Hormonii in sarcina - cele mai importante schimbari

Hormonii in sarcina - cele mai importante schimbari

Louise Tanase - Contributor

Fiecare femeie insarcinata poate observa inca din primele saptamani de sarcina ca trupul ei se modifica, gusturile si starile emotionale, iar aceste schimbari sunt puse pe seama hormonilor. Qbebe iti dezvaluie care sunt modificarile hormonale in sarcina si cum afecteaza ele trupul si emotiile tale.

Nu pare foarte corect sa acuzam hormonii ca ar fi vinovati de fiecare balonare, pata sau durere aparute in timpul sarcinii, insa adevarul este ca acest cocktail de substante secretate de organismul tau chiar este vinovat de ceea ce se intampla in organismul tau zilele acestea - atat bun, cat si neplacut. In cazul in care vrei sa stii ce se intampla cu adevarat in trupul tau in timpul sarcinii si care sunt motivele care declanseaza revolutia hormonala, Qbebe iti dezvaluie cateva informatii esentiale despre modificarile hormonale in timpul sarcinii.

 Gravida

 

hCG - Gonadotropina corionica umana

Gonadotropina corionica umana, mai bine cunoscut drept hCG (prescurtarea provine de la denumirea in limba engleza - human chorionic gonadotropin) este primul hormon care isi va face simtita prezenta imediat dupa conceptie. Mai este numit si "mesagerul sarcinii", deoarece acest hormon este detectat in urina sau in sange atunci cand se face testul de sarcina.

Vezica urinara sensibila: Daca esti insarcinata, probabil ca deja ai observat unul dintre efectele neplacute provocate de hCG - ai o vezica urinara incredibil de sensibila in aceasta perioada. hCG este responsabil cu cresterea fluxului de sange spre pelvisul tau, care, pe de alta parte, iti va face vezica urinara sa vrea sa elimine imediat orice picatura de urina. Vestea buna este ca, in general, aceasta neplacere se estompeaza in cel de-al doilea trimestru (desi in al treilea trimestru vei urina iarasi foarte des pentru ca bebelusul va fi mare si iti va presa pe vezica urinara).

 Gravida si medicul sau

Greturile matinale: Se presupune ca hCG este hormonul responsabil si cu alte simptome neplacute ale sarcinii, inclusiv greata si, uneori, voma. Aceste simptome sunt denumite generic „greturi matinale", desi termenul te poate induce in eroare, intrucat greturile pot surveni in orice moment al zilei sau noptii. Greturile matinale tind sa atinga apogeul in jurul saptamanilor 8-10 de la conceptie, atunci cand nivelul hCG este maxim si ar trebui sa se diminueze odata cu inceperea celui de-al doilea trimestru.

 Gravida

Estrogenul

Estrogenul, numit si hormon folicular, este hormonul sexual feminin, care se sintetizeaza in cea mai mare parte in ovare (in foliculii ovarieni si corpul galben) si intr-o cantitate mai mica in glandele suprarenale. In timpul sarcinii, se sintetizeaza si de catre placenta. Estrogenul este responsabil de maturarea ovulului (facandu-l apt pentru fecundare), de vascularizarea mucoasei uterine, de dezvoltarea vaginului, uterului, ovarului si a trompelor uterine, de dezvoltarea caracterelor sexuale feminine (cresterea sanilor, pilozitatea axilara si pubiana, a organelor sexuale externe), de dezvoltarea colului uterin, de informarea hipofizei ca ovulul este matur si astfel declanseaza indirect ovulatia.

Face totul sa creasca: Nici o sarcina nu incepe fara a fi ghidata de estrogen. Estrogenul este cel care ajuta uterul sa creasca, sustine mucoasa uterina (care gazduieste bebelusul), ajuta circulatia sanguina si activeaza si regleaza producerea celorlalti hormoni cheie. In stadiile timpurii ale sarcinii, estrogenul determina cresterea sanilor, iar mai tarziu va declansa mecanismul producerii laptelui. Si bebelusul din pantecul tau beneficiaza de el: estrogenul declanseaza formarea micilor sale organe, si regleaza densitatea oaselor bebelusului.

 Gravida la ecograf

Creste fluxul sanguin: Cresterea fluxului sanguin catre mucoase va face ca acestea sa se umfle si sa se inmoaie, ceea ce inseamna ca ti se va infunda nasul, vei resimti congestia sinusurilor, vei avea dureri de cap si secretii nazale abundente. Asa-zisa stralucire a femeii insarcinate va fi umbrita de pete rosii si eruptii cauzate tot de fluxul sanguin excesiv spre piele, acelasi vinovat ca si in cazul mancarimilor si rosetii palmelor.

Sensibilitatea exagerata a pielii: Tot estrogenul este vinovat de aparitia unei retele de vinisoare albastrui pe pieptul tau (vene care vor hrani sanii tai in crestere), dar si de culoarea vinetie a pielii tale atunci cand iti este frig. Pentru mai multe schimbari coloristice, estrogenul se asociaza cu progesteronul si cu hormonul de stimulare a melanocitelor cauzand hiperpigmentarea pielii. Ceea ce inseamna ca mameloanele, areolele si linea nigra (linia care uneste ombilicul de zona pubiana) se vor inchide la culoare. In plus, pielea de pe frunte, nas si obraji ar putea avea un aspect mai bronzat decat restul fetei, creand cloasma sau masca de sarcina. Acestea sunt semne ca pielea ta este mai sensibila decat de obicei, asa ca ai grija cu expunerea la soare.

 Gravida

Progesteronul

Progesteronul este hormonul feminin secretat de ovar (corpul galben) in a doua jumatate a ciclului menstrual, iar in timpul sarcinii in cantitati mult mai mari de catre placenta. O cantitate mica este secretata si de glandele suprarenale (corticosuprarenale).

Progesteronul pregateste mucoasa uterina pentru o eventuala sarcina (pentru implantarea embrionului in uter prin dezvoltarea endometrului), pregateste glandele mamare pentru secretia lactata, creste temperatura bazala, se opune efectului estrogenilor asupra gandelor mamare si mucoasei uterine (regland astfel actiunea lor), face ca glandele din mucoasa sa creasca si sa se umple de glicogen (cu care se va hrani embrionul), dezvolta vasele sanguine, creste vascozitatea secretiilor colului uterin si volumul secretiilor vaginale (care nu lasa alti spermatozoizii sa urce spre uter dupa conceptie).

De asemenea, progesteronul creste tonusul muscular al colului uterin si astfel colul se inchide devenind un real obstacol pentru spermatozoizi. Daca fecundarea nu are loc, secretia progesteronului scade brusc si incepe involutia mucoasei uterine prin distrugerea glandelor si a vaselor sanguine care se rup provocand mici hemoragii. Totalitatea acestor hemoragii constituie menstruatia.

 Gravida si partener

Asigura buna functionare a sarcinii: Progesteronul face ca placenta sa functioneze cum trebuie si pastreaza mucoasa uterina sanatoasa si viguroasa. De asemenea, stimuleaza cresterea tesutului mamar. Progesteronul mai este responsabil de inhibarea contractiilor musculaturii netede a uterului si de scaderea formarii prostaglandinelor ceea ce va permite bebelusului sa creasca odata cu uterul tau care se extinde. Din pacate, acelasi efect de relaxare a musculaturii netede va avea si asupra esofagului, ceea ce iti va provoca reflux gastric si arsuri.

Cauzeaza disconfort: Este in beneficiul bebelusului sa se creeze loc in uter, dar facand musculatura sa preseze in toate locurile invecinate cu uterul, progesteronul impreuna cu relaxina produce disconfort gastro-intestinal: indigestie, arsuri si constipatie. Musculatura relaxata a intestinului subtire permite gazelor sa destinda intestinele, ceea ce inseamna ca burtica ta se va balona.

Inmoaie cartilajele: Din nou impreuna cu relaxina, progesteronul ajuta la inmuierea cartilajelor, relaxarea articulatiilor si ligamentelor, contribuind astfel la aparitia durerilor de solduri si os pubian in ultima parte a sarcinii. Progesteronul afecteaza dintii si gingiile: gingiile se vor inflama si vor sangera ceea ce va crea un mediu propice bacteriilor si astfel se va dezvolta gingivita de sarcina. De asemenea, progesteronul este responsabil de eruptia de acnee, dar si de transpiratia in exces, crescand secretia glandelor sudoripare.

 Gravida la medic

Relaxina

Relaxina este un hormon peptidic secretat de ovare (mai precis de catre corpul galben al ovarului), tesutul mamar, placenta sau corion in saptamanile care preceda nasterea.

Relaxarea articulatiilor: Poate ca in timpul sarcinii nu vei fi o mare fana a acestui hormon, deoarece el iti provoaca dureri in solduri, arsuri la stomac si este co-responsabil si de celelalte disconforturi gastro-intestinale, insa, daca vei naste natural, atunci cand vei incerca sa impingi afara capul imposibil de mare al bebelusului raportat dimensiunile iesirii, ii vei multumi relaxinei ca isi indeplineste rolul. Asa cum sugereaza si numele, relaxina are functia de a relaxa muschii, articulatiile si ligamentele trupului tau. Deloc surprinzator, efectul sau tinteste mai ales articulatiile pelvisului, permitandu-le astfel sa se intinda in timpul nasterii. De asemenea, tot relaxina este hormonul care inmoaie si alungeste cervixul (colul uterin) si ajuta musculatura corpului tau, dar mai ales muschii moi ai uterului sa se relaxeze.

 Gravida

Nesiguranta in miscare: In cazul in care mersul tau incepe sa fie putin nesigur, nu este numai vina burticii tale mari care iti modifica centrul de greutate, ci este si relaxina de vina. Din pacate pentru tine, articulatiile flexibile, relaxate, inseamna articulatii instabile, ceea ce inseamna ca in ultimele saptamani de sarcina te vei simti nesigura pe tine. Este firesc si nu ai ce sa faci, prin urmare fii atenta la fiecare pas si mai ales la trepte. Dupa ce vei naste, acest efect neplacut va disparea complet.

 Gravida

Alti hormoni prezenti in timpul sarcinii

Oxitocina - este un hormon produs de glanda hipofiza si are rolul de a stimula contractiile uterului in vederea declansarii nasterii, a expulziei fatului si placentei, dar are si un rol important in oprirea sangerarii post-partum. Se spune ca oxitocina este hormonul atasamentului, prin urmare este responsabil si crearea sentimentului matern.

Insulina - este produsa de pancreas si are rolul de a controla metabolizarea hranei atat a ta, cat si a bebelusului tau.

 Gravida si partener

Prolactina - este unul dintre hormonii importanti in timpul sarcinii, dar si dupa nastere, deoarece este responsabil cu stimularea productiei de lapte. Din pacate, tot prolactina are un efect nedorit de stimulare a pilozitatii, nu intotdeauna in locuri potrivite. Daca iti apare par pe fata, abdomen sau in alte locuri inestetice, nu trebuie sa te ingrijorezi. In general dispare dupa aproximativ 6 saptamani de la nastere.

Cortizonul - este un hormon produs de glandele suprarenale care ajuta organismul sa suporte mai usor stresul fizic si psihic. De asemenea, are un rol foarte important in limitarea proceselor inflamatorii. Nivelul de cortisol creste in cel de-al treilea trimestru de sarcina si poate fi invinovatit de asa-numitul „creier de sarcina/gravida", adica de lipsa memoriei, a capacitatii de concentrare si a neputintei de a lua decizii simple.

 Gravida
Articolul urmator
Am aflat că inima bebelușului meu nu mai bate la 12 săptămâni de sarcină. Medicul mi-a întrerupt sarcina iar asta mi-a salvat viața și mi-a dat oportunitatea să devin din nou mamă
Am aflat că inima bebelușului meu nu mai bate la 12 săptămâni de sarcină. Medicul mi-a întrerupt sarcina iar asta mi-a salvat viața și mi-a dat oportunitatea să devin din nou mamă

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Calendar ortodox 2022: cele mai importante sărbători religioase, zilele de post și dezlegare la pește
    Calendar ortodox 2022: cele mai importante sărbători religioase, zilele de post și dezlegare la pește

    Un calendar îți este oricând util pentru a te ajuta să-ți planifici mai bine timpul, să-ți stabilești prioritățile, să-ți organizezi munca sau să-ți stabilești...

    Ministrul Educației continuă: cele 5 schimbări majore care vor schimba învățământul preuniversitar
    Ministrul Educației continuă: cele 5 schimbări majore care vor schimba învățământul preuniversitar

    Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat în această dimineață, pe Facebook, cele cinci modificări pe care le ia în calcul la proiectele legilor educației, care...

    Schimbări în educație: vacanță de vară mai scurtă, burse și o nouă materie. Ce a anunțat Ministrul Educației
    Schimbări în educație: vacanță de vară mai scurtă, burse și o nouă materie. Ce a anunțat Ministrul Educației

    Pe parcursul acestei săptămâni, Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a dezvăluit care sunt schimbările ce vizează următorul an școlar. Aceste schimbări vor fi completate...

    „Mai scăpăm și noi de colăcei?”, „Se vede că te-ai cam obișnuit cu kilogramele din sarcină”. Cum faci față acestor comentarii răutăcioase după sarcină?
    „Mai scăpăm și noi de colăcei?”, „Se vede că te-ai cam obișnuit cu kilogramele din sarcină”. Cum faci față acestor comentarii răutăcioase după sarcină?

    Corpul femeii în sarcină trece prin numeroase transformări, care se văd ulterior, în perioada postpartum. Indiferent câte kilograme în plus a acumulat mama...

    6 schimbări minore care vă pot transforma radical căsnicia și viața de cuplu
    6 schimbări minore care vă pot transforma radical căsnicia și viața de cuplu

    Relația de cuplu are nevoie de muncă din partea ambilor parteneri pentru a se susține și a se păstra puternică. Dacă și tu ești în căutarea unor moduri prin care îți...

    Cele mai detestate zodii și de ce ele sunt, de fapt, cele mai bune zodii
    Cele mai detestate zodii și de ce ele sunt, de fapt, cele mai bune zodii

    La fel cum s-a întâmplat în cazul altor aspecte ale vieții, și în ceea ce privește zodiile s-au creat, de-a lungul timpului, diverse stereotipuri. Acestea țin de...

    Schimbări în acordarea burselor: "Banii trebuie să ajungă la elevii care au nevoie", spune Cîmpeanu
    Schimbări în acordarea burselor: "Banii trebuie să ajungă la elevii care au nevoie", spune Cîmpeanu

    Cîmpeanu: "Banii trebuie să ajungă la elevii care au nevoie sau fac performanţă"

    Cele două zodii care sunt cele mai încăpățânate. Nu te înțelegi cu ele
    Cele două zodii care sunt cele mai încăpățânate. Nu te înțelegi cu ele

    Dacă ai în preajma ta persoane care țin mult la ideile lor, care sunt rezistente la schimbări, dar care sunt totodată determinate și țin să-și urmeze drumul, este foarte...

    © 2024 Qbebe