Ce să faci pentru ca al tău bebeluș să doarmă mai mult pe timpul zilei

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Orice mamă știe că un somn de calitate este esențial pentru dezvoltarea armonioasă a bebelușului. De aceea, ne străduim să-i asigurăm acestuia toate condițiile pentru a beneficia de el. De cele mai multe ori însă, ne concentrăm mai ales asupra somnului de noapte, omițând faptul că, mai ales în primele sale luni de viață, bebelușul are nevoie și de somnul din timpul unei zile. Iată de ce, în cadrul articolului de mai jos, veți găsi câteva sfaturi menite să vă ajute să-l stimulați pe bebeluș să doarmă mai mult și mai bine inclusiv ziua.

Care sunt semnele că al nostru bebeluș nu s-a odihnit suficient pe timpul nopții

Mai ales pentru bebelușii din primele luni de viață ajungem să ne întrebăm adesea dacă au avut parte de un somn suficient de lung și de odihnitor pe timpul nopții. Pentru a ajunge să ne răspundem mai ușor la această întrebare, medicii ne sfătuiesc să urmărim comportamentul bebelușului din timpul zilei.
Iată câteva lucruri ce ar trebui observate: bebelușul cască mult, se întinde, plânge mai des, nu este ușor de liniștit, îl vezi că adoarme, pentru scurte perioade, după ce s-a trezit din somnul de noapte. De asemenea, un bebeluș care nu s-a odihnit destul nu va mai fi la de interesat să se joace și să relaționeze cu cei din jur sau pur și simplu se va cuibări mereu la pieptul tău (acest fapt nu are legătură cu procesul de alăptare). În plus, poate fi mai tăcut ca de obicei.
Oricare dintre aceste indicii ar trebui să te convingă de faptul că este necesar și mai mult ca bebelușul să recupereze din somnul de noapte pe timpul zilei. În acest scop, va trebui să iei măsuri care să favorizeze somnul de peste zi al bebelușului, astfel încât acesta să beneficieze de o odihnă optimă.

Cum să procedezi pentru ca bebelușul să doarmă mai mult și pe timpul zilei

Străduiește-te să-i stabilești bebelușului o rutină de somn cât mai consistentă

Indiferent dacă este vorba despre somnul de peste noapte sau de peste zi, medicii ne sfătuiesc să-i creăm bebelușului o rutină. De pildă, înainte de culcare îi vom face baie, îi vom cânta, îi vom spune o poveste sau pur și simplu ne vom plimba cu el prin cameră.
Desigur, în anumite situații (precum boala, apariția dinților, schimbarea locului etc.) rutina de somn poate fi afectată, dar de noi depinde să nu permitem ca acest lucru să devină un obicei. Numai dacă vom avea grijă de asigurarea acestei rutine de somn bebelușul se va obișnui să doarmă inclusiv pe parcursul zilei, iar somnul de seară nu va fi mai așa o provocare.

Citește și: 8 lucruri despre somnul bebelusului pe care orice parinte ar trebui sa le stie

Fii atentă la cum faci demarcația dintre somnul de peste noapte și cel de peste zi

Când te gîndești că al tău bebeluș are neapărată nevoie și de somnul de peste zi, nu asimila acest lucru cu nevoia de multe ore de somn. În plus, nu trebuie să te gândești că acesta trebuie să vină mereu ca o prelungire a somnului de noapte.
De exemplu, bebelușii care au deja 1 an ar avea nevoie cam de încă o „porție de somn" pe timpul zilei. În schimb, cei mai mici ar avea nevoie cam de două.
De asemenea, scurtează intervalele de somn de peste zi dacă ai ajuns la concluzia că bebelușul s-a odihnit bine pe timpul nopții. În caz contrar, vei risca să nu se mai odihnească suficient noaptea!

Încearcă să stabilești intervale de somn rezonabile

Cu alte cuvinte, nu este indicat să forțezi lucrurile. Dacă bebelușul a adormit repede seara, este normal să se trezească mai devreme. Poți să iei decizia să-l culci mai târziu, dacă ai impresia că astfel va dormi mai mult. De asemenea, nu încerca să-l forțezi să stea treaz mai târziu dacă ar fi cazul. Procedând așa, bebelușul va obosi prea mult, va deveni agitat , va adormi mult mai greu și se va trezi prea obosit. Mai mult, acest demers nu-ți va garanta că va fi dornic să doarmă mai mult pe parcursul zilei ce va urma.

Obișnuiește-l pe bebeluș să se liniștească fără intervenția ta

Specialiștii spun că un bebeluș se poate obișnui să se liniștească singur, astfel încât să poată adormi, cam de pe la 3 luni.
Cu alte cuvinte, la fel ca și pentru somnul de noapte, și în timpul zilei bebelușul va fi pus în pătuțul tău și îi vei lăsa la îndemână un obiect de confort (poate fi o jucărie sau o bucată de prosop/ de cârpă). La început, ai grijă ca tu să îi atingi pielea cu acest obiect pentru ca el să-l recunoască mai ușor și să-l vrea la îndemână când este timpul pentru somn. Cu siguranță că îl poate ajuta să doarmă mai bine și mai mult, chiar și ziua.
Desigur, supraveghează-l permanent și ai grijă să păstrezi liniștea.

Bebelus ce doarme cu o jucarie

Ajută-l pe bebeluș să fie cât mai activ pe timpul zilei

Pentru ca bebelușului să i se poată face mai ușor somn și pe timpul zilei, este necesar să-l ajuți să fie cât mai activ. Jucați-vă cât mai mult și, pe cât posibil, scoate-l și pe afară.
Vei vedea că va obosi mai repede și nu îți va fi prea greu să-l faci să adoarmă și ziua!

 Nu-ți lăsa bebelușul să se culce până când nu te asiguri că este hrănit bine

Fie că este vorba despre laptele matern, fie că este vorba despre laptele praf, esențial este ca bebelușul să nu ajungă în preajma orelor de culcare de peste zi fără să fie sătul. În caz contrar, va adormi mult mai greu și nici nu va dormi atât de mult pe cât ar avea nevoie.

Lapte Celia

În cazul copiilor hrăniți cu lapte praf, există varianta de lapte cu proteină extrasă direct din lapte ceea ce are că beneficiu un conținut optim de aminoacizi, în special triptofanul care este precursor al serotoninei și va ajută copilul să doarmă mai bine. Un nivel scăzut de serotonină duce la apariția insomniilor, așadar este nevoie de o cantitate crescută a acestui aminoacid. Triptofanul este un aminoacid esențial pe care organismul nu îl sintetizează în mod natural și trebuie obținut din surse alimentare. Tot datorită acestei proteine și a procesului unic de obținere al acestuia, la temperatura joasă, profilul de aminoacizi va fi de calitate și va oferi sațietate copilului.  

Poți apela cu încredere la laptele praf Celia Expert 3, produsul premium de creștere de la 12 luni la 3 ani. 

Asigură-te că atmosfera din dormitor îi poate favoriza somnul

În condițiile în care somnul din timpul zilei al bebelușului poate interfera și cu lumina soarelui, este necesar să procedăm astfel încât aceasta să fie cât mai puțin prezentă când bebelușul va trebui să doarmă. De exemplu, folosește draperii sau storuri care să asigure cât de cât întuneric.
În același timp, pentru ca bebelușul să se simtă cât mai confortabil și să doarmă cât mai profund, ai grijă să fie ferit de zgomote și în cameră să nu fie prea cald sau prea frig (ideal ar fi să fie cam 20-21 de grade).

Bebelus ce doarme in patut

Ai grijă ca bebelușul să fie îmbrăcat cât mai confortabil

Pentru a te asigura că al tău bebeluș va dormi mai mult și mai bine și pe parcursul zilei, fii atentă să-l îmbraci la fel de confortabil ca pe timpul nopții. De exemplu, alege îmbrăcăminte confecționată din fibre cât mai naturale, evitându-le pe cele sintetice, precum polyesterul.

Citește și: Cea mai periculoasă poziție de dormit pentru bebeluși

Voi mai știți și alte metode ce ne pot ajuta să ne stimulăm bebelușii să doarmă mai mult și pe timpul zilei?

Surse:
www.babysleepsite.com; www.newkidscenter.com

 

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  6 motive care îți spun de ce copilul tău nu vrea să doarmă la prânz
  6 motive care îți spun de ce copilul tău nu vrea să doarmă la prânz

  Problemele cu somnul sunt des întâlnite, în special în rândul copiilor de vârstă mică, cele mai multe având legătură cu obiceiurile de la...

  Am refuzat să renunț la locul meu din avion cu mai mult spațiu pentru o mamă cu un bebeluș. Plătisem în plus pentru el
  Am refuzat să renunț la locul meu din avion cu mai mult spațiu pentru o mamă cu un bebeluș. Plătisem în plus pentru el

  Când ai de făcut o călătorie lungă cu avionul, te străduiești să te pregătești cât mai bine pentru ea ca să ai parte de cât mai mult confort. Așa a procedat și...

  Cum să te bucuri de culoarea părului tău mai mult timp
  Cum să te bucuri de culoarea părului tău mai mult timp

  Adori felul în care arată și se simte părul tău atunci când este proaspăt vopsit și ți-ai dori ca acest efect să dureze cât mai multe săptămâni! Din...

  Îl neglijezi, iar el îți va arăta asta! 6 semne că micuțul tău are nevoie să stai mai mult timp cu el
  Îl neglijezi, iar el îți va arăta asta! 6 semne că micuțul tău are nevoie să stai mai mult timp cu el

  Copiii au nevoie să simtă că părinții îi sprijină și că sunt implicați în creșterea lor în mod constant. Atunci când nu se întâmplă acest lucru...

  Ajutorul tău pentru un sistem imunitar mult mai puternic!
  Ajutorul tău pentru un sistem imunitar mult mai puternic!

  Cu toții știm că, pentru sănătatea noastră, este esențial modul în care avem grijă de imunitate. Întrucât aceasta este supusă zilnic la tot felul de...

  De ce bunica este mult mai afectuoasă cu copilul tău decât tine? Știința explică
  De ce bunica este mult mai afectuoasă cu copilul tău decât tine? Știința explică

  Legătura dintre bunici și nepoți este unică, amintirile despre momentele din copilărie petrecute alături de bunici fiind printre cele mai valoroase. Când bunicii petrec timp...

  10 moduri prin care poți să dăruiești cel mai de neprețuit cadou Crăciunul acesta: timpul tău
  10 moduri prin care poți să dăruiești cel mai de neprețuit cadou Crăciunul acesta: timpul tău

  Cum se apropie perioada Crăciunului, cum începem să ne agităm în legătură cu darurile pentru cei dragi. Ce ar fi ca anul acesta, în loc să alergi prin magazine după...

  „Fiul meu a murit în somn. Mi-aș fi dorit să avem mai mult timp”. O mamă încurajează părinții să petreacă mai mult timp cu micuții lor
  „Fiul meu a murit în somn. Mi-aș fi dorit să avem mai mult timp”. O mamă încurajează părinții să petreacă mai mult timp cu micuții lor

  O mamă a crezut că fiul ei în vârstă de 8 ani doarme mai mult decât de obicei, însă a descoperit cel mai negru adevăr din câte avea să trăiască. Fiul ei...

  © 2023 Qbebe