Cele mai frumoase basme de Crăciun și lecția educativă pe care o învață copilul tău

Cele mai frumoase basme de Crăciun și lecția educativă pe care o învață copilul tău

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Unul dintre motivele pentru care așteptăm cu nerăbdare Crăciunul este și pentru că avem ocazia să petrecem mai mult timp alături de copilul nostru. Iată de ce vrem să profităm din plin de aceste momente și să-i oferim acestuia tot felul de experiențe frumoase, de care să-și aducă aminte mereu. Printre astfel de experiențe ar trebui să se afle și lectura unor basme de Crăciun, menite să-i ofere copilului tot felul de lecții educative. Pentru a vă fi mai ușor să le alegeți, vă puteți inspira din sugestiile din articolul de mai jos. Spor la citit și să vă bucurați, și în acest an, de un Crăciun de poveste!

„Colind de Crăciun”

Este o operă foarte cunoscută, scrisă de către Charles Dickens în secolul al XIX-lea. Povestea lui Ebenezer Scrooge vrea să demonstreze că inclusiv cei mai puțin generoși și insensibili față de cei din jur și față de bucuria Crăciunului pot să se schimbe și să adere la ceea ce înseamnă de fapt Crăciunul: generozitate, bunătate, implicarea în sprijinirea celor nevoiași.
Ebenezer Scrooge este un om bogat, dar foarte zgârcit, care era ocolit de cei din jur din cauza firii sale. De aceea, chiar și în Ajunul Crăciunului era singur. Doar un nepot al său l-a invitat la o petrecere de Crăciun, organizată în scop caritabil. Când a auzit aceste lucruri, Scrooge a refuzat și s-a înfuriat.
La scurt timp după plecarea nepotului său, bătrânul este vizitat de spiritul unui fost partener de afaceri, care îi explică faptul că rătăcește între două lumi, legat în lanțuri, întrucât în timpul vieții a fost foarte avar. Spiritul îi spune lui Scrooge că, pentru a nu ajunge în aceeași situație, va fi vizitat de alte trei spirite.
De îndată ce Scrooge va adormi, va fi vizitat de Spiritul Crăciunului din trecut. Cu această ocazie va retrăi momente din copilărie și o poveste de dragoste, care a eșuat tocmai datorită preocupării lui excesive de a face bani.
Va fi vizitat după aceea de Spiritul Crăciunului din prezent. Acum va vedea scene din lociunța sărăcăcioasă a unuia dintre angajații săi, care avea mai mulți copii (unul dintre ei era infirm) și tremurau de frig pentru că Scrooge refuzase să le plătească o sumă pentru achiziția de cărbuni.
În fine, va fi vizitat și de Spiritul Crăciunului din viitor. Acum este momentul în care Scrooge își dă seama că, apropiindu-se de finalul vieții, este momentul să se schimbe.
Începând chiar cu a doua zi (Ziua de Crăciun), Scrooge va merge fără ezitare la petrecerea în scop caritabil, va trimite mâncare familiei angajatului său și se va angaja să-l ajute pe acesta pentru a-și crește copiii.
„Colind de Crăciun” îl poate învăța pe copil să fie darnic, bun și receptiv la nevoile celor din jur.

Citește și: 5 Povesti de Craciun pe care trebuie sa i le spui copilului tau

„Fetița cu chibriturile”

Cu siguranță că ați auzit de această poveste a lui Hans Christian Andersen, iar Crăciunul este un moment foarte potrivit pentru a discuta despre valorile transmise de ea.
O fetiță sărmană este nevoită să umble pe stradă înainte de Crăciun pentru a vinde chibrituri. Nu va reuși însă să obțină bani și va decide să se adăpostească pe stradă, de teama tatălui ei.
La un moment dat se va așeza lângă o casă a unor oameni bogați, iar pe fereastră va vedea bradul de Crăciun, o masă îmbelșugată și bucuria copiilor de acolo.
Întrucât era mai mult dezbrăcată și desculță, fetiței i se va face tot mai frig și va începe să aibă vedenii. I se va părea că vede o masă de Crăciun cu tot ce trebuie, dar și pe bunica ei, care nu mai era în viață. Din păcate, gerul aspru a răpus-o pe fetiță.
Datorită „Fetiței cu chibriturile”, copilul poate învăța următoarea lecție: să aibă compasiune față de cei nevoiași și să fie recunoscător pentru ceea ce are, în condițiile în care există copii care nu au parte de nimic, nici măcar de Crăciun.

Citește și: 5 Activitati care sa iti invete copilul empatia

„Crăciunul special al lui Papa Panov”

Iată un basm mai puțin cunoscut, dar pe care i-l poți prezenta copilului tău în preajma Crăciunului.
A fost scris de către Lev Tolstoi în secolul al XIX-lea, dar transmite valori de care ar trebui să se țină cont oricând: să avem compasiune față de cei aflați în dificultate, să încercăm să-i ajutăm și să înțelegem adevărata semnificație a sărbătorii Crăciunului.
Panov este un bătrân cizmar dintr-un sat din Rusia, care aștepta Crăciunul în singurătate, amintindu-și de vremea când trăiau soția și copilul său. De asemenea, el își imagina și cum ar fi fost să fie vizitat de Iisus și, pentru a reuși mai bine să facă acest lucru, a început să citească din Biblie. Înainte să adoarmă, s-a gândit că, dacă Iisus ar fi venit, i-ar dărui o pereche de pantofiori de piele, cei mai buni pe care-i făcuse și pe care-i păstrase la loc de cinste.
Când a adormit a visat că Iisus i-a spus că îl va vizita în Ajun de Crăciun, dar că nu i se va arăta cu adevărata Sa înfățișare.
A doua zi de dimineață, când se pregătea să-și facă micul-dejun, Panov a văzut pe fereastră un bărbat care mătura. Văzându-l că tremură de frig, l-a invitat în casă să se încălzească la o cafea. Omul s-a bucurat foarte mult și a acceptat invitația.
După plecarea acestuia, Panov a văzut pe geam și o tânără femeie, aproape înghețată, cu un copil în brațe. Bătrânul a invitat-o și pe ea în casă și i-a oferit o masă caldă. I-a fost milă și de copil și l-a hrănit chiar el cu lapte cald.
Când femeia a vrut să plece, Panov i-a spus că micuțul ar avea nevoie de pantofi. Ea i-a spus că nu are bani de pantofi și atunci Panov s-a gândit că acel copil ar putea fi chiar Iisus. Nu a mai stat pe gânduri și le-a adus acestora pantofiorii de piele.

„Elfii și Cizmarul”

Este un basm numai bun pentru perioada Crăciunului, ce aparține unei colecții de basme ale Fraților Grimm (publicate încă din 1812).
Din acest basm aflăm cum un cizmar sărac și soția lui au primit ajutor de la doi elfi. Astfel, dintr-o bucată de piele lăsată în atelier, elfii au confecționat noaptea mai multe perechi de pantofi, pe care cizmarul a putut să le vândă. Din banii obținuți, el a cumpărat altă piele. Și elfii au confecționat și din aceasta alte perechi de pantofi.
Întrucât cizmarul și soția sa nu știau cum să-și explice acest mister, au hotărât ca în noaptea de dinaintea Crăciunului să rămână treji și să vadă ce se întâmpla în atelier. Au văzut doi elfi, care se apucaseră să confecționeze pantofi, dar care nu aveau haine.
Soția cizmarului le-a confecționat hăinuțe și le-a lăsat în atelier. Elfii le-au luat, s-au îmbrăcat, dar nu au mai venit de atunci acolo. Dar cizmarului a început să-i meargă din ce în ce mai bine, primind tot mai multe comenzi de pantofi.Ceea ce ar trebui să învețe copilul din acest basm este că este foarte frumos să dăruiești și să-i ajuți pe ceilalți, dar nu numai în preajma Crăciunului, ci mereu.

Povestea Elfii si Cizmarul ii poate transmite o lectie educativa copilului tau

„Darul Magilor”

Scrisă de către scriitorul american William Sydney Porter (cunoscut și sub numele de O.Henry) la începutul secolului XX, povestea este un fel de adaptare legată de modul în care Magii au venit la Iisus cu daruri (se spune că darurile aduse de aceștia permiteau schimbul în caz de dubluri).
Este recomandată copiilor mai mari (de la 7 ani în sus), transmitându-le următoarea lecție educativă: nu este important să dăruiești lucruri materiale de Crăciun, ci mai ales dragoste.
Personajele sunt Jim si Della, un cuplu ce trăia într-un apartament modest și își doreau neapărat ca, în preajma Crăciunului, să-și facă daruri unul altuia, deși dispuneau de foarte puțini bani.
Cele mai importante avuții ale lor erau, după cum spuneau chiar ei, pentru Della părul ei lung și extrem de frumos, iar pentru Jim un ceas de aur, moștenit de la bunicul său.Așa că Della s-a gândit să-i ofere lui Jim un lanț pentru ceasul său, iar Jim s-a gândit să-i ofere soției sale un pieptăn scump.
Pentru a face rost de banii necesari, Della și-a vândut o mare parte din păr la un coafor, iar Jim și-a vândut ceasul.
În Ajunul Crăciunului, când și-au făcut darurile unui celuilalt, au constatat cu uimire următoarele: Dellei nu îi era de folos pieptănul, iar lui Jim nu îi mai trebuia lanțul pentru ceas.
Povestea se încheie cum cei doi au realizat că au rămas cu daruri fără de folos și că adevăratul dar, pe care și-l făceau zi de zi, era dragostea ce și-o purtau.

„Bradul”

Îi vei transmite copilului tău (mai mare de 7 ani) o lecție importantă (este bine să te mulțumești cu ceea ce ai și să te bucuri de fiecare clipă) dacă veți citi acest basm adecvat pentru Crăciun.
Scris de Hans Christian Andersen, protagonistul basmului este un brad, care era atât de nerăbdător să crească, încât era mereu nemulțumit. Îi displăcea mai ales când oamenii îi spuneau „mezinul pădurii" și nu era mulțumit nici atunci când păsările îi povesteau că brazii mai mari au fost tăiați și transformați în catarge pentru corăbii.
Timpul a trecut, el a mai crescut, dar tot nu ajunsese cât brazii bătrâni din jur. Cu toate acestea, într-o zi, în preajma Crăciunului, a fost tăiat și decorat într-o casă cu copii. Aici a fost așezat la loc de cinste și avea ocazia să audă râsetele copiilor și tot felul de povești.
La un moment dat, după câteva zile, servitorii l-au mutat în mansarda casei. Aici se simțea tare singur.
Bradul a fost lăsat acolo până spre primăvară când va fi dus în grădina casei și tăiat pentru lemne de foc.

 Un brad ce poate fi Bradul din basmul lui Hans Christian Andersen

Voi mai știți alte basme de Crăciun, numai bune pentru a le transmite copiilor lecții educative?

Surse:

www.classiclit.about.com; www.countryliving.com;www.en.wikipedia.org;www.merry-christmas.com; www.osr.org

Articolul urmator
6 lecții de viață pentru copilul tău din Jurnalul Annei Frank, fetița care și-a găsit sfârșitul la Auschwitz

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Anca Serea și Adi Sînă trăiesc o poveste de iubire ca în basme de peste un deceniu! Care este secretul lor
  Anca Serea și Adi Sînă trăiesc o poveste de iubire ca în basme de peste un deceniu! Care este secretul lor

  Anca Serea s-a remarcat atât prin cariera în modeling, cât și ca prezentator TV, iar Adrian Sînă a fost membru al trupei „Akcent” și este cantautor....

  25 nume de copii inspirate de cele mai frumoase locuri din lume
  25 nume de copii inspirate de cele mai frumoase locuri din lume

  Dacă te numeri printre persoanele care adoră să călătorească și ai numeroase amintiri dragi din călătoriile de pretutindeni, nu ezita să-i dai și copilului tău un nume care să...

  Bunicii sunt magici! Un fotograf a surprins cele mai frumoase imagini cu bunicii și nepoții lor
  Bunicii sunt magici! Un fotograf a surprins cele mai frumoase imagini cu bunicii și nepoții lor

  Bunicii sunt îngerii păzitori ai copilăriei noastre. Ei ne cresc, au grijă să fim mereu bine, ne înțeleg și ne susțin de fiecare dată, necondiționat. Dacă ar fi să te...

  Are 11 ani, suferă de albinism și este una dintre cele mai frumoase fetițe din lume!
  Are 11 ani, suferă de albinism și este una dintre cele mai frumoase fetițe din lume!

  Când fotografa cecenă Amina Arsakova a văzut, cu aprox. 4 ani în urmă, o fotografie cu Amina Ependieva, în vârstă de 11 ani, într-un centru comercial, a...

  Cele 4 moduri prin care copilul tău te îngrașă
  Cele 4 moduri prin care copilul tău te îngrașă

  Odată ce devii mamă, îți dorești mai mult ca oricând să fii sănătoasă și în formă pentru copilul tău. În ciuda eforturilor tale, anumite rutine din viața...

  Urări de botez: cele mai frumoase mesaje pentru fetițe și băieței
  Urări de botez: cele mai frumoase mesaje pentru fetițe și băieței

  Urările de botez sunt gânduri sincere, fiind întotdeauna binevenite. Dacă persoane apropiate din jurul tău urmează să-și boteze copilul, poți transmite un mesaj frumos...

  Sfaturile unui cofetar profesionist pentru cele mai bune fursecuri de Crăciun
  Sfaturile unui cofetar profesionist pentru cele mai bune fursecuri de Crăciun

  Un cofetar profesionist cu o experiență de peste 10 ani, împarte cu noi secretele sale pentru cele mai gustoase fursecuri de Crăciun pe care, spune el, le vom savura până la...

  Tu ce gătești de Crăciun? Iată cele mai virale rețete de pe TikTok
  Tu ce gătești de Crăciun? Iată cele mai virale rețete de pe TikTok

  La fel cum se întâmplă și în cazul celorlalte rețele de socializare, TikTok nu se lasă mai prejos când vine vorba de a furniza idei inedite. Nu face excepție...

  © 2024 Qbebe