6 semne că pui prea multă presiune asupra copilului tău

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Este normal ca fiecare dintre noi să aibă dorința ca al său copil să aibă parte numai de lucruri bune, să reușească în viață. Din păcate însă, această năzuință a noastră ne poate determina ca, în anumite momente, să avem așteptări prea mari de la copiii noștri, să-i presăm prea mult. Pentru ca această atitudine să nu devină periculoasă pentru sănătatea lor, este esențial să recunoaștem acele semne, ce ne vor indica faptul că punem prea multă presiune asupra lor. De noi va depinde cel mai mult să găsim echilibrul între dorințele și așteptările noastre și capacitatea copiilor de a răspunde acestora.

Ce comportamente sunt vizibile la un copil asupra căruia se pune prea multă presiune

Este agitat, are adesea crize de furie
Dacă îți presezi mai mult copilul, poți observa, în timp, că și el va avea tot felul de comportamente, cum ar fi:
• Va fi nervos de multe ori
• Va începe să plângă fără vreun motiv serios
• Îți va face diverse „scene" (de exemplu, se va apuca să țipe la tine), chiar dacă înainte nu făcea așa
• Va reacționa exagerat în anumite ocazii
Oricare dintre aceste reacții sunt firești în cazul în care copilul simte că nu mai poate face față solicitărilor primite și pot fi modalitatea sa de a-ți transmite acest lucru, de a-ți arăta că are nevoie de o altfel de atitudine din partea ta, dar și de a-ți testa răbdarea.

Citește și: Crizele de furie la copii: Ghid pe varste

Copilul îți aduce reproșuri de genul „Întotdeauna vrei ca eu să iau numai note bune" sau „Aș vrea să nu mai insiști atât de mult ca eu să câștig"
Când un părinte aude asemenea cuvinte din partea copilului său, ar trebui să se gândească serios dacă nu exagerează cu așteptările pe care le are de la acesta.
Este evident că atunci când spune așa ceva, copilul simte că nu mai poate face față și nu își dorește decât să-l asculți, să-ți poată mărturisi ce îl deranjează, să nu îl mai forțezi atât de mult să exceleze.
Nu va fi deloc indicat, ne sfătuiesc specialiștii, să-i aducem reproșuri copilului când auzim astfel de vorbe din partea sa. În loc să-i zicem, de pildă, „Te forțez să faci lucrul X pentru că știu ce e mai bine pentru tine. O să vezi că îmi vei mulțumi pentru asta mai târziu", va fi mult mai bine pentru copil să rămânem calmi, răbdători și să empatizăm cu el. Cel mai important va fi să analizăm cuvintele sale, să ne dăm seama cu ce greșim și să încercăm să ne revizuim atitudinea.

Mama ce insista ca fetita ei sa invete

Copilul tău se plânge că nu mai are timp de nimic
Dacă se întâmplă să-l auzi pe copil că ar vrea să aibă mai mult timp, că ar vrea pur și simplu să aibă un răgaz în care să fie lăsat să stea singur, gândește-te că probabil ai pus prea multă presiune asupra sa.
Desigur, este normal să insiști să aibă un program variat, care să-l țină ocupat, dar nu este recomandabil să exagerezi și să-l implici în mult prea multe activități, să-l faci mereu să se simtă ca și cum ar fi contra cronometru. Nu numai că micuțul va ajunge să fie extenuat, dar nu va mai face nimic cu plăcere.
Ideal este să te străduiești să găsești un echilibru între activitățile dintr-o zi, astfel încât copilul să aibă timp și pentru cele didactice, dar și pentru cele ludice sau care țin pur și simplu de hobbie-urile sale. Este foarte important ca al tău copil să aibă parte și de mișcare în aer liber și de orice tip de activități ce-i permit să se relaxeze.

Mama ce ii arata fiicei sale cat este ceasul

Observi modificări mai consistente ale greutății corporale a copilului
Psihologii ne atrag atenția asupra următorului aspect: un copil ce se îngrașă sau slăbește brusc, fără a avea vreo problemă de sănătate anume, poate fi în situațiile respective pentru că s-a pus prea multă presiune asupra sa.
De pildă, un copil poate simți nevoia să-și găsească refugiul în mâncare atunci când i se cer prea multe și simte că nu mai poate face față. Sau, dimpotrivă, poate fi sesizată și situația inversă: tocmai ca urmare a presiunilor venite din partea părinților, copilul se va reține să mănânce, din dorința de a fi pe placul acestora.
Oricare dintre aceste tulburări sunt foarte periculoase pentru sănătatea copilului și presupun solicitarea sprijinului unui specialist.
Noi, părinții ,suntem însă cei ce trebuie să fim în gardă și să observăm oricare dintre transformările menționate mai sus, cu atât mai mult cu cât știm că al nostru copil avea un apetit normal.

Programul de somn al copilului tău cunoaște modificări semnificative
Experții în domeniu au sesizat că un copil ce este supus adesea unor presiuni din partea familiei își va modifica și „tiparul" de somn. Fie că va dormi prea puțin, fie că îi va fi greu să adoarmă, se va trezi des pe timpul nopții sau, din contră, va fi dornic să doarmă mult mai mult decât de obicei, oricare dintre aceste modificări sunt menite să ne dea un semnal de alarmă.
Astfel, din cauza faptului că este mult mai stresat și mai obosit decât în mod normal, organismul copilului va reacționa în oricare dintre modalitățile indicate.

Copilul va exagera cu implicarea în activități fizice
Mai ales dacă îți forțezi copilul să exceleze într-un anumit sport, el va fi tentat să deruleze tot mai multe activități fizice, forțându-și limitele. De exemplu, ne avertizează, specialiștii, dacă un copil se refugiază zilnic în exerciții fizice, mai mult de 60 de minute, este momentul să ne întrebăm dacă nu cumva procedează așa din cauza presiunilor exercitate de către noi. Acestea pot conduce la răniri dacă nu vom lua măsuri, iar al nostru copil nu va înceta să exagereze din acest punct de vedere.
De noi va depinde să înțelegem dacă micuțul nostru își dorește și are într-adevăr aptitudini pentru o anumită activitate sportivă. În situația în care el nu deține suficiente aptitudini și nici nu este pasionat de activitatea respectivă, este indicat să-l încurajăm în continuare să facă mișcare, fără a insista însă să aibă performanțe.

De ce este dăunător să punem prea multă presiune asupra copiilor noștri

Specialiștii în psihologia infantilă ne avertizează asupra următorului aspect: când ne forțăm prea mult copiii, îi vom supune riscului de a se confrunta cu tot felul de probleme grave, precum:
Probleme legate de starea psihică
Un copil asupra căruia se pun adesea presiuni va fi mai expus riscului de a avea stări de anxietate, depresie sau chiar atacuri de panică.
Întrucât nu se va simți nicicând relaxat, stresul își va spune cuvântul asupra sa și organismul său va reacționa în oricare dintre modurile menționate.
În cazuri extreme, presiunile făcute asupra copilului pot crește tentația spre suicid. Studii din domeniu au arătat că 1 din 5 copii ai căror părinți îi forțează în anumite direcții vor mai expuși riscului de a avea o tentativă de suicid.

Copilul poate ajunge să aibă probleme cu stima de sine
Dacă unui copil i se va cere mereu prea mult, el poate ajunge să simtă că nu poate fi nicicând suficient de bun. Din acest motiv, încrederea și stima de sine pot avea mult de suferit.

Un copil asupra căruia se pune adesea presiune poate fi mai expus rănirilor
Cercetările au demonstrat că micuții ce sunt forțați să exceleze în anumite activități fizice vor fi tentați să exagereze cu acestea și, la un moment dat, pot suferi tot felul de traume fizice.

Copilul va fi mai tentat să mintă, să înșele
Tocmai din dorința de a nu-i dezamăgi pe cei ce au de la el așteptări înalte, un copil poate ajunge cu ușurință să mintă. Acest fenomen poate fi mai frecvent în rândul copiilor mai mari, de la care se așteaptă mereu să aibă performanțe școlare deosebite.

Citește și: 7 comportamente periculoase ale copilului pe care să nu le ignori

Când punem prea multă presiune asupra unui copil, el nu va mai ști cum să gestioneze eșecurile
Un copil ce este mereu solicitat să fie mereu primul, să câștige, va ajunge să nu fie capabil să suporte eșecul. Din acest motiv, el poate fi mai degrabă tentat ca, pe viitor, să fugă de orice alte provocări menite să-i arate că nu poate fi mereu cel mai bun, ceea ce-l poate face mai neîncrezător în sine, mai retras. Oricare dintre aceste atitudini sunt de fapt rezultatul dorinței de a nu ne înșela așteptările.

Ce poți să faci pentru a evita să pui multă presiune asupra copilului tău

Așa cum s-a menționat și mai sus, nu este simplu nici pentru noi, părinții, să găsim acel echilibru între ceea ce ne dorim să realizeze copilul nostru și ceea ce este el capabil. Pentru a ne fi mai ușor în acest sens, psihologii ne sfătuiesc să luăm oricare dintre măsurile de mai jos:
Permite-i copilului să aibă și eșecuri
De multe ori se întâmplă ca teama că al nostru copil va eșua să se lege strict de noi. Ca să nu exagerăm în acest sens, psihologii ne îndeamnă să regândim bine ceea ce presupune, într-o anumite situație, un eșec ,și să vedem cum acesta l-ar putea afecta pe copil.
Pentru copil va fi mult mai sănătos să-l lăsăm să și greșească, să-l lăsăm să se convingă asupra faptului că în viață mai și greșim și să-l încurajăm permanent. Dacă vom proceda așa, copilul va învăța să-și rezolve problemele, va deveni un adult mai responsabil și mai deschis în a face eforturi pentru a-și îndrepta erorile.

Învață-l pe copil să nu mai resimtă atât de puternic situațiile limită
În loc să te agiți și să-l faci și pe al tău copil să simtă că o anumită situație este „de viață și de moarte", mai bine va fi să te calmezi și să privești mai rațional lucrurile.
Încearcă să discuți cu acesta și să-i explici că o situație grea este o provocare și că ea ne va ajuta să devenim mai buni. Nu uita să-i amintești mereu cât este de bun, cât de multe lucruri bune a învățat și nu uita să-i zici: „Știu că ești capabil să faci lucrul X.".

Amintește-i copilului că există mereu și o altă dată
Pentru ca al tău copil să nu se simtă prea presat în fața unui eveniment important, va fi ideal să încerci să-i spui că nu se întâmplă nimic dacă nu va reuși să fie el cel mai bun, să se remarce în mod deosebit. Insistă pe ideea că vor mai fi și alte ocazii în care va putea să demonstreze așa ceva și că deține acele calități ce-l vor ajuta în acel sens.
Din nou, nu uita să aduci în prim-plan ideea că ai încredere în el că poate reuși să facă un anumit lucru.

Încurajează-ți permanent copilul, scoțându-i în evidență calitățile
Psihologii ne îndeamnă să nu insistăm ca al nostru copil să aibă rezultate excepționale în domenii pentru care nu are aptitudinile potrivite.
Mult mai benefic pentru el va fi să-i arătăm mereu cât de bun este în anumite activități, cât de mult îl apreciezi pentru așa ceva. Spre exemplu, dacă nu se pricepe prea bine la matematică, dar este talentat la literatură, poți să-i spui: „Îmi place cum ai făcut compunerea, cum ți-ai imaginat situația, cum ai construit personajele. Abia aștept să văd cum vei mai lucra"!

Voi ați fost până acum în situația de a pune prea multă presiune asupra copiilor voștri?

Surse:
www.care.com, www.verywellfamily.com, www.wikihow.mom

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Cele mai stresate zodii! Pun prea multă presiune pe ele
  Cele mai stresate zodii! Pun prea multă presiune pe ele

  Fiecare gestionează stresul în moduri foarte diferite, în funcție de trăsăturile de personalitate, de felul în care se raportează la sine și la lumea din jur, de...

  Adda, mesaj emoţionant la ziua de naştere a copilului ei: "Fac greşeli din prea multă iubire"
  Adda, mesaj emoţionant la ziua de naştere a copilului ei: "Fac greşeli din prea multă iubire"

  Una dintre cântăreţele tot mai cunoscute în ultimul timp a ţinut să-i transmită fiului ei un mesaj cu ocazia împlinirii vârstei de 4 ani. Iată ce i-a scris Adda...

  6 semne că imunitatea copilului tău are nevoie de ajutor
  6 semne că imunitatea copilului tău are nevoie de ajutor

  Încă din primele luni de viaţă ale copilului tău vei face eforturi să-i construieşti o imunitate puternică, întrucât ştii cât de importantă este aceasta...

  Psihologia online-ului: ce semne de punctuaţie nu trebuie să pui în mesaje
  Psihologia online-ului: ce semne de punctuaţie nu trebuie să pui în mesaje

  Punctul de la sfârşitul mesajelor este neprietenos şi impersonal, au descoperit cercetătorii. Este corect, conform normelor gramaticale dar greşit, conform normelor psihologice.

  Sanosan – mai multă grijă pentru pielea bebelușului tău
  Sanosan – mai multă grijă pentru pielea bebelușului tău

  Bebelușul tău este o minune! La fel e și pielea lui. Este delicat și sensibil – și, prin urmare, necesită o îngrijire adecvată.

  Delia a recunoscut de ce nu face copii: ”Sunt prea tânără și prea bătrână ca să am un copil. Aș crea încă o problemă Universului”
  Delia a recunoscut de ce nu face copii: ”Sunt prea tânără și prea bătrână ca să am un copil. Aș crea încă o problemă Universului”

  Delia este o cântăreață extrem de apreciată, însă mulți dintre fanii ei sunt extrem de preocupați și cu privire la aspectele ce țin de viața personală, în...

  Efectele anemiei asupra comportamentului copilului: ce trebuie să știe părinții
  Efectele anemiei asupra comportamentului copilului: ce trebuie să știe părinții

  Anemia reprezintă o afecțiune ce presupune ca organismul să ducă lipsă de suficiente globule roșii sănătoase care să transporte oxigenul la țesuturi și organe. Aceasta poate fi...

  Este oficial! Abuzurile asupra minorilor din România pot fi semnalate la „telefonul copilului 119”
  Este oficial! Abuzurile asupra minorilor din România pot fi semnalate la „telefonul copilului 119”

  Miercuri, 5 ianuarie, s-a anunțat oficial că a fost lansat telefonul copilului - 119. La acest număr pot suna atât copiii aflați într-o situație delicată (cei ce sunt...

  © 2022 Qbebe