Din grija pentru copilul tau

Controlul prenatal

Controlul prenatal este foarte important in orice sarcina. Examinarile, testele si procedurile prenatale sunt de mare ajutor atat pentru mama, cat si pentru copilul din burtica. Este important sa faci toate aceste teste si sa respecti toate programarile pe care le ai la doctor. Controlul prenatal iti poate salva sarcina si chiar viata.

Ce inseamna controlul prenatal?

Controlul prenatal reprezinta diverse examinari, teste si proceduri medicale necesare in sarcina pentru a depista, la timp, complicatii ale sarcinii, infectii, defecte congenitale si alte probleme care pot sa apara in timpul celor 9 luni de gestatie si care pot pune in pericol sanatatea mamei si a bebelusului.

Unele teste verifica istoricul medical al mamei si identifica bolile de care aceasta sufera. In continuare, medicul va lua masurile care se impun pentru ca mama sa fie capabila sa duca sarcina la bun sfarsit.

Alte teste urmaresc sanatatea bebelusului si daca exista probabilitatea ca acesta sa aiba defecte congenitale.

Sunt si teste medicale care sunt efectuate cu regularitate pentru a confirma daca marimea, greutatea si starea de sanatate a fatului sunt in parametri normali.

Cele mai multe controale prenatale sunt de rutina si destul de comune tuturor femeilor insarcinate. Altele sunt recomandate de medic atunci cand apar complicatii in sarcina sau in cazul in care mama sufera de vreo boala care necesita analize specifice si controale amanuntite.

La fiecare vizita, medicul care urmareste sarcina va discuta cu viitoarea mamica despre rezultatele testelor si analizelor, despre umflarea mainilor si a picioarelor, despre contractiii sau dureri.

Obligatia gravidei este sa respecte toate programarile si recomandarile medicului.

Controalele regulate pot preveni si detecta la timp orice problema care ar putea sa apara in sarcina.

Controlul prenatal este facut de un medic ginecolog intr-un cabinet sau intr-un spital de obstetrica si ginecologie – maternitate.

control prenatal

Care sunt testele si procedurile medicale in sarcina?

Testele si procedurile comune care se fac in timpul controalelor periodice prenatale includ:

-analize de urina si teste de sange (recomandate la prima vizita medicala a gravidei); analizele de urina sunt necesare pentru depistarea eventualelor bacterii, proteine, zahar si alte substante chimice care pot dauna sarcinii; testele de sange sunt necesare pentru a depista eventuale probleme, cum ar fi anemie, diabet zaharat, sifilis, hepatita, prezenta anticorpilor Rh in cazul in care mama are Rh negativ, lipsa imunizarii la rubeola;

-examenul pelvian pentru a verifica dimensiunea pelvisului; o testare Papanicolau a colului uterin si a culturilor de secretie pentru a depista eventualele boli cu transmitere sexuala si alte infectii care ar putea sa faca rau bebelusului (toate acestea se fac la inceput de sarcina);

-examinare fizica, inclusiv o examinare a sanilor;

-se calculeaza varsta gestationala a copilului (vei afla cate saptamani de sarcina ai);

-se masoara inaltimea, greutatea si tensiunea arteriala a mamei;

-cu ajutorul unui ecograf se verifica dimensiunile si pozitia bebelusului in uter si se monitorizeaza dezvoltarea acestuia; ecografiile sunt necesare si pentru a vedea starea sacului si cantitatea lichidului amniotic, placenta, ovarele si pelvisul;

-examinarea gleznelor;

-un test pentru Hiv;

Sunt si teste considerate facultative, care se recomanda doar in cazul in care apar anumite probleme si complicatii in sarcina. Acestea sunt:

- prelevare chorionic villus de celule din placenta (biopsie) care ofera informatii despre cromozomi copilului si astfel pot fi detectate anumite malformatii congenitale;

-amniocenteza inseamna testarea lichidului amniotic din sacul amniotic in care se afla copilul in uter; aceasta analiza ajuta la depistarea precoce a unor anomalii congenitale;

-ser alfa-fetoproteina (AFP) masoara gravitatea unui anumit defect congenital;

- estele non-stres sau testul de stres al contractiilor este un test neinvaziv care presupune atasarea unei centuri in jurul abdomenului mamei pentru a masura rata batailor inimii bebelusului, in timp ce o alta centura va masura contractiile.

Primul control prenatal

Primul control prenatal cuprinde un examen cardiovascular si pulmonar, o examinare a sanilor, un examen ginecologic complet, precum si o testare Papanicolau.

O ecografie va fi facuta pentru a confirma sarcina.

Medicul ginecolog va dispune efectuarea unor analize si teste complementare, cum ar fi analize de  sange si teste de urina care sa depisteze, daca este cazul, rubeola, toxoplasmoza, sifilisul, HIV etc.

Medicul va cere si determinarea grupei sanguine ABO si a grupei Rh (atat la mama, cat si la tata).

In fiecare luna, mama va fi testata pentru depistarea diabetului gestational.

Medicul va sta de vorba cu femeia insarcinata si o va intreba despre istoricul medical al familiei, daca a planificat sarcina sau nu, daca a luat anumite medicamente de cand este insarcinata, daca a fumat sau a baut alcool de cand este insarcinata.

In functie de rezultate, si raspunsuri medicul va dispune alte analize si teste si te va programa pentru urmatorul control prenatal.

Controlul prenatal la 3 luni de sarcina

Bunicile spun ca daca ai ajuns cu bine in cea de-a treia luna de sarcina, abia atunci poti spune ca esti gravida. Asta pentru ca, dupa a 12-a saptamana de sarcina, riscul de avort spontan scade si cresc sansele ca sarcina sa ajunga cu bine la termen.

La controlul prenatal din luna a-3-a, medicul va masura greutatea si presiunea sangelui gravidei; va  face un control ginecologic pentru a stabili daca dimensiunea uterului este normala. De asemenea, specialistul va asculta cum bate inimioara bebelusului din burtica.

Este posibil ca in aceasta luna medicul sa te programeze pentru ecografia de trimestrul I, efectuata intre 11-14 saptamani de sarcina; asociata cu dublu test (dozarea serica a unor hormoni de sarcina) aceasta ecografie poate depista un risc crescut de anomalii cromozomiale la fat (sindrom Down, Edwards).

Urmatoarele controale prenatale

Controlul prenatal se face, de regula, o data pe luna. Asta inseamna ca vei merge la doctor in fiecare luna pentru examinarea colului, a placentei si a sarcinii, in general. In luna a-9-a este posibil ca medicul sa te cheme la control mai des.

Toate aceste controale urmaresc dezvoltarea si vitalitatea fatului; ritmul cardiac fetal, perceput initial la ecografie, apoi printr-o simpla ascultare cu ajutorul unui aparat special numit instrument de amplificare Doppler (bataile inimioarei pot fi auzite si fara amplificare electronica incepand cu saptamana 20) greutatea corporala si presiunea arteriala a gravidei.

Prin control vaginal se exploreaza colul uterin.

Ecografiile se fac, de regula, in saptamanile 22-23 (aceasta ecografie studiaza cresterea bebelsului) si in saptamana 33 de sarcina (se verifica placenta, morfologia, cresterea si pozitia fatului.

In timpul celui de al doilea trimestru de sarcina se vor face teste de sange (triplu si cvadruplul test – daca medicul dispune) pentru a observa daca exista riscul de avea un copil cu malformatii sau cu probleme genetice. Uneori este suficient dublul test si celelalte nu se mai fac - in cazul in care riscul de anomalii congenitale este foarte redus, unii medici considera ca nu mai este nevoie de triplu test.

Spre sfarsitul celui de-al doilea trimestru de sarcina se verifica glicemia (prin testul de toleranta la glucoza) pentru diagnosticarea unui eventual diabet gestational. Spre sfarsitul sarcinii se vor face diferite teste pentru depistarea unor infectii care ar putea dauna copilului.

In al treilea trimestru de sarcina medicul poate dispune repetarea unor analizele de sange si de urina, precum si examenul de secretie vaginala. In plus, se vor efectua culturi din vagin pentru depistarea streptococului de grup B.

Controlul prenatal din luna a-9-a

Controlul prenatal din luna a-9-a este, in multe cazuri, ultimul inainte de nastere. Medicul va verifica activitatea intrauterina a bebelusului, pozitia acestuia (daca s-a intors in pozitia normala de nastere) si starea mamei. Aceasta va primi sfaturi cu privire la comportamentul ei in urmatoarele saptamani si recomandarea... sa stea aproape de maternitate pentru ca momentul nasterii este aproape.

Controlul prenatal este foarte important pentru prevenirea si depistarea la timp a unor infectii, afectiuni sau complicatii ale sarcinii. Este important sa respecti programarile facute de medic si sa faci analizele considerate obligatorii in sarcina.

Surse: en.wikipedia.org;  women.webmd.com; babycenter.com; sfatulmedicului.ro; corephysicians.org.

Cele mai bune poziții pentru relațiile intime când ești însărcinată

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Data nașterii bebelușului

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Viitoarele mămici cu stil poartă PRENATAL
    Viitoarele mămici cu stil poartă PRENATAL

    La fel ca oricare altă reprezentantă a sexului frumos, admiri ținutele diverselor figuri celebre de pe rețelele de socializare. Pentru ele, combinarea diverselor elemente este o joacă...

    Când poți intra în concediu prenatal?
    Când poți intra în concediu prenatal?

    Concediul prenatal reprezintă un subiect de interes pentru toate viitoarele mămici, mai ales cu privire la data efectivă în care se începe calculul său, precum și cea...

    Deține controlul umidității în casa ta
    Deține controlul umidității în casa ta

    Zonele în care păstrăm florile sau cele în care ne desfășurăm activitatea zilnică au nevoie de o aerisire optimă si de un nivel crescut de confort. Așadar, când...

    Ținute deosebite pentru tine și copilul tău
    Ținute deosebite pentru tine și copilul tău

    Moda este o veritabilă sursă de distracție, mai ales pentru reprezentantele sexului frumos, ce au la purtător un simț estetic bine dezvoltat. "Se poartă" ceea ce îți...

    Si tu tipi la copilul tau? Afla de ce nu functioneaza si ce sa faci
    Si tu tipi la copilul tau? Afla de ce nu functioneaza si ce sa faci

    Nu e parinte care sa nu fi ajuns in aceasta situatie: copilul tipa din toti rarunchii, sau te ignora total in timp ce tu ii tot spui ca trebuie sa faca un anumit lucru, sau are un...

    Alăptarea este influențată de grupa sanguină?
    Alăptarea este influențată de grupa sanguină?

    Multe mame își pun întrebarea dacă există vreo legătură între grupa sanguină și alăptare, dacă aceasta din urmă poate fi influențată în vreun fel. Iată...

    Ilinca Vandici a devenit mămică!
    Ilinca Vandici a devenit mămică!

    Bucurie mare în familia Ilincăi Vandici. A sosit mult așteptatul moment al nașterii bebelușului. Atât vedeta cât și partenerul său de viață, Andrei Neacșu, sunt...

    © 2019 Qbebe