Atenţie, părinţi! Avertismentele psihologilor sunt clare: "Să-ţi hrăneşti copilul în faţa televizorului este ca şi cum l-ai pune pe modul avion"

Atenţie, părinţi! Avertismentele psihologilor sunt clare: "Să-ţi hrăneşti copilul în faţa televizorului este ca şi cum l-ai pune pe modul avion"

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Fie că ai de-a face cu un mic "mofturos" şi te străduieşti să apelezi la orice mijloace pentru a-l convinge să mănânce, fie că pur şi simplu nu îţi poţi desprinde copilul de ecrane, se poate întâmpla ca acesta să petreacă prea mult timp hrănindu-se în faţa acestora. Din articolul de mai jos vei afla care sunt pericolele ce stau în spatele mâncatului la televizor şi în preajma ecranelor în genere, dar şi cum ar trebui să procedezi pentru a-ţi dezobişnui copilul de un obicei deosebit de nociv.

Pericolele mâncatului în faţa televizorului

Deşi ţi se pare la îndemână să-ţi laşi micuţul să petreacă mult timp în faţa televizorului şi să-şi desfăşoare principalele rutine (inclusiv luarea meselor) în faţa acestuia, specialiştii avertizează asupra efectelor negative ale expunerii copilului la ecrane. Printre cele mai semnificative se numără:

Mâncatul excesiv şi creşterea predispoziţiei spre obezitate

Mecanismul ce stă la baza mâncatului în exces când copilul este în faţa televizorului este foarte simplu: va acorda mai multă atenţie asupra a ceea ce se întâmplă pe ecran decât asupra a ceea ce are în farfurie, fără să mai fie receptiv la cât are de fapt nevoie să mănânce.

Studiile efectuate de-a lungul timpului au ajuns la concluzia că o persoană ajunge să mănânce mai mult când este distrasă, atât în momentul în care are loc distragerea atenţiei, cât şi mai târziu, pe parcursul zilei. Mai mult decât atât, hrana primită nu va mai fi receptată ca fiind satisfăcătoare din cauza lipsei de atenţie dedicată ei, aşa că tentaţia de a mânca din ce mai mult pentru a ne sătura va fi vizibilă.

În condiţiile în care vor ajunge să mănânce din ce în ce mai mult când se află în faţa televizorului, copiii vor fi mai expuşi riscului de a deveni supraponderali sau obezi.

baietel-supraponderal-mancand-dulciuri-la-televizor

Adoptarea obiceiurilor alimentare nesănătoase

Nu numai mâncatul excesiv este dăunător, ci şi preferinţa pentru anumite alimente. De pildă, un copil care petrece mult timp la televizor va fi tentat să consume inclusiv gustări mai puţin sănătoase, pe care va ajunge să le consume în mod automat şi va deveni, în timp, dependent de ele. Cantitatea lor depinde şi de durata timpului petrecut la televizor, spun specialiştii, în condiţiile în care de regulă copiii pot ajunge să mănânce permanent pe parcursul unei emisiuni preferate sau al unui desen animat.

Apariţia problemelor digestive

În condiţiile în care va mânca în exces, şansele ca un copil să aibă asemenea probleme va creşte. Nu ar trebui să te mire dacă, după ce a stat mult la televizor şi a avut la îndemână câte ceva de ronţăit, copilul tău îţi va spune că nu se simte bine, că îl doare burta, că îi vine să vomite sau că are orice tulburări specifice unei indigestii.

Se va obişnui să nu acorde atenţia cuvenită hranei

Psihologii insistă asupra următorului aspect: mâncatul în faţa televizorului nu îl va determina pe copil să perceapă satisfacţia pe care ar trebui să o aibă în faţa hranei, să se simtă îndestulat şi recunoscător pentru ceea ce a primit. De asemenea, din cauza distragerii atenţiei, nu va mai acorda importanţă texturii, culorilor, consistenţei, gustului, uneori putând ajunge în situaţia de a nu mai şti nici ce a mâncat în urmă cu câteva minute. Practic, se ajunge la ceea se poartă numele de intrarea în starea de "pilot automat", copilul nemaiputând să aibă parte de beneficiile actului de a mânca sau de a fi în preajma celor dragi.

Un psiholog spaniol cunoscut, din cadrul "Centrului de Psihologie Darwin", Rafa Guerrero, a explicat care este mecanismul prin care se creează o asemenea situaţie: "Atunci când un copil mănâncă în timp ce se uită la Pepa Pig sau la alte desene animate, gustul copilului este pur şi simplu anesteziat. E ca şi cum ai pune copilul pe "modul avion". Acelaşi fenomen este însă vizibil şi la adulţi, care ajung să mănânce "mecanic şi le este imposibil să conştientizeze gustul, textura, cantitatea pe care o mănâncă...".

Rafa Guerrero precizează că obiceiul copilului de a mânca în faţa televizorului se leagă de crearea unei dependenţe, valabilă pentru orice device, nu numai pentru televizor: "Pe măsură ce câştig controlul asupra acestei jucării electronice, ea îmi va oferi un sentiment de plăcere. Acesta se manifestă prin endorfine, în dopamină...Asta îi dă plăcere şi îl face să intre într-o buclă, pentru că va dori întotdeauna mai mult, va dori să repete."

fetita-obosita-ce-rontaie-in-fata-televizorului

Ce să faci pentru a evita mâncatul în faţa televizorului

Poţi să-ţi obişnuieşti copilul să stea departe de ecranul televizorului în timp ce mănâncă dacă vei ţine cont şi de următoarele sfaturi:

Găseşte un loc rezervat meselor care să nu fie în preajma televizorului

Este un prim pas pentru ca micuţul tău să nu poată avea acces la televizor în timpul meselor. Găseşte un loc cât mai liniştit, în care să nu existe multe elemente care l-ar putea distrage de la concentrarea asupra hranei.

Oferă-i un adevărat model

Atât tu, cât şi alţi membri ai familiei aflaţi la masă, nu vă veţi arată disponibilitatea de a mânca în faţa televizorului, evitând venirea în contact cu orice ecran în timpul mesei. Procedând astfel, îi veţi demonstra copilului că nu sunteţi interesaţi de el, iar acesta va ajunge, treptat, să vă imite.

Luaţi cât mai des masa în familie

Cu cât veţi reuşi să vă reuniţi de mai multe ori la masă, comunicarea dintre voi poate fi un mijloc de a diminua interesul copilului pentru privitul la televizor. Discuţiile amuzante, râsetele, chiar şi simplul fapt că sunteţi toţi laolaltă îl va orienta pe copil spre obiceiuri alimentare sănătoase şi îl va determina să nu mai fie atât de dornic să se afle în preajma ecranelor când mănâncă.

familie-fericita-la-micul-dejun

Urmăreşte momentul când copilului îi este într-adevăr foame

Un truc pentru a-l ţine cât mai departe pe copil de televizor la mese, este să-i oferi să mănânce în clipele când într-adevăr ştii că îi este foame. Vor fi mai puţine şanse să-ţi spună că vrea să mănânce în timp ce se uită la un anumit desen animat sau la o emisiune îndrăgită!

Elimină treptat obiceiul mâncatului în faţa televizorului

De exemplu, începe cu 5-10 minute de mâncat fără televizor, urmând ca ulterior să măreşti duratele. Nu va fi uşor de la început, dar este importantă formarea unei rutine din acest punct de vedere. În acest fel, copilul va reuşi să disocieze rutina meselor de cea a uitatului la televizor. Pentru situaţiile în care nu va mânca suficient pentru că nu s-a uitat la televizor, îi vei da mai târziu o gustare.

Surse: copilul.ro, health.clevelandclinic.org, momspresso.com, parenting.firstcry.com, yourkidstable.com

Sursă poză principală: istockphoto.com

Surse foto: istockphoto.com

Articolul urmator
2 din 5 copii sunt abuzați verbal de părinți. Cum protejăm copiii?
2 din 5 copii sunt abuzați verbal de părinți. Cum protejăm copiii?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Atenție, părinți! Modul corect prin care să dați struguri copilului, ca să nu se înece
  Atenție, părinți! Modul corect prin care să dați struguri copilului, ca să nu se înece

  Strugurii sunt sursă de vitamine și minerale utile în dezvoltarea sănătoasă a copilului, precum: vitamina C, vitamina E, vitamina K, vitamine din grupul B-urilor (B1, B6, B2),...

  Papa Francis despre bunici: "Nu sunt rămășițe ale vieții. Acum au cea mai mare foame de iubire și atenție"
  Papa Francis despre bunici: "Nu sunt rămășițe ale vieții. Acum au cea mai mare foame de iubire și atenție"

  Pe 25 iulie 2021 s-a sărbătorit pentru prima oară Ziua Internațională a Bunicilor și a Persoanelor în Vârstă. Cu această ocazie Papa Francis a susținut un discurs despre...

  Semne clare că ești o "mamă migdală"
  Semne clare că ești o "mamă migdală"

  Termenul de „mamă migdală” a apărut în 2013, în urma serialului „The Real Housewives of Beverly Hills”. Într-unul din episoade. Yolanda Hadid...

  Strigătul disperat al unei învățătoare: "Nu mai pot! Sunt părinți care acasă își învață copiii să nu poarte mască. Eu nu încalc legea!"
  Strigătul disperat al unei învățătoare: "Nu mai pot! Sunt părinți care acasă își învață copiii să nu poarte mască. Eu nu încalc legea!"

  Claudia Chiru, Profesor pentru Învățământul Primar, fondator SAGA Tower-Hub Educațional și vlogger educațional, a postat un mesaj disperat pe Facebook prin care subliniază...

  Adevăratul motiv din cauza căruia Mama și Tata sunt primele cuvinte ale bebelușului
  Adevăratul motiv din cauza căruia Mama și Tata sunt primele cuvinte ale bebelușului

  Copilul a spus prima dată "mama" și abia apoi "tata". Primul cuvânt se transformă de cele mai multe ori într-o dispută între părinți, fiecare încercând...

  O mamă este criticată în mediul online pentru modul în care își convinge copilul să se spele pe dinți
  O mamă este criticată în mediul online pentru modul în care își convinge copilul să se spele pe dinți

  Să îi convingi pe cei mici să se spele pe dinți dimineața și seara, poate fi o adevărată provocare. O mamă a stârnit controverse pe TikTok, după ce a dezvăluit modul...

  Scandal in avion: o însoțitoare de zbor i-a spus unei mame că îi dă lipici să lipească masca de fața fetiței ei de 2 ani care plângea
  Scandal in avion: o însoțitoare de zbor i-a spus unei mame că îi dă lipici să lipească masca de fața fetiței ei de 2 ani care plângea

  Să călătorești cu un copil mic este extrem de dificil, mai ales cu avionul. Și asta poate să confirme orice părinte care a avut de-a face cu micile tantrumuri și sperieturi ale...

  Scandal pe grupurile de părinți! Basmele pentru copii sunt horror? "Tăie fără ezitare gâtul fiicelor sale"
  Scandal pe grupurile de părinți! Basmele pentru copii sunt horror? "Tăie fără ezitare gâtul fiicelor sale"

  Trebuie să recunoaștem, basmele clasice nu sunt tocmai potrivite pentru un copil mic. De la Scufița Roșie mâncată de lup, la Albă Ca Zăpada dusă în pădure pentru a-i fi...

  © 2023 Qbebe