Colul uterin deschis: ce înseamnă și când să te îngrijorezi

Bianca Geica - Redactor Senior

Colul uterin deschis prematur (insuficiența sau incompetența cervicală) este prezent la aproximativ 1-2% din sarcini. Apare, de regulă, în al doilea trimestru de sarcină și este responsabil pentru aproape 25% dintre avorturile spontane.

De obicei, colul se deschide la finalul celor 9 luni de sarcină, când bebelușul este pregătit să vină pe lume. Sunt, însă, și cazuri în care colul se deschide înainte de termen, iar asta fiindcă pe măsură ce bebelușul din burtică se dezvoltă și crește, el apasă pe colul uterin, care se poate deschide înainte că cel mic să fie gata de naștere. Complicațiile legate de colul uterin deschis înainte de termen pot include nașterea prematură și avortul spontan.

Află ce înseamnă colul uterin deschis prematur (insuficiența sau incompetența cervicală) și când ar trebui să te îngrijorezi!

Cauze pentru colul uterin deschis prematur

Potrivit my.clevelandclinic.org, deschiderea prematură a colului apare la aproximativ 1 din 100 de sarcini și poate fi cauzată de:

 • intervenții ginecologice anterioare sarcinii: chiuretaje, nașteri complicate în care au apărut fisuri sau rupturi, conizație;
 • cauze congenitale care au dus la slăbirea cervixului;
 • colul uterin scurt (o probleme rară, care afectează circa 1% dintre gravide, potrivit unui studiu publicat în National Library of Medicine);
 • uter deteriorat în urmă unui avort spontan sau a unei nașteri anterioare.

Citește și: Cerclajul in sarcina - toate informatiile de care ai nevoie

Col deschis prematur în sarcină: simptome

De obicei, colul uterin deschis prematur provoacă simptome destul de uzuale (senzație de presune în zona pelvină sau dureri de spate), care pot trece foarte ușor neobservate de către gravidă. Fii foarte atentă începând cu săptămânile 15-20 de sarcina și ia legătură cu medicul tău dacă timp de câteva zile sau săptămâni observi că te confrunți cu:

 • presiune în zona pelvină;
 • dureri de spate;
 • crampe abdominale ușoare;
 • modificarea scurgerii vaginale;
 • sângerare vaginală ușoară.

Cum poate fi diagnosticată incompetența cervicală?

Colul uterin deschis prematur poate fi diagnosticat doar în timpul sarcinii, însă chiar și atunci diagnosticul poate fi dificil de stabilit, mai ales în cazul unei prime sarcini. Nu există un test specific pentru depistarea acestei afecțiuni, diagnosticul de insuficiență cervicală punându-se în urma unui istoric de pierderi de sarcină în trimestrul doi sau trei de sarcină sau prin ecografii, unde poate fi surprinsă scurtarea sau dilatarea colului uterin înaintea nașterii premature sau a pierderii de sarcină.

Citește și: 11 obiceiuri pe care ginecologul tău nu le suportă

Ce trebuie să faci dacă ai colul deschis prematur în sarcină

Dacă la un moment dat, în timpul sarcinii, observi simptome care ar indică un col uterin deschis prematur, trebuie să iei imediat legătură cu medicul care îți urmărește sarcina. Un col uterin incompetent poate duce fie la naștere prematură, fie la pierderea sarcinii (avort).

În cazul în care bebelușul se naște prematur, este posibil să aibă probleme de sănătate precum dificultate în respirație, dezvoltarea incompletă a unor organe și greutate mică la naștere. Dacă are loc o naștere prematură înainte de săptămâna 32 de sarcină, crește riscul de dificultate în învățare și probleme comportamentale mai târziu în viață.

Colul deschis în sarcină se poate închide? 

În cazul în care, în primele 24 săptămâni de sarcina, un istoric de naștere prematură sau ecografia au arătat că cervixul este deschis prematur, medicul obstetrician va recomandă cerclajul, o procedura chirurgicală prin care se previne nașterea prematură. În timpul acestei operații, colul uterin este cusut pentru a rămâne închis până la termen, iar suturile sunt îndepărtate în ultima luna de sarcina sau chiar în timpul travaliului.

În cazul unui istoric de nașteri premature a căror cauza este incompetența cervicală, se recomandă, de regulă, un cerclaj profilactic înainte că cervicul să înceapă să se dilate. Această procedura se efectuează înainte de săptămâna 14 de sarcină.

După ce s-a intervenit asupra colului uterin deschis prematur, se recomandă limitarea anumitor activități fizice și a activității sexuale. În anumite cazuri se recomandă și repausul la pat pe toată durata sarcinii.

Diferența între colul uterin deschis prematur și dilatarea colului

În circumstanțe normale, cervixul este închis și rigid până la finalul sarcinii, când se dilată și apar primele contracții uterine regulate, care durează până la dilatația completă a colului uterin. Când colul s-a dilatat complet, adică ajunge la aproximativ 10 cm, este suficient de larg pentru a face loc capului bebelușului și să se producă nașterea.

În cazul incompetenței cervicale, colul uterin se scurtează sau se deschide prematur, de obicei în al doilea trimestru, când sarcină devine din ce în ce mai grea, solicitând colul uterin.

În imaginea de mai jos îți poți da seama mai bine despre ce este vorba atât în cazul dilatarii colului înainte de naștere, cât și în cel al unui col uterin deschis prematur:

col uterin deschis prematur vs col uterin normal

Foto: netmeds.com

Dilatarea colului uterin anunță primul stadiu al travaliului, a cărui durată diferă de la o femeie la alta. Este împărțit, la rândul său, în trei faze:

 1. Faza latentă, care durează până când colul uterin are o dilatație de 3 cm. Această faza poate dura câteva zile sau, din contra, câteva ore. De obicei, în cazul unei femei care a mai născut, durează undeva între 10 și 12 ore, în timp ce la femeile aflate la prima naștere, poate dura chiar și 20 de ore.

  În faza latentă a travaliului, contracțiile sunt de mică intensitate, oarecum neregulate și devin din ce în ce mai puternice la intervale din ce în ce mai scurte de timp. De obicei, contracțiile durează aproximativ 30-45 de secunde, cu pauze de 5-30 de minute între ele. Aceste contracții se simt că o jenă la nivelul spatelui sau că o presiune la nivelul zonei pelvine.

  În timpul acestei faze, este indicat să te realxezi. Fă un duș sau o baie, ascultă muzică preferată, bea multe lichide, încearcă să faci excercitii de respirație sau tehnici de relaxare învățată la cursurile de pregătire pentru naștere. Poți aplică căldură sau gheață la nivelul spatelui pentru a ameliora disconfortul.
 2. Faza activă, care poate dura între 2 și 5 ore, fiind faza cu cea mai rapidă dilatăție a colului uterin. De la 3-4 cm, cervixul se va dilata până la 8-9 cm.

  Contracțiile se resimt mai intense și durează mai mult, aproximativ 40-60 de secunde, cu 3-5 minute pauză între ele. Tot în această faza, este cel mai probabil că membranele să se rupă, dacă nu s-a întâmplat deja acest lucru. Capul copilului va coborî și mai mult și va crea presiune asupra lichidului amniotic și asupra membranelor.

  Acum este momentul să te îndrepți spre spital, întrucât contracțiile vor deveni mai puternice, vor dura mai mult și vor fi mai dese, așa că vei avea nevoie să fii ajutată.
 3. Faza de tranziție, care continuă dilatația colului uterin, într-un ritm mai lent. Poate dura de la 30 de minute până la 2 ore.

În faza de tranziție, colul se va dilata complet, până la 10 cm, astfel încât copilul este pregătit pentru a veni pe lume. Contracțiile sunt lungi, intense, puternice și pot dura între 60 și 90 de secunde, cu doar 30 de secunde, maximum 2 minute pauză între ele.

În această etapă, mai pot apărea frisoanele, bufeurile de căldură, senzația de vomă, greață. Sunt manifestări normale ale nașterii, așa că nu trebuie să te sperii dacă apar.

Ștergerea și dilatarea colului uterin în timpul travaliului

Așadar, în mod normal colul uterin sau cervixul ar trebui să se deschidă în momentul în care începe travaliul. Atunci când acest lucru se întâmplă prematur, în al doilea sau al treilea trimestru de sarcină, reprezintă un mare pericol, fiindcă membranele se pot rupe mai devreme decât este cazul, lucru care poate duce la avort spontan sau naștere prematură.

Citește și: Sexul in sarcina: cand si ce este interzis!

 • Surse: romedic.ro, reginamaria.ro, sciencedirect.com, my.clevelandclinic.org

Surse foto: istockphoto.com, netmeds.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Copilul se mișcă mult în somn? Iată de ce și când trebuie să te îngrijorezi
  Copilul se mișcă mult în somn? Iată de ce și când trebuie să te îngrijorezi

  Copilul se mișcă mult în somn și ești îngrijorată din această cauză? Somnul este foarte important pentru sănătatea celor mici, ajutându-i să se dezvolte sănătos...

  Cistita: cum o recunoști și când trebuie să te îngrijorezi
  Cistita: cum o recunoști și când trebuie să te îngrijorezi

  Cistita este o afecțiune la nivelul vezicii urinare, care poate apărea în urma unei infecții la nivelul tractului urinar, fiind cauzată de cele mai multe ori de bacterii. Află...

  7 tipuri de tuse și când trebuie să te îngrijorezi
  7 tipuri de tuse și când trebuie să te îngrijorezi

  Tusea este una dintre cele mai supărătoare afecțiuni ale copilului și reprezintă de fiecare data un motiv de neliniște pentru părinți. Există mai multe tipuri de tuse la copii și...

  3333. Afla ce inseamna cand vezi aceste cifre
  3333. Afla ce inseamna cand vezi aceste cifre

  Ingerii si spiritele ne contacteaza prin diverse metode, ca de exemplu repetarea unui anumit cantec cu mesajul ce trebuie auzit, sau citirea unui anume pasaj dintr-o carte, ziar etc., sau...

  TOP 10 vise pe care le au oamenii. Ce inseamna cand te visezi dezbracat, zburand sau cazand
  TOP 10 vise pe care le au oamenii. Ce inseamna cand te visezi dezbracat, zburand sau cazand

  Stiai ca o persoana normala are in jur de 1460 de vise pe an? Acesta echivaleaza cu 4 vise pe noapte. Potrivit The Dream Encyclopedia, cuvantul vis vine din germanul draugmas care inseamna...

  Când mama ta este Beyonce: ce înseamnă să fii unul dintre copiii unei dive
  Când mama ta este Beyonce: ce înseamnă să fii unul dintre copiii unei dive

  Să recunoaștem, să te naști ca unul dintre copiii lui Beyonce este ca și cum l-ai apuca pe Dumnezeu de picior. De fapt, îi apuci pe Beyonce de picior și pe Jay-Z și te așezi...

  Franța raportează 70 de cazuri de infecție cu Covid-19, la o săptămână de când a deschis școlile
  Franța raportează 70 de cazuri de infecție cu Covid-19, la o săptămână de când a deschis școlile

  Au fost confirmate 70 de cazuri noi de coronavirus în Franța, la numai o săptămână de la relaxarea măsurilor de siguranță.

  Ce s-a întâmplat când s-au deschis școlile în timpul pandemiei de gripă spaniolă
  Ce s-a întâmplat când s-au deschis școlile în timpul pandemiei de gripă spaniolă

  Epidemia de gripă spaniolă a survenit în secolul trecut, în timpul Primului Război Mondial, fiind provocată de un virus din familia H1N1, dar fără să știe exact cum s-a...

  © 2022 Qbebe