Studiu: Anemia în sarcină poate crește riscul apariției autismului la bebeluș

Andreea Baluteanu

Anemia nu este o afecțiune nemaiîntâlnită în sarcină, o mare parte dintre viitoarele mămici ajungând să sufere de pe urma ei. Nici nu e de mirare, dat fiind faptul că acum corpul tău produce mai mult sânge pentru a susține și noua viață ce crește în interiorul tău.

Dar, atunci când nu ai rezerve suficiente de fier sau alți nutrienți, organismul nu mai este capabil să producă celulele roșii necesare pentru a transporta oxigenul la țesuturile tale și ale bebelușului și astfel se declanșează anemia. Află din rândurile de mai jos de ce este acest fenomen periculos și cum îl leagă studiile de riscul de apariție a autismului la bebeluși!

Anemia în sarcină, responsabilă pentru autismul la bebeluși?

Cercetătorii au atras dintotdeauna atenția asupra pericolului pe care îl constituie anemia în sarcină, dar acum au de partea lor și un studiu care să nuanțeze gravitatea fenomenului. Desfășurată de cercetătorii de la Karolinska Institutet din Suedia, cercetarea a reflectat faptul că o mamă suferindă de anemie în primele luni ale sarcinii are un risc crescut de a da naștere unui copil cu autism sau cu tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție.

Astfel, autorii studiului au analizat 532 232 de copii suedezi și cele 299 768 de mame, iar focusul lor a fost reprezentat de legătura dintre momentul declanșării anemiei și riscurile afectând dezvoltarea sistemului nervos al fătului.

Iar rezultatele au fost alarmante: conform studiului, mamele care erau diagnosticate cu anemie cel târziu în a 30-a săptămână de sarcină prezentau un risc crescut de a avea copii cu autism sau ADHD în comparație cu femeile care au dezvoltat mai târziu anemia sau deloc.

Cercetătorii au luat în considerare și factori precum vârsta mamei sau nivelul de trai, ajungând astfel la cifre care pot schimba fața medicinei: mama cu anemie în primele stadii ale sarcinii se supunea unui risc cu 44% mai mare de a da naștere unui copil cu autism decât mama sănătoasă. În cazul ADHD-ului, procentul era de 37%, dar și mai terifiante sunt rezultatele obținute pentru dizabilitățile intelectuale (un procent de 120% sau chiar mai ridicat).

Situația este diferită în cazul anemiei declanșate în ultimele luni de sarcină, în cazul căreia nu există un astfel de pericol. Explicația pe care ne-au oferit-o oamenii de știință este aceea că cele mai importante etape de dezvoltare a creierului sau a sistemului nervos al fătului au loc în primele săptămâni ale sarcinii. Iar o potențială anemie prezentă în această perioadă ar putea afecta în mod iremediabil dezvoltarea copilului.

Cercetătorii au ridicat miza la un alt nivel atunci când au nuanțat că un procent de 20% dintre femeile însărcinate sunt diagnosticate cu anemie. Cu toate acestea, majoritatea dintre ele prezintă acest fenomen în ultimele luni de sarcină, astfel că riscul de complicații precum autismul sau ADHD-ul nu este chiar atât de îngrijorător.

De altfel, chiar și în cazul studiului, numai 1% dintre mămici prezentau anemie în stadiile incipiente ale sarcinii. Desigur, trebuie luat în calcul și faptul că vorbim despre un stat dezvoltat, precum Suedia, cu accent pus pe sănătate și nutriţie echilibrată.

Simptomele anemiei în timpul sarcinii

Cum ne afectează studiul desfășurat la Karolinska Institutet? Accentuând pericolul pe care îl poate presupune anemia, ne demonstrează cât de important este să descoperim cât mai repede potențiala afecțiune.

Cum îți poți da seama dacă suferi de anemie cât timp porți o viață în tine? Cercetează eventuala prezență a următoarelor semne:

 • piele palidă, buze și unghii deschise la culoare;
 • senzație de slăbiciune sau oboseală;
 • senzație de amețeală;
 • dificultăți de respirație;
 • palpitații;
 • dificultate de a te concentra.

Dacă ești de părere că prezinți vreunul dintre simptomele de mai sus, mergi la doctor și verifică nivelurile de fier prin intermediul unei analize de sânge. Nu risca sănătatea copilului tău!

Cum tratezi anemia în sarcină

Ai fost diagnosticată cu anemie și ești însărcinată? Nu te teme, există metode de tratament excelente, care îți vor feri bebelușul de pericole. Descoperă mai jos cum să tratezi și cum să previi anemia în sarcină!

Consumă alimente bogate în fier. Introdu în dietă mai multă carne roșie, legume de culoare verde închis (broccoli, spanac, kale), cereale fortificate cu fier, fasole, tofu și linte, nuci și semințe, ouă.

Pune accent și pe alimentele bogate în vitamina C. Acest nutrient încurajează o mai bună absorbție a fierului, de aceea este bine ca la fiecare masă să consumi atât alimente bogate în fier, dar și în vitamina C, precum citricele, căpșunile, kiwi, roșii sau ardei.

Nu uita nici de acidul folic. Vitamina B9 este esențială în sarcină, fiind indispensabilă pentru o dezvoltare armonioasă a lui bebe. O vei regăsi în legume cu frunze verzi, citrice, cereale fortificate.

Ia un supliment. Cea mai eficientă metodă de a preveni și de a trata anemia în sarcină este prin intermediul suplimentelor. Nu le administra însă fără să fi discutat cu medicul tău în prealabil.

 

Recomandarea noastră este Vitoral Ferrum picături. Suplimentul alimentar conține o combinație de fier cu vitamina D și B6, respectiv exact ceea ce ai nevoie în cea mai frumoasă perioadă a vieții tale. Tehnologia SunActive® Fe, care stă la baza suplimentului, dispersează fierul insolubil în formulări lichide, astfel încât mineralul să fie stabil la căldură, să nu provoace iritații la nivel gastrointestinal și să se dovedească ușor de absorbit în intestinul subțire. De asemenea, fierul prezintă o biodisponibilitate crescută.

 

Suplimentul Vitoral Ferrum include și vitamina D, ce menține sănătatea sistemului osos, a sistemului muscular și a dinților, întărește imunitatea și contribuie la procesul de diviziune celulară. Nu în ultimul rând, Vitamina D stimulează absorbția normală a calciului și a fosforului în organism.

Vitamina B6 susține metabolismul celular, sistemul nervos, contribuie la formarea celulelor roșii (un aspect atât de important în sarcină), energizează și combate extenuarea și reglează activitatea hormonală.

Vitoral Ferrum este disponibil la Vavian Pharma

 

Surse foto: iStock

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Studiu: Deficiența de vitamina D în sarcină crește riscul de ADHD la copil
  Studiu: Deficiența de vitamina D în sarcină crește riscul de ADHD la copil

  Atunci când în corp nu se află un nivel corespunzător de vitamina D pot apărea probleme. Iată că un studiu recent a demonstrat cum o deficiență de vitamina D în...

  Anemia în sarcină: Cum tratăm corect această problemă?
  Anemia în sarcină: Cum tratăm corect această problemă?

  Anemia este una dintre afecțiunile cele mai frecvente pe parcursul sarcinii, putând să genereze efecte negative neașteptate. Din articolul de mai jos vei descoperi nu numai...

  Carența de fier în sarcină poate provoca probleme cardiace la copil? Ce spun specialiștii
  Carența de fier în sarcină poate provoca probleme cardiace la copil? Ce spun specialiștii

  Dintre nutrienții esențiali pentru o sarcină sănătoasă face parte și fierul. Nu numai că un aport corect al acestui mineral o va ține pe viitoarea mamă departe de o anemie...

  Studiu: Carența de vitamina D poate provoca demență
  Studiu: Carența de vitamina D poate provoca demență

  Numeroase studii au pus accent pe următorul fapt: vitamina D este necesară inclusiv pentru sănătatea noastră mentală. Parcurgând cu atenție articolul de mai jos vei descoperi...

  Studiu: Nivelul de vitamina D al mamei în sarcină influențează IQ-ul copilului
  Studiu: Nivelul de vitamina D al mamei în sarcină influențează IQ-ul copilului

  Pentru dezvoltarea optimă a copilului tău și pentru o stare de bine în timpul sarcinii, este neapărat necesar să ai parte de nutrienți valoroși. Printre aceștia se numără și...

  Autismul în familie: tulburarea se poate „lua" de la unchi sau mătuși
  Autismul în familie: tulburarea se poate „lua" de la unchi sau mătuși

  Un procent între 3% până la 5% dintre copiii cu o mătușă sau un unchi diagnosticați cu autism pot fi diagnosticați la rândul lor o formă de TSA, comparativ cu doar...

  Studiu: Anticoncepționalele pot provoca deficiențe de vitamina B12
  Studiu: Anticoncepționalele pot provoca deficiențe de vitamina B12

  Vitamina B12 este una dintre cele mai valoroase vitamine pentru organismul uman. În anumite condiții însă, inclusiv în urma administrării unor medicamente, absorbția ei...

  © 2023 Qbebe