Iedera otrăvitoare: Cum acorzi primul ajutor copilului?

Raluca Margean - Redactor

Majoritatea copiilor care intră în contact cu iedera otrăvitoare prezintă reacții alergice și iritații foarte puternice la nivelul pielii. Erupțiile provoacă mâncărimi, senzație de arsură sau bășicilor însă, în cele mai multe cazuri, ele pot fi tratate acasă cu ajutorul cremelor calmante și băilor răcoritoare. Totuși, există și situații în care este nevoie de tratament medical, așadar află din acest articol ce trebuie să faci în cazul în care copilul tău a fost afectat de iedera otrăvitoare.   

Care sunt simptomele iritaților cauzate de iedera otrăvitoare?

Iedera otrăvitoare are pe frunzele, tulpinile și rădăcinile sale o substanță denumită urusiol care este foarte iritantă. De altfel, aceasta este principala responsabilă pentru apariția erupțiilor cutanate pe piele. Urusiolul este foarte lipicios, prin urmare se atașează cu ușurință pe pielea, îmbrăcămintea, uneltele, echipamentele sau pe blana animalelor de companie, cauzând iritații la contactul cu elementele contaminate.

iedera-otravitoare-copil-cu-iritatie-pe-piele

Iată care sunt cele mai cunoscute simptome ale iritațiilor cauzate de această plantă:

 • Erupție roșie care arată ca o fâșie (linie dreaptă) pe piele
 • Umflături și bășici care au înăuntru un lichid limpede
 • Dificultate de respirație, dacă persoana a inhalat fumul din arderea iederei otrăvitoare

De obicei, reacția se dezvoltă la 12 până la 48 de ore după expunere și durează două-trei săptămâni. Gravitatea erupției cutanate depinde de cantitatea de urusiol care ajunge pe piele. Este important să consulți de urgență un doctor în cazul în care reacția alergică este severă sau foarte răspândită (îți afectează ochii, gura sau organele genitale), dacă bășicile au puroi și prezinți o febră mai mare de 37,8 C. De asemenea, este important să ceri sfatul unui specialist dermatolog dacă erupția nu se vindecă în câteva săptămâni sau dacă ai inhalat fumul din arderea iederei otrăvitoare. 

IMPORTANT DE ȘTIUT! Lichidul din interiorul bășicilor nu conține urusiol, așadar nu va răspândi erupția. Iritațiile nu sunt contagioase de la persoană la altă persoană, ele apar doar în urma contactului direct cu substanța iritantă (fie de pe plantă, fie de pe alte obiecte contaminate).

Ce complicații pot apărea la erupțiile cutanate?

Chiar dacă erupția provoacă mâncărimi puternice, trebuie să eviți scărpinatul deoarece orice zgârietură mică poate cauza probleme mai grave. Bacteriile de sub unghii pot determina infecții ale pielii, așadar este important să consulți de urgență un medic dacă începe să curgă puroi din bășici. În aceste cazuri, tratamentul include, de obicei, antibiotice.

Iedera otrăvitoare: cum acorzi primul ajutor?

iedera-otravitoare-planta

Iată ce trebuie să faci în cazul în care copilul tău a intrat în contact cu iedera otrăvitoare:

 • Îndepărtează hainele care au atins planta și zona afectată, apoi spală-le cu detergent la mașina de spălat
 • Spală ușor și cu blândețe pielea copilului
 • Curăță bine cu apă și săpun și sub unghii
 • Taie unghiile celui mic, ca să nu producă leziuni pe piele atunci când se scarpină
 • Aplică o cremă de corticosteroizi în primele zile
 • Pune comprese reci pe zona afectată timp de 15-30 de minute, de mai multe ori pe zi
 • Folosește loțiune cu calamină pentru mâncărimi (nu pe față sau în zona intimă)
 • Adaugă făină de ovăz în apa de baie pentru a calma senzația de mâncărime
 • La sfatul medicului, se poate administra copilului un antialergic

Care sunt principalele metode de prevenție a iritațiilor?

iedera-otravitoare-cu-fruct

Pentru a preveni iritațiile cauzate de iedere otrăvitoare, este important să urmezi aceste sfaturi:

 • Evită pe cât posibil plantele. Arată-i copilului cum să identifice iedera otrăvitoare și explică-i de ce este important să se ferească de ea. Dacă mergi în drumeție, încearcă să rămâi pe cărare, nu să te afunzi în iarba înaltă. Nu lăsa animalele de companie să alerge prin zone împădurite, astfel încât urusiolul să nu se lipească accidental de blana lor.
 • Poartă haine de protecție. Când mergi prin pădure este esențial să-ți protejezi (ție și copilului tău) pielea purtând șosete, cizme, pantaloni și tricouri cu mâneci lungi. Dacă grădinărești împreună cu copilul, purtați amândoi mănuși din vinil.
 • Îndepărtează plantele din curtea ta. Poți scăpa de iedera otrăvită aplicând un erbicid sau trăgând planta din pământ, inclusiv rădăcinile, în timp ce porți mănuși grele. După aceea, scoate mănușile și spală-le bine, apoi spală-te și pe mâini. Nu arde iederă otrăvitoare deoarece urusiolul poate fi transportat de fum, iar inhalarea poate cauza probleme de respirație.
 • Spală bine pielea sau blana animalului de companie. În termen de 30 de minute de la expunere, folosește apă și săpun, apoi freacă bine și sub unghiile tale.
 • Curăță obiectele contaminate. Dacă crezi că ai intrat în contact cu această plantă, spală-ți imediat hainele cu detergent în mașina de spălat. Manevrează cu atenție hainele contaminate, astfel încât să nu transferi urusiolul pe mobilier, covoare sau alte obiecte. Urusiolul poate rămâne activ ani de zile, așadar este important să speli bine uneltele de grădină și hainele pentru a evita probleme în viitor.
 • Aplică o cremă de protecție care acționează ca o barieră între pielea ta și rășina uleioasă.

În concluzie, este important să poți identifica iedera otrăvitoare pentru a o putea evita. Totuși, dacă ai intrat în contact cu această plantă, este important să știi la ce să te aștepți și cum să tratezi acasă erupțiile apărute pe piele. Dacă iritația nu dispare în 2-3 săptămâni sau observi anumite complicații, consultă de urgență un medic.

Citește și: Produse din casă care îți pot otrăvi copilul

Surse: mayoclinic.org, hopkinsallchildrens.org

Surse foto: iStock.com, Pixabay.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  O fetiță salvează viața unui copil dupa ce a învățat cum să acorde primul ajutor de pe YouTube
  O fetiță salvează viața unui copil dupa ce a învățat cum să acorde primul ajutor de pe YouTube

  Internetul poate fi util pentru copii! Pe lângă faptul că îi ajută să se familiarizeze, încă de la vârste foarte fragede, cu mediul digital, internetul abundă...

  Cel mai bun ajutor pentru imunitatea copilului
  Cel mai bun ajutor pentru imunitatea copilului

  Încă din primul an de viață al copilului tău vei auzi permanent cât de necesar este să ai grijă de imunitatea sa. Pe măsură ce va crește și va deveni tot mai dornic să...

  Ajutor de șomaj 2021: cum se acordă și ce valoare are
  Ajutor de șomaj 2021: cum se acordă și ce valoare are

  Ajutorul de șomaj reprezintă o sumă de bani oferită de către stat persoanelor care nu mai muncesc, din diferite motive. Ajutorul de șomaj are ca scop principal asigurarea unui trai...

  Primul an de viață al copilului: la ce trebuie să fii atent pentru o dezvoltare armonioasă
  Primul an de viață al copilului: la ce trebuie să fii atent pentru o dezvoltare armonioasă

  Părinții învață, de la o zi la alta, lucruri noi: cum să devină mai responsabili, mai grijulii, mai afectuoși. Primul an din viața copilului este extrem de important. Este...

  Cea mai puternică rugăciune pentru ajutor la examene! Uite cum te rogi corect
  Cea mai puternică rugăciune pentru ajutor la examene! Uite cum te rogi corect

  Cea mai puternică rugăciune pentru ajutor la examene este aceea care te face mai încrezător în forțele tale și care învinge emoțiile firești pe care oricine le are...

  Greșeli pe care le-am făcut în primul an de viață al copilului meu
  Greșeli pe care le-am făcut în primul an de viață al copilului meu

  Pe toată perioada sarcinii am încercat să mă informez cât de mult posibil cu privire la modul în care aș putea să îmi cresc puiul de om cât mai frumos și...

  Primul caz de coronavirus la un bebeluș în uter. Cum a fost contractat virusul
  Primul caz de coronavirus la un bebeluș în uter. Cum a fost contractat virusul

  Caz fără precedent în plină pandemie. A fost descoperit primul caz de coronavirus la un bebeluș în uter.

  Cum arată primul brad împodobit vreodată în România
  Cum arată primul brad împodobit vreodată în România

  Istoria dezvăluie că folosirea primului brad de Crăciun este o ”luptă” între orașele Tallinn din Estonia și Riga din Letonia. Ambele spun că ele au împodobit...

  © 2022 Qbebe