Cafeina

    Un stimulant gasit in mod natural in boabele de cafea, frunze de ceai, boabe de cacao (ciocolata) si nucile de cola si care se adauga unor bauturi carbogazoase, alimente si medicamente. O ceasca de cafea are 100-250 mg de cafeina ; ceaiul negru fiert timp de 4 minute are 40-100 mg iar ceaiul verde are doar o treime din cantitatea de cafeina din ceaiului negru.

    Cafeina este un alcaloid, metabolizat de ficat si produsele secundare ale cafeinei sunt excretate prin ficat. In doze de 100-200 mg cafeina poate creste nivelul de atentie si viteza de reactie, indeparta simptomele de ameteala si somn si imbunatati gandire. Pentru doze de 250-700 mg/zi, cafeina poate cauza anxietate, insomnie, nervozitate, hipertensiune, insomnie. Cafeina este un diuretic si stimuleaza urinarea. In mod straniu, poate fi un impediment in calea slabirii deaoerce stimuleaza secretia de insulina, care produce glucoza serica si care la randul ei stimuleaza foamea.

    Cafeina poate ajuta la calmarea durerilor de cap asadar un numar de analgezice eliberate cu sau fara prescriptie medicala il includ ca incredient, de obicei imrpeuna cu aspirina.

Dictionar medical

Afla definitiile celor mai importanti termeni medicali.

Dictionar medical pe litere

A B C D E F G H I J K L M N O P R S T U V W X Y Z
© 2023 Qbebe