Cercetătorii de la Universitatea Queensland, Australia, au descoperit că femeile supraponderale alăptează mai puţin decât cele cu greutate normală. Aceştia au chestionat atât mămicile cu greutate peste media normală, cât şi pe cele în standarde normale.
Astfel, dintr-un număr total de 250 de participante, cercetătorii au descoperit că 50% dintre femeile supraponderale s-au oprit din alăptat în mai puţin de 6 luni. În cazul celeilalte categorii de greutate, doar 18% dintre mămici s-au oprit din alăptat mai devreme.
Studiul a fost condus de doctorul Ruth Newby şi profesorul Peter Davies. Împreună au analizat în primul rând factorii sociali care au stat la baza renunţării alimentaţiei cu lapte matern.
"Le-am întrebat pe mămici cum se simt în faţa ideii de a alapta în prezenţa altora. Aproape jumătate dintre ele au recunoscut că s-ar simţi stânjenite dacă ar fi vorba despre nişte străini. Cel mai important lucru pe care l-am descoperit a fost că femeile supraponderale au afirmat că s-ar simţi ruşinate chiar şi în faţa prietenilor apropiaţi", a declarat doctorul Newby.
Concluzia cercetătorilor a fost că în timpul sarcinii, majoritatea femeilor, indiferent de greutatea lor, plănuiesc să-şi alăpteze bebeluşii exclusiv până la vârsta de 6 luni. Însă, există un moment în care acest proces natural începe să devină insuportabil. Este vorba despre apariția neîncrederii în sine şi imaginii proaste despre propriul corp.
Rata alăptării în rândul femeilor supraponderale a scăzut alarmant de mult în ultimii ani. "Trebuie să se ia măsuri pas cu pas în privinţa adordarii problemei imaginii de sine, înainte ca femeile să-şi nască bebeluşii", sunt de părere specialiştii de la Universitatea Queensland.
Surse: dailymail.co.uk, newsgrio.com.
