Burtici fericite
Din grija pentru copilul tau

Reguli la piscină: Cum cureți corect urechile copilului

Mersul la piscină nu înseamnă numai distracție și o activitate fizică binefăcătoare pentru sănătate, ci și mai multă grijă pentru respectarea regulilor de igienă. Cu precădere în cazul celor mici acest demers este esențial, cu atât mai mult în cazul celor care ajung zilnic la o piscină sau la un bazin de înot. Din articolul de mai jos vei afla cum ar trebui să procedezi pentru a fi sigură că sănătatea urechilor va fi menținută, astfel încât nici starea de sănătate în ansamblu a copilului tău să nu aibă în niciun fel de suferit.

De ce este esențială igiena urechii după utilizarea piscinei

Dacă micuțul tău va veni pentru mai mult timp în contact direct cu apa, va crește riscul de apariție a unor afecțiuni care de care mai serioase. Cele mai frecvente sunt:
Otita externă
Din cauza umezelii, canalul auditiv extern se poate inflama și se va crea un mediu prielnic acumulării de bacterii sau, în cazuri rare, de fungi. În plus, dacă sunt prezente și zgârieturi, eczeme sau dacă pur și simplu pielea este mai sensibilă ca urmare a unei reacții alergice, o infecție se poate declanșa oricând.
Nu va fi greu să identifici otita externă după următoarele manifestări:
• Senzația de mâncărime (moderată sau intensă)
• Durerile de la nivelul urechii
• Copilul se plânge că are urechile înfundate

Copil care isi tine degetele din ureche

• În interiorul urechii este prezentă roșeața
• Din ureche se vor scurge secreții
• Auzul se diminuează
• În cazuri severe apare febra
Simptomele menționate indică necesitatea unui consult medical, în urma căruia copilul să primească un tratament adecvat. În general, se recomandă soluții care să restabilească echilibrul bacterian de la nivelul urechii și care să împiedice răspândirea infecției. Alte variante de tratament sunt picăturile, soluțiile antifungice (dacă infecția urechii a fost provocată de o ciupercă) sau antibioticele.

Infecțiile din urechea medie
Prezența apei în ureche poate să crească și ea predispoziția spre acumularea de bacterii, ce pot ajunge din conductul auditiv extern în urechea medie, provocând infecții. Iată de ce se recomandă să avem grijă să păstrăm urechile copilului cât mai curate și uscate, cu atât mai mult după timpul petrecut la piscină.
Îți poți da seama de prezența unei infecții a urechii după simptome precum:
• Din urechea copilului se vor scurge secreții (Fie transparente, fie cu urme de puroi)
• Un copil mai mare se plânge de faptul că nu mai aude bine
• Copilul poate avea tulburări de echilibru (Din cauza presiunii și acumulării de lichid în urechea medie, este foarte posibil ca infecția să fie însoțită și de astfel de tulburări)
• Diminuarea apetitului
• Febra

Tratamentul pentru infecțiile din urechea medie variază în funcție de intensitatea simptomelor. De exemplu, dacă nu apare febra, dar durerile de ureche sunt puternice, medicul nu va prescrie antibiotic, limitându-se la medicamente cu proprietăți antiinflamatoare și analgezice și la picături de urechi.

Otomicozele
Întrucât excesul de umezeală favorizează și proliferarea fungilor, ar trebui să iei în calcul, dacă există un contact frecvent și îndelungat cu apa, și riscul de apariție a unei infecții fungice a urechii (otomicoză).
Un copil care suferă de otomicoză are următoarele probleme:
• Mâncărimi în ureche
• Prezența unor secreții din urechi- În caz de infecție fungică, acestea pot fi albe, gri, verzui
• Înroșirea și descuamarea pielii de pe canalul auditiv extern
• Dureri
• Uneori poate apărea și senzația de ureche înfundată
Infecțiile fungice ale urechii se tratează prin medicamente cu proprietăți antifungice, dar numai după ce în prealabil medicul specialist a solicitat analizarea unor probe provenite din urechea copilului.

Reguli de igienă a urechii la piscină

Copilul tău nu va avea de suferit din cauza infecțiilor urechii și complicațiilor aferente dacă vei ști cum să procedezi în privința respectării unor reguli de igienă de bază. Acestea se referă la:
Apa din urechi va fi cât mai bine scursă
Cel mai bine va fi, din acest punct de vedere, să-ți obișnuiești copilul să lase capul într-o parte, atât în stânga, cât și în dreapta. De asemenea, poate fi util să se tragă de lobul urechii, în diferite unghiuri, pentru ca excesul de apă să se elimine mai bine.

Exteriorul canalului auditiv va fi uscat și curățat
Cu ajutorul unui prosop moale și perfect curat, vei masa ușor canalul auditiv extern al copilului, îndepărtând, pe cât posibil și eventualele acumulări de ceară.
În cazul în care ți se pare că încă mai există apă în ureche, poți să te folosești de un uscător de păr, dar cu condiția să-l ții la o distanță de cel puțin 25 de cm de urechea copilului.

Vei avea grijă de pielea din urechile copilului
Integritatea pielii din exteriorul și interiorul canalului auditiv este foarte importantă pentru sănătatea urechilor copilului, ținând la distanță infecțiile. Cu atât mai mult cu cât copilul suferă din cauza unei alergii sau a unei eczeme, va fi mai necesar să acorzi o atenție sporită pielii din urechile sale.

Ca să te asiguri că aceasta va fi oricând în stare bună, nu uita:
• Să eviți să cureți în exces acumulările de ceară din urechile copilului-Dacă s-a produs un exces de cerumen, adresează-te unui medic (numai acesta va aplica o procedură corectă în scopul îndepărtării excesului de cerumen)
• Învață-l pe copil să nu se zgârie sau să se taie în zona urechilor (orice microleziuni ale pielii pot antrena infecțiile și inflamațiile)
• Nu folosi fel de fel de obiecte pentru a curăța urechile copilului (inclusiv bețișoarele de urechi obișnuite nu sunt indicate)
• Ferește-ți copilul de venirea în contact cu diferite substanțe chimice, iritante, dându-i să poarte, în anumite situații, dopuri de urechi

Mama care are grija de fetita ei dupa ce aceasta iese de la piscina

Spray auricular DocuSpray Asigură-te că există un echilibru în privința cerumenului din urechile copilului

Cerumenul ne protejează urechile de praf și de bacterii, fiind o acumulare de celule ale pielii și secreții uleioase ale glandelor sebacee și ceruminoase din canalul auditiv. El ferește urechile și de uscăciunea excesivă.
În anumite condiții însă, cerumenul poate să fie prea mult, intervenind posibilitatea de blocare a canalului auditiv. Una dintre aceste condiții este reprezentată de excesul de apă, inclusiv cel care apare când copilul merge la piscină. Din cauza excesului de apă, cerumenul se poate inflama și, pe lângă disconfort, poate conduce și la alterarea auzului.

Ca să eviți să se ajungă la așa ceva, apelează cu încredere la un spray auricular pe bază de ingrediente naturale, care curăță delicat urechile copilului. De exemplu, Docuspray conține nutrienți naturali marini pentru curățarea frecventă și sigură a urechii, facilitând fluidizarea și evacuarea cerumenului.
Produsul este adecvat pentru copii începând cu vârsta de 30 de luni, dar și pentru adulți, nu conține gaz propulsor, fiind sigur pentru suprafața delicată a canalului auditiv și a timpanului. Se pulverizează o dată sau de două ori, de 2-3 ori pe săptămână, dar în cazul în care ai un copil care merge zilnic la un bazin de înot, poți să-l folosești zilnic.

Pentru ca măsurile de igienă de mai sus să aibă efecte optime, completează-le și cu măsuri de prevenție menite să diminueze semnificativ riscul ca micuțul tău să se confrunte cu infecții ale urechii. Printre astfel de măsuri de prevenție se află:
Purtarea unei căști de înot sau a unei căști de duș
Oricare dintre acestea îl vor ajuta pe copil să nu aibă de suferit din cauza excesului de apă de pe față și din urechi. În plus, îi vor proteja părul și urechile de clorul din piscină, care poate produce iritații.
Fie că este vorba despre o cască de înot, fie că este vorba despre o cască de duș, acestea trebuie să fie exact pe măsura copilului pentru a nu-i provoca niciun pic de disconfort.

Purtarea dopurilor de înot
În special dacă ai un copil cu infecții recurente ale urechii (mai multe de 3 într-un an), dopurile de înot trebuie să fie nelipsite. Ideale sunt cele din silicon, care se pot curăța, care sunt reutilizabile și care se pot modela pentru a adera perfect la urechea copilului.

Citește și: Când, cum și de ce trebuie să folosim dopuri de urechi pentru copii

Surse:
www.hearingaidknow.com, www.webmd.com, www.verywellhealth.com

MagazinVavianPharma.ro    

 

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  La piscină: cum să scazi riscul de îmbolnăvire a copilului
  La piscină: cum să scazi riscul de îmbolnăvire a copilului

  Pe perioada verii mersul la piscină reprezintă o variantă relaxantă pentru toate categoriile de vârstă. Din păcate însă are și câteva riscuri asociate, demonstrate...

  Ai grijă de sănătatea copilului tău! Câștigă produse pentru urechile, nasul și gura micuțului
  Ai grijă de sănătatea copilului tău! Câștigă produse pentru urechile, nasul și gura micuțului

  Sigur că alegi întotdeauna calitatea atunci când vine vorba despre copilului tău! Asta înseamnă că te vei bucura să afli că ai ocazia să câștigi produse cea...

  Educatie pozitiva: 5 reguli sa gestionezi comportamentul negativ al copilului tau
  Educatie pozitiva: 5 reguli sa gestionezi comportamentul negativ al copilului tau

  Sunt clipe in care copiii reusesc sa te scoata din minti. Iti spui ca sunt copii buni, insa au si ei momentele lor de "slabiciune", in care sunt furiosi, plangaciosi, nemotivati,...

  O mamă este dată afară de la piscină pentru că alăpta și nu este voie cu mâncare lângă apă
  O mamă este dată afară de la piscină pentru că alăpta și nu este voie cu mâncare lângă apă

  O mamă din Australia a fost solicitată să plece de la o piscină publică pentru că își alăpta bebelușul, motivele fiind că nu era permis accesul cu mâncare și...

  O fetiță de 12 ani a murit la piscină, într-un mod șocant. 7 oameni s-au chinuit să o scoată din apă
  O fetiță de 12 ani a murit la piscină, într-un mod șocant. 7 oameni s-au chinuit să o scoată din apă

  O fetiță de 12 ani a decedat după ce a rămas blocată în piscină timp de 15 minute, din cauza unei pompe, într-un resort din Bodrum (Turcia).

  LifeBox Kids, primul pas către un comportament alimentar corect al copilului tău
  LifeBox Kids, primul pas către un comportament alimentar corect al copilului tău

  Programul încărcat reprezintă o constantă în ziua de astăzi pentru majoritatea familiilor, ceea ce implică mai puțin timp pentru gătit și menținerea unui stil alimentar...

  Un tătic îşi goneşte soţia de la piscină din cauza corpului ei postpartum şi apoi întreabă internetul dacă a avut dreptate
  Un tătic îşi goneşte soţia de la piscină din cauza corpului ei postpartum şi apoi întreabă internetul dacă a avut dreptate

  Într-o postare de pe Reddit, un bărbat a ţinut să relateze ce reacţie a avut faţă de soţia sa, care născuse de mai puţin de un an, când aceasta a apărut în costum...

  © 2019 Qbebe