Este oficial! Vom avea certificat european de vaccinare. Când va intra în vigoare și cine îl va putea folosi

Este oficial! Vom avea certificat european de vaccinare. Când va intra în vigoare și cine îl va putea folosi

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Pe parcursul zilei de ieri, 17 martie, în cadrul Comisiei Europene a fost prezentată o propunere pentru un „certificat verde digital” (numit și „adeverință electronică verde”). Rolul acestui document este de a asigura libertatea de circulație pe teritoriul UE, în condiții de siguranță, în această perioadă de pandemie, dorindu-se totodată să se revigoreze și sectorul turistic, ce a suferit pierderi semnificative în ultimul an. Parcurge cu atenție articolul de mai jos pentru a descoperi cum va funcționa noul certificat, cum poate fi obținut, pe ce principii se va bazează, precum și când ar putea începe să fie utilizat.

Argumentele în favoarea unui certificat verde digital

Prin prezentarea propunerii de către Comisia Europeană, au fost aduse și argumente în sprijinul acesteia. Potrivit Vicepreședintei pentru Valori și Transparență, Věra Jourová, adeverința electronică verde „oferă o soluție la nivelul UE pentru a garanta faptul că cetățenii UE beneficiază de un instrument digital armonizat menit să sprijine libera circulație în UE. Acesta este un mesaj pozitiv, care vine în sprijinul redresării economice. Principalele noastre obiective sunt acelea de a oferi un instrument ușor de utilizat, nediscriminatoriu și sigur, care să respecte pe deplin protecția datelor...”.

Comisarul european pentru Justiție, Didier Reynders, a venit ieri cu următoarele mențiuni: „Prin instituirea adeverințelor electronice verzi, adoptăm o abordare europeană pentru a ne asigura că cetățenii UE și membrii de familie ai acestora pot călători în condiții de siguranță și cu un minim de restricții în această vară. Deținerea unei adeverințe electronice verzi nu va constitui o condiție prealabilă pentru libera circulație, iar persoanele care nu dețin o astfel de adeverință nu vor face nicidecum obiectul unor discriminări.”

Un europarlamentar român, care a luat parte la scrierea conceptului pentru certificatul european de vaccinare, a precizat, într-un interviu, că acesta va fi benefic pentru redeschiderea economiei, realizându-se și o reducere a cheltuielilor determinate de carantinări și de testările pentru noul coronavirus: „În martie-aprilie reîncepe sezonul agricol în toată Europa, realitatea arată că zeci de mii de cetățeni români lucrează în toată Uniunea Europeană, foarte mulți sunt în transporturi, ei trebuie să poată să se miște. Certificatul acesta nu este făcut pentru tot felul de cetățeni bogați, care vor să plece în vacanță în Grecia. E greșit să privim așa. El este făcut să ajute la dezghețarea economiei europene, pentru că fără ea nici măcar resursele de care aveam nevoie pentru a sta acasă nu le vom avea.”

Ce reprezintă adeverința electronică verde

Adeverința reprezintă o dovadă că deținătorul său:

  • S-a vaccinat cu un vaccin anti-COVID-19
  • S-a vindecat de o infecție cu noul coronavirus
  • Are un rezultat negativ la un test de identificare a infecției provocate de SARS-CoV-2

Regulamentul propus de Comisia Europeană privind certificatul verde digital

Principiile pe care  se bazează certificatul verde digital european se referă la:

Adeverințe sigure și accesibile pentru toți cetățenii UE

Vor exista trei tipuri de adeverințe:

  • adeverințele de vaccinare
  • adeverințele ce țin de efectuarea testelor pentru detectarea SARS-CoV-2 (teste RT- PCR, dar și teste antigenice rapide)
  • adeverințele pe care le vor avea persoanele care s-au vindecat de o infecție cu noul coronavirus

Aceste adeverințe pot fi eliberate fie pe hârtie, fie în format electronic, iar în ambele cazuri va exista un cod QR cu informații esențiale. În același timp, pe adeverințe va fi necesară și o semnătură electronică (pentru atestarea autenticității).

Comisia Europeană s-a angajat să lanseze un portal și să sprijine statele-membre în dezvoltarea de programe informatice. Acestea vor fi utilizate de autorități pentru a verifica semnăturile de pe adeverințe, dar fără ca datele personale ale celor ce dețin adeverințele să fie transmise către portal.

Adeverințele respectă principiul nediscriminării

Fie că au fost vaccinate, fie că nu au fost vaccinate, toate persoanele care intenționează să călătorească pe teritoriul UE ar trebui să dețină o adeverință electronică verde. Intenția Comisiei Europene nu este să existe un certificat de vaccinare limitat doar la persoanele vaccinate, ci să se creeze adeverințe și pentru cele care s-au vindecat de SARS-CoV-2 și pentru cele care au fost testate în vederea detectării virusului.

Comisia Europeană a venit și cu următoarele precizări:

  • Dacă se acceptă o dovadă a vaccinării pentru a se renunța la anumite restricții (carantina sau testarea), statele UE ar trebui să accepte și acele adeverințe de vaccinare care au fost eliberate în cadrul sistemului adeverințelor electronice verzi (Obligația s-ar putea limita doar la vaccinurile acceptate la nivelul UE, dar există posibilitatea ca statele-membre să accepte și alte vaccinuri)
  • În situația în care un stat al UE insistă să le solicite deținătorilor unui certificat european de vaccinare să efectueze un test pentru detectarea SARS-CoV-2 sau să rămână în carantină, va trebui să aducă argumente care să susțină această decizie și să notifice atât Comisia Europeană, cât și pe celelalte state-membre

Adeverințele se limitează la informații esențiale și la date cu caracter personal securizate

Printre informațiile existente pe adeverințe se numără: numele și data nașterii, data eliberării adeverinței, informații relevante care țin de testare/de vaccin/de vindecare, un identificator unic (datele vor fi verificate doar pentru a se confirma valabilitatea, dar și autencitatea adeverințelor).

Adeverințele vor fi valabile în toate statele UE

Eliberarea acestor adeverințe va fi destinată cetățenilor UE și membrilor familiilor acestora (indiferent de naționalitatea acestora). La ele vor putea avea acces și state europene din afara UE, cum ar fi Norvegia, Elveția, Islanda și Liechstenstein. În același timp, s-a avut în vedere și următorul fapt: adeverințele ar trebui utilizate și de resortisanți din state-terțe cu reședința pe teritoriul UE și de vizitatori ce au dreptul să călătorească în alte state-membre.

Sistemul adeverințelor este pe timp limitat

Practic, odată ce OMS va declara sfârșitul urgenței sanitare internaționale ca urmare a pandemiei generate de noul coronavirus, certificatul de vaccinare va expira, putând fi însă reactivat dacă se va impune iar.

Alte etape necesare pentru a beneficia de sistemul de adeverințe

Pentru ca un certificat de vaccinare european și tot ceea ce implică existența unei adeverințe electronice verzi să poată deveni funcționale, statele-membre trebuie să-și asume luarea de măsuri prin care să asigure punerea în aplicare a a standardelor tehnice și a cadrului de încredere care au fost stabilite la nivelul rețelei de e-sănătate.

Foarte important este ca propunerea realizată de Comisia Europeană să fie adoptată de Parlamentul European și de Consiliul Uniunii Europene.

Când ar putea intra în vigoare certificatul verde digital

Ieri, după ce Comisia Europeană a prezentat propunerea certificatului verde digital, Vicepreședintele Comisiei Europene, Margaritis Schinas, a vorbit despre perioada din care ar putea începe să funcționeze acesta. Potrivit Euronews, a declarat: „Există o convergență din ce în ce mai mare a statelor-membre pentru a avea acest instrument. Am discutat cu liderii grupurilor din Parlamentul European. Sesizez și o dorință în cadrul Parlamentului European pentru o aprobare rapidă. Prin urmare, cred că există optimism, cred că acest certificat va fi gata înainte de începerea verii... Mă gândesc la faptul că vara începe la 1 iunie și avem și o altă dată, 17 mai, data la care prietenii noștri britanici au estimat că vor relua călătoriile internaționale...”

Vicepreședintele Comisiei Europene a adăugat că statele UE trebuie să-și ia măsuri și la nivel național pentru ca adeverințele digitale verzi să poată fi funcționabile : „Trebuie să-și dezvolte platforme tehnice care să le permită acestor certificate să se materializeze.” A insistat și asupra următoarei idei: „Acest document este despre recuperarea vieții noastre. Trebuie să continuăm să lucrăm pe frontul epidemiologic, la vaccinare, pentru a putea continua să luptăm cu virusul. Dar, în același timp, avem nevoie să începem redeschiderea în siguranță a economiei și a societății noastre.”

Nu în ultimul rând, Margaritis Schinas a subliniat faptul că existența unui certificat verde digital nu va genera discriminare pentru persoanele care nu s-au vaccinat împotriva SARS-CoV-2: „Călătoriile libere în Spațiul Schengen sunt un drept fundamental pentru fiecare cetățean, de aceea nu le vom face să depindă de un certificat de vaccinare.”

Surse: ec.europa.eu, euronews.com, digi24.ro, g4media.ro, iamexpat.nl, spotmedia.ro

Sursă poză principală: facebook.com/ROVaccinare/

Surse foto: facebook.com,youtube.com

Articolul urmator
Elevii nu mai pot fi exmatriculați. Când intră legea în vigoare
Elevii nu mai pot fi exmatriculați. Când intră legea în vigoare

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Veste bună! Femeile însărcinate şi lăuzele, cu sau fără asigurare, au acces gratuit la investigații medicale. Când intră legea în vigoare
    Veste bună! Femeile însărcinate şi lăuzele, cu sau fără asigurare, au acces gratuit la investigații medicale. Când intră legea în vigoare

    De la 1 iulie au intrat în vigoare pachetele de servicii medicale de stat destinate atât femeilor însărcinate asigurate, cât și celor neasigurate de CNAS au intrat...

    Mama mea avea 14 ani când m-a născut. Am crescut contribuind la creșterea fraților meu și nu mai știu cine sunt cu adevărat
    Mama mea avea 14 ani când m-a născut. Am crescut contribuind la creșterea fraților meu și nu mai știu cine sunt cu adevărat

    Shaqueia a fost adusă pe lume de o mamă adolescentă, în vârstă de 14 ani. Până la 18 ani, mama ei a mai născut încă doi copii, care au fost crescuți de ea,...

    Când am întâlnit-o prima dată pe mama, aveam 59 de ani, iar ea avea 80. Niciodată nu e prea târziu să știi cine ești
    Când am întâlnit-o prima dată pe mama, aveam 59 de ani, iar ea avea 80. Niciodată nu e prea târziu să știi cine ești

    Pe măsură ce înaintează în vârstă, persoanele adoptate își pot dori din ce în ce mai mult să-și cunoască originile. Această dorință poate deveni mai...

    O femeie a pierdut lupta cu viața după ce și-a pus un diagnostic greșit. Credea că intră la menopauză, dar avea cancer în stadiul trei
    O femeie a pierdut lupta cu viața după ce și-a pus un diagnostic greșit. Credea că intră la menopauză, dar avea cancer în stadiul trei

    Simptome atât de banale precum balonarea și urinarea frecventă pot ascunde afecțiuni grave. După o lungă luptă cu cancerul, o femeie ne avertizează să nu amânăm vizita...

    Scarlett Johansson este însărcinată din nou. Cine este fericitul tată
    Scarlett Johansson este însărcinată din nou. Cine este fericitul tată

    Eroină Marvel, dar în primul rând mamă. Scarlett Johansson, una dintre cele mai frumoase actrițe din lume, este însărcinată cu al doilea copil. Deși vestea nu este...

    Cu zodiile in bucatarie! Cine e mancacios si cine e mofturos?
    Cu zodiile in bucatarie! Cine e mancacios si cine e mofturos?

    Astrologii spun ca nativii fiecarei zodii au gusturi diferite in ceea ce priveste preferintele culinare. Afla in continuare cum sunt zodiile in bucatarie, cine este mofturos, cine este...

    Ziua pe care nici eu, nici copilul nu o vom uita niciodată: când l-am pierdut în mulțime
    Ziua pe care nici eu, nici copilul nu o vom uita niciodată: când l-am pierdut în mulțime

    „Când fiica mea avea trei ani, am pierdut-o în mulțime. A fost cea mai înfricoșătoare experiență pe care am trăit-o în viața mea. Una pe care nici eu,...

    Bărbații din zodiac care devin toxici și dominatori când intră într-o relație de cuplu
    Bărbații din zodiac care devin toxici și dominatori când intră într-o relație de cuplu

    Este foarte greu să „citești” un bărbat de la primele întâlniri. La începutul unei relații avem tendința de a ne lăsa purtate de val și de a ignora...

    © 2024 Qbebe