Mărturia unei mame cu depresie postpartum: „Am suferit de depresie toată viața, dar de data aceasta a fost diferit”

Mărturia unei mame cu depresie postpartum: „Am suferit de depresie toată viața, dar de data aceasta a fost diferit”

Mariana Voinea

Depresia postnatală este o realitate cruntă a zilelor noastre, cu care tot mai multe femei se confruntă. O mămică își împărtășește povestea în speranța că va ajuta tinerele să își accepte mai ușor problemele cu care se confruntă și să caute ajutor specializat.

Depresia este o afecțiune din ce în ce mai comună, cu care tot mai mulți oameni se identifică. Depresia postpartum afectează tot mai multe tinere mame care de multe ori se tem să vorbească deschis despre provocările prin care trec.

Nu este și cazul unei femei în vârstă de 30 de ani care susține că s-a luptat toată viața cu depresia, dar depresia postpartum a fost cu totul diferită pentru ea. Elnaz Rafiee a început să nu se simtă tocmai în regulă încă din primele luni de sarcină.

Ea susține că a ajuns la un punct în care chiar a fost diagnosticată cu anxietatea perinatală. Atunci a simțit că a pierdut controlul asupra întregii situații. Din păcate, povestea ei nu este deloc ieșită din comun, ci multe femei se confruntă cu asemenea simptome.

„Mă temeam că fiul meu o să sufere la fel cum sufăr și eu”

femeie insarcinata plange pe canapea

Primirea veștii că Elnaz era însărcinată cu fiul ei Kian a venit ca un șoc pentru femeie. I se spusese că îi va fi foarte greu să conceapă un copil. Și pentru că se luptase toată viața ei cu depresia, era foarte predispusă să dezvolte depresia postpartum precum și anxietatea în sarcină.

Tânăra mămică din Melbourne nu era pregătită deloc pentru ceea ce avea să se întâmple. Atunci când femeia a ajuns la șase luni de sarcină, lucrurile au scăpat puțin de sub control.

Fiindcă nu avea niciun membru al familiei care să o ajute, iar relația cu partenerul ei trecea printr-un moment destul de dificil, Elnaz susține că atunci s-a simțit speriată de ce avea să urmeze.

Nu știam ce se va întâmpla cu mine și cu fiul meu. Obosisem să tot plâng și nu doream să mă mai dau jos din pat. Mă săturasem să-mi pun un zâmbet fals pe față și să merg la muncă în fiecare zi”, susține femeia.

Din fericire, când a simțit că sentimentele o copleșesc, Elnaz a cerut ajutor de la un specialist reprezentant al spitalului Alfred. Astfel, un medic psihiatru a ajuns acasă la viitoarea mămică chiar a doua zi după ce a telefonat, și a diagnosticat-o cu anxietate perinatală.

„Nu mă mai confruntasem cu anxietatea înainte, așa că m-am speriat un pic”, susține ea.
Anxietatea perinatală poate apărea oricând în timpul sarcinii sau în timpul perioadei postnatale, de obicei până la șase săptămâni după naștere.

Simptomele acestui tip de anxietate sunt similare cu anxietatea propriu-zisă și este datorată îngrijorărilor exagerate ale femeii asupra sănătății copilului. În unele cazuri, părinții care suferă de anxietate simt că pierd controlul asupra propriei situații.

Din păcate, cei mai mulți dintre ei încearcă să țină lucrurile sub control fără niciun pic de ajutor. Spre exemplu, își mențin casa imaculată și își spun o mulțime de întrebări de genul: „Oare fac suficiente eforturi pentru copil?” sau „Oare sunt un părinte bun?”.

Elnaz a primit o cutie de antidepresive pe care a fost reticentă în a le lua la început, din cauza stigmatului atașat acestor pastile.

Părinții mei îmi spuneau adesea că nu am nevoie de antidepresive, pentru că era un subiect tabu. Mama îmi spunea mereu că dacă încep să iau antidepresive e ca și cum boala m-ar fi învins”, mărturisește ea.

În cele din urmă, femeia a decis să ia pastilele pentru a putea să-și ducă sarcina la bun sfârșit cu brio. După un travaliu traumatizant, la scurt timp după naștere mama a fost diagnosticată cu depresie postnatală. Iar sentimentele o copleșeau.

Adevărul surprinzător: cât timp durează, de fapt, depresia postnatală

„Ar trebui să fi recunoscătoare” - de aici provin sentimentele de rușine și de vină

mama sta langa copil cand doarme

Conform unui studiu al fundației care se ocupă de sănătatea mentală a femeilor din Australia, fundația Liptember, una din 10 femei din Australia se confruntă cu probleme grave de sănătate mentală.
Ultimele studii făcute în domeniu arată că mămicile tinere sunt predispuse la probleme psihice.

Expertul în sănătate mentală Madhavi Nawana Parker susține că „anxietatea și depresia postnatală sunt de cele mai multe ori nediagnosticate din cauza sentimentelor de rușine și de vină ale tinerilor mame. Oamenii nu vor să vorbească despre aceste probleme.

Nu vor să știe cei din jur că se confruntă cu asemenea dificultăți. Atunci când îți iubești copilul, dar te simți foarte tristă este un sentiment extrem de confuz cu care mamele se confruntă”, susține specialista.

Elnaz mărturisește că dinainte de a naște băiețelul, a simțit că va fi o mamă îngrozitoare din cauza gândurilor pe care le avea.

Ca și mamă trebuie să te gândești: în pântecele meu crește un adevărat miracol pe care mulți oameni nu-l pot avea. Ar trebui să fiu recunoscătoare susține ea. De aceea ții lucrurile cu care te confrunți numai pentru tine”, explică ea.

Fundația Liptember a ajuns în urma cercetărilor la concluzia că stima de sine scăzută, stresul financiar și presiunea din partea celor din jur, precum și autocritica sunt cele mai comune motive pentru care mamele se confruntă cu astfel de probleme mentale.

Pentru mamele care nu au împlinit încă vârsta de 30 de ani, Parker afirmă că „responsabilitățile și provocările sunt și mai mari. A-ți luat pe umeri responsabilitatea enormă de a te îngriji de un copilaș în timp ce te confrunți cu probleme emoționale și nu dormi suficient de mult, te poate afecta pe plan psihic.

Tinerețea vine și cu lipsa de experiență, deci mamele care nasc copiii înainte de a împlini vârsta de 30 de ani se confruntă cu provocări mult mai mari decât cele care au depășit această vârstă”.

Mai mult decât atât, aceasta își susține ideea că schimbările hormonale din timpul sarcinii au o legătură foarte importantă cu anxietatea și depresia postnatală.

Unele femei nici nu vor ști că suferă de aceste probleme pentru că depresia se instalează dintr-o dată, fără nicio afecțiune preexistentă.

Iar tinerele mame trebuie să trăiască cu depresia postnatală, să aibă grijă de un copil 24 din 24, să-i ofere toată atenția, fără a se putea odihni. Presiunea este incredibilă”, susține specialista.

Depresia postnatala il afecteaza si pe tata! Afla totul!

Găsirea unui nou scop în viață

Băiețelul lui Elnaz a împlinit vârsta de un an. Mămica ia și acum pastilele antidepresive prescrise în sarcină. Ea susține că unele unele zile sunt mai grele, în timp ce altele sunt mai ușoare dar copilul ei i a dat un nou scop în viață.

„Este incredibil cum mi-am schimbat opțiunea. Înainte îmi doream să mor în fiecare zi, dar acum mă rog să trăiesc pentru a avea grijă de fiul meu”, susține ea.

Acum femeia își spune povestea întregii lumi pentru ca mămicile aflate în aceeași situație ca și ea să poată primi ajutorul de care au nevoie.

Este bine de știut că foarte multe femei se confruntă cu depresia postnatală și cu anxietate în timpul sarcinii. Din păcate, foarte puține cazuri primesc și un diagnostic în acest sens, din simplul fapt că tinerilor mămici le este rușine să recunoască faptul că se confruntă cu o afecțiune psihică.

Cu sprijinul potrivit și medicația corespunzătoare, depresia postnatală poate fi învinsă, iar viața poate căpăta un nou sens pentru mămici.

Surse foto: istockphoto.com

Surse articol: 7news.com.au

Articolul urmator
Durerea unei mame de a-și vedea copila suferind de endometrioză: „Își pierduse pofta de viață”
Durerea unei mame de a-și vedea copila suferind de endometrioză: „Își pierduse pofta de viață”

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    „ADHD-ul nu este la fel la toată lumea”. Mărturia unei mame cu doi copii diagnosticați, care au simptome complet diferite
    „ADHD-ul nu este la fel la toată lumea”. Mărturia unei mame cu doi copii diagnosticați, care au simptome complet diferite

    Deși ADHD-ul are aceleași simptome, ele se manifestă diferit la fiecare om în parte. Acești doi frați, care au primit același diagnostic reprezintă un exemplu clar în...

    Mărturia sinceră a unei mame: "Mi-a fost frică să mai am un copil după ce l-am pierdut pe primul"
    Mărturia sinceră a unei mame: "Mi-a fost frică să mai am un copil după ce l-am pierdut pe primul"

    Pierderea unei sarcini este o traumă pentru orice femeie și nu e de mirare că dacă cineva se confruntă cu așa ceva, îi este teamă să mai facă alt copil, tocmai pentru a nu-l...

    „Mi-au spus că bebelușul meu este incomplet”, mărturia unei mame care a fost sfătuită să avorteze. A născut o fetiță sănătoasă
    „Mi-au spus că bebelușul meu este incomplet”, mărturia unei mame care a fost sfătuită să avorteze. A născut o fetiță sănătoasă

    În anumite cazuri, intuiția și dorința de a deveni mamă sunt atât de puternice, încât sfidează inclusiv sfaturile medicilor. Un exemplu în acest sens este...

    Mărturia unei mame cu fibroză chistică: „Nu regret că am făcut copii, dar ei pot rămâne oricând fără mine”
    Mărturia unei mame cu fibroză chistică: „Nu regret că am făcut copii, dar ei pot rămâne oricând fără mine”

    Când ești mamă și te confrunți cu o boală rară, care nu se poate vindeca, te întrebi adesea ce se va întâmpla în cazul în care nu vei mai putea fi...

    „Mi-a fost rușine să anunț că sunt însărcinată, pentru că aveam deja un bebeluș de trei luni”. Mărturia unei mame care își adoră toti cei 12 copii
    „Mi-a fost rușine să anunț că sunt însărcinată, pentru că aveam deja un bebeluș de trei luni”. Mărturia unei mame care își adoră toti cei 12 copii

    Ce discută majoritatea cuplurilor înainte de căsătorie? Dacă își doresc sau nu copii! Când eu și soțul meu am avut această conversație acum 12 ani, nu-mi amintesc...

    Ce trebuie să știe un adolescent despre depresie
    Ce trebuie să știe un adolescent despre depresie

    Cu toții ne simțim triști, obosiți sau copleșiți uneori. Dacă observi la copilul tău adolescent stări de tristețe pronunțate, care durează de mult timp, s-ar putea să fie vorba...

    Am depresie postnatală și mama mea nu vrea să mă ajute cu copilul. Nu vreau să mai aud de ea!
    Am depresie postnatală și mama mea nu vrea să mă ajute cu copilul. Nu vreau să mai aud de ea!

    O proaspătă mămică a povestit, pe Reddit, că suferă de depresie postnatală și că este extrem de furioasă pe mama ei care nu vrea să o ajute cu copilul. Ea spune că nu se...

    Am intrat în depresie în adolescență când am aflat că eram însărcinată. Cum am reușit să-mi găsesc drumul în viață
    Am intrat în depresie în adolescență când am aflat că eram însărcinată. Cum am reușit să-mi găsesc drumul în viață

    Înainte de a rămâne însărcinată, am trăit o viață lipsită de griji într-un oraș însorit de pe plajă, Torrance, din sudul Californiei. Vara anului 2010...

    © 2024 Qbebe