10 semne care îți spun că ai un copil cu deficiențe nutriționale

10 semne care îți spun că ai un copil cu deficiențe nutriționale

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Deși ne străduim să le oferim micuților noștri o hrană cât mai variată și mai sănătoasă, în unele cazuri se poate ca ei să se confrunte cu tot felul de deficiențe nutriționale. Din păcate, acestea pot avea consecințe grave asupra sănătății, mai ales dacă nu se intervine în timp util. De aceea, este necesar să putem identifica acele semne, menite să ne arate că este posibil ca al nostru copil să aibă o deficiență nutrițională. Poți să cunoști astfel de semne și prin intermediul articolului de mai jos.

Ce reprezintă o deficiență nutrițională?

Deficiența nutrițională reprezintă lipsa din organism, pentru o perioadă de timp, a unor nutrienți esențiali (precum vitaminele, mineralele sau proteinele).

Care pot fi cauzele apariției deficiențelor nutriționale la copii?

Aceste probleme de sănătate pot fi cauzate de oricare dintre următorii factori:
• Adoptarea unei alimentații sărace în vitamine și minerale
• Prezența unor afecțiuni (precum bolile gastrointestinale) ce nu-i permit copilului să beneficieze de o alimentație corectă
• Adoptarea unei diete restrictive (de exemplu, dacă un copil este vegetarian poate să nu primească, prin hrană, toata substanțele nutritive de care ar avea nevoie)
• Probleme legate de sănătatea mentală (Spre exemplu, din cauza unor afecțiuni psihice un copil poate să nu aibă poftă de mâncare)
• O situație materială precară, ce nu-i permite unei familii să-i ofere o hrană sănătoasă copilului.

Care sunt cele mai cunoscute tipuri de deficiențe nutriționale?

În ceea ce-i privește pe copii, specialiștii au identificat că unele dintre cele mai frecvente forme ale unei deficiențe nutriționale sunt cele de minerale și cele de vitamine.
Deficiența nutrițională de minerale poate fi și ea de mai multe tipuri:
• Deficiență de calciu
• Deficiență de iod
• Deficiență de fier
• Deficiență de zinc
Dintre deficiențele de vitamine, printre cele mai frecvente se numără:
• Deficiența de vitamina D
• Deficiența de vitamina B
• Deficiența de vitamina C

Care sunt semnele că al tău copil se confruntă cu o deficiență nutrițională?

Pentru a putea acționa la timp, evitând astfel apariția unor probleme de sănătate grave, este ncesar să putem recunoaște semnele ce ne indică faptul că al nostru copil se confruntă cu o deficiență nutrițională:

Copil este depresiv sau are stări de anxietate frecvente

Atât depresia, cât și anxietatea, se produc la nivelul creierului. În cazul în care acesta nu primește vitaminele, proteinele sau mineralele necesare, este foarte posibil să se producă un dezechilibru în cadrul neurotransmițătorilor și atunci se pot declanșa oricare dintre afecțiunile precizate.
Cu alte cuvinte, pentru ca al tău copil să fie calm și să aibă o stare de bine este necesar să beneficieze de acei amioacizi ce vor duce la configurarea serotoninei și endorfinelor. Aceștia sunt absorbiți cel mai bine din proteinele complexe.
Ai deci mare grijă la hrana pe care o primește copilul tău zi de zi!

Deficientele nutritionale la copii pot duce la stari de anxietate

Copilul tău este hiperactiv

Hiperactivitatea este legată de abilitatea creierului de a procesa informația și de a rămâne totodată calm.
S-a observat că micuții hiperactivi tind să nu aibă acele bacterii de la nivelul intestinului ce îmbunătățesc totodată digestia. În plus, din acest motiv ei nu vor putea absorbi nutrienții din alimente. Iată de ce unii medici recomandă ca mai întâi să le oferim copiilor probiotice, menite să le refacă flora intestinală pentru ca după aceea să-și poată primi nutrienții din alimentele ingerate. Datorită acestora din urmă este posibil ca și sistemul lor nervos să se liniștească, iar hiperactivitatea să se amelioreze treptat.

Citește și: Hiperactivitatea la copii

Copilul este adesea letargic

Letargia este una dintre cele mai cunoscute dovezi ale deficiențelor nutriționale la copii. Se știe că acestea duc la scăderea considerabilă a nivelului de energie, iar de aici apare și această stare de letargie, ce poate fi foarte persistentă.
Pentru ca micuțul tău să-și recapete vigoarea are nevoie în primul rând de o alimentație complexă și, eventual, de un tratament cu suplimente alimentare cu vitamine și minerale.

Fetita ce nu are chef sa manance

Copilul are întârzieri în ceea ce privește dezvoltarea vorbirii

În special lipsa de vitamina B12 duce la întârzierea vorbirii.
Testează-ți copilul dacă are deficiență de această vitamină și străduiește-te să-i oferi acele alimente ce-l pot ajuta să-și refacă resursele. Spre exemplu, oferă-i carne de vită, de pui, de porc, pește, lactate și ouă.

Copilul are tot felul de probleme dentare

De pildă, dacă vezi că al tău copil are carii , gingii inflamate, dinți îngălbeniți sau spații prea mari între dinții, sunt șanse foarte mari să sufere de o deficiență nutrițională.
Cu atât mai mult cu cât l-ai hrănit cu alimente intens procesate, este posibil ca organismul său să nu aibă parte de acei nutrienți meniți să-i confere o dantură sănătoasă.
Dimpotrivă, dacă ne vom strădui să-i dăm copilului proteine complexe, alimente bogate în vitamine și minerale și grăsimi sănătoase, îi vom deschide calea spre dinți și gingii rezistente și sănătoase.

Copilul are pielea uscată/părul uscat

Dacă sesizezi că al tău copil se confruntă cu oricare dintre aceste probleme, este foarte posibil să aibă deficiență de vitaminele A,D, E, K2 sau B.
Consultă un medic pediatru. Este foarte posibil ca acesta să-ți stabilească o dietă pentru copil sau să-ți prescrie niște suplimente alimentare (printre acestea se poate număra inclusiv uleiul de cod fermentat).

Copilul se confruntă cu răceli frecvente

Dacă observi că al tău copil răcește des, trebuie să știi că este foarte probabil să aibă deficiențe nutriționale.
Așa cum probabil știi deja, vitaminele și mineralele contribuie și ele la un sistem imunitar puternic, ce va feri organismul de infecții repetate și va scurta durata de vindecare în cazul unei îmbolnăviri.
De tine depinde să-i oferi copilului acea hrană, plină de nutrienții de bază și, dacă pediatrul îți recomandă, și câteva suplimente alimentare.

Citește și: Vitamina C la copii

Copilul are fluctuații de dispoziție

Grăsimile sănătoase (mai ales Omega 3), dar și vitaminele și mineralele sunt cele ce pot contribui la funcționarea normală a creierului. Astfel, copilul nu va suferi de tot felul de schimbări ale dispoziției.
În situația în care corpul său nu beneficiază de ele, copilul va avea stări emoționale fluctuante și nu se va concentra cum trebuie.

Copilul nu are fontanela bine sudată

În situația în care copilul tău nu are fontanela bine sudată în jurul vârstei de 1 an și jumătate, este foarte probabil să se confrunte cu o deficiență nutrițională severă.
Consultă urgent un medic și asigură-i o hrană bogată în vitamine, minerale, proteine și grăsimi sănătoase. Iar dacă ți se vor recomanda suplimente alimentare, dă-i-le copilului așa cum ți-a fost recomandat, întrerupându-le numai când acesta îți va  spune acest lucru.

Copilul este supraponderal/obez

Chiar dacă ți se pare neobișnuit, trebuie să știi că și o greutate prea mare a copilului poate fi semnul unor deficiențe nutriționale.
În contextul în care corpul nu are parte de nutrienții de care are nevoie, copilul va avea frecvente „atacuri" de foame. De aceea, se va simți satisfăcut doar când va consuma hrană procesată, cu carbohidrați, grăsimi nesănătoase, zaharuri etc.
Pe de altă parte, o hrană de o înaltă calitate nutrițională îl va ajuta să se simtă sătul și îi va conferi energia de care are nevoie pe parcursul creșterii, fără a fi nevoie să apeleze la multă mâncare pentru a și-o asigura.

Cum se tratează deficiența nutrițională la copii?

În general, o deficiență nutrițională se corectează dacă alimentația este schimbată sau suplimentată.
Dacă este vorba despre o deficiență nutrițională mai gravă, medicul poate recomanda un supliment alimentar sau o combinație de mai multe, menite să faciliteze absorbția optimă a nutrienților.
Indiferent de situație, nu-i da copilului suplimente alimentare de capul tău și nu întrerupe un tratament decât dacă medicul solicită acest lucru. În același timp, ține minte că mai importantă decât orice este o dietă sănătoasă, pe care să i-o furnizezi permanent copilului tău!
Nu în ultimul rând, dacă pediatrul crede că tratamentul cu suplimente alimentare pe cale orală nu a dat rezultatele așteptate, urmează-i sfatul și acceptă ca acestea să-i fie date copilului tău inclusiv pe cale parenterală (prin vene sau mușchi).

Voi mai știți și alte semne, ce ne pot indica faptul că al nostru copil se confruntă cu o deficiență nutrițională?

Surse:
www.beingtheparent.com; www.dailymom.com; www.healthline.com;www.raisingchildren.net.au; www.sfatulmedicului.ro; www.weedemandreap.com

Articolul urmator
Peste 600 de copii și adolescenti sunt internați la psihiatrie în fiecare an. Care sunt cauzele și ce spun specialiștii
Peste 600 de copii și adolescenti sunt internați la psihiatrie în fiecare an. Care sunt cauzele și ce spun specialiștii

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  8 semne care îți arată că ai un copil stresat
  8 semne care îți arată că ai un copil stresat

  Probabil te gândești că un copil nu are motive să fie stresat. Adevărul este, însă, că cei mici sunt și ei expuși stresului, care deseori poate lua forma anxietății....

  Astrele îți spun care este următorul loc pe care trebuie să îl vizitezi în funcție de zodia ta
  Astrele îți spun care este următorul loc pe care trebuie să îl vizitezi în funcție de zodia ta

  Există atât de multe locuri frumoase pe această Planetă, încât e păcat să nu încerci să vizitezi cât mai multe! Te-ai gândit care va fi următoarea...

  15 semne care te vor ajuta să îți înțelegi copilul înainte să vorbească
  15 semne care te vor ajuta să îți înțelegi copilul înainte să vorbească

  Atunci când devii părinte pentru prima oară cel mai dificil lucru pare să înțelegi ce vrea bebelușul tău să îți transmită. Fie că este vorba despre un anumit tip...

  6 semne că îți lauzi prea mult copilul
  6 semne că îți lauzi prea mult copilul

  Studii realizate în ultimele decenii au ajuns la concluzia că laudele aduse copiilor pot avea efecte pozitive asupra lor, dar acestea vor fi vizibile numai dacă părinții vor ști...

  Care sunt primele 3 semne că un copil are nevoie de logoped
  Care sunt primele 3 semne că un copil are nevoie de logoped

  În ultimul timp, tot mai mulţi copii manifesta tulburări de atenţie şi de învăţare din cauza expunerii lor la ecrane (televizoare, telefoane, tablete etc.) de la...

  7 semne că și tu îți „mănânci” emoțiile. Iată cum te îngrași fără să știi
  7 semne că și tu îți „mănânci” emoțiile. Iată cum te îngrași fără să știi

  Dacă ți s-a întâmplat și ție să observi că în ultimul timp ai acumulat kilograme în plus și nu găsești o explicație pentru acest lucru, gândește-te...

  Îl neglijezi, iar el îți va arăta asta! 6 semne că micuțul tău are nevoie să stai mai mult timp cu el
  Îl neglijezi, iar el îți va arăta asta! 6 semne că micuțul tău are nevoie să stai mai mult timp cu el

  Copiii au nevoie să simtă că părinții îi sprijină și că sunt implicați în creșterea lor în mod constant. Atunci când nu se întâmplă acest lucru...

  5 zodii care îți spun adevărul verde în față
  5 zodii care îți spun adevărul verde în față

  Din dorința de a nu-i răni pe cei din jur, cu atât mai mult cu cât este vorba despre persoane dragi, vei avea momente în care vei prefera să te abții să spui...

  © 2023 Qbebe