Nu este insa necesar sa se astepte intarzierea menstruatiei, sarcina putand fi detectata de la doua saptamani dupa momentul conceptiei.
Trebuie mentionat ca simptomele difera de la femeie la femeie, precum si de la sarcina la sarcina, chiar la aceeasi femeie. Inclusiv perioada in care simptomele sarcinii apar este variabila, la unele femei simptomele clare de sarcina putand sa apara abia dupa o luna, doua sau abia in a treia luna de la conceptie, in timp ce la altele simptomele clare se instaleaza deja dupa cel mult doua saptamani.
Simptomele obisnuite ale sarcinii
Acestea sunt unt accesele de greata (asociata sau nu cu varsaturi), oboseala, ameteli, posibil chiar lesin, cresterea in volum si intarirea sanilor, declansarea brusca a stãrilor de greata la vederea sau mirosirea unui aliment (de obicei la peste), usoare scurgeri si sangerari, semn al instalarii sarcinii (a nu se confunda cu ciclul menstrual, fata de care aceste posibile scurgeri sunt foarte reduse cantitativ), declansarea poftelor alimentare, organismul cerand nutrimentele de care duce lipsa.
Avand in vedere ca aceste simptome pot aparea si independent de sarcina, este indicat ca, la aparitia lor, sa se faca un test de sarcina.
Cel mai simplu de utilizat este testul de sarcina care se gaseste la orice farmacie, ce înregistreaza prezenta în urina a unei proteine specifice perioadei de sarcina (HCG - human chorionic gonadotropin), concentratia maxima fiind înregistrata în primele 8-10 saptamani de la fecundarea ovulului, fiind produsa de placenta sau precursorii sai.
Daca testul de la farmacie a iesit pozitiv, sau pentru a confirma rezultatul, femeia se poate adresa unui laborator de analize, care sa verifice prezenta proteinei amintite mai sus (HCG) în probele de sange sau urina. Probabilitatea reactiilor fals negative este diminuatã dupã ce au trecut 2 sãptãmâni de la contactul sexual neprotejat.
De asemenea, o vizita la cabinetul ginecologic poate detecta sarcina dupa 2-3 saptamani de la instalare prin efectuarea unei ecografii, sau prin tuseu vaginal (palparea manuala) dupã aproximativ o luna.
Cum se calculeazã vârsta sarcinii
Durata normala a unei sarcini este de 40 de saptamani.
Prima luna (prima saptamana) de sarcina începe sã fie calculatã o data cu prima zi a ultimului ciclu, sau de la data precisa a conceptiei, daca aceasta este stiuta.
Sfaturi pentru prima perioadã a sarcinii
Daca stiti deja ca ati ramas însarcinata sau planuiti sa ramaneti în curând, ar trebui deja sa va comportati responsabil în ce priveste alimentatia si regimul de viata. Este indicata abstinenta de la orice fel de drog, precum si tutun, cafea, alcool si se recomanda de asemenea o atentie sporita si un discernamant bun în ce priveste medicamentele pe care le luati, pentru cã toate substantele care intra în corpul mamei pot influenta dezvoltarea si sanatatea copilului. Se recomanda în schimb suplimentele de vitamina B9 (acid folic) si suplimente specifice de vitamine prenatale, în functie de prescrierea doctorului si de specificul nevoilor pacientei viitoare mamica. Este recomandata o alimentatie bogata în calciu, în special din alimente, legume verzi, lactate.
Dupa detectarea sarcinii, este de dorit ca femeia însarcinata sa intre în atentia unui medic de specialitate obstetricã-ginecologie, preferabil acelasi medic pe toata durata celor 9 luni, care sã supravegheze si sa înregistreze evolutia sarcinii, sa cunoasca si sa urmareasca simptomele gravidei, stabilind cu aceasta o relatie de încredere reciproca.
Evolutia sarcinii
Aproximativ la sfârsitul primei luni de sarcina îsi fac aparitia si primele simptome ale prezentei ei: oboseala, greturi si varsaturi matinale, balonare si senzatia de greutate în partea de jos a abdomenului, urinare frecventa.
Începand din a doua luna de sarcina, gravida este posibil sa înceapa sã aiba usoare dureri de spate sau chiar de abdomen, asemanatoare celor din timpul menstruatiei. În a doua luna de sarcina începe dezvoltarea inimii fatului si a sistemului osos.
Sarcina nu trebuie confundata cu vreo boalã, femeia însarcinata, desi mult mai sensibila acum la factorii exteriori, nu necesitã întreruperea oricarei activitati.
Este interzisa ridicarea greutatilor mari sau depunerea unui efort sustinut (mutat mobile, atletism, sporturi de performanta, etc), în schimb este recomandata miscarea si efectuarea unor exercitii fizice usoare, pentru dobandirea si mentinerea tonusului muscular necesar atat sustinerii sarcinii, cat si recuperarii mai usoare dupa nastere. Medicii recomandã femeilor însãrcinate prioritar mersul pe jos si înotul.
Oboseala începe sã fie resimtitã si acest lucru este perfect normal, gravida trebuie sã se odihneascã si sã doarmã suficient, atât cât îi cere organismul, pentru cã sarcina si schimbãrile fiziologice îi consumã o mare cantitate de energie.
Greturile resimtite sunt o urmare a cresterii nivelului de estrogen din organism, precum si a cresterii rapide a uterului. Acesta este un simptom normal si nu e nevoie sã vã îngrijorati. Tot acum este posibilã începerea cresterii în greutate, pentru cã organismul retine lichide.
Dacã aveti animale de casã, în special pisici, este bine sã luati în considerare cã pe perioadã sarcinii sã le lãsati în grija altcuiva, pentru a evita posibilitatea infectãrii cu toxoplasmozã.
În luna a treia fãtul are deja membrele dezvoltate, cu tot cu unghii, acum încep sã se formeze dintii si bãtãile inimii pot fi auzite.
În luna a patra pot fi simtite primele miscãri ale fãtului.
În luna a cincea fãtul devine mai activ, întorcându-se de pe o parte pe alta si uneori cu capul în jos. Fãtul doarme si se trezeste la intervale regulate, se formeazã pleoapele si ochii se deschid.
Începând cu luna a saptea, fãtul se miscã mai mult, se întinde si loveste, începe sã-si sugã degetul, rãspunde la variatiile de luminã si sunet.
Nasterea în luna a saptea oferã sanse destul de mari de supravietuire fãtului, el cântãrind acum aproximativ 1,3-1,4 kg. În luna a opta, se disting clar prin burtica mamei forma unui cot, sau a unei tãlpi. Oasele capului sunt încã moi si flexibile, pentru ca fãtul sã poatã trece mai usor prin canalul de nastere. Plãmânii nu sunt încã complet dezvoltati, dar dacã survine nasterea acum, sansele de supavietuire sunt mari, fãtul în mod normal cântãrind peste 2 kg.
Dupã 37 de sãptãmâni, se considerã cã sarcina a ajuns la termen, vârsta optimã pentru nastere fiind de 40 de sãptãmâni. La aceastã vârsta, plãmânii copilului sunt complet dezvoltati si capabili sã functioneze singuri, el fiind pregãtit sã pãrãseascã mediul intrauterin. În aceastã perioadã copilul ia în greutate aprox 100-200 grame pe sãptãmânã, de asemenea se deplaseazã în pozitia premergãtoare declansãrii nasterii, cu capul în jos si se sprijinã în partea de jos a pelvisului mamei. În acest moment este contraindicat orice efort din partea mamei, riscul de declansare a nasterii fiind iminent.
Aproximativ din luna a saptea, în special dacã sarcinã a avut complicatii, sau pentru o sarcinã fãrã probleme, din luna a opta, este indicat ca gravida sã aibã pregãtit bagajul pentru maternitate.
Analize medicale de efectuat pe parcursul sarcinii
La începutul sarcinii medicul vã recomandã un set de analize uzuale, pentru a determina starea organismului mamei, dacã corpul ei este sãnãtos si pregãtit sã sustinã sarcina, sau pentru a descoperi cum anume sã suplimenteze regimul mamei cu elementele necesare sarcinii.
În general vorbim de analize precum: hemoleucograma (calitatea sângelui), apoi indicatori pentru activitatea ficatului si rinichilor (transaminaze, glicemie, uree, creatinita, colesterol, trigliceride), nivelul de calciu din organism (esenþial pentru dezvoltarea sistemului osos al fãtului si pentru ca mama sã nu sufere decalcifieri în timpul sarcinii), sumar de urinã si uroculturã pentru a detecta calitatea urinei si posibila prezenþa a germenilor sau a unor infectii urinare, detectarea cãrora va necesita tratament imediat sub supravegherea medicului, pentru a nu transmite infectii fãtului.
Este necesarã investigarea Rh-ului mamei si chiar al tatãlui, dacã aceste sunt diferite, mama va trebui sã facã un vaccin, pentru ca organismul ei sã nu respingã sarcina.
Urmeazã testele pentru depistarea infectiilor materne, precum hepatita B si C, HIV, toxoplasmoza, sifilis, rubeola, citomegalovirus, listeria. Prezenta unor asemenea infectii în timpul sarcinii poate determina avortul spontan sau necesitatea avortului terapeutic, si mai ales pot influenta dezvoltarea normalã a fãtului, putând da malformaþii congenitale sau infectarea bebelusului dupã nastere, etc.
Ginecologul va efectua testul Papanicolau, pentru depistarea eventualelor modificãri la nivelul cervixului.
Pe tot parcursul sarcinii, încã de la detectie si pânã în ultima lunã, ginecologul va efectua ecoografii, la intervale de 3-5 sãptãmâni, pentru a urmãri evolutia fãtului.
O parte din analizele specifice perioadei de graviditate sunt decontate de casele de asigurãri si se pot efectua gratuit cu o trimitere de la medicul de familie sau medicul specialist.
Dr. Gheorghitã Anda
Medic specialist ginecologie
MEDCENTER IASI
0332.405.266
www.medcenter.ro