Depresie postpartum sau deficit de vitamine? Ce spun specialiştii

Depresie postpartum sau deficit de vitamine? Ce spun specialiştii

Andreea Baluteanu

Universul tulburărilor emoționale este mult mai complicat decât pare la prima vedere. De multe ori ne încearcă sentimente copleșitoare, pe care nu le înțelegem, iar aceste emoții sunt încă și mai intense atunci când devenim mămici. Perioada de după naștere este nu doar una dintre cele mai frumoase și mai speciale din viața noastră, dar și mult mai dificilă decât ne-am putea vreodată imagina.

Depresia postpartum reprezintă, din păcate, un fenomen emoțional mult mai des întâlnit decât am putea crede: conform specialiștilor, circa 10% dintre proaspetele mămici ar putea suferi de depresie postpartum, deși nu toate sunt diagnosticate. Există însă și o cauză mai puțin cunoscută a anxietății, tristeții, deznădejdii resimțite după ce ai dat naștere și care nu are nicio legătură cu depresia: deficitul de vitamine. Află din rândurile de mai jos cum să faci diferența dintre cele două!

Diagnostic: deficit de vitamine

Multe dintre simptomele pe care le vom pune în perioada postpartum pe seama depresiei sunt de fapt provocate de o deficiență de vitamine. Specialiștii consideră că de multe ori tristețea, tensiunea, stresul, oboseala, senzația de extenuare sunt semn că ai o lipsă semnificativă de nutrienți.

În primul rând, este vorba despre lipsa de vitamina D. Multe studii au pus semnul egal între deficiența acestui nutrient și depresie, deși nicio cercetare majoră nu a avut până acum un impact semnificativ. Nivelurile scăzute de vitamina D pot provoca însă și unele boli cronice, precum diabet, boli cardiovasculare sau cancer. Dat fiind faptul că acest nutrient este necesar organismului și pentru a produce calciu, nu e de mirare că ajungem în situația de a avea dureri de oase sau de a fi mai predispuse la fracturi atunci când suferim de deficiențe.

Printre cele mai comune semne că suferi de deficit de vitamina D și nu de depresie postpartum se numără: infecții frecvente (nutrientul susține și sistemul imunitar), senzație de oboseală, dureri de oase și de spate, cicatrizare lentă a rănilor, pierdere a densității osoase, căderea părului și dureri de mușchi.

Un aspect problematic este și faptul că vitamina D este obținută cu dificultate din alimentație, fiind în general produsă de corp în urma expunerii la soare. Cum stilul de viață actual presupune sedentarism, numeroase ore petrecute pe scaun, în fața calculatorului, dar și folosirea cremelor cu SPF pentru a preveni cancerul de piele, toți acești factori limitând contactul cu razele soarelui, deficiența de vitamina D a devenit tot mai răspândită. Soluția este un supliment.

A doua vitamină a cărei lipsă poate cauza depresie este vitamina B. Esențială funcționării sistemului nervos, vitamina B poate provoca iritabilitate, anxietate, tristețe, oboseală, probleme cu sănătatea mentală atunci când este prezentă în niveluri scăzute în organism. Experții sunt de părere că cele mai importante forme de vitamina B pentru a contracara depresia sunt B6, B12 și acidul folic.

În ceea ce privește sursele, iată ce să integrezi în alimentație: carne slabă de pui, legume cu frunzele verzi, banane, fructe de mare (vitamina B6), carne roșie, pui, lactate (vitamina B12), ficat, citrice, legume, legume cu frunza verde închis, drojdie (acid folic).

Cum îți dai seama că suferi de deficit de vitamina B? Poți experimenta următoarele simptome:

  • furnicături în mâini și picioare, oboseală extremă, slăbiciune, iritabilitate (vitamina B12);
  • depresie, confuzie, greață, anemie, predispoziție ridicată spre infecții, dermatită (vitamina B6);
  • albirea prematură a părului, oboseală, limbă umflată, stare de slăbiciune, dificultăți de respirație, paloare, iritabilitate (acid folic).

Diagnostic: depresie postpartum

În unul din zece cazuri, senzațiile copleșitoare pe care le experimentează o mămică nu pot fi puse nu numai pe seama circumstanțelor extraordinare pe care le traversează, ci și a depresiei postpartum. Dacă ești de părere că semnele de mai jos corespund stărilor tale, este necesar să te adresezi unui specialist. Ceea ce trebuie să reții este că depresia postpartum poate fi vindecată și că îți vei reveni la starea ta de bine cu ajutorul medicilor și al familiei.

Iată care sunt principalele simptome ale depresiei postpartum!

Tristețea nu dispare după câteva săptămâni. Schimbările hormonale de după naștere își fac de cap cu dispoziția ta, așa că este normal să te simți pierdută sau tristă în primele săptămâni după naștere. Dacă starea persistă sau se acutizează, este vorba despre altceva.

Ești mai tot timpul supărată sau te simți vinovată. Dacă și cel mai mărunt eveniment neplăcut te pune la pământ, e posibil să experimentezi depresie postpartum.

Ți-ai pierdut interesul pentru activitățile care îți făceau odată plăcere. Dacă nu ai chef să te uiți la serialul tău preferat sau să citești nici după ce bebe adoarme, depresia postpartum ar putea fi de vină.

Nu mai poți lua decizii. Da, uneori oboseala își poate pune amprenta asupra procesului tău decizional, dar dacă nu mai reușești să te aduni pentru a lua nicio hotărâre, indiferent de natura sa, fie că e legată de plimbarea lui bebe prin parc sau de un duș, ar trebui să te adresezi unui medic.

Rutina ta de somn este diferită. Evident că mica ființă care tocmai a poposit în viața ta îți va da peste cap programul de somn, dar dacă nu te mai odihnești nici atunci când copilul doarme sau, dimpotrivă, nu te mai poți dezlipi de pat, depresia poate fi de vină.

Te gândești să îți provoci singură rău. În cazul în care gândurile de suicid îți trec prin cap, este absolut necesar să contactezi de urgență un specialist.

Vitoral B12, salvatorul dispoziției tale

Mai ales dacă ai adoptat un stil de viață vegetarian, este posibil ca deficiența de vitamina B12 să stea la baza stărilor tale. Un supliment este mai mult decât necesar în aceste condiții!

 

Noi îți recomandăm Vitoral B12 Spray Oral pentru Adulți, un supliment alimentar cu gust de cireșe și xilitol, care trebuie administrat oral. Produsul va susține metabolismul energetic normal, va sprijini funcționarea sistemului nervos, va încuraja formarea globulelor roșii și va întări imunitatea. Agită bine înainte de utilizare și pulverizează direct în cavitatea bucală. Este recomandat un puf pe zi sau în funcție de prescripțiile medicului tău. Vitoral B12 Spray Oral pentru Adulți este disponibil la Vavian Pharma.

 

 

Surse foto: iStock

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Mărturia unei mame cu depresie postpartum: „Am suferit de depresie toată viața, dar de data aceasta a fost diferit”
    Mărturia unei mame cu depresie postpartum: „Am suferit de depresie toată viața, dar de data aceasta a fost diferit”

    Depresia postnatală este o realitate cruntă a zilelor noastre, cu care tot mai multe femei se confruntă. O mămică își împărtășește povestea în speranța că va...

    Cum putem susține moral o mamă care suferă de depresie postpartum
    Cum putem susține moral o mamă care suferă de depresie postpartum

    Depresia postpartum este o tulburare frecventă în rândul mămicilor. Cu toate acestea, pentru multe persoane, rămâne un subiect tabu, sau oricum, unul pe care nu știm...

    Părinții știu ce e mai bine pentru copil...sau bunicii? Ce spun specialiștii
    Părinții știu ce e mai bine pentru copil...sau bunicii? Ce spun specialiștii

    Părinții generației actuale țin cont de sfaturile propriilor lor părinți, după cum arată un studiu făcut peste hotare. Pe principiul „cine nu are un bătrân, să-și...

    Ce măști de protecție dăm copiilor la școală? Cele medicale sau cele cu filtru? Ce spun specialiștii
    Ce măști de protecție dăm copiilor la școală? Cele medicale sau cele cu filtru? Ce spun specialiștii

    Redeschiderea școlilor se apropie cu pași repezi, iar masca de protecție trebuie purtată permanent în orele petrecute la școală. Parcurge cu atenție articolul de mai jos pentru...

    Val de depresii și atacuri de panică în rândul copiilor. Ce spun specialiștii
    Val de depresii și atacuri de panică în rândul copiilor. Ce spun specialiștii

    Pandemia și-a lăsat amprenta asupra sănătății mintale a multora dintre noi. Copiii au fost, de departe, printre cei mai afectați de schimbările care s-au produs brusc și rapid...

    A fost aprobat primul tratament pentru depresia postpartum în SUA
    A fost aprobat primul tratament pentru depresia postpartum în SUA

    Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA) a aprobat primul medicament oral pentru tratarea depresiei postpartum. Acesta poartă denumirea de Zurzuvae (zurzolonul), iar...

    Peste 600 de copii și adolescenti sunt internați la psihiatrie în fiecare an. Care sunt cauzele și ce spun specialiștii
    Peste 600 de copii și adolescenti sunt internați la psihiatrie în fiecare an. Care sunt cauzele și ce spun specialiștii

    Sănătatea mentală este unul dintre cele mai actuale subiecte ale societății noastre. În România, tot mai mulți copii și adolescenți ajung să aibă nevoie de intervenție...

    Supravegherea constantă a copiilor provoacă anxietate de ambele părți, spun specialiștii
    Supravegherea constantă a copiilor provoacă anxietate de ambele părți, spun specialiștii

    Este normal să ai grijă de al tău copil și să-l supraveghezi, însă trebuie să faci asta constant? Specialiștii cred că nu, pentru că acest lucru provoacă anxietate...

    © 2024 Qbebe