Va începe testarea copiilor în școli. Ce trebuie să facă profesorii și elevii

Andrada Popa

Ministerul Sănătății a anunțat vineri seară că săptămâna aceasta va începe testarea elevilor în școli. Duminică, Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat că cele 70 de milioane de teste de salivă ajung „în a doua jumătate a săptămânii viitoare”, deci, dacă se respectă termenul de livrare, joi s-ar putea desfășura prima testare a elevilor. 

Iată care va fi procedura în care vor fi implicate atât cadrele didactice cât și elevii:

Elevii vor fi testați de două ori pe săptămână

Pentru testarea elevilor se vor folosi teste antigenice rapide din salivă. Iar elevii cor fi testați de două ori pe săptămână, luni și joi la nivelul fiecărei unități de învățământ. ”Testarea este simplă și ușor de executat, fără a necesita cunoștințe medicale de specialitate”, subliniază Ministerul Sănătății.

Iată ce prespune procedura de testare:

 • Testarea se va face de către cadrele medicale ale școlii sau de către părinți acasă, în funcție de ceea ce va decide conducerea fiecărei unități de învățământ. 
 • Școala decide dacă are condiții și disponibilitate pentru testare în școală, dacă nu, testele vor fi administrate la domiciliu sub supravegherea părinților sau a reprezentanților  legali. Rezultatul va putea fi trimis în scris sau pe e-mail dirigintelui sau învățătorului”, a declarat Sorin Cîmpeanu, ministrul educației.
 • Astfel de testări pot fi făcute chiar de către copii, cu o minimă instruire și supraveghere. Un elev de clasă primară și-l poate face singur, dacă un adult îi arată pașii în prealabil.

Cum se face testarea din salivă: ghid video oferit chiar de copii

Ce se întâmplă dacă un test rapid din salivă iese pozitiv

În cazul elevilor cu test antigenic rapid din salivă pozitiv:

a) Cadrul medical/persoanele responsabile desemnate vor anunța imediat părinții/reprezentantul legal al elevului.
b) Elevul va fi izolat în cabinetul medical sau în spațiul special desemnat și organizat, unde va fi monitorizat de către un cadru medical sau persoanele special desemnate, conform prevederilor prevăzute la punctul VI – Protocoale, subpunctul 4 - Protocol de izolare a copiilor cu simptome specifice COVID-19 din Anexa la Ordinului comun MS/MEC/5338/2015/2021 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activităţii în cadrul unităţilor/instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2;
c) Cadrul medical sau, după caz, persoanele responsabile desemnate din cadrul unității de învățământ vor solicita la direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București efectuarea testării prin metoda RT-PCR a elevului.
Unitățile de învățământ din sistemul public și privat vor raporta direcțiilor de sănătate publică județene si a municipiului București, cazurile cu rezultat pozitiv la testul antigenic rapid din salivă, în vederea testării prin metoda RT-PCR.
Direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București vor asigura testarea prin RT-PCR a elevilor cu rezultat pozitiv la testul antigenic rapid din salivă.

teste Covid rapide antigen

Ce părere au cadrele didactice

Peste 3 sferturi din profesori nu sunt de acord pentru testarea elevilor de către cadrele didactice. Vineri seară federațiile sindicale „Spiru Haret” și FSLI au precizat că:

 • Niciun cadru didactic nu este pregătit pentru a gestiona deșeurile medicale periculoase.
  Ținând cont de pericolul la care ar fi supuși angajații, care nu beneficiază nici măcar de echipament de protecție, considerăm că aceste testări, dacă se organizează în unitatea de învățământ, pot fi făcute doar de către personal medical calificat.
 • Testările vor afecta actul educațional în primele ore ale zilelor de luni și joi, când se efectuează testarea, ținând cont că va fi un număr mare de elevi care trebuie testați.
 • O altă problemă pe care o semnalăm este legată de momentul în care se fac aceste teste. Potrivit instrucțiunii, elevii (înțelegem că actul nu vizează și preșcolarii) trebuie să „evite consumul de alimente/băuturi cu cel puțin o oră înainte de efectuarea testului, în funcție de prevederile producătorului“. Dacă s-ar ţine cont de această prevedere, ar însemna că toți copiii ar trebui să nu mănânce și să nu bea nimic înainte de a ajunge la școală. Suntem curioși și noi câți părinți vor accepta să-și trimită la școală copiii în aceste condiții!”

Ce părere au părinții

Nici părinți nu au reacționat pozitiv la vestea privind testările. Dacă până acum existau plângeri că nu se dorește testarea pentru că testele cu prelevare din nas sunt invazive, acum, când vor fi teste de salivă, scuzele au căpătat alte conotații. Astfel, părinții spun că testele nu sunt omologate, că nu există personal medical suficient pentru o testare corectă, că saliva se va împrăștia peste tot, că vor pierde prima oră. Iar dacă vor fi testați acasă de părinți, cu siguranță vor fi dintre cei care nu vor spune că testul a ieșit pozitiv, pentru că nu vor avea cu cine să lase copilul.

 • „Normal este să se facă la școală.  Noi am avut Covid și am făcut multe teste, care nu au ieșit pozitive din prima”, spune o mamă.
 • „Pentru copii este o joacă. Nu avem certitudinea că și le fac corect.”, este de părere un tătic.
 • ”Eu zic că mai bine sp le facem, oricum, decât deloc. În alte țări se fac aceste teste de luni de zile în școli. Chiar dacă un procent mic vor fi făcute greșit, sunt convinsă că atunci când e mare viremia, testul iese pozitiv indifierent de cât de corect este făcut. Și mai reducem din riscuri. Eu sunt dispusă să îl fac acasă copilului dimineața și să trimit învățătoarei pe whatsapp rezultatul.”, spune o altă mamă. 

Nu este un act medical și din acest punct de vedere, ele pot fi efectuate oriunde. Nefiind un act medical, el trebuie verificat și validat printr-un alt test, PCR sau antigen”, vine răspunsul ministrului interimar al sănătății, Cseke Attila.

Citește și:

 

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Elevii care refuză testarea COVID nu vor fi primiți la școală
  Elevii care refuză testarea COVID nu vor fi primiți la școală

  Elevii care sunt contacți direcți ai unor cazuri confirmate de COVID-19 și care refuză testarea, nu vor fi primiți în școli. Cel puțin aceasta este propunerea ministrului...

  Lege nouă adoptată de Senat: elevii care lovesc profesorii ajung la închisoare doi ani și jumătate
  Lege nouă adoptată de Senat: elevii care lovesc profesorii ajung la închisoare doi ani și jumătate

  Luni, pe data de 3 februarie, Plenul Senatului a adoptat în calitate de for decizional, proiectul de “Lege privind învestirea personalului didactic de predare, de...

  S-a confirmat: Iată cum vor fi testați elevii în școli începând din 5 mai
  S-a confirmat: Iată cum vor fi testați elevii în școli începând din 5 mai

  Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a anunțat cum vor fi testați elevii în școli, începând din 5 mai. Această a mai adăugat că reprezentanţii INSP au făcut,...

  Cum vor fi testați elevii în școli? Procedura de prevenire și detectare a îmbolnăvirilor elevilor cu virusul SARS-CoV-2 anunțată de Ministerul Sănătății
  Cum vor fi testați elevii în școli? Procedura de prevenire și detectare a îmbolnăvirilor elevilor cu virusul SARS-CoV-2 anunțată de Ministerul Sănătății

  Școlile s-au redeschis astăzi, iar Ministerul Educației a publicat procedura de prevenire și detectare a îmbolnăvirilor elevilor cu virusul SARS-CoV-2. Elevii vor fi testați cu...

  Teste COVID pentru toți elevii! Decizia luată de Austria pentru împiedicarea răspândirii virusului în școli
  Teste COVID pentru toți elevii! Decizia luată de Austria pentru împiedicarea răspândirii virusului în școli

  În timp ce în România încă nu se știe dacă se redeschid sau nu școlile începând din 8 februarie, autoritățile austriece au luat deja măsuri pentru...

  O învățătoare însărcinată și-a întrebat elevii ce să facă dacă bebe va plânge. Răspunsurile sunt haioase!
  O învățătoare însărcinată și-a întrebat elevii ce să facă dacă bebe va plânge. Răspunsurile sunt haioase!

  Viața este plină de surprize, unele fericite, altele mai puțin fericite. Uneori avem nevoie de sfaturi pentru a face față acestor surprize și, de obicei, le primim de la cei pe care...

  Școala incepe cu o veste bună! Iată ce vor primi elevii în noul an școlar
  Școala incepe cu o veste bună! Iată ce vor primi elevii în noul an școlar

  În ședința de Guvern care are loc chiar astăzi, urmează să fie adoptată o OUG care reglementează acordarea unui suport alimentar pentru preșcolarii și elevii din...

  © 2023 Qbebe