Totul despre sangerarile in sarcina: sfatul specialistului

Totul despre sangerarile in sarcina: sfatul specialistului

Irina Olteanu - Redactor Senior

Sangerarile in sarcina reprezenta un semnal de alarma pentru femeile gravide. Desi de cele mai multe ori nu constituie o problema cu sarcina, intotdeauna este necesara investigarea medicala a gravidei. Sa aflam impeuna ce motive pot provoca sangerarile in sarcina si ce metode de tratament sunt indicate.

Sangerarea vaginala in primul trimestru de sarcina este o complicatie ce necesita servicii medicale de urgenta. Cauzele extrem de variate pun probleme de diagnostic diferential si atitudine terapeutica.

Cauzele sangerarilor in primul trimestru de sarcina

Sangerarea vaginala in cursul sarcinii poate avea cauze extrem de variate, fiecare cu gravitatea si importanta ei specifica. Frecventa sangerarilor in primul trimestru de sarcina este diferita in functie de varsta pacientei, antecedentele obstetricale si ginecologice, tratamentele urmate, situatia socio-economica si activitatea depusa etc. De la 15-20%, la varsta de 20 ani, frecventa sangerarilor vaginale ajunge pana la aproximativ 60-70% la femeile peste 40 de ani.

- pericol de avort;
- avort incomplet/complet;
- sarcina ectopica (embrionul fertilizat se implanteaza in afara uterului, de obicei in trompele uterine, iar daca continua sa creasca poate primejdui chiar viata mamei; aceasta apare in aproximativ 2% din sarcini).
- sarcina molara (o problema rara cand ovulul fertilizat se dezvolta intr-un tesut anormal si nu intr-un copil, simptomele de sarcina fiind prezente chiar daca nu este una viabila)
- boala trofoblastica (este vorba de aparitia unor tumori la nivelul uterului, incluzand si sacina molara);
- ou clar (ovulul fecudat se ataseaza de peretele uterin insa nu se dezvolta embrionul); sangerari
- sarcina oprita in evolutie;
- cauze placentare (insertie joasa, decolare - dezvoltarea rapida si intensa a segmentului inferior cu imposibilitatea placentei de a-l urma din cauza lipsei elasticitatii);
- infectii ale organelor genitale interne (prin iritatia/inflamatia cervixului);
- polipi ai organelor genitale interne;
- leziuni ale organelor genitale interne;
- anomalii cervix/uter (miom - tumora benigna dezvoltata plecand de la muschiul uterin, uter bicorn - malformatie congenitala uterina, chiar cancer cervical);
- respingere imunologica a sarcinii (respingerea fetusului de organismul mamei, apare extrem de rar);
- anomalii cromozomiale/fetale;
- tulburari endocrine (diabet, hipertiroidism, insuficienta corp luteal etc.);
- infectii virale;
- infectia cu listeria, toxoplasma;
- tulburari de coagulare si alte boli de sange si ale organelor hematopoietice (ganglioni, splina, amigdale, ficat; hematopoieza este una din functiile vitale ale organismului si consta in producerea celulelor sangelui)

Nu in ultimul rand, unele femei experimenteaza o sangerare constanta similara cu menstruatia, respectiv in saptamana 4, 8 si 12 de sarcina, fiind asociata cu simptomele specifice (dureri de spate, crampe, senzatie de apasare la nivelul pelvisului, balonare etc.). Cauzele pentru aceasta probleme sunt reprezentate de nivelele reduse de hormoni (in mod normal sunt ridicate) si dureaza aproximativ 3 luni (sunt si cazuri cand dureaza pe toata durata sarcinii), ulterior placenta preluand functia de productie hormonala de la ovare.

Sangerarea vaginala de cauza neobstetricala este rara la gravide. Cele mai frecvente cauze sunt reprezentate de avort si sarcina ectopica. In practica, primul obiectiv este reprezentat de aprecierea impactului sangerarii asupra organismului (stabilitatea semnelor vitale, parametrii hemoleucogramei etc.). Desi cea mai frecventa cauza de sangerare in prima parte a sarcinii, gravitatea si varietatea etiologiilor posibile justifica o atitudine sistematica in vederea diagnosticului diferential, incepand cu consultatia, apoi ecografie si alte investigatii necesare pentru eliminarea sau confirmarea cauzelor posibile, a impactului asupra sarcinii si gravidei. In acest scop, pe langa un examen medical amanuntit, vor fi necesare si teste de sange si/sau urina (pentru nivelele hormonale in special de hCG - hormonul gonadropinei corionice umane), va fi examinat cervixul (pentru a verifica daca este inchis), o ecografie si verificarea ritmului cardiac al copilului (tot cu ajutorul ecografiei).

Citeste si:

Menstruatia in timpul sarcinii? Cauze si motive de ingrijorare 

Cand sangerarile in sarcina sunt normale

Petele mici de sange pe lenjeria intima nu prezinta motive de ingrijorare atunci cand:
- are loc implantarea ovului fecundat. Acest lucru are loc la inceputul sarcinii, intre 10 si 14 zile de la concepere. Petele infime de sange reprezinta semnalul organismului ca ovulul fecundat a fost implantat in endometrul uterin.
- dupa contact sexual. Pe perioada sarcinii, prin cervix circula o cantitate mai mare de sange decat in mod obisnuit. Asadar puteti observa mici sangerari vaginale dupa un contact sexual.
- dupa examinare ginecologica ce presupune fie metoda de rutina (examinare pelviana), fie sonda vaginala, testare Babes-Papanicolau sau ecografie transvaginala (daca sunt necesare).

Sangerarile din trimestrul 2 si 3 de sarcina

Cand cervixul incepe sa se relaxeze pregatindu-se pentru nastere, mucusul care astupa deschiderea cervixului este indepartat. Cand are loc acest proces, veti observa o scurgere care poate semana la culoare cu sangele. Este un proces normal care poate avea loc cu o saptamana sau doua inainte de nastere. Aceasta scurgere care are loc aproape de nastere nu este un motiv de ingrijorare, insa altele, de obicei fiind vorba de probleme cu placenta, pot fi:

- avort. Sangerarea vaginala este principalul semn de avort. Desi avorturile sunt mai frecvente in primul trimestru, riscul exista si in al doilea trimestru.
- nastere prematura. Sangerarile din trimestrul doi sau trei pot fi un semn de nastere prematura, in special cand sunt insotite de contractii regulate (cu sau fara diaree), durere surda de spate sau presiune pelviana/intarirea uterului. Aceasta este indicata de eliminarea dopului de mucus.
- probleme la nivelul cervixului. O infectie, un cervix inflamat sau anumite excrescente pe cervix pot provoca sangerari vaginale. Uneori, usoarele sangerari pot fi un semn ca cervixul s-a deschis prematur (incompetenta cervicala) si poate duce la nastere prematura.
- placenta previa. O sangerare de culoare rosu deschis, neinsotita de dureri poate indica placenta previa (afectiune in care placenta sangerariacopera partial sau complet deschiderea canalului nasterii). Sangerarea se poate opri la un moment dat, insa aproape intotdeauna revine dupa cateva zile sau saptamani. Incidenta sa este de 1 la 200 femei si exista riscuri mai mari daca aveti deja copii (in special gemeni sau tripleti), nastere cezariana sau alte interventii la nivelul uterului.

- desprinderea de placenta. Rareori se intampla ca placenta sa se separe de peretii uterului inainte de nastere si sa provoace hemoragie, insotita de obicei de durere abdominala. Incidenta sa este de 1% si de obicei apare in decursul celei de-a 12 saptamani de sarcina. Femeile expuse acestui risc au deja copii, au 35 ani sau mai mult, au mai avut o desprindere de placenta, siclemie (un tip de anemie), tensiune ridicata, trauma sau leziuni ale stomacului, abuz de cocaina.
-ruptura uterina. Rareori se intampla ca uterul sa se rupa, insa aceasta ruptura se produce de obicei la femeile care au suferit o operatie cezariana anterioara. Ruptura uterina poate provoca hemoragie vaginala, durere abdominala intensa si sensibilitate abdominala. Daca suferiti o ruptura uterina (indiferent daca inainte sau in timpul nasterii) este nevoie de o operatie cezariana de urgenta pentru a preveni complicatiile.

Forme de tratament pentru prevenirea sau oprirea sangerarilor in sarcina

Nu exista dovezi suficiente pentru eficienta vreunei metode terapeutice in cazul amenintarii de avort, dupa cum nu exista nici date certe asupra sigurantei utilizarii in sarcina a medicamentelor uzual administrate. Din cauza impactului emotional al situatiei, o atitudine pasiva si aparent neimplicata poate dauna starii de sanatate a gravidei, cu consecinte posibile atat medicale, cat si legale.

- consultatia clinica si ecografia sunt obligatorii si ofera informatii complementare si esentiale pentru a putea aborda riguros cazuistica in discutie.

- evitarea efortului fizic si a activitatii sexuale in functie de reactivitatea individuala;
- administrarea de progesteron (se pare ca administrarea vaginala se asociaza cu un procent mai mare de reducere rapida a crampelor);
- antispastice/tocolitice (cum este No-Spa) in doze ajustate pentru a nu aparea efectele adverse;
- tratarea infectiilor uro-genitale (de obicei cu ajutorul antibioticelor sub forma de ovule vaginale) si altele;
- suplimente nutritive/vitamine etc. pentru suport nutritiv al placentatiei si embrionului/fatului;
-  hidratare corespunzatoare;
- heparina cu greutate moleculara mica;
- aspirina in doze mici;
- terapii specifice unor afectiuni asociate/ concomitente sarcinii.

Cel mai adesea odihna la pat, evitarea statului in picioare, absenta contactului sexual si a dusului, neutilizarea tampoanelor interne, administrarea de medicamente pentru crampe, consum de lichide calde (ceai) si o sticla cu apa calda pentru abdomen pot ajuta in cazurile usoare. Daca exista o incompatibilitate Rh, trebuie sa efectuati testarile de sange necesare (si dozarile de anticorpi aferente) deoarece pot aparea complicatii la nastere. Retineti ca respectarea controalelor regulate si a vitaminelor prenatale reprezinta niste aspecte esentiale pentru o evolutie optima a sarcinii.

Doamna doctor Coralia Stefanescu, medic primar obstetrica ginecologie Spital Euromaterna ne mentioneaza:

"Sangerarile in sarcina reprezinta intotdeauna un motiv de ingrijorare pentru gravida chiar daca, de multe ori, nu reprezinta nimic grav. Din pacate nu putem diferentia fara un examen complet (insotit de ecografie) daca medicsangerarea este sau nu patologica. De aceea este foarte important ca la orice sangerare sa luam legatura cu medicul curant sau sa solicitam un consult ginecologic de urgenta. Sangerarile pot fi legate direct de sarcina sau de prezenta unei patologii asociate, ginecologica sau nu (de exemplu hemoroizi sau infectii urinare).

In primul trimestru sangerarile sunt datorate implantarii embrionului (in aproximativ jumatate din cazuri) si nu necesita tratament, dar cealalta jumatate poate fi semn de sarcina extrauterina, avort spontan sau sarcina molara. In trimestrele doi si trei sangerarile semnifica prezenta unei patologii asociate sarcinii, plecand de la polipul cervical si ajungand la iminenta de avort sau nastere prematura, placenta praevia, dezlipire de placenta normal inserata sau ruptura uterina, ultimele trei punand in pericol atat viata mamei cat si a fatului. Tratamentul sangerarilor este individualizat si trebuie obligatoriu stabilit de un medic specialist obstetrician. Este strict interzisa automedicatia acasa sau la indicatia prietenilor deoarece acest lucru pooate duce la decesul mamei sau al copilului! Sangerarile din timpul sarcinii pot fi uneori prevenite, repausul la pat sau lipsa contactului sexual fiind de multe ori recomandate alaturi de tratamentul medicamentos."

Citeste si:

Ce trebuie sa stii despre sangerarile in timpul sarcinii


Multumim medicilor Ciprian Pop-Began, Asistent Universitar Obstetrica-Ginecologie in cadrul Spitalului Universitar de Urgenta Elias si Coralia Stefanescu, medic primar obstetrica ginecologie, Spital Euromaterna pentru ajutorul acordat in realizarea articolului.

Surse:
http://americanpregnancy.org; www.webmd.com; www.bellybelly.com.au; www.babycenter.com; www.babycentre.co.uk; http://americanpregnancy.org

 

Articolul urmator
Este sigură aspirina în sarcină?
Este sigură aspirina în sarcină?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Sfatul specialistului: cum gestionăm anxietatea de separare la cei mici?
    Sfatul specialistului: cum gestionăm anxietatea de separare la cei mici?

    Copilul tău preșcolar are dificultăți în a sta departe de tine? Sarah Rosensweet, expert în parenting, dezvăluie trei metode prin care poți gestiona anxietatea de separare...

    Cum îți dai seama că ai un copil care nu poate spune „Nu”? Sfatul specialistului
    Cum îți dai seama că ai un copil care nu poate spune „Nu”? Sfatul specialistului

    Toți părinții își învață pe copii să fie politicoși, ceea ce e foarte bine. Însă dincolo de „te rog” și „mulțumesc”, e important ca cel...

    Sfatul specialistului - ce ar trebui să învețe copiii despre ei și corpul lor de la părinți
    Sfatul specialistului - ce ar trebui să învețe copiii despre ei și corpul lor de la părinți

    Noi, părinții din generația actuală, avem parte de mult mai multe provocări decât părinții noștri, fără doar și poate. Iar asta fiindcă ai noștri copii, la rândul...

    Sfatul specialistului: 6 întrebări pe care trebuie să i le adresezi profesorului copilului dacă are probleme la școală
    Sfatul specialistului: 6 întrebări pe care trebuie să i le adresezi profesorului copilului dacă are probleme la școală

    Niciun copil nu este un sfânt și, mai devreme sau mai târziu, cel mai probabil că va face anumite năzbâtii. Este bine să adresezi problemele comportamentale ale...

    Sfatul specialistului: Cum îți educi copilul pentru a nu deveni o victimă a abuzurilor
    Sfatul specialistului: Cum îți educi copilul pentru a nu deveni o victimă a abuzurilor

    Pe măsură ce un copil începe să descopere lumea din jur, vei începe tot mai mult să-l înveți cum să se ferească de pericole. Cu toate acestea, din diverse motive,...

    Sfatul pe care l-am primit de la tata mi-a salvat viața
    Sfatul pe care l-am primit de la tata mi-a salvat viața

    Pe măsură ce copilul crește și devine din ce în ce mai autonom, o zicală devine din ce în ce mai pregnantă în sufletul unui părinte: ”a avea un copil este ca...

    De ce se plictisesc copiii atât de repede de jucării? Părerea specialistului
    De ce se plictisesc copiii atât de repede de jucării? Părerea specialistului

    Ai observat și tu cât de repede se plictisește micuțul tău de jucării, nu-i așa? Pare că mereu trebuie să cumperi altele, cu care se joacă puțin și apoi le lasă deoparte....

    Sfatul pediatrului: cel mai important sfat pentru a crește copii fericiți și sănătoși
    Sfatul pediatrului: cel mai important sfat pentru a crește copii fericiți și sănătoși

    Cine nu-și dorește ca al său copil să fie fericit și sănătos? Tocmai pentru că aceasta este prioritatea numărul 1 a părinților, un medic pediatru de peste hotare te învață...

    © 2024 Qbebe