Dacă vrei să alăptezi mai mult timp trebuie să faci aceste lucruri

Dacă vrei să alăptezi mai mult timp trebuie să faci aceste lucruri

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Unul dintre cele mai importante daruri pe care i le putem face copilului nostru este să-l putem alăpta mai mult de 6 luni. Pentru a ne atinge acest obiectiv este recomandat să ținem cont și de sfaturile  specialiștilor. Din articolul de mai jos vei afla nu numai de ce este bine să se realizeze o alăptare prelungită, ci și cum trebuie să acționezi pentru a te asigura că bebelușul tău va avea parte de o dezvoltare optimă tocmai datorită laptelui matern.

Beneficiile unei alăptări prelungite pentru bebeluși

Medicii atrag atenția asupra următorului aspect: chiar și după debutul procesului de diversificare a alimentației, în jurul vârstei de 6 luni, bebelușii vor prelua încă o parte însemnată din nutrienții cei mai valoroși din laptele matern.
Când bebelușul este alăptat exclusiv la sân, în primele 6 luni de viață, poate să ajungă să consume până la 750-800 ml lapte. Ulterior, pe măsură ce se apropie și atinge vârsta de 1 an, el va consuma cam 500 ml lapte matern zilnic, această cantitate asigurându-i aproximativ jumătate din caloriile și nutrienții de care are nevoie. Abia după vârsta de 1 an laptele matern va asigura în jur de 30% din totalul nutrienților și caloriilor.
Sfatul specialiștilor este ca, dacă este posibil, alăptarea să se prelungească dincolo de 6 luni, din următoarele motive:
• Laptele matern îl va proteja mai bine pe bebeluș contra infecțiilor, acest beneficiu fiind valabil inclusiv pe măsură ce acesta va crește și va intra în colectivitate, unde riscul de îmbolnăvire este mai mare- Spre exemplu, s-a constatat că un bebeluș care a fost hrănit la sân, chiar și parțial, poate fi de 2 ori mai puțin expus apariției unor probleme de sănătate precum: gastroenterite, infecții ale urechii, viroze respiratorii, infecții pulmonare etc.

• După ce depășește vârsta de 6 luni, laptele matern îi va furniza în continuare bebelușului vitamine și minerale esențiale unei dezvoltări sănătoase, cum ar fi: vitamina C (laptele matern oferă cam 60% din necesarul zilnic al unui copil ce are până într-un 1 an), vitamina A (în laptele matern se regăsește 75% din doza zilnică recomandată pentru un bebeluș), vitamina B9 (laptele matern oferă aproximativ 76% din doza zilnică recomandată pentru un bebeluș de 1 an), vitamina B12 (Datorită consumului de lapte matern, copilul ce are între 12-24 luni poate să primească aproape 94% din doza zilnică recomandată)

• Bebelușii alăptați se vor liniști mai ușor decât aceia care nu au parte de așa ceva, inclusiv în perioade mai dificile, așa cum este și apariția dinților

Bebelus care suge

Experții în lactație insistă pe o alăptare prelungită, după vârsta de 6 luni, dar sunt de părere că nici procesul de diversificare a alimentație nu trebuie sub nicio formă neglijat, în condițiile în care unii nutrienți (cum ar fi vitamina D, zincul sau fierul), vitali în procesul de dezvoltare, nu se regăsesc în cantități suficiente în laptele matern.

Citește și: Laptele matern este magic, spune știința

Avantajele aduse mamelor de alăptarea prelungită

Cine reușește să-și alăpteze bebelușul după primele 6 luni de viață va avea parte de efecte deosebite asupra sănătății, insistă experții. Iată de ce:
• Alăptarea va reduce riscul de instalare a depresiei- Întrucât alăptarea presupune secretarea de oxitocină, aceasta are efecte anti-anxietate și te va ajuta să te bucuri de o dispoziție mai bună, ținându-te departe de stările depresive

• Grație alăptării vei fi mai puțin expusă apariției cancerului la sân- Studiile au demonstrat, de-a lungul timpului, o reducere a incidenței cazurilor de cancer la sân în rândul femeilor care au născut de mai multe ori și care au alăptat pentru perioade mai lungi (de cel puțin 12 luni)

• Prin alăptare vei sta departe de alte probleme grave de sănătate, cum ar fi apariția diabetului- Un studiu din anul 2009 a arătat că mamele care au reușit să-și alăpteze bebelușii mai mult de 9 luni se confruntau mai puțin cu apariția diabetului decât acelea care nu au alăptat sau care au efectuat acest demers pentru perioade scurte

• Prelungirea alăptării va ține mai la distanță apariția unor maladii cardiovasculare (cum ar fi hipertensiunea, creșterea nivelului de colesterol „rău" etc.)- Inclusiv experții din cadrul „Organizației Mondiale a Sănătății" insistă asupra alăptării până la vârsta de 6 luni și după aceea, nu numai pentru efectele acesteia asupra bebelușilor, ci și a mamelor, care vor fi mai ferite de probleme grave de sănătate

• Femeile care alăptează mai mult de 6 luni vor beneficia de o circumferință mai redusă a taliei decât acelea care nu au alăptat deloc sau au alăptat mai puțin de 6 luni- Spre exemplu, un studiu a demonstrat că în următorii 10 ani de la încheierea procesului de alăptare, mamele care au reușit în acest demers aveau, în medie, o circumferință a taliei cu 3, 5 cm mai redusă decât a mamelor care nu au alăptat sau care au alăptat mai puțin de 6 luni

• Alăptarea te ajută să economisești timp și bani- Astfel, mamele care își alăptează bebelușii nu vor mai trebui să cumpere deloc lapte praf sau vor cumpăra mai puțin (doar cât să completeze necesarul zilnic al copiilor), nu vor mai cheltui bani pentru multe biberoane, nu vor mai petrece timpul ocupându-se de întreținerea accesoriilor utile în hrănire (cum ar fi sterilizarea biberoanelor), nu vor mai avea grijă să se trezească noaptea și să  încălzească biberoane, nu vor mai trebui să plece undeva cu biberoane etc..

Cum să procedezi pentru ca tu și bebelușul să aveți parte de o alăptare prelungită

Ca să te asiguri că atât tu, cât și micuțul tău, veți resimți din plin efectele pozitive ale unei alăptări cât mai îndelungate, străduiește-te să pui în aplicare și sfaturile de mai jos:
Alăptează ținând cont de nevoile bebelușului
Ca să te poți bucura de o alăptare prelungită, specialiștii în lactație consideră că este important să îi dai bebelușului să sugă cât mai des, în special în primele luni de viață. Astfel, nu va trebui să-ți faci un program strict din acest punct de vedere, ci urmărește-ți bebelușul și dă-i să sugă ori de câte ori simte nevoia. Numai în acest fel vei continua să-i transmiți corpului tău mesajul că este încă necesar să producă lapte.

Mizează pe contactul „piele la piele"
Pentru a reuși să-ți alăptezi bebelușul în cele mai bune condiții, se recomandă să-l ții cât mai aproape de tine. Practic, datorită lui, în organismul tău va exista un aport mai bun al oxitocinei (Hormon care nu numai că intervine în cadrul travaliului, dar care va stimula și alăptarea), ceea ce va determina un flux mai bun al laptelui matern. În plus, vei fi mai protejată de unele afecțiuni ce ar putea stopa alăptarea (cum ar fi angorjarea sânilor).

Încearcă mai multe poziții de alăptare
Una dintre cele mai la îndemână metode ca să poți alăpta pentru mai mult timp este să găsești poziții de alăptare care să fie confortabile atât pentru tine, cât și pentru bebeluș. Ține cont de vârsta bebelușului și vezi cum se simte cel mai bine când îl alăptezi!

Citește și: Poziții de alăptare prin care te asiguri că bebe primește suficient lapte

Bebelușul ar trebui să poată suge din ambii sâni
Această soluție este și ea binevenită pentru ca organismul să primească semnalul că mai trebuie să producă lapte. Astfel, chiar dacă bebelușul preferă unul dintre sâni, nu uita că de tine depinde să se obișnuiască să primească lapte de la amândoi. Alternează-i în mod constant pentru a se goli bine de lapte și pentru a nu-ți crea disconfort din cauza unor probleme precum angorjarea  sânilor sau blocarea canalelor galactofore.

Încearcă să previi blocarea canalelor galactofore
Pentru a sta cât mai departe de disconfortul provocat de vreun blocaj, poți lua măsuri precum:
• Îți vei pune bebelușul cât mai des la sân pentru a-l stimula să sugă
• Bebelușul va suge, alternativ, din ambii sâni
• Vei alterna pozițiile de alăptare
• Te vei hidrata cât mai bine
• Nu vei dormi des pe burtă
• Vei purta un sutien confortabil, adecvat alăptării

Acordă o grijă sporită mameloanelor
Mameloanele sănătoase, care nu sunt crăpate și dureroase, sunt esențiale pentru a putea să-i oferi bebelușului o alăptare prelungită. Menținerea lor într-o stare cât mai bună va putea fi asigurată și de:
Fii mai atentă cum vei reacționa pentru a întrerupe suptul bebelușului
Chiar dacă poți fi tentată, când apar durerile, să întrerupi alăptatul introducând un deget în gurița bebelușului, specialiștii în lactație spun că un asemenea gest ar putea fi frustrant pentru el. Mai bine ar fi să găsești o poziție de alăptat care să fie confortabilă pentru amândoi.

Multi-Mam Balm Apelează la cremele destinate îngrijirii mamelonului

Spre exemplu,Multi-Mam Balm" se bazează pe o selecție de uleiuri vegetale. O caracteristică distinctă a produsului este dată de prezența Squalenului, o componenta esențială a sebumului uman. Gelul se absoarbe rapid, nu imprimă gust sau miros pielii și este absolut sigur dacă este înghițit de copil. De aceea, nu este necesară îndepărtarea sa înainte de alăptare, oferind astfel protecție directă și în timpul alăptatului.
„Multi-Mam Balm" se aplică pe mamelon și se masează ușor.

Nu ezita să pui pe mameloanele dureroase comprese călduțe sau reci
Oricare dintre acestea pot contribui la diminuarea durerii sau inflamației.

Poți să aplici gel de aloe vera sau diverse uleiuri pe mameloane
Atât aloe vera, cât și unele uleiuri (cum ar fi cel de migdale dulce, de cocos, de măsline etc.), pot să favorizeze vindecarea mameloanelor și le pot redobândi aspectul sănătos.

Străduiește-te să te odihnești cât mai mult
Îți va fi mai ușor să lupți cu oboseala și cu stresul din primul an de viață al copilului dacă vei profita de orice ocazie pentru a te odihni cât de puțin. De pildă, dacă bebelușul doarme, încearcă să ațipești și tu și nu ezita să soliciți sprijinul celor din jur ori de câte ori simți că ai nevoie de o pauză.
Mai puțină oboseală va determina organismul să producă mai mult lapte, ceea ce contează enorm pentru a putea să asiguri o alăptare prelungită.

Ai grijă să te hidratezi corespunzător
Pentru ca fluxul de lapte matern să se mențină la un nivel cât mai bun și pentru a evita, pe cât posibil, apariția unor probleme ce ar afecta procesul de alăptare (cum ar fi canalele galactofore blocate), ar fi ideal să bei zilnic 8-10 pahare de apă. Alături de apă, nu uita să consumi și ceaiuri neîndulcite, sucuri naturale, supe, compoturi etc..

Mama ce isi tine bebelusul in brate si care bea un pahar cu apa

Hrănește-te suficient
Mamele care alăptează au nevoie cam de 500 de calorii în plus față de cele ce nu sunt implicate într-un asemenea demers, spun medicii. În aceste condiții, optează pentru o dietă echilibrată, care să-ți ofere vitamine, minerale, proteine și acizi grași esențiali. În schimb, ocolește cât mai mult alimentele intens procesate. Nu uita nici de alimentele care pot stimula lactația, cum ar fi drojdia de bere, cerealele integrale, semințele de in etc..

Apelează la pompa de sân
Între sesiunile de alăptare poți să folosești pompa de sân, dar este bine să recurgi la ea și când ai sărit peste o „sesiune" sau când simți că sânii tăi nu s-au golit complet de la alăptarea precedentă. Va fi o metodă bună pentru a reduce riscul apariției unor probleme (cum ar fi angorjarea sânilor sau blocarea canalelor galactofore) ce ar putea afecta negativ posibilitatea de a-ți alăpta bebelușul pentru un timp mai îndelungat.

Ocolește tot ceea ce ar putea afecta fluxul laptelui matern
De exemplu, alimentele și băuturile cu cofeină, fumatul, anumite medicamente (cum ar fi unele anticoncepționale) etc. toate acestea pot interfera cu producția laptelui matern. De aceea, ține permanent legătura cu un medic și încearcă să urmezi indicațiile sale, astfel încât să nu ajungi în situația de a vedea că laptele tău se diminuează tot mai mult.

Tu știai ce ar trebui să faci pentru a prelungi procesul de alăptare cât mai mult posibil?

Surse:
www.healthline.com, www.medela.com, www.mother.ly, www.parents.com,www.verywellfamily.com

Articolul urmator
Analize pentru durerile de picioare: ce teste faci, când ai acest simptom?
Analize pentru durerile de picioare: ce teste faci, când ai acest simptom?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Dacă vrei să crești un copil flexibil și adaptabil, trebuie să faci aceste trei lucruri
    Dacă vrei să crești un copil flexibil și adaptabil, trebuie să faci aceste trei lucruri

    Copiii se simt bine atunci când au o rutină, deoarece predictibilitatea îi ajută să se simtă în siguranță. Copiii mei, de exemplu, au voie ca înainte de culcare...

    Cât de mult „te costă” dacă îți alăptezi copilul timp de un an, conform specialiștilor
    Cât de mult „te costă” dacă îți alăptezi copilul timp de un an, conform specialiștilor

    În ultimele decenii, oamenii de știință s-au străduit să demonstreze beneficiile alăptării pentru mamă și pentru copil. Recent, specialiști din cadrul unei universități din...

    4 lucruri la care trebuie să renunți dacă vrei să fii un părinte mai bun
    4 lucruri la care trebuie să renunți dacă vrei să fii un părinte mai bun

    Cine nu își dorește să fie cel mai bun părinte pentru copilul său? Ar fi ideal dacă i-am putea crește într-un mod în care să nu cunoască suferință, să se simtă...

    Cea mai eficientă metodă dacă vrei un somn de calitate pentru copilul tău. Un studiu dezvăluie ce trebuie să faci
    Cea mai eficientă metodă dacă vrei un somn de calitate pentru copilul tău. Un studiu dezvăluie ce trebuie să faci

    Te numeri printre părinții care consideră că animalele de companie nu au ce caută în apropierea bebelușului sau a copilului mic? Ei bine, studiile arată că prezența unui...

    De ce îți blochează zodiile numărul de telefon! Evită să le faci asta dacă vrei să îți mai răspundă la apeluri
    De ce îți blochează zodiile numărul de telefon! Evită să le faci asta dacă vrei să îți mai răspundă la apeluri

    Fiecare dispune de un anumit nivel al toleranței în ceea ce privește lucrurile pe care le suportă. Spre exemplu, sunt persoane pe care nu le deranjează dacă primesc de foarte...

    9 lucruri pe care sa le arunci daca vrei sa fii sanatos in 2022
    9 lucruri pe care sa le arunci daca vrei sa fii sanatos in 2022

    Intotdeauna se spera ca noul an sa fie macar putin mai bun decat precedentul. Asa se faca ca, in fiecare an, oamenii isi fac tot felul de promisiuni in ceea ce priveste sanatatea lor. Ca si...

    „Fiul meu a murit în somn. Mi-aș fi dorit să avem mai mult timp”. O mamă încurajează părinții să petreacă mai mult timp cu micuții lor
    „Fiul meu a murit în somn. Mi-aș fi dorit să avem mai mult timp”. O mamă încurajează părinții să petreacă mai mult timp cu micuții lor

    O mamă a crezut că fiul ei în vârstă de 8 ani doarme mai mult decât de obicei, însă a descoperit cel mai negru adevăr din câte avea să trăiască. Fiul ei...

    6 lucruri pe care trebuie să le faci dacă cel mic va merge la o școală nouă
    6 lucruri pe care trebuie să le faci dacă cel mic va merge la o școală nouă

    Întoarcerea la școală este un moment delicat atât pentru părinte, cât și pentru copil. Prima zi a elevului într-o altă unitate de învățământ poate...

    © 2024 Qbebe