Care sunt ciclurile de somn: ghidul mămicilor cu bebeluși care nu dorm

Care sunt ciclurile de somn: ghidul mămicilor cu bebeluși care nu dorm

Mirela Floricescu - Redactor

Somnul reprezintă un factor important în procesul de dezvoltare a copiilor. În funcție de vârstă, copiii au nevoie de mai multe sau mai puține ore de somn. Acest program este împărțit, la rândul său, în cicluri de somn. Bebelușii au cele mai multe cicluri de somn, deoarece trec printr-un proces de creștere accelerat. Iată mai jos toate informațiile pe care trebuie să le știi despre cicluri de somn la bebeluși.

Ciclurile somnului

Somnul reprezintă o parte importantă din viața noastră. Somnul ne ajută să ne menținem sănătoși atât fizic, cât și psihic. Despre importanța somnului la copii se discută adesea, acesta fiind benefic în procesul de creștere. În timpul somnului, corpul celor mici produce un hormon de creștere. Cel mai mult, copiii dorm în timpul puseelor de creștere, atunci când organismul este mai solicitat. Orele pe care le petrecem dormind se împart pe cicluri de somn. Vorbim despre cicluri de somn la bebeluși mai dese în primele 9 luni de viață, deoarece atunci au loc nu mai puțin de 10 pusee de creștere.

bebelus-cu-suzeta-in-gura-care-sta-pe-spate-in-pat-si-se-freaca-la-ochi

Un ciclu de somn presupune trecerea prin cele 3 stadii ale somnului până la somnul REM. La adulți un ciclu de somn durează între 90 – 110 minute, dar la copii un ciclu de somn durează în primele 6 luni de viață între 60 – 70 de minute. Copii se trezesc mai des, deoarece nu au formată bine alternanța ciclică REM-Non-REM. Astfel, pe parcursul a 24 de ore, un bebeluș are între 18 – 20 de cicluri de somn, iar în majoritatea trezirilor el trebuie să fie hrănit. Pentru a înțelege pe deplin ce înseamnă un ciclu de somn, trebuie să știi câteva detalii și despre fazele somnului sau stadiile de somn.

Stadiul 1 de somn

Stadiul 1 de somn dă startul unor cicluri de somn. În stadiul 1 este momentul în care trecem de la starea de veghe la cea de somn, astfel că orice zgmot din jur ne poate trezi. Ochii încep să se miște lent, iar activitatea musculară încetinește. Totodată, în stadiul 1 unele persoane pot experimenta anumite contracții musculare numite miclonii. De aceea, odată trezite în stadiul 1, astfel de persane au imagini fragmentate în memorie. Stadiul 1 este absent la nou-născuți și la cei cu tulburări de somn. În general, stadiul 1 durează 1 – 7 minute și reprezintă între 2 – 5% din durata unui ciclu de somn.

Stadiul 2 de somn

Durează între 25 – 30 de minute și se prelungește cu fiecare ciclu. Stadiul 2 ocupă între 45 – 55% din durata totală a somnului. Acum trezirea nu se mai produce cu ușurință, deoarece ochii nu se mai mișcă, inima bate mai lent, mușchii se relaxează și temperatura corpului scade. Și undele cerebrale devin mai lente și au loc așa-numitele fusuri de somn. Practic, în stadiul 2, corpul se pregătește de somnul profund.

Stadiul 3 de somn

Stadiul 3 presupune somnul profund sau cel cu unde lente. Stadiul 3 este caracterizat de unde cu voltaj înalt și frecvență scăzută. În primele cicluri de somn durata stadiului 3 este între 20 – 40 de minute, astfel reprezintă între 13 – 18% din tot somnul. Orice persoană ajunsă la stadiul 3 are dificultăți în a se trezi. Dacă totuși suntem treziți din somnul profund avem nevoie de câteva minute pentru a ne adapta la realitate, de aceea ne putem simți dezorientați.

Somnul REM: ce este și cum îl ajută pe bebe?

Somnul REM poate fi considerat ultimul stadiu al somnului. În toate aceste cicluri de somn, somnul REM durează între 1 – 5 minute și este caracterizat de vise, formate din lucrurile pe care le-am învățat sau le-am făcut cu o zi înainte. În timpul somnului REM, ritmul cardiac crește, ochii încep să se miște, iar creierul devine mai activ.

Somnul REM este asociat cu visatul. Bebelușii își petrec 50% din timp în somnul REM, care este necesar pentru dezvoltarea creierului. La naștere, creierul este la 30% din mărimea pe care o va avea la 3 ani. Astfel că, somnul REM este o etapă vitală pentru bebeluși, deoarece facilitează dezvoltarea creierului. Important de menționat este și faptul că esențialul nostru creier înmagazinează mare parte din informațiile pe care le primim zilnic. De aceea, somnul REM îi ajută pe bebeluși să sedimenteze lucrurile pe care părinții încearcă să le arate în timpul pauzelor de trezire. Lipsa somnului profund sau a unor cicluri de somn legate va duce, implicit, la uitarea informațiilor pe care cel mic le-a tot primit.

Citește și: Somn agitat la bebeluși

Tipuri de somn la copii

Suntem obișnuiți poate ca micuții să aibă un somn profund și cicluri de somn indiferent de ce se întâmplă. În realitate, copii pot avea, la rândul lor, tulburări de somn.

mama-si-copil-care-dorm-fata-in-fata

Astfel, există mai multe tipuri de somn care pot fi întâlnite la copii precum:

 • Hipersomnia: se manifestă prin perioade lungi de somn în timpul zilei. Narcolepsia este o boală neurologică care determină hipersomnie. La trezire, copilul își poate pierde temporar controlul muscular și poate avea halucinații. Apneea obstructivă este o altă boală care provoacă hipersomnie. Diagnosticul pus de către un specialist este indicat, tocmai pentru a începe un tratament corespunzător.
 • Parasomnia: este o tulburare ce cauzează un comportament nefiresc în timpul somnului. Coșmarurile, somnambulismul sau vorbitul în somn fac parte din categoria pasomniilor. Terapia sau medicația sunt cele 2 variante de tratament pe care medicul le poate oferi pentru tratarea parasomniei, în funcție de severitatea bolii.
 • Insomnia: este opsusul hipersomniei, adică cel mic are dificultăți în a adormi sau chiar refuză să meargă la culcare. De obicei, oferirea jucăriei preferate sau învelirea cu o pătură moale sunt variante pentru a-i face pe copii să se relaxeze și să adoarmă. Însă, dacă micuțul tău nu poate adormi prin nicio metodă, atunci trebuie să discuți cu medicul. Epuizarea este principalul efect al insomniei la copii.
 • Sindromul întârziat al fazei somnului: înseamnă că micuțul începe să adoarmă din ce în ce mai târziu față de ora de culcare stabilită. Această dereglare a ritmului circadian sau a ceasului biologic face dificilă trezirea dimineața pentru desfășurarea activităților din ziua respectivă.

Cât de important este somnul de după-amiază

Somnul de după-amiază este foarte important pentru copii. Încă se fac progrese în direcția unei științe a somnului, dar potrivit BBC, câțiva profesori de la Universitatea Amherst, din Massachusetts, Statele Unite, au realizat un studiu prin care au arătat cât de important este somnul de după-amiază pentru dezvoltarea capacităților intelectuale ale copilului. Peste 40 de copii au fost incluși în studiu, dintre care jumătate au dormit zilnic la prânz între 1 – 3 ore. Cei care au respectat un program fix de somn au demonstrat o mai mare capacitate de concentrare asupra activităților pe care le-au realizat în restul zilei și în următoarea zi, față de copii care nu au dormit deloc după-amiază.

Oamenii de știință au concluzionat despre somnul de după-amiază la copii faptul că:

 • Stimulează creșterea
 • Asigură necesarul de energie pentru întreaga zi
 • Susține memoria și îmbunătățește puterea de concentrare
 • Îmbunătățește sistemul imunitar
 • Îmbunătățește capacitatea intelectuală a copilului

Copii pot renunța la somnul de prânz abia la vârsta de 3 ani, atunci când organismul lor este deja dezvoltat din multe puncte de vedere. Înainte de a renunța, însă, la somnul de după-amiază trebuie să fi sigură că micuțul tău are resursele de energie pentru întreaga zi. În caz contrar, dacă îți forțezi copilul să nu doarmă în timpul zilei, va ajunge curând la epuizare. Așa că nu pune în balanță somnul de zi vs somnul de noapte, deoarece fiecare dintre ele are un rol important în viața copilului tău.

Citește și: Un program de somn neregulat poate afecta inteligența copilului

Nu există un calcul pentru ciclu de somn fix, dar în general bebelușii au mai multe cicluri de somn. Abia după 9 luni, cei mici încep să-și formeze un program de somn și să stea trezi mai mult timp ziua. Somnul este o componentă esențială în dezvolatarea copiilor, astfel că este important să știi totul despre aceste cicluri de somn la copii, tocmai pentru a putea observa dacă micuțul tău doarme suficient sau nu.

Surse: healthline.com, raisingchildren.net.au, mottchildren.org, ouraring.com, nyulangone.org, madreshoy.com, reginamaria.ro, desprecopii.com, nesomn.eu, somndepitic.ro, mamica.ro, totuldespremame.ro, kidmagia.ro, bbc.com, adevarul.ro, digi24.ro

Surse foto: istockphoto.com

Articolul urmator
9 lucruri aparent ciudate, dar normale, la bebeluși care nu trebuie să te sperie
9 lucruri aparent ciudate, dar normale, la bebeluși care nu trebuie să te sperie

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Sunete albe pentru bebeluși: așa vor avea un somn odihnitor
  Sunete albe pentru bebeluși: așa vor avea un somn odihnitor

  Atunci când nimic nu mai pare de ajutor, sunetele albe se pot dovedi soluția de care are nevoie bebelușul tău pentru un somn odihnitor. Află în continuare cum funcționează...

  De ce bebelușii scandinavi dorm afară în ger
  De ce bebelușii scandinavi dorm afară în ger

  Popoarele nordice au o reputație pentru faptul că își călesc copiii de la vârste fragede, iar obiceiul de a-i culca în frig reprezintă una dintre probe. Află aici de...

  9 lucruri aparent ciudate, dar normale, la bebeluși care nu trebuie să te sperie
  9 lucruri aparent ciudate, dar normale, la bebeluși care nu trebuie să te sperie

  Atunci când ai un bebeluș, mai ales dacă este primul, nu știi întotdeauna la ce să te aștepți. E ușor să te îngrijorezi, însă vestea bună este că unele...

  Cele 10 lucruri pentru bebeluși care nu trebuie să-ți lipsească
  Cele 10 lucruri pentru bebeluși care nu trebuie să-ți lipsească

  Când ești mamă și părinte pentru prima dată ești tentată să cumperi toate produsele de pe piață destinate bebelușilor. De multe ori faci cheltuieli inutile cumpărând...

  Săruri de rehidratare pentru bebeluși: ce sunt și când este recomandat să le administrăm
  Săruri de rehidratare pentru bebeluși: ce sunt și când este recomandat să le administrăm

  Deshidratarea este o problemă care poate afecta indiferent de vârstă, iar în cazurile ușoare și medii se poate recurge și la utilizarea sărurilor de rehidratare. Acestea...

  Cât trebuie să doarmă un bebeluș: Ghid complet de somn pentru copilul mic
  Cât trebuie să doarmă un bebeluș: Ghid complet de somn pentru copilul mic

  Somnul bebelușilor este un semn al creșterii lor normale și al dezvoltării sistemului imunitar. Până la vârsta de 3 luni aceștia nu au un program regulat de somn. În...

  De ce transpiră bebelușii în somn? Când apar motive de îngrijorare
  De ce transpiră bebelușii în somn? Când apar motive de îngrijorare

  Printre preocupările unei mămici în primul an de viață al copilului ei se regăsește și aceasta: să se asigure că bebelușul are un somn sănătos. Un aspect pe care îl...

  Top 15 nume de bebeluși care înseamnă "lumină"
  Top 15 nume de bebeluși care înseamnă "lumină"

  Cuvântul „lumină” înseamnă sfârșitul întunericului, un nou început, sau speranță pentru viitor. Poate că pentru fiecare, înseamnă ceva...

  © 2023 Qbebe