Manute Creative
SOiL Aromoterapie autentică
Ai grija de burtica micutului tau

Este de ajuns să schimbi un singur lucru în educația copilului, ca să fie un adult fericit

Încă din clipa în care ne strângem micuții la piept, ne dorim pentru ei nu numai să fie sănătoși, ci și fericiți. Așa cum sunt de părere și experții, părinții sunt cei de la care copiii învață cum să-și construiască și să-și mențină fericirea. În cadrul articolului de mai jos vom descoperi că, pentru ca ai noștri copii să se transforme în adulți împliniți și mulțumiți, este nevoie să facem niște schimbări nu numai cu noi înșine, ci și în educația lor. Desigur, nu vom porni pe un drum facil, dar dragostea, răbdarea și motivația de a ști că vom avea o mare contribuție la construirea unui viitor frumos pentru ei ne vor stimula să nu ne dăm bătuți.

Cum putem să ne ajutăm copiii să devină adulți fericiți?

În ultimii ani, specialiști din întreaga lume încearcă să ne furnizeze tot felul de trucuri pentru ca noi, părinții, să le asigurăm copiilor fericirea. Alături de acestea stau însă și studii bazate pe cercetări detaliate, cum este și aceea realizată de către un grup de cercetători al „Universității din Londra".

Concluziile sale nu dezvăluie nimic ieșit din comun, ci dimpotrivă. Astfel, conform psihologilor, pentru ca un copil să fie fericit și să poată rămâne la fel și când se va maturiza, este necesar ca mediul în care trăiește să fie unul calm, plin de căldură, din care să lipsească manifestarea excesivă a controlulului, a autorității. Ceea ce trebuie să vadă un copil la părinții săi este cum aceștia încearcă să-și poarte de grijă, cum se bucură și de lucrurile mărunte, cum reușesc să fie mulțumiți de ceea ce au.

Practic, noi înșine trebuie să le arătăm copiilor noștri cum să fie fericiți, în condițiile în care suntem primele și cele mai importante modele din viața lor.

De exemplu, studiul menționat s-a bazat pe răspunsurile la niște chestionare sepciale pentru copii și adolescenți. Din ele a reieșit că, în general, copiii își vedeau părinții ca fiind mare parte a timpului fericiți, în timp ce adolescenții au afirmat că ai lor părinți sunt mai tot timpul stresați și pe fugă, că nu râd și și nici nu zâmbesc. În urma analizei răspunsurilor participanților la studiu, oamenii de știință trag următorul semnal de alarmă: dacă părinții nu fac ei înșiși eforturi pentru a avea grijă de ei, pentru a avea și momente de relaxare, atunci le vor transmite acest model de existență și copiilor lor.

Copii fericiti, in camera parintilor lor

Pe lângă multiplele abilități de viață cu care ne străduim să ne familiarizăm copiii încă de la o vârstă fragedă, nu ar trebui să scăpăm din vedere să-i învățăm și să aibă grijă de ei, să se prețuiască. Ei au nevoie mai mult decât ne imaginăm să ne vadă și pe noi mulțumiți, calmi, capabili să ne bucurăm de viață. Orice acțiuni ale noastre, adresate acestui scop, vor fi receptate de către copii și îi vor face să-și construiască valori și atitudini ce le vor marca viața de adulți.

Practic, ar trebui să lucrăm mai mult cu noi înșine și să încercăm să ne transformăm în adulți care știu să se prețuiască, care au stimă de sine și care pot să-și organizeze viața astfel încât ai lor copii să-i aibă cât mai mult în preajmă. Odată ce ne lansăm în acest demers, vom observa că și micuții noștri vor deveni mai binedispuși, mai comunicativi, mai deschiși față de noi, iar atmosfera din casă ne va ajuta să devenim o familie mai unită.

Având în față un asemenea exemplu, copiii vor învăța că aceasta este normalitatea și vor face și ei eforturi la rândul lor, când vor deveni adulți, să facă aceleași lucruri pentru familia lor.

Copiii ce vor crește lângă părinți fericiți, cu stimă de sine, vor avea toate șansele să devină și ei la fel și să aibă astfel succes în toate aspectele vieții lor. Iar în momentele mai grele, marcate și de insuccese, vor fi capabili să depășească mai ușor obstacolele, întrucât știu să se prețuiască și să înțeleagă faptul că este normal ca în viață să nu putem fi mereu la fel de buni, dar că putem găsi oricând soluții pentru a ne rezolva problemele și pentru a ne atinge țelurile.

Citește și: Trăsăturile părinților de copii care au succes

Cum putem să-i învățăm pe copii să-și conștientizeze valoarea

Nu va fi ușor să ne obișnuim să ne prețuim mai mult, să fim mai îngăduitori cu noi înșine, dar pentru fericirea copiilor noștri putem face mai multe eforturi în acest scop. Așa cum am aflat și prin intermediul studiului britanic, copiii au nevoie de noi pentru a învăța ce înseamnă să se valorizeze, să aibă stimă de sine și, implicit, să fie mai fericiți, inclusiv când vor crește.

Pentru a le fi din plin alături și în acest proces, ar trebui să desfășurăm următoarele demersuri:
Ori de câte ori copiii se află în fața unor provocări, de orice natură ar fi ele, este indicat să-i lăsăm să cunoască și eșecul, să găsească soluții pentru rezolvarea problemelor, să ne împărtășească fricile sau îndoielile lor- Nu va fi bine să-i criticăm, mult mai sănătos pentru ei va fi să simtă că sunt ascultați și că au alături pe cineva care-i iubește necondiționat și care îi va susține
• Când observăm că al nostru copil este talentat într-un anumit domeniu, trebuie să-l lăsăm să-și valorifice acest dar- Psihologii ne îndeamnă ca este ideal să-i creăm acestuia condiții în această direcție întrucât așa va dobândi tot mai multă încredere în sine, își va conștientiza mai bine valoarea și va fi mai fericit
• Profită de toate ocaziile în care poți petrece timp de calitate alături de copil, distrându-vă și încercând totodată să-ți ajuți copilul să dobândească noi abilități într-o manieră ludică

Mama ce vrea sa isi antreneze fetita in activitati de gatit

Indiferent de vârsta pe care o are copilul, ascultă-l și comunică cu el cu dragoste, dar și cu respect- Arată-i că ții cont de punctul său de vedere, acordă-i libertatea să exprime ceea ce simte
Când îi impui copilului diverse limite, încearcă să faci acest lucru numai în mod pozitiv, evitând jignirile și momentele în care să-l pui în inferioritate- Ca să nu-i subminezi unui copil stima de sine și să nu-l faci să resimtă copleșitor autoritatea părintească, este esențial să nu-l sancționezi și să nu-i creezi senzația că doar ceea ce spui/ce faci tu este bine. Un copil va reuși să devină un adult mai fericit, mai încrezător în sine și în ceilalți dacă va ști că există anumite limite, că pentru încălcarea lor există și consecințe, dar că greșelile, eșecurile, nu sunt ceva iremediabil.
Ia-l pe copil ca partener în luarea unor decizii și încurajează-l să facă alegeri -Pentru a-ți transforma copilul într-un adult independent și responsabil, încurajează-l de mic să participe la luarea unor decizii sau să aleagă. Va fi o modalitate excelentă prin care copilul va dobîndi încredere în judecata sa, ceea ce-i va fi deosebit de util și în viața de adult, ajutându-l inclusiv să dobândească fericirea.

Nu în ultimul rând, dacă îți dorești ca al tău copil să știe cum să fie fericit, arată-i ce înseamnă empatia, recunoștința, generozitatea. Prin cultivarea unor asemenea valori, un copil va reuși să-și dea seama că toate acestea îi vor genera emoții pozitive, frumoase, care vor putea fi parte din fericirea sa, dar îl vor ajuta inclusiv să se simtă mândru pentru că le poate împărtăși și cu ceilalți. În aceste condiții, se va putea prețui mai mult și va conștientiza că merită tot ce este mai bun.

Voi știați până acum ce schimbări ar trebui să faceți în modul vostru de a gândi și de acționa, dar și în educația copiilor voștri, pentru a le crea condițiile să devină adulți fericiți?

Citește și: 4 secrete care te vor ajuta să crești un copil încrezător

Surse:
www.educationupdate.com, www.kidsvillage.com, www.psychologytoday.com, www.sheknows.c
om

Educația pentru o sănătate de fier începe de la vârste fragede. Cum să-i explici copilului ce este coronavirusul

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Nu trebuie să schimbi obiceiurile de somn ale copilului, trebuie să îți schimbi tu așteptările
  Nu trebuie să schimbi obiceiurile de somn ale copilului, trebuie să îți schimbi tu așteptările

  Când devii părinte ajungi fără să vrei să înveți o mulțime de lucruri. Ajungi să te adaptezi, să îți schimbi viața pentru a face față provocărilor pe care le...

  Cum a ajuns șoseta murdară a copilului meu să fie o „piesă de artă”
  Cum a ajuns șoseta murdară a copilului meu să fie o „piesă de artă”

  „M-am săturat să strâng după tine!”, este o replică pe care muuuulte dintre noi o folosim (sau ne dorim să o folosim) atunci când, pur și simplu, ne săturăm...

  Psihologul Mihail Labkovsky: Educația nu înseamnă să ai grijă ca copilul tău să fie îmbrăcat și sătul
  Psihologul Mihail Labkovsky: Educația nu înseamnă să ai grijă ca copilul tău să fie îmbrăcat și sătul

  Psihologul rus Mihail Labkovsky le dă părinților diverse sfaturi cu privire la educația copiilor. Iată câteva exemple!

  Copilăria ta îți spune dacă vei fi singur sau într-o relație în viața de adult
  Copilăria ta îți spune dacă vei fi singur sau într-o relație în viața de adult

  Copilăria pune bazele multor comportamente și atitudini din viața de adult. Iată însă că un studiu recent a demonstrat modul în care această perioadă din viață are o...

  Un student s-a tratat singur de viroză și a ajuns la Urgențe! Uite ce cantitate mare de pastile a înghițit
  Un student s-a tratat singur de viroză și a ajuns la Urgențe! Uite ce cantitate mare de pastile a înghițit

  Un student din Iași a fost transportat de urgență cu elicopterul SMURD la Spitalul Fundeni, din București, după ce a înghițit 16 pastile de paracetamol, pentru a se trata singur...

  Cum am ajuns milionară și de ce vreau ca și fiica mea să fie așa
  Cum am ajuns milionară și de ce vreau ca și fiica mea să fie așa

  Aseară nu aveam somn. Am tot frecat perna pe o parte și pe alta, m-am tot răsucit în trup și suflet de zeci de ori și mi-am lăsat gândurile să zboare. Și mi-a venit ideea...

  Fetița ei nu lua deloc în greutate. A ajuns cu ea la medici și acum vrea ca toți părinții să fie mai atenți la copiii lor
  Fetița ei nu lua deloc în greutate. A ajuns cu ea la medici și acum vrea ca toți părinții să fie mai atenți la copiii lor

  O mamă din Marea Britanie a ținut să dezvăluie prin ce trece de când fetița ei a fost diagnosticată cu o boală rară. Parcurge cu atenție articolul de mai jos pentru a afla...

  © 2021 Qbebe