interes. Altfel, copilul va ajunge să abandoneze activitățile una după alta, fără să aprofundeze nici una. Calitatea timpului în familie va avea de suferit, relațiile copilului vor fi afectate, iar dezvoltarea sa va fi , de asemenea, în risc. Acestea sunt concluziile unui studiu, publicat în revista Sport, Education and Society, care a inclus 50 de familii din North-West England.

"Este necesar ca părinții să conștientizeze aceste lucruri, să nu se mai simtă sub presiunea de a investi mereu în activități organizate ale copiilor. Trebuie să știe ce impact au prea multe activități asupra familiei și să aibă încredere că nu este nevoie de un plan atât de încărcat și agitat. pentru a asigura succesul copiilor. Până când nu se impune o balanță sănătoasă în ceea ce privește activitățile extracurriculare, acestea vor continua să prevaleze asupra timpului familiei, făcând mai mult rău decât bine.", arată dr. Wheeler, conducătorul studiului.

Surse: https://psychcentral.com; https://www.sciencedaily.com; https://www.kidspot.com.au

 

Articolul urmator
5 semne că ai un copil extrem de sensibil. Ce e de făcut?
5 semne că ai un copil extrem de sensibil. Ce e de făcut?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    5 semne că ești un părinte narcisist și cum afectezi copilul fără să știi
    5 semne că ești un părinte narcisist și cum afectezi copilul fără să știi

    O persoană care este narcisistă se distinge prin următoarele trăsături de personalitate: se simte deasupra tuturor, crede că este cea mai importantă, are nevoie să fie mereu...

    Copilul nu dă semne că vrea să coopereze cu tine? Ce este de făcut, direct de la specialiști
    Copilul nu dă semne că vrea să coopereze cu tine? Ce este de făcut, direct de la specialiști

    Copilul nu vrea să coopereze cu tine? Aceasta este, probabil, una dintre cele mai frecvente provocări cu care se confruntă părinți. Nu îți face griji, avem pentru tine un ghid de...

    Paștele în familie: 22 de activități perfecte pentru copii, părinți și bunici
    Paștele în familie: 22 de activități perfecte pentru copii, părinți și bunici

    Ce ar fi ca anul acesta, în afară de tradiționala masă de Paște, să încerci niște activități noi alături de familia ta? Noi îți dăm 22 de idei potrivite de la...

    5 semne de avertizare ale stresului cronic. NU le ignora!
    5 semne de avertizare ale stresului cronic. NU le ignora!

    Stresul este ceva cu care ne confruntam cu totii la un anumit nivel, dar cu totii trebuie sa facem ceva pentru a nu ajunge la un nivel cronic. Stresul cronic nu este ceva de ignorat si poate...

    6 activități amuzante de interior pentru părinți și copii în zilele caniculare
    6 activități amuzante de interior pentru părinți și copii în zilele caniculare

    Simțim cu toții zilele caniculare, ne este din ce în ce mai greu să ieșim afară în timpul zilei, pentru că temperaturile cresc pe zi ce trece. Tocmai de asta, suntem...

    7 semne că și tu îți „mănânci” emoțiile. Iată cum te îngrași fără să știi
    7 semne că și tu îți „mănânci” emoțiile. Iată cum te îngrași fără să știi

    Dacă ți s-a întâmplat și ție să observi că în ultimul timp ai acumulat kilograme în plus și nu găsești o explicație pentru acest lucru, gândește-te...

    Idei de activități pentru acasă și pentru afară potrivite pentru vacanța de primăvară
    Idei de activități pentru acasă și pentru afară potrivite pentru vacanța de primăvară

    Vacanța de primăvară se apropie cu pași repezi, iar noi avem „rețeta” perfectă pentru zilele libere care te așteaptă pe tine și familia ta. Îți propunem 24...

    27 de semne ca esti vindecator spiritual. Atentie la punctul 10!
    27 de semne ca esti vindecator spiritual. Atentie la punctul 10!

    Vindecatorul spiritual este considerat sacru in multe culturi. Unii oameni cred ca acest dar este transmis din generatie in generatie, asemenea codului ADN. Totusi, darul vindecarii...

    © 2024 Qbebe