Va începe testarea copiilor în școli. Ce trebuie să facă profesorii și elevii

Va începe testarea copiilor în școli. Ce trebuie să facă profesorii și elevii

Andrada Popa

Ministerul Sănătății a anunțat vineri seară că săptămâna aceasta va începe testarea elevilor în școli. Duminică, Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat că cele 70 de milioane de teste de salivă ajung „în a doua jumătate a săptămânii viitoare”, deci, dacă se respectă termenul de livrare, joi s-ar putea desfășura prima testare a elevilor. 

Iată care va fi procedura în care vor fi implicate atât cadrele didactice cât și elevii:

Elevii vor fi testați de două ori pe săptămână

Pentru testarea elevilor se vor folosi teste antigenice rapide din salivă. Iar elevii cor fi testați de două ori pe săptămână, luni și joi la nivelul fiecărei unități de învățământ. ”Testarea este simplă și ușor de executat, fără a necesita cunoștințe medicale de specialitate”, subliniază Ministerul Sănătății.

Iată ce prespune procedura de testare:

  • Testarea se va face de către cadrele medicale ale școlii sau de către părinți acasă, în funcție de ceea ce va decide conducerea fiecărei unități de învățământ. 
  • Școala decide dacă are condiții și disponibilitate pentru testare în școală, dacă nu, testele vor fi administrate la domiciliu sub supravegherea părinților sau a reprezentanților  legali. Rezultatul va putea fi trimis în scris sau pe e-mail dirigintelui sau învățătorului”, a declarat Sorin Cîmpeanu, ministrul educației.
  • Astfel de testări pot fi făcute chiar de către copii, cu o minimă instruire și supraveghere. Un elev de clasă primară și-l poate face singur, dacă un adult îi arată pașii în prealabil.

Cum se face testarea din salivă: ghid video oferit chiar de copii

Ce se întâmplă dacă un test rapid din salivă iese pozitiv

În cazul elevilor cu test antigenic rapid din salivă pozitiv:

a) Cadrul medical/persoanele responsabile desemnate vor anunța imediat părinții/reprezentantul legal al elevului.
b) Elevul va fi izolat în cabinetul medical sau în spațiul special desemnat și organizat, unde va fi monitorizat de către un cadru medical sau persoanele special desemnate, conform prevederilor prevăzute la punctul VI – Protocoale, subpunctul 4 - Protocol de izolare a copiilor cu simptome specifice COVID-19 din Anexa la Ordinului comun MS/MEC/5338/2015/2021 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activităţii în cadrul unităţilor/instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2;
c) Cadrul medical sau, după caz, persoanele responsabile desemnate din cadrul unității de învățământ vor solicita la direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București efectuarea testării prin metoda RT-PCR a elevului.
Unitățile de învățământ din sistemul public și privat vor raporta direcțiilor de sănătate publică județene si a municipiului București, cazurile cu rezultat pozitiv la testul antigenic rapid din salivă, în vederea testării prin metoda RT-PCR.
Direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București vor asigura testarea prin RT-PCR a elevilor cu rezultat pozitiv la testul antigenic rapid din salivă.

teste Covid rapide antigen

Ce părere au cadrele didactice

Peste 3 sferturi din profesori nu sunt de acord pentru testarea elevilor de către cadrele didactice. Vineri seară federațiile sindicale „Spiru Haret” și FSLI au precizat că:

  • Niciun cadru didactic nu este pregătit pentru a gestiona deșeurile medicale periculoase.
    Ținând cont de pericolul la care ar fi supuși angajații, care nu beneficiază nici măcar de echipament de protecție, considerăm că aceste testări, dacă se organizează în unitatea de învățământ, pot fi făcute doar de către personal medical calificat.
  • Testările vor afecta actul educațional în primele ore ale zilelor de luni și joi, când se efectuează testarea, ținând cont că va fi un număr mare de elevi care trebuie testați.
  • O altă problemă pe care o semnalăm este legată de momentul în care se fac aceste teste. Potrivit instrucțiunii, elevii (înțelegem că actul nu vizează și preșcolarii) trebuie să „evite consumul de alimente/băuturi cu cel puțin o oră înainte de efectuarea testului, în funcție de prevederile producătorului“. Dacă s-ar ţine cont de această prevedere, ar însemna că toți copiii ar trebui să nu mănânce și să nu bea nimic înainte de a ajunge la școală. Suntem curioși și noi câți părinți vor accepta să-și trimită la școală copiii în aceste condiții!”

Ce părere au părinții

Nici părinți nu au reacționat pozitiv la vestea privind testările. Dacă până acum existau plângeri că nu se dorește testarea pentru că testele cu prelevare din nas sunt invazive, acum, când vor fi teste de salivă, scuzele au căpătat alte conotații. Astfel, părinții spun că testele nu sunt omologate, că nu există personal medical suficient pentru o testare corectă, că saliva se va împrăștia peste tot, că vor pierde prima oră. Iar dacă vor fi testați acasă de părinți, cu siguranță vor fi dintre cei care nu vor spune că testul a ieșit pozitiv, pentru că nu vor avea cu cine să lase copilul.

  • „Normal este să se facă la școală.  Noi am avut Covid și am făcut multe teste, care nu au ieșit pozitive din prima”, spune o mamă.
  • „Pentru copii este o joacă. Nu avem certitudinea că și le fac corect.”, este de părere un tătic.
  • ”Eu zic că mai bine sp le facem, oricum, decât deloc. În alte țări se fac aceste teste de luni de zile în școli. Chiar dacă un procent mic vor fi făcute greșit, sunt convinsă că atunci când e mare viremia, testul iese pozitiv indifierent de cât de corect este făcut. Și mai reducem din riscuri. Eu sunt dispusă să îl fac acasă copilului dimineața și să trimit învățătoarei pe whatsapp rezultatul.”, spune o altă mamă. 

Nu este un act medical și din acest punct de vedere, ele pot fi efectuate oriunde. Nefiind un act medical, el trebuie verificat și validat printr-un alt test, PCR sau antigen”, vine răspunsul ministrului interimar al sănătății, Cseke Attila.

Citește și:

 

Articolul urmator
Testarea antidrog în școli. Anunțul ministrului de Interne: „Mecanismul va viza în special lupta împotriva drogurilor”
Testarea antidrog în școli. Anunțul ministrului de Interne: „Mecanismul va viza în special lupta împotriva drogurilor”

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Lege nouă: profesorii care hărțuiesc elevii nu mai au voie să predea
    Lege nouă: profesorii care hărțuiesc elevii nu mai au voie să predea

    Senatoarea PNL Alina Ghorghiu a inițiat un proiect de lege prin care se dorește ca toate cadrele didactice care sunt urmărite penal sau trimise în judecată pentru hărțuirea...

    NOILE reguli antiCovid in anul scolar 2021-2022. Ce trebuie sa stie parintii si elevii
    NOILE reguli antiCovid in anul scolar 2021-2022. Ce trebuie sa stie parintii si elevii

    Scolile vor incepe in curand, 13 septembrie 2021, iar ministrii Sanatatii si Educatiei au prezentat NOILE reguli antiCovid in anul scolar 2021-2022. Astfel, potrivit regulilor prezentate de...

    Profu' bun Vs. Profu' rău: un exercițiu pe care toți diriginții și învățătorii ar trebui să îl facă cu elevii lor
    Profu' bun Vs. Profu' rău: un exercițiu pe care toți diriginții și învățătorii ar trebui să îl facă cu elevii lor

    Iată un excercițiu pe care toate cadrele didactice ar trebui să îl facă cu elevii lor! Diriginta unei clase de a IX-a le-a dat o temă elevilor săi: de a scrie, pe două coloane,...

    Dr. Craiu: Ce trebuie să facă părinții în privința amenințării Covid-19 asupra copiilor
    Dr. Craiu: Ce trebuie să facă părinții în privința amenințării Covid-19 asupra copiilor

    Spitalul Virtual pentru Copii este pagina de Facebook oficială a doctorului Mihai Craiu, care, aproape zilnic, vine către comunitatea sa, formată din peste 200 de mii de părinți, cu...

    Tot ce trebuie să știi despre testarea IQ la copii
    Tot ce trebuie să știi despre testarea IQ la copii

    Testarea IQ este realizată pentru a măsura inteligența umană. Părinții care bănuiesc că au un copil înzestrat cu un coeficient de inteligență peste medie, pot apela la...

    Ce presupune testul rapid de salivă, non-invaziv, care va fi folosit în școli? Ce trebuie să știe părinții și copiii
    Ce presupune testul rapid de salivă, non-invaziv, care va fi folosit în școli? Ce trebuie să știe părinții și copiii

    După eliminarea pragului de închidere a școlilor la incidența de 6 la mia de locuitori, autoritățile vor să introducă testarea COVID non invazivă, pe bază de salivă, pentru...

    Din toamnă elevii înapoi în clase: ce schimbări anunță Ministerul Educației
    Din toamnă elevii înapoi în clase: ce schimbări anunță Ministerul Educației

    Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, este convins de faptul că elevii vor merge la școală din toamnă! Acesta spune că valul patru în niciun caz nu va fi atât de...

    Vaccinarea anti-COVID a copiilor cu vârste între 5 și 11 ani începe în 26 ianuarie!
    Vaccinarea anti-COVID a copiilor cu vârste între 5 și 11 ani începe în 26 ianuarie!

    Începând cu data de 26 ianuarie, copiii cu vârste între 5 şi 11 ani vor putea fi imunizaţi anti-Covid. Vaccinarea se poate realiza și fără programare, în...

    © 2024 Qbebe