Cum putem să ne ajutăm copiii să devină adulți fericiți?
În ultimii ani, specialiști din întreaga lume încearcă să ne furnizeze tot felul de trucuri pentru ca noi, părinții, să le asigurăm copiilor fericirea. Alături de acestea stau însă și studii bazate pe cercetări detaliate, cum este și aceea realizată de către un grup de cercetători al „Universității din Londra".
Concluziile sale nu dezvăluie nimic ieșit din comun, ci dimpotrivă. Astfel, conform psihologilor, pentru ca un copil să fie fericit și să poată rămâne la fel și când se va maturiza, este necesar ca mediul în care trăiește să fie unul calm, plin de căldură, din care să lipsească manifestarea excesivă a controlulului, a autorității. Ceea ce trebuie să vadă un copil la părinții săi este cum aceștia încearcă să-și poarte de grijă, cum se bucură și de lucrurile mărunte, cum reușesc să fie mulțumiți de ceea ce au.
Practic, noi înșine trebuie să le arătăm copiilor noștri cum să fie fericiți, în condițiile în care suntem primele și cele mai importante modele din viața lor.
De exemplu, studiul menționat s-a bazat pe răspunsurile la niște chestionare sepciale pentru copii și adolescenți. Din ele a reieșit că, în general, copiii își vedeau părinții ca fiind mare parte a timpului fericiți, în timp ce adolescenții au afirmat că ai lor părinți sunt mai tot timpul stresați și pe fugă, că nu râd și și nici nu zâmbesc. În urma analizei răspunsurilor participanților la studiu, oamenii de știință trag următorul semnal de alarmă: dacă părinții nu fac ei înșiși eforturi pentru a avea grijă de ei, pentru a avea și momente de relaxare, atunci le vor transmite acest model de existență și copiilor lor.
Pe lângă multiplele abilități de viață cu care ne străduim să ne familiarizăm copiii încă de la o vârstă fragedă, nu ar trebui să scăpăm din vedere să-i învățăm și să aibă grijă de ei, să se prețuiască. Ei au nevoie mai mult decât ne imaginăm să ne vadă și pe noi mulțumiți, calmi, capabili să ne bucurăm de viață. Orice acțiuni ale noastre, adresate acestui scop, vor fi receptate de către copii și îi vor face să-și construiască valori și atitudini ce le vor marca viața de adulți.
Practic, ar trebui să lucrăm mai mult cu noi înșine și să încercăm să ne transformăm în adulți care știu să se prețuiască, care au stimă de sine și care pot să-și organizeze viața astfel încât ai lor copii să-i aibă cât mai mult în preajmă. Odată ce ne lansăm în acest demers, vom observa că și micuții noștri vor deveni mai binedispuși, mai comunicativi, mai deschiși față de noi, iar atmosfera din casă ne va ajuta să devenim o familie mai unită.
Având în față un asemenea exemplu, copiii vor învăța că aceasta este normalitatea și vor face și ei eforturi la rândul lor, când vor deveni adulți, să facă aceleași lucruri pentru familia lor.
Copiii ce vor crește lângă părinți fericiți, cu stimă de sine, vor avea toate șansele să devină și ei la fel și să aibă astfel succes în toate aspectele vieții lor. Iar în momentele mai grele, marcate și de insuccese, vor fi capabili să depășească mai ușor obstacolele, întrucât știu să se prețuiască și să înțeleagă faptul că este normal ca în viață să nu putem fi mereu la fel de buni, dar că putem găsi oricând soluții pentru a ne rezolva problemele și pentru a ne atinge țelurile.
Citește și: Trăsăturile părinților de copii care au succes
Cum putem să-i învățăm pe copii să-și conștientizeze valoarea
Nu va fi ușor să ne obișnuim să ne prețuim mai mult, să fim mai îngăduitori cu noi înșine, dar pentru fericirea copiilor noștri putem face mai multe eforturi în acest scop. Așa cum am aflat și prin intermediul studiului britanic, copiii au nevoie de noi pentru a învăța ce înseamnă să se valorizeze, să aibă stimă de sine și, implicit, să fie mai fericiți, inclusiv când vor crește.
Pentru a le fi din plin alături și în acest proces, ar trebui să desfășurăm următoarele demersuri:
• Ori de câte ori copiii se află în fața unor provocări, de orice natură ar fi ele, este indicat să-i lăsăm să cunoască și eșecul, să găsească soluții pentru rezolvarea problemelor, să ne împărtășească fricile sau îndoielile lor- Nu va fi bine să-i criticăm, mult mai sănătos pentru ei va fi să simtă că sunt ascultați și că au alături pe cineva care-i iubește necondiționat și care îi va susține
• Când observăm că al nostru copil este talentat într-un anumit domeniu, trebuie să-l lăsăm să-și valorifice acest dar- Psihologii ne îndeamnă ca este ideal să-i creăm acestuia condiții în această direcție întrucât așa va dobândi tot mai multă încredere în sine, își va conștientiza mai bine valoarea și va fi mai fericit
• Profită de toate ocaziile în care poți petrece timp de calitate alături de copil, distrându-vă și încercând totodată să-ți ajuți copilul să dobândească noi abilități într-o manieră ludică
• Indiferent de vârsta pe care o are copilul, ascultă-l și comunică cu el cu dragoste, dar și cu respect- Arată-i că ții cont de punctul său de vedere, acordă-i libertatea să exprime ceea ce simte
• Când îi impui copilului diverse limite, încearcă să faci acest lucru numai în mod pozitiv, evitând jignirile și momentele în care să-l pui în inferioritate- Ca să nu-i subminezi unui copil stima de sine și să nu-l faci să resimtă copleșitor autoritatea părintească, este esențial să nu-l sancționezi și să nu-i creezi senzația că doar ceea ce spui/ce faci tu este bine. Un copil va reuși să devină un adult mai fericit, mai încrezător în sine și în ceilalți dacă va ști că există anumite limite, că pentru încălcarea lor există și consecințe, dar că greșelile, eșecurile, nu sunt ceva iremediabil.
• Ia-l pe copil ca partener în luarea unor decizii și încurajează-l să facă alegeri -Pentru a-ți transforma copilul într-un adult independent și responsabil, încurajează-l de mic să participe la luarea unor decizii sau să aleagă. Va fi o modalitate excelentă prin care copilul va dobîndi încredere în judecata sa, ceea ce-i va fi deosebit de util și în viața de adult, ajutându-l inclusiv să dobândească fericirea.
Nu în ultimul rând, dacă îți dorești ca al tău copil să știe cum să fie fericit, arată-i ce înseamnă empatia, recunoștința, generozitatea. Prin cultivarea unor asemenea valori, un copil va reuși să-și dea seama că toate acestea îi vor genera emoții pozitive, frumoase, care vor putea fi parte din fericirea sa, dar îl vor ajuta inclusiv să se simtă mândru pentru că le poate împărtăși și cu ceilalți. În aceste condiții, se va putea prețui mai mult și va conștientiza că merită tot ce este mai bun.
Voi știați până acum ce schimbări ar trebui să faceți în modul vostru de a gândi și de acționa, dar și în educația copiilor voștri, pentru a le crea condițiile să devină adulți fericiți?
Citește și: 4 secrete care te vor ajuta să crești un copil încrezător
Surse:
www.educationupdate.com, www.kidsvillage.com, www.psychologytoday.com, www.sheknows.com
