Studiu: Anemia în sarcină poate crește riscul apariției autismului la bebeluș

Studiu: Anemia în sarcină poate crește riscul apariției autismului la bebeluș

Andreea Baluteanu

Anemia nu este o afecțiune nemaiîntâlnită în sarcină, o mare parte dintre viitoarele mămici ajungând să sufere de pe urma ei. Nici nu e de mirare, dat fiind faptul că acum corpul tău produce mai mult sânge pentru a susține și noua viață ce crește în interiorul tău.

Dar, atunci când nu ai rezerve suficiente de fier sau alți nutrienți, organismul nu mai este capabil să producă celulele roșii necesare pentru a transporta oxigenul la țesuturile tale și ale bebelușului și astfel se declanșează anemia. Află din rândurile de mai jos de ce este acest fenomen periculos și cum îl leagă studiile de riscul de apariție a autismului la bebeluși!

Anemia în sarcină, responsabilă pentru autismul la bebeluși?

Cercetătorii au atras dintotdeauna atenția asupra pericolului pe care îl constituie anemia în sarcină, dar acum au de partea lor și un studiu care să nuanțeze gravitatea fenomenului. Desfășurată de cercetătorii de la Karolinska Institutet din Suedia, cercetarea a reflectat faptul că o mamă suferindă de anemie în primele luni ale sarcinii are un risc crescut de a da naștere unui copil cu autism sau cu tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție.

Astfel, autorii studiului au analizat 532 232 de copii suedezi și cele 299 768 de mame, iar focusul lor a fost reprezentat de legătura dintre momentul declanșării anemiei și riscurile afectând dezvoltarea sistemului nervos al fătului.

Iar rezultatele au fost alarmante: conform studiului, mamele care erau diagnosticate cu anemie cel târziu în a 30-a săptămână de sarcină prezentau un risc crescut de a avea copii cu autism sau ADHD în comparație cu femeile care au dezvoltat mai târziu anemia sau deloc.

Cercetătorii au luat în considerare și factori precum vârsta mamei sau nivelul de trai, ajungând astfel la cifre care pot schimba fața medicinei: mama cu anemie în primele stadii ale sarcinii se supunea unui risc cu 44% mai mare de a da naștere unui copil cu autism decât mama sănătoasă. În cazul ADHD-ului, procentul era de 37%, dar și mai terifiante sunt rezultatele obținute pentru dizabilitățile intelectuale (un procent de 120% sau chiar mai ridicat).

Situația este diferită în cazul anemiei declanșate în ultimele luni de sarcină, în cazul căreia nu există un astfel de pericol. Explicația pe care ne-au oferit-o oamenii de știință este aceea că cele mai importante etape de dezvoltare a creierului sau a sistemului nervos al fătului au loc în primele săptămâni ale sarcinii. Iar o potențială anemie prezentă în această perioadă ar putea afecta în mod iremediabil dezvoltarea copilului.

Cercetătorii au ridicat miza la un alt nivel atunci când au nuanțat că un procent de 20% dintre femeile însărcinate sunt diagnosticate cu anemie. Cu toate acestea, majoritatea dintre ele prezintă acest fenomen în ultimele luni de sarcină, astfel că riscul de complicații precum autismul sau ADHD-ul nu este chiar atât de îngrijorător.

De altfel, chiar și în cazul studiului, numai 1% dintre mămici prezentau anemie în stadiile incipiente ale sarcinii. Desigur, trebuie luat în calcul și faptul că vorbim despre un stat dezvoltat, precum Suedia, cu accent pus pe sănătate și nutriţie echilibrată.

Simptomele anemiei în timpul sarcinii

Cum ne afectează studiul desfășurat la Karolinska Institutet? Accentuând pericolul pe care îl poate presupune anemia, ne demonstrează cât de important este să descoperim cât mai repede potențiala afecțiune.

Cum îți poți da seama dacă suferi de anemie cât timp porți o viață în tine? Cercetează eventuala prezență a următoarelor semne:

  • piele palidă, buze și unghii deschise la culoare;
  • senzație de slăbiciune sau oboseală;
  • senzație de amețeală;
  • dificultăți de respirație;
  • palpitații;
  • dificultate de a te concentra.

Dacă ești de părere că prezinți vreunul dintre simptomele de mai sus, mergi la doctor și verifică nivelurile de fier prin intermediul unei analize de sânge. Nu risca sănătatea copilului tău!

Cum tratezi anemia în sarcină

Ai fost diagnosticată cu anemie și ești însărcinată? Nu te teme, există metode de tratament excelente, care îți vor feri bebelușul de pericole. Descoperă mai jos cum să tratezi și cum să previi anemia în sarcină!

Consumă alimente bogate în fier. Introdu în dietă mai multă carne roșie, legume de culoare verde închis (broccoli, spanac, kale), cereale fortificate cu fier, fasole, tofu și linte, nuci și semințe, ouă.

Pune accent și pe alimentele bogate în vitamina C. Acest nutrient încurajează o mai bună absorbție a fierului, de aceea este bine ca la fiecare masă să consumi atât alimente bogate în fier, dar și în vitamina C, precum citricele, căpșunile, kiwi, roșii sau ardei.

Nu uita nici de acidul folic. Vitamina B9 este esențială în sarcină, fiind indispensabilă pentru o dezvoltare armonioasă a lui bebe. O vei regăsi în legume cu frunze verzi, citrice, cereale fortificate.

Ia un supliment. Cea mai eficientă metodă de a preveni și de a trata anemia în sarcină este prin intermediul suplimentelor. Nu le administra însă fără să fi discutat cu medicul tău în prealabil.

 

Recomandarea noastră este Vitoral Ferrum picături. Suplimentul alimentar conține o combinație de fier cu vitamina D și B6, respectiv exact ceea ce ai nevoie în cea mai frumoasă perioadă a vieții tale. Tehnologia SunActive® Fe, care stă la baza suplimentului, dispersează fierul insolubil în formulări lichide, astfel încât mineralul să fie stabil la căldură, să nu provoace iritații la nivel gastrointestinal și să se dovedească ușor de absorbit în intestinul subțire. De asemenea, fierul prezintă o biodisponibilitate crescută.

 

Suplimentul Vitoral Ferrum include și vitamina D, ce menține sănătatea sistemului osos, a sistemului muscular și a dinților, întărește imunitatea și contribuie la procesul de diviziune celulară. Nu în ultimul rând, Vitamina D stimulează absorbția normală a calciului și a fosforului în organism.

Vitamina B6 susține metabolismul celular, sistemul nervos, contribuie la formarea celulelor roșii (un aspect atât de important în sarcină), energizează și combate extenuarea și reglează activitatea hormonală.

Vitoral Ferrum este disponibil la Vavian Pharma

 

Surse foto: iStock

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Atenție, viitoare mămici! Lumina albastră emanată de ecrane crește riscul de diabet gestațional
    Atenție, viitoare mămici! Lumina albastră emanată de ecrane crește riscul de diabet gestațional

    Raportându-te la cercetările derulate în ultimii ani, știi că expunerea la lumina albastră seara poate avea consecințe negative asupra calității somnului. Un studiu recent...

    Studiu: pauza de la rețelele de socializare crește încrederea și imaginea de sine la adolescenți
    Studiu: pauza de la rețelele de socializare crește încrederea și imaginea de sine la adolescenți

    Știi deja că nu e bine să consumi social media în exces, însă știi și de ce? O parte dintre motive sunt explicate de acest studiu recent, realizat în Canada. Se pare...

    Autismul poate fi detectat încă din sarcină. Iată cum
    Autismul poate fi detectat încă din sarcină. Iată cum

    Un studiu recent, realizat de o echipă de specialiști de la Harvard Medical School, arată că scanările cerebrale ale bebelușilor, efectuate încă din perioada sarcinii, pot...

    Un studiu dezvăluie că scrisul de mână crește inteligența copilului
    Un studiu dezvăluie că scrisul de mână crește inteligența copilului

    Într-o epocă extrem de digitalizată, scrisul de mână ajută la dezvoltarea inteligenței copilului. La ce concluzie au ajuns cercetătorii în acest sens și alte...

    O sarcină gemelară poate da un test de sarcină fals negativ? Care este explicația
    O sarcină gemelară poate da un test de sarcină fals negativ? Care este explicația

    În anumite situații, există posibilitatea să primești un rezultat negativ după un test de sarcină deși, de fapt, ești însărcinată. Printre asemenea situații se...

    Autismul se poate trata cu celule stem? Ce spun datele primului studiu clinic din țară
    Autismul se poate trata cu celule stem? Ce spun datele primului studiu clinic din țară

    În România, peste jumătate de milion de persoane sunt diagnosticate cu autism. Asta înseamnă 1 din 54 de copii. Numărul ar putea fi chiar unul mai mare, având...

    Studiu: Dacă bei cafea în sarcină, riști să ai un copil scund
    Studiu: Dacă bei cafea în sarcină, riști să ai un copil scund

    Copiii ai căror mame au consumat cofeină în timpul sarcinii s-au dovedit a fi, în medie, mai scunzi decât copiii femeilor care nu au consumat cofeină în timpul...

    Studiu: consumul regulat de ciocolată poate ajuta la simptomele menopauzei
    Studiu: consumul regulat de ciocolată poate ajuta la simptomele menopauzei

    Știm deja că ciocolata este un aliment delicios și că ajută la eliberarea endorfinei (hormonul fericirii) în creier , însă mai știm și că are și zahăr și grăsimi,...

    © 2024 Qbebe