Feluri de peste in alimentatia copilului in functie de varsta

Feluri de peste in alimentatia copilului in functie de varsta

Roxana Cristea

Pestele in alimentatia copilului inseamna un plus de acizi grasi omega-3, care sunt importanti pentru creier si ochi. De asemenea, pestele este bogat in proteine, vitamina D si are un continut scazut de grasimi saturate. Cu toate acestea, anumite feluri de peste contin prea mult metilmercur. In doze mari, acest metal ar putea provoca probleme grave de sanatate. Acestea fiind spuse, este normal sa ne intrebam: Ce feluri de peste putem introduce in alimentatia copilului si cand?

De ce este nevoie sa introducem anumite feluri de peste in alimentatia copilului?

Carnea de peste contine o proteina usor de digerat si de calitate superioara (comparativ cu carnea de pasare, vita, porc), are un nivel scazut de colagen si este echilibrat in aminoacizi. 

Pestele este o sursa importanta de acizi grasi esentiali omega-3 (in special EPA si DHA – acidul eicosapentaenoic si acidul docosahexaenoic), proteine, vitaminele A, D, E, B12 si minerale cum ar fi potasiu, fier, iod, fosfor, seleniu.

Creierul copilului are mare nevoie de acizi grasi esentiali, in special DHA, in procesul sau de dezvoltare. In plus, s-a dovedit stiintific faptul ca acidul docosahexaenoic ajuta vederea copilului.

Datorita continutului de fier, carnea de peste, consumata cu regularitate, previne anemia la copii.

Carnea de peste se numara printre alimentele cu cel mai mare continut de iod, in special sardinele, heringul, codul si tonul - asta inseamna ca ajuta la buna functionare a glandei tiroide si implicit la arderea grasimilor.

Datorita acizilor grasi omega-3, consumul regulat de peste poate reduce riscul de cancer cu pana la 50% - este vorba despre cancerulmamar, ovarian, de prostata, de colon, cancerul esofagian si cancerul bucal.

In plus, acizii grasi esentiali contribuie la scaderea nivelului de colesterol, inhiba asimilarea altor grasimi nocive in organism si previn infundarea arterelor.

Carnea de peste contine cantitati importante de calciu, asta inseamna oase puternice si dantura sanatoasa pentru piticii care consuma regulat carne de peste, in special hamsii, sardine, ansoa.

De asemenea, consumul de carne de peste previne inflamatiile (articulatiilor) si ajuta in caz de depresie sau tulburari bipolare.

Inspira-te si prepara pestele in cele mai delicioase moduri cu retetele din Culinar by Qbebe:

Mercurul din carnea de peste

Aproape toti pestii sunt contaminati cu mercur. Daca adultii sanatosi nu au nicio problema in a elimina natural mercurul din organism, copiii si femeile insarcinate sau care alapteaza ar trebui sa evite anumite feluri de peste si fructe de mare pentru a reduce riscul expunerii la mercur.

Pestii care contin cel mai ridicat nivel de mercur sunt: rechinul, pestele spada, macroul si merlinul albastru. La polul opus se afla codul, somonul, heringul, tonul la conserva, pastravul (au un continut scazut de mercur).

Trebuie sa stii ca pestele "prea" prajit poate fi mult mai toxic (poate creste concentratia de mercur din peste).

micul bucatar gateste un pesteCe se poate intampla in cazul in care manaca peste cu un continut ridicat de mercur?

Organismul absoarbe usor metilmercur din peste. In corpul uman, acest metal actioneaza ca o neurotoxina, ceea ce inseamna ca poate afecta creierul si sistemul nervos. Copiii (inclusiv cei care se afla in burtica mamei) sunt cei mai vulnerabili in aceasta privinta, deoarece creierul si sistemul nervos al copilului sunt in curs de dezvoltare.

Expertii in nutritie inca dezbat efectele negative ale mercurului din peste asupra copilului, insa sunt cu totii de acord ca un copil ar trebui sa primeasca in mod categoric peste, dar doar feluri care contin cantitati reduse de mercur.

"Pestele este o alegere nutritionala buna, mai ales pentru copiii mici. In mod cert beneficiile consumului de peste sunt mai mari decat riscurile expunerii la mercur. Este imposibil sa renuntam la consumul de peste. In cazul in care un parinte elimina pestele din alimentatia copilului, pentru a evita mercurul, copilul poate pierde cele mai sanatoase nutrimente. Sunt studii bazate pe date stiintifice care arata ca pestele consumat in timpul sarcinii si in copilarie are un efect pozitiv asupra vederii si a dezvoltarii cognitive, pentru ca este bogat in omega-3" – spune Charles Santerre, profesor de toxicologie alimentara la Universitatea Purdue (Indiana).

Citeste si: A manca peste: cum sa eviti mercurul, dar sa iei necesarul de acizi Omega

Cand introducem pestele in alimentatia copilului?

Introducerea pestelui in alimentatia copilului trebuie facuta cu prudenta, la fel ca in cazul multor alimente. Sistemul digestiv al copilului este imatur si trebuie sa "invete" sa digere grasimile polinesaturate din carnea de peste, grasimi care sunt benefice pentru adulti.

Pestele ar putea fi introdus in alimentatia copilului pe la 6-8 luni - in functie de varsta la care bebe a inceput sa manance alimente solide, in special carne. Este bine sa inceapa cu anumite de feluri de peste slab, cu un continut redus de lipide (0,5-2%). In cazul in care in familie exista vreun membru alergic la peste, ai putea sa amani introducerea carnii de peste in dieta bebelusului pana cand acesta implineste un anisor.

Citeste si: Calendarul diversificarii alimentatiei la bebelusi 

Feluri de peste in alimentatia copilului in functei de varsta

 Copilul pana la 2 ani. In mod cert, bebelusul de 6-8 luni nu va putea primi un peste gras, unul cu o concentratie mare de mercur sau unul cu oase marunte. Un copil mai mic de 2 ani va putea primi, intr-o saptamana, aproximativ 30-40g de salau (de preferat salau romanesc) si pastrav. Sunt nutritionisti care recomanda si morunul sau dorada, platica, calcan, altii spun ca un bebe mai mare de un an are voie si somon o data pe luna. Toti acesti pesti au un comun faptul ca oasele sunt mari si usor de indepartat. In orice caz, ar fi bine sa te consulti si cu medicul pediatru atunci cand introduci anumite feluri de peste in alimentatia copilului.

Copilul intre 2 si 5 ani. Copilul mai mare de 2 ani poate manca si alte feluri de peste slab scrumbie, biban, stiuca – mare atentie la inlaturarea oaselor. In plus, picii cu varste cuprinse intre 2 si 5 ani pot consuma si carne de peste ceva mai grasa, cum ar fi carnea de calcan sau macrou, somon – acestia pot avea intre 2 si 8% continut de lipide, fata de 0,5-2% cat are pestele slab. "Doza" de peste recomandata in cazul copiilor mai mari de 2 ani, creste la 50-60g, pe saptamana.

Copilul mai mare de 5 ani este destul de mare si pregatit sa manance si peste mai gras, bogat in acizi grasi omega-3, cum ar fi tonul, somnul, heringul, sardelele, crapul etc. Pestele gras poate avea un continut de lipide de pana la 20%. Felurile de peste din aceasta categorie protejeaza vasele de sange ale copilului si ajuta celulele nervoase sa-si indeplineasca functiile, insa, nu trebuie sa-i dai copilului mai mult de 70g peste gras, pe saptamana.

Trebuie sa stii ca pestele slab are, in general, carnea alba si contine mai putini acizi grasi omega-3, iar pestele gras are carnea rosie si mai multi acizi grasi omega-3 in compozitie.

In concluzie, pestele este un aliment foarte important pentru sanatatea picilor, dar felurile de peste trebuie introduse in alimentatia copilului in functie de varsta pentru a evita expunerea acestora la mercur.

Citeste si:

Uleiul de peste in alimentatia copilului

Pestele la copii: ghid de alimentatie

Piramida alimentara la copii: 0-6 ani

Surse: babycenter.com; sfatulmedicului.ro; aboutkidshealth.ca; babyparenting.about.com.

 

Articolul urmator
Curățenia de primăvară cu cei mici: ce treburi casnice pot face copiii, în funcție de vârstă
Curățenia de primăvară cu cei mici: ce treburi casnice pot face copiii, în funcție de vârstă

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Când poți introduce în alimentația bebelușului „finger food”, bastonașe de mâncare care încap în mânuță și ce poți oferi în funcție de vârstă?
    Când poți introduce în alimentația bebelușului „finger food”, bastonașe de mâncare care încap în mânuță și ce poți oferi în funcție de vârstă?

    Să începi să îi oferi bebelușului „finger food” reprezintă o modalitate simplă și eficientă totodată de a-l familiariza cu mișcările coordonate și de a-l...

    Ce sunt caperele și de la ce vârstă sunt indicate în alimentația copilului. Valori nutriționale
    Ce sunt caperele și de la ce vârstă sunt indicate în alimentația copilului. Valori nutriționale

    Caperele reprezintă unul dintre cele mai folosite ingrediente din bucătăria mediteraneană. Caperele sunt folosite pentru a condimenta anumite preparate. Gustul lor ușor picant și...

    Până la ce vârstă este interzis popcornul în alimentația copiilor și de ce?
    Până la ce vârstă este interzis popcornul în alimentația copiilor și de ce?

    Delicioase și sănătoase, floricelele de porumb reprezintă un real pericol pentru sănătatea copiilor mici, dacă nu sunt mestecate corespunzător. Amenințarea posibilității de...

    Geanta de școală: cât ar trebui să cântărească în funcție de vârstă
    Geanta de școală: cât ar trebui să cântărească în funcție de vârstă

    Potrivit medicilor, un ruscac prea greu pentru un copil provoacă nu doar disconfort, dar poate duce și la o varietate de probleme de sănătate pe drum, în special dacă acesta a...

    5 tipuri de cereale fără gluten pe care să le incluzi în alimentația copilului
    5 tipuri de cereale fără gluten pe care să le incluzi în alimentația copilului

    Cerealele reprezintă un element esențial în alimentația noastră de zi cu zi, furnizând carbohidrați, fibre și nutrienți importanți. Cu toate acestea, pentru copiii care...

    O mamă gătește zilnic trei feluri de mâncare diferite la cină, pentru a satisface toată familia. „Soțul meu mănâncă la fel de când era copil”
    O mamă gătește zilnic trei feluri de mâncare diferite la cină, pentru a satisface toată familia. „Soțul meu mănâncă la fel de când era copil”

    O mamă din Australia petrece mai mult timp în bucătărie decât majoritatea. De ce? În fiecare seară gătește 3 feluri de mâncare, pentru ea, soțul și copiii...

    Hrișca: ce este și cum o introduci în alimentația copilului
    Hrișca: ce este și cum o introduci în alimentația copilului

    Cultivată de mai bine de 8000 de ani în emisfera nordică, hrișca provine fie din familia plantelor Fagopyrum esculentum, fie din familia Fagopyrum tataricum, fiind înrudită...

    Nu-i cumpăra copilului ce ai fi dorit tu să ai. Învață-l ce ai fi vrut tu să știi la vârsta lui
    Nu-i cumpăra copilului ce ai fi dorit tu să ai. Învață-l ce ai fi vrut tu să știi la vârsta lui

    Când vezi progresele pe care le face micuțul tău, când ești uimită de cât de rapid învață lucruri noi, nu te poți abține să nu te gândești la...

    © 2024 Qbebe