3 moduri prin care poți administra vitamina D copilului tău

3 moduri prin care poți administra vitamina D copilului tău

Otilia Geavlete - Redactor Senior

Deficiența de vitamina D la copii este asociată cu o serie de efecte adverse, precum întârziere în creștere și rahitism. Deși vitamina D se regăsește în câteva alimente, lipsa de vitamina D la copii și adolescenți este relativ frecventă, între 12- 24% dintre copii prezentând acest deficit. Este necesar, de aceea, să se suplimenteze aportul alimentar de vitamina D. În același timp, trebuie să se țină cont care sunt cele mai adecvate suplimente cu vitamina D, în funcție de vârstă, precum și cele mai potrivite moduri în care poți administra aceste suplimente copilului.

Vitamina D este esențială pentru absorbția în organism a calciului, menținând concentrațiile normale de calciu seric și fosfat și contribuind la mineralizarea oaselor și prevenirea hipocalcemiei. Este absolut necesară pentru creșterea și remodelarea oaselor, care, în absența vitaminei D, devin subțiri, fragile și deformate. Deficiența de vitamina D determină activarea hormonului paratiroidian, care stimulează mobilizarea calciului din oase. În timp, resorbția excesivă la nivelul oaselor conduce la apariția rahitismului. Alte roluri ale vitaminei D includ modularea creșterii celulare, funcții neuromusculare și imunitare, reducerea inflamării.

copil care bea

Vitamina D se găsește, in mod natural, doar în câteva alimente (precum carnea peștilor grași, uleiul de pește, gălbenușul de ou, ficatul de vită). Se regăsește, de asemenea, sub formă de adaos, în formule de lapte praf sau în laptele fortificat. În plus, este sintetizată la nivelul pielii, în urma expunerii la soare, sub acțiunea radiațiilor ultraviolete. Întrucât sursele de vitamina D sunt relativ puține, suplimentarea aportului natural este adesea necesară. În cazul în care trebuie administrate suplimente de vitamina D, este recomandat să se aleagă o variantă potrivită, pentru că nu toate formele de vitamina D sunt identice. Pentru copii, este indicat un supliment de vitamina D din surse naturale, cu un gust plăcut și care poate fi ușor administrat, cum este Vitoral D Spray Oral, distribuit de Vavian Pharma.

Cauzele deficitului de vitamina D la copii

Principalele cauze ale deficitului de vitamina D la copii sunt:

  • Dieta săracă în vitamina D. La copiii care nu consumă suficiente alimente care conțin vitamina D (pește, ficat de vită, ouă), nu beau lapte fortificat cu vitamina D sau au o dietă predominant vegetariană poate să apară deficit de vitamina D. De asemenea, la copiii hrăniți numai la sân după un an, se poate instala lipsa vitaminei D. Laptele matern este cea mai potrivită hrană pentru bebeluș, însă conținutul său în vitamina D este relativ redus. De aceea, este recomandat să se administreze suplimente de vitamina D, la copiii de peste un an, hrăniți doar la sân, pentru a preveni rahitismul.
  • Expunerea insuficientă la soare. Lipsa de vitamina D poate să apară la copiii care stau foarte mult in casă (de exemplu, în urma unor condiții care îi imobilizează la pat), precum și la cei care locuiesc la altitudini mai mari sau în regiuni nordice, unde contactul cu radiațiile solare este mai limitat.

copil la soare

  • Culoarea mai închisă a pielii. Pielea oacheșă este rezultatul unei cantități mai mari de melanină. Acest pigment reduce capacitatea pielii de a sintetiza vitamina D, ca răspuns la expunerea la soare.
  • Anumite afecțiuni renale care diminuează capacitatea rinichilor de a converti vitamina D la forma sa activă.
  • Absorbție deficitară a vitaminei D la nivelul intestinului. Anumite boli inflamatorii intestinale pot afecta capacitatea intestinului de a absorbi vitamina D din alimente.
  • Obezitatea este o cauza a deficitului de vitamina D, întrucât celulele grase (adipocitele) extrag vitamina D din sânge, alterând prezența acesteia în circulație.

Simptomele deficitului de vitamina D la copii

  • Rahitismul este principala afecțiune provocată de lipsa vitamine D în organism. Copiii care suferă de rahitism prezintă oase subțiri, fragile, se plâng frecvent de dureri osoase și musculare severe, pieptul lor este deformat, oasele craniului sunt mai moi, iar cele ale picioarelor se curbează.
  • Copiii cu deficit de vitamina D pot prezenta crampe musculare, convulsii și dificultăți de respirație, asociate cu hipocalcemia. Respirația poate fi îngreunată și de deformările cutiei toracice.
  • Creșterea este afectată de lipsa vitaminei D. Atât creșterea în înălțime, cât și în greutate sunt influențate de deficiența acestei vitamine.
  • Dinții apar cu întârziere, iar dantura poate fi deformată, prezentând carii
  • Se instalează mai frecvent infecțiile respiratorii
  • O condiție mai rară este reprezentată de slăbirea musculaturii cardiace și insuficiență cardiacă

Dozele recomandate de vitamina D și necesarul de suplimentare

vitoral dDozele recomandate de vitamina D , preluată din dietă, sunt de 400 UI pentru copii între 0- 12 luni, 600 UI între 1- 13 ani, respectiv 600 UI între 14- 18 ani. Anumite formule de lapte praf sunt fortificate prin adaosul a circa 40- 100 UI/ 100 kcal, asigurând aportul necesar de vitamina D, în cazul unei alimentații mixte. La copiii de peste 1 an, hrăniți numai la sân, precum și la copiii și adolescenții care nu consumă suficient lapte fortificat, este recomandată suplimentarea cu 400UI de vitamina D zilnic. În caz de deficiență de vitamina D, tratamentul recomandat este în funcție de gravitatea deficienței, care poate fi blândă sau severă. În deficiențe severe, este necesar tratamentul cu doze crescute de vitamina D (1000- 2000 UI/zi sau mai mult), pe cale orală sau intramusculară, cu posibila asociere cu suplimente de calciu și fosfor. 

Suplimente de vitamina D și moduri de administrare la copii

Vitamina D3, cunoscută sub denumirea de colecalciferol, este forma preferată pentru suplimentele alimentare. Picăturile cu vitamina D3 sunt disponibile în formule cu concentrații diferite, de 400, 1000 sau 2000 UI per picătură. Suplimentele de vitamina D3 pot lua, de asemenea, formă de pastile, spray-uri, dar pot să fie și parte a unui complex de multivitamine.

Întrucât este vorba de copii, modul de administrare al vitaminei D este foarte important, o formă mai simplă de administrare fiind preferabilă în cazul copiilor de vârstă mică. Astfel, vitamina D poate fi administrată sub formă de:

  1. Picături sau suplimente lichide, pentru copii mai mici de doi ani. Aceste suplimente conțin 400 UI de vitamina D per picătura (1ml), pot fi utilizate ușor prin pipetare sau cu ajutorul unor măsuri, ce permit dozarea precisă. Se recomandă până la 8 picături pe zi, în funcție de deficitul de vitamina D existent.
  2. Spray-urile orale sunt varianta cel mai simplu de administrat pentru sugari și copii, astfel încât au devenit preferate altor forme de vitamina D. Vitoral D Spray Oral pentru copii și sugari este un supliment alimentar, cu vitamina D din surse naturale, identică celei sitetizate de organismul uman și cu un grad de absorbție superior. Gustul delicios de căpșuni și modalitatea ideală de administrare diminuează anxietatea firească a copiilor față de medicamente și ușurează sarcina părinților de a avea grijă de sănătatea celor mici. 1 puf de Vitoral D Spray Oral conține cantitatea recomandată pentru suplimentare, de 400 UI. În plus, nu conține coloranți artificiali sau ingrediente care pot determina crampe. De aceea, Vitoral D Spray Oral este varianta optimă de supliment cu vitamina D3, care contribuie la absorbția calciului, dezvoltarea normală a sistemului osos și a unei danturi sănătoase.
  3. Pastilele (fie vitamina D simplă, fie sub forma unui complex de multivitamine) sunt recomandate pentru copii mai mari și adolescenți. Pot să se prezinte sub formă de tablete, drajeuri sau pilule gumate, cu un aport de 200- 400 UI per tabletă. Acestea pot fi mestecate sau înghițite cu lichid.

Surse: https://www.aafp.org; https://ods.od.nih.gov; https://www.webmd.com; https://www.healthline.com; https://www.momjunction.com

Articolul urmator
Vitamina C lipozomală: ce este și când este recomandată
Vitamina C lipozomală: ce este și când este recomandată

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    5 moduri simple prin care poți păstra o relație sănătoasă cu soțul tău
    5 moduri simple prin care poți păstra o relație sănătoasă cu soțul tău

    Nu este un secret faptul că este nevoie de mai mult decât de dragoste pentru a menține o relație sau o căsnicie puternică și sănătoasă. Pe lângă sentimentele puternice,...

    5 moduri prin care îl poți încuraja pe copilul tău care învață acasă, să socializeze
    5 moduri prin care îl poți încuraja pe copilul tău care învață acasă, să socializeze

    În ultimii ani, tot mai mulți părinți decid ca micuții lor să învețe acasă. De aceea, este firesc să intervină și această grijă: „Oare copilul meu are...

    10 moduri prin care poți să dăruiești cel mai de neprețuit cadou Crăciunul acesta: timpul tău
    10 moduri prin care poți să dăruiești cel mai de neprețuit cadou Crăciunul acesta: timpul tău

    Cum se apropie perioada Crăciunului, cum începem să ne agităm în legătură cu darurile pentru cei dragi. Ce ar fi ca anul acesta, în loc să alergi prin magazine după...

    3 moduri CLARE prin care poti FIXA un obicei
    3 moduri CLARE prin care poti FIXA un obicei

    Viata ta este in esenta suma totala a obiceiurilor tale. Obiceiurile iti determina sanatatea fizica, bunastarea mentala si cresterea ta personala. In esenta, orice modificare a...

    25 de moduri originale și de succes prin care îți poți trezi adolescentul
    25 de moduri originale și de succes prin care îți poți trezi adolescentul

    Printre provocările pe care le ai când ești mama unui copil aflat în perioada adolescenței se numără și aceasta: zi de zi trebuie să te „lupți” pentru a-l...

    Cele 4 moduri prin care copilul tău te îngrașă
    Cele 4 moduri prin care copilul tău te îngrașă

    Odată ce devii mamă, îți dorești mai mult ca oricând să fii sănătoasă și în formă pentru copilul tău. În ciuda eforturilor tale, anumite rutine din viața...

    5 moduri prin care mama poate să stimuleze tatăl să fie mai implicat în viața copilului
    5 moduri prin care mama poate să stimuleze tatăl să fie mai implicat în viața copilului

    La fel ca mamele, tații sunt și ei modele pentru copii, având un impact semnificativ în dezvoltarea lor armonioasă. Dacă îți critici prea mult partenerul în...

    18 moduri în care poți să prepari un banal iaurt
    18 moduri în care poți să prepari un banal iaurt

    Este sursă de proteine, de calciu, de fosfor, de vitamine din grupul B-urilor (vitamina B2 și B12), dar și de vitamina D. Mai mult decât atât, este unul dintre alimentele ce...

    © 2024 Qbebe