Boala zgârieturii de pisică: simptome și tratament

Irina Olteanu - Redactor Senior

Boala zgârieturii de pisică este o infecția bacteriană transmisă de pisici, care poate fi privită drept o problemă de sănătate mult mai gravă. Îți explicăm în continuare care sunt simptomele sale pentru a face diferența de alte boli asemănătoare, precum și variantele de tratament posibile.

Informații despre boala zgârieturii de pisică

Boala zgârieturii de pisică este o boală cauzată de bacteria Bartonella henselae; aproape jumătate dintre pisici sunt purtătoare ale infecției. Infecția nu îmbolnăvește pisica (motiv pentru care nu poți ști întotdeauna dacă sunt purtătoare - o contactează de la fecale infectate), însă poate cauza simptome în cazul oamenilor. În cazuri extrem de rare oamenii pot să contacteze bacteria direct de la purici. Conform Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, aproximativ 40% dintre pisici sunt purtătoare ale bacteriei la un moment dat în viață, în general pisoi (pisici de vârstă mică); tratamentul pisicilor nu este de obicei recomandat. Aceasta se transmite atunci când o pisică infectată linge rana deschisă a unei persoane, mușcă sau zgârie o persoană suficient de mult pentru a leza suprafața pielii.

boala zgarieturii de pisica

La aproximativ 3-14 zile după lezarea pielii, o infecție ușoară poate să apară la locul zgârieturii/mușcăturii. Zona infectată poate părea umflată și roșie, cu leziuni rotunde și umflate și poate conține puroi. În cazul persoanelor care au sistemul imunitar slăbit poate cauza probleme de sănătate mai grave.

Este important să speli orice zgârietură/mușcătură a unei pisici cu săpun și apă și să nu permiți pisicii să îți lingă rănile. Cel mai bun mod de a evita boala constă să eviți joaca dură cu pisici care ar putea conduce la zgârieturi sau mușcături. Dacă observi vreun simptom neobișnuit trebuie să contactezi medicul.

Simptome pentru boala zgârieturii de pisică

Simptomele cele mai des observate în cazul acestei boli sunt în primul rând o umflătură sau o veziculă la locul mușcăturii/zgârieturii pisicii (care apare la locul infecției la 3-10 zile după expunere) care poate să nu fie dureroasă, noduli limfatici inflamați (apar la interval de 1-3 săptămâni), în special în jurul capului, gâtului și a membrelor superioare (dar și aproape de zona mușcată/zgâriată), febră (peste 37 grade Celsius, dar sub 38 grade Celsius), durere de cap și dureri la nivelul întregului corp, oboseală. Mai rar este vorba despre apetit scăzut, scădere în greutate, durere de gât. Simptome rare ale bolii zgârieturii de pisică pot fi asociate cu o variantă mai gravă a bolii, respectiv durere de spate, frisoane, durere abdominală, durere de articulații, iritație, febră prelungită.

Afecțiunile care pot fi confundate cu boala zgârieturii de pisică sunt: limfadenita (boală inflamatorie care conduce la noduli limfatici inflamați), bruceloză (infecție transmisă de la vite la oameni care se prezintă cu simptome similare gripei și noduli limfatici inflamați), limfogranulom veneric (boală cu transmitere sexuală care constă în lezarea pielii la locul infecției; leziunea poate să devină o umflătură sau o veziculă și este urmată de noduli limfatici inflamați), boala Lyme (infecție de la căpușe care are un simptom inițial de iritație sub formă concentrică înainte de a apărea simptome similare gripei).

boala zgarieturii de pisica

Tratament pentru boala zgârieturii de pisică

Boala zgârieturii de pisică nu este gravă și în general nu necesită tratament. Antibioticele pot să trateze persoanele cu cazuri grave ale bolii sau cu sisteme imunitare slăbite.
Astfel, azitromicina este folostiă pentru a scădea rapid volumul nodulilor limfatici, fiind prescrisă în general pentru cinci zile. Alte antibiotice folosite pentru tratarea infecției uneori sunt: ciprofloxacin, rifampicina, tetraciclina, trimetroprim/suflametoxazol. Durata tratamentului și dozajul antibioticelor variază în funcție de fiecare caz clinic, dar poate să dureze de la 5 zile până la 2 săptămâni. Trebuie să discuți cu medicul cu privire la potențiale interacțiuni cu alte medicamente. Este posibil să apară reacții adverse în urma consumului de alcool.
Umflătura sau vezicula poate să persiste între 1-3 săptămâni. Nodulii limfatici inflamați dispar de obicei între 2-4 luni, dar pot să persiste de la 6 luni până la 1 an sau mai mult și pot să conducă la complicații suplimentare.

De reținut

Nu orice persoană care este linsă sau zgâriată de o pisică are nevoie de consult medical. În cazul în care vei dezvolta boala zgârieturii de pisică vei observa și simptomele menționate, care pot să nu apară imediat. În majoritatea situațiilor, vor apărea la câteva zile după ce ai interacționat cu o pisică.

Inflamarea nodulilor limfatici care poate apărea are loc adesea aproape de zona infectată. De exemplu, dacă o pisică te mușcă de braț, nodulii din zona axilară pot să se umfle sau să se umple cu puroi. Complicațiile care pot să afecteze oasele, articulațiile, ochii, creierul, inima sau alte organe apar cel mai probabil la copiii mai mici de 5 ani sau la persoanele vârstnice cu sistem imunitar slăbit. Dacă există probleme la nivelul sistemului imunitar sau dacă simptomele nu au dispărut în decurs de 2 luni, medicul poate prescrie antibiotic; în acest fel se împiedică răspândirea infecției în alte zone din corp, precum ficat sau oase. Poate fi necesară administrarea sa timp de mai multe luni. Dacă ai sistemul imunitar slăbit și îți dorești să adopți o pisică, alege una cu vârsta mai mare de 1 an; pisicile mici ca vârstă au șanse mai mari de a prezenta boala.

La persoanele care au o stare bună de sănătate boala zgârieturii de pisică va dispăra fără vreun tratament specific; discută cu medicul cu privire la testare și tratament. Până la remisia completă a simptomelor se recomandă administrarea de antiinflamatoare precum ibuprofen sau naproxen (reducerea inflamației și a durerii). Poate fi de ajutor și aplicarea unei comprese fierbinți. În cazul nodulilor extrem de dureroși și umflați medicul poate introduce un ac în ei pentru a drena lichidul.

Surse: www.webmd.com,www.cdc.gov;www.healthline.com/

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Megacolonul congenital sau boala Hirschsprung: cauze, simptome și tratament
  Megacolonul congenital sau boala Hirschsprung: cauze, simptome și tratament

  Megacolonul congenital sau boala Hirschsprung este o boală cunoscută încă din secolul al XIX-lea, grație activității medicului danez Harald Hirschsprung. Aceasta afectează...

  Bubițe pe limbă la copil: cauze, simptome și tratament
  Bubițe pe limbă la copil: cauze, simptome și tratament

  Dacă copilul tău are bubițe pe limbă, trebuie să știi că acest lucru poate avea mai multe cauze. În același timp, poate fi o problemă comună, cu care se confruntă oricine,...

  Boala gura mana picior. Tot ce trebuie sa stii despre aceasta boala a copilariei. Atentie, a inceput sezonul!
  Boala gura mana picior. Tot ce trebuie sa stii despre aceasta boala a copilariei. Atentie, a inceput sezonul!

  Boala gura mana picior este foarte des intalnita, mai ales in randul copiilor din colectivitate. Boala este o infectie virala ce cauzeaza ulcere bucale si bubite pe maini si talpi. Desi nu...

  Balanopostita la copii: cauze, simptome, diagnostic și tratament
  Balanopostita la copii: cauze, simptome, diagnostic și tratament

  Balanopostita este o problemă frecvent întâlnită la băieți care afectează organele genitale masculine. Motivele care duc la apariția acestei afecțiuni sunt diverse. Află...

  Rosu in gat la copii: cauze, simptome, tratament
  Rosu in gat la copii: cauze, simptome, tratament

  Roșul în gât la copii este o afecțiune des întâlnită, în special la cei mici. Un copil cu roșu în gât are, de fapt, o inflamație la nivelul...

  Întârziere în dezvoltarea copilului: tipuri, simptome și metode de tratament
  Întârziere în dezvoltarea copilului: tipuri, simptome și metode de tratament

  Atunci când un copil suferă de întârziere în dezvoltare, apar multe provocări cu care el și familia sa trebuie să se descurce. Află mai multe despre cauzele,...

  Aveți un bebeluș și o pisică? Avertismentul unei mame, după ce băiețelul ei a ajuns în stare gravă la spital
  Aveți un bebeluș și o pisică? Avertismentul unei mame, după ce băiețelul ei a ajuns în stare gravă la spital

  Animalele de companie sunt o mare bucurie într-o casă cu copii dar, pentru a ne asigura că nu îi vor pune în niciun fel în pericol pe cei mici, trebuie să fim...

  © 2023 Qbebe