Semne că bebelușului tău îi este frig când ieșiți la plimbare în sezonul rece

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Zilele de iarnă pot fi și ele potrivite pentru mici plimbări alături de bebelușul tău. Pentru a avea însă parte numai de experiențe plăcute, este necesar să-ți echipezi așa cum trebuie bebelușul și să-l observi cu mare atenție, astfel încât să poți observa acele semne care îți pot indica faptul că micuțul tău nu se simte confortabil din cauza frigului. Parcurge cu atenție articolul de mai jos pentru a vedea exact ce ar trebui să te îngrijoreze, dovedindu-ți faptul că bebelușul este afectat de frig.

Cum să eviți ca bebelușului să îi fie frig când ieșiți pe-afară iarna

Chiar dacă ți se pare că este o zi frumoasă de iarnă, medicii te sfătuiesc să nu-ți scoți bebelușul pe-afară dacă sunt sub 0 grade sau dacă este frig (fără a fi sub 0 grade) și bate vântul. Explicația este următoarea: cu cât un copil este mai mic, cu atât capacitatea sa de a-și regla temperatura corpului este mai redusă și, prin urmare, nu se poate adapta așa cum trebuie frigului.
De asemenea, dacă ții neapărat să-ți scoți micuțul din casă când este frig, totul este să limitezi, pe cât posibil, expunerea sa directă la frig. De pildă, rezumă-te la un tur din casă până la mașină sau în jurul casei. Esențial este să iei și următoarele măsuri:

Bebelușul va trebui să poarte un strat de haine suplimentar față de cum ești tu îmbrăcată

Spre exemplu, dacă tu ești îmbrăcată mai gros și porți o canadiană, bebelușul ar trebui să aibă haine, canadiană și să-l mai acoperi și cu o păturică. Ideal este ca bebelușul să poarte: un prim „strat" de haine compus dintr-un body și niște dresuri pline sau colanți, un al doilea „strat" format din niște pantaloni/o salopetă și o bluză/ un puloveraș cu mânecă lungă, după aceea îi vei pune mănuși, fular, căciulă (eventual și o glugă), o jachetă și, în final, învelește-l și cu o păturică. Nu uita să-i dai ghetuțe cât mai călduroase!

Nu apela la copertinele speciale pentru cărucior

Deși poți fi tentată să acoperi căruciorul cu o pătură sau cu o copertină din folie de plastic, specialiștii spun că acest demers ar putea fi periculos pentru bebeluș, blocând circulația aerului.
Mult mai sigur va fi pur și simplu să-l învelești cu o păturică, până la piept. În același timp, încearcă să te plimbi cu bebelușul contra vântului.

Ai grijă ca bebelușului să nu-i fie prea cald în mașină

Când mergeți cu mașina, este foarte important ca, după ce mașina se încălzește, să nu-l lași pe bebeluș îmbrăcat cu geaca.
Pentru a evita ca acesta să se supraîncălzească și apoi să nu se mai adapteze frigului de-afară, lasă-l să poarte doar primele două „straturi" de haine. Scoate-i și fularul și mănușile și, dacă ți se pare prea cald, chiar și ghetuțele .
Nu uita că este preferabil să-ți încălzești mașina înainte să pleci cu bebelușul!

Citește și: Cum îți protejezi copilul de frig: ghid pe vârste

Cum îți dai seama că bebelușului îi e prea frig când sunteți pe-afară

Pentru a te asigura că bebelușul tău nu este în pericol din cauza frigului de-afară, este necesar, alături de măsurile menționate mai sus, să-l urmărești cu mare atenție. Experții ne avertizează că există o serie de semne ce ne pot arăta că bebelușului îi este frig. Iată care sunt acestea:

Bebelușul devine brusc mai agitat

Dacă elimini diverse motive ce l-ar putea face pe bebelușul tău agitat, ia în calcul faptul că ar putea fi așa din cauza faptului că îi este frig. În acest caz, poți să iei oricare dintre aceste măsuri: îi vei da niște mănuși mai groase/niște soșete suplimentare sau altceva de îmbrăcat mai gros sau pur și simplu veți merge în casă.
În situația în care ți se pare că afară nu este totuși foarte frig, poți să-i schimbi bebelușului întreaga ținută și să ieșiți din nou, cu micuțul mai bine echipat.

Bebelușul începe să fie brusc prea liniștit

Specialiștii ne atrag atenția asupra următorului aspect: un bebeluș căruia îi este într-adevăr frig îi vor scădea puterile de a mai plânge sau de a se mai mișca cu vioiciune. De aceea, dacă sesizezi că al tău bebeluș nu mai este la fel de vioi ca de obicei și nu mai este interesat să se joace, este foarte posibil să-i fie prea frig. În acest caz nu mai sta pe gânduri și intrați cât mai rapid într-un spațiu încălzit!

Mama ce isi tine bebelusul in brate, cand sunt pe-afara, iarna

Bebelușul nu mai este interesat de hrană

Un alt semnal de alarmă legat de faptul că bebelușului îi este foarte frig când sunteți pe-afară este că va refuza orice i-ai da mănânce. Cu atât mai mult cu cât sesizezi că refuză chiar și alimentele preferate, este clar că ceva nu este în regulă în el și este deci foarte posibil să sufere din cauză că îi este frig.

Bebelușul începe să tremure

La bebeluși nu este simplu să observi dacă tremură, în condițiile în care aceștia nu au o bună capacitate de a face acest demers în primele luni de viață.
De aceea, supraveghează-l cu mare atenție și, dacă ți se pare că a început să tremure, ia imediat măsuri. Dacă nu ai cum să-l duci rapid într-un spațiu încălzit, pur și simplu ia-l în brațe și lipește-l cât mai mult de corpul tău. Astfel, se va realiza un transfer de căldură dinspre corpul tău spre corpul bebelușului și așa acesta va începe să se mai încălzească.

Bebelușul are extremitățile reci, deși este învelit

Dacă unui bebeluș îi este foarte frig vei sesiza că are mânuțele și piciorușele reci, deși este învelit inclusiv în partea superioară a corpului.
Și în acest caz cea mai bună soluție este să-ți strângi bebelușul în brațe, cât mai aproape de corpul tău. De abia după ce vezi că începe să se mai încălzească poți să-i mai dai și haine suplimentare sau să-l învelești cu ceva mai gros.

Bebelușul tău are extremitățile (mânuțele, fața și piciorușele) roșii, înghețate sau mai palide ca de obicei

În această situație, înseamnă că bebelușul este înghețat și că se impune să mergeți urgent într-un spațiu bine încălzit.
Nu va fi o măsură bună să te apuci să-i freci extremitățile înghețata, întruncât acest demers îi poate afecta pielea.
Medicii spun că trebuie să folosești comprese călduțe, pe care să le aplici peste părțile corpului ce au fost afectate de frig și după aceea să-i dai bebelușului haine uscate, care să-i țină bine de cald.
Dacă vezi că aspectul pielii sale nu se îmbunătățește după ce ai luat aceste măsuri, mergi de urgență la medic, întrucât poate fi vorba despre hipotermie.

Femeie ce tine un bebelus in brate, stand pe-afara, in sezonul rece

Bebelușul este letargic, are un plâns slab și ți se pare că buzele sau fața au o nuanță de vânăt

Aceste semne pot indica prezența unei hipotermii.
Experții ne atrag atenția asupra faptului că bebelușii sunt mult mai predispuși de a dezvolta hipotermie, întrucât corpul lor nu se poate adapta bine la frig din următorul motiv: suprafața corpului lor este mare comparabil cu greutatea lor, ceea ce înseamnă că vor pierde căldură mult mai ușor decât adulții și copiii mai mari.
Cu alte cuvinte, un bebeluș ce nu mai este cooperant, nu-și mai dorește să mănânce, să se joace și are tot corpul mult mai rece decât în mod normal, probabil că suferă de o formă ușoară de hipotermie. În această situație trebuie să soliciți ajutor medical!
Până ca bebelușul tău să beneficieze de ajutor specializat, trebuie să iei și tu măsuri precum:
• Dă-i bebelușului fluide calde (dar nu fierbinți)
• Aplică niște comprese călduțe pe părțile corpului care ți se par cel mai afectate de frig- Nu apela la apa fierbinte, întrucât aceasta poate afecta țesuturile deja afectate de frig. Acestea vor trebui aplicate până când pielea începe să-și recapete culoarea normală
• Ține-ți bebelușul cât mai aproape de corpul tău, asigurând astfel un transfer de căldură de la tine la el
Regula de bază în cazul în care bănuiești că bebelușul tău este afectat de hipotermie este să se realizeze o încălzire graduală a părților corpului afectate cel mai mult de frig.

Citește: Vine frigul! Afecțiunile la bebeluși de care trebuie să știi

Voi știați până acum despre semnele ce ne pot indica faptul că al nostru bebeluș suferă de frig când sunteți pe-afară?

Surse:
www.medicinenet.com; www.fitpregnancy.com; www.romper.com;www.swaddledesigns.com; www.whattoexpect.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Sezonul rece a venit! 7 articole vestimentare necesare copiilor în următoarea perioadă
  Sezonul rece a venit! 7 articole vestimentare necesare copiilor în următoarea perioadă

  Toamna pare să își fi intrat serios în drepturi, așa că a venit momentul să punem deoparte hăinuțele de vară și să ne reîmprospătam garderoba cu piese potrivite...

  7 semne că micuţul tău este nefericit. Copilul tău are nevoie de tine
  7 semne că micuţul tău este nefericit. Copilul tău are nevoie de tine

  Să îţi observi cu atenţie copilul este una dintre cele mai potrivite modalităţi de a descoperi dacă nu cumva acesta se confruntă cu probleme care cer o rezolvare cât mai...

  Este posibilă uscăciunea vaginală în sezonul rece? Vezi răspunsul specialiștilor
  Este posibilă uscăciunea vaginală în sezonul rece? Vezi răspunsul specialiștilor

  Printre problemele de sănătate intimă ce pot surveni când te aștepți mai puțin se regăsește și uscăciunea vaginală. Aceasta poate amplifica disconfortul de la nivel vaginal...

  Cum protejăm imunitatea copiilor în sezonul rece
  Cum protejăm imunitatea copiilor în sezonul rece

  Suntem convinși că nu greșim atunci când afirmăm că cea mai mare dorința a ta este să îți vezi copiii crescând fericiți și sănătoși. Fiindcă ce părinte nu...

  Cum să îngrijești corect pielea sensibilă în sezonul rece
  Cum să îngrijești corect pielea sensibilă în sezonul rece

  Pe lângă magia sărbătorilor, sezonul rece vine la pachet și cu o mulțime de provocări pentru pielea noastră. Vântul, frigul și umiditatea scăzută devin principalii...

  Pregătește-te de sezonul rece cu o imunitate puternică
  Pregătește-te de sezonul rece cu o imunitate puternică

  Întotdeauna sezonul rece vine cu provocări destul de serioase pentru sănătate, mai ales în contextul actual. Dacă te-ai hotărât să te bucuri din plin de toamnă, dar...

  Seminar: Riscuri în sezonul rece în cazul prematurilor sau al nou-născuților cu probleme cardiace sau bronho-respiratorii
  Seminar: Riscuri în sezonul rece în cazul prematurilor sau al nou-născuților cu probleme cardiace sau bronho-respiratorii

  Asociația Unu și Unu prezintă un seminar pentru părinți, din care veți afla care sunt riscurile infectării cu Virusul Respirator Sincițial (VRS) în cazul prematurilor sau al...

  Rutină accesibilă de îngrijire a pielii sensibile în sezonul rece
  Rutină accesibilă de îngrijire a pielii sensibile în sezonul rece

  În fiecare an, odată cu venirea toamnei și, implicit, a sezonului rece, îmi actualizez rutina de îngrijire a pielii pentru a putea face față schimbărilor climatice și...

  © 2022 Qbebe