Bronșiolita la copil: cauze, simptome și tratament

Bronșiolita la copil: cauze, simptome și tratament

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Bronșiolita este o afecțiune ce apare adesea la copii și care este mai frecventă în sezonul rece. Așa cum veți afla și din articolul de mai jos, ea poate fi prevenită prin măsuri ce nu sunt dificil de pus în practică. Simptomele bronșiolitei sunt similare răcelii sau gripei, dar trebuie monitorizate cu mare atenție, astfel încât să nu se ajungă la complicații și la spitalizare. Din fericire, bronșiolita se tratează de obicei acasă, chiar dacă poate dura chiar și o lună până când un copil să se vindece.

Ce este bronșiolita

Bronșiolita este o infecție localizată la nivelul plămânilor, ce afectează copiii. Această infecție determină o inflamație la nivelul bronșiolelor (acestea se mai numesc și bronhiile mici și reprezintă căile de transport al aerului în plămâni).

Citește și: Bronșita la copii: cauze și tratament

Care sunt cauzele apariției bronșiolitei

Bronșiolita apare când virușii ajung la nivelul bronșiolelor, iar acestea se vor congestiona. Din acest motiv, mucusul se va aduna în acestea și vor perturba circulația aerului de la nivelul plămânilor.
Cea mai mare parte a bronșiolitelor la copii sunt cauzate de virusul RSV, ce-i afectează mai ales pe cei mai mici de 2 ani. De regulă, RSV circulă cel mai intens iarna.
Uneori se poate întâmpla ca bronșiolitele să fie provocate și de viruși responsabili de apariția gripei sau altor infecții de la nivelul aparatului respirator.
Virușii care conduc la apariția bronșiolitei se răspândesc foarte rapid. De pildă, copilul poate contacta virușii în condițiile în care cineva din preajma lui tușește, strănută sau pur și simplu vorbește. În același timp, virușii bronșiolitei se pot răspândi și dacă al tău copil va împărți obiecte cu un alt copil, ce a avut și el bronșiolită. Atingându-și ochii, nasul și gura, copilul va putea contacta repede un asemenea virus.

Care sunt factorii de risc pentru bronșiolită

Medicii ne atrag atenția asupra următorului fapt: bebelușii mai mici de 3-4 luni sunt cei mai vulnerabili în fața bronșiolitei, în condițiile în care sistemul lor imunitar și plămânii nu sunt încă pe deplin dezvoltați.
Alți factori ce pot determina un risc mai mare de îmbolnăvire sau care pot da severitate simptomelor sunt următorii:
• Copilul s-a născut prematur
• Copilul are anumite afecțiuni cronice, fie cardiace, fie la nivelul aparatului respirator
• Copilul are disfuncționalități ale sistemului imunitar
• Copilul nu a fost alăptat pe cale naturală deloc
• Copilul a fost expus fumului de țigară
• În casă sunt mai mulți copii
• Copilul vine în contact cu multe persoane
• Copilul își petrece mult timp într-un mediu aglomerat

Ce complicații poate aduce bronșiolita

În unele cazuri, bronșiolita poate provoca tot felul de complicații, printre care:
• Apariția „pauzelor" în respirație (apneea), mai ales la bebelușii mai mici de 2 luni
• Buzele se pot albăstri, prin apariția cianozei (lipsa de oxigen)
• Deshidratare
Asemenea complicații sunt însă mai frecvente la copiii care au boli cronice respiratorii sau cardiace sau care au sistemul imunitar slăbit.
Oricare dintre ele necesită ajutor medical de urgență și de cele mai multe ori și spitalizare. Dacă se va ajunge în această situație, copilul va fi tratat cu oxigen și cu diverse medicamente, urmărindu-se totodată să fie cât mai bine hidratat. Din acest motiv, copilului i se vor face perfuzii.

Care sunt simptomele caracteristice bronșiolitei

Bronșiolita debitează de obicei cu simptome similare unei răceli, dar după aceea acestea se agravează și se poate ajunge până la unele foarte severe, precum dificultățile în respirație.
Astfel, primele simptome ale bronșiolitei se referă la:
• Congestie nazală
• Nas care curge
• Tuse
• Febră
Aceste simptome durează o zi sau două, după care se va accentua tusea și vor interveni dificultăți în respirație, manifestate prin așa-numitele „șuierături".
În unele cazuri, simptomele pot deveni severe și se vor materializa prin:
• Respirație scurtă, întretăiată
• Creștere a ritmului cardiac
• Stare de epuizare, de letargie
• Copilul va avea senzație de vomă și chiar va vomita după ce va tuși
• Copilul nu va mai avea deloc poftă de mâncare și îi va fi greu și să ingereze lichide (ceea ce poate duce la deshidratare).
În plus, mai ales la copiii mici boala poate debuta brusc, cu prezența apneei (vor exista scurte momente în care copilul va părea că respirația se întrerupe) sau simptomele similare răcelii vor fi însoțite de otită. De asemenea, se poate observa că al nostru copil este mult mai agitat decât de obicei și nu se va putea odihni.

Baietel bolnav, caruia i se ia temperatura

Când este cazul să solicităm intervenția unui medic

De obicei, bronșiolita se va putea trata acasă, fără a crea probleme deosebite. În general, durata acestei afecțiuni este de aproximativ 12 zile, dar în caz de tuse severă ea poate persista până la câteva săptămâni.
Specialiștii spun că boala va atinge apogeul cam din a treia zi, odată ce tusea se va accentua, după care se va ameliora treptat.
Cu toate acestea, pot interveni simptome mai serioase, care să necesite ajutor medical și chiar stabilizare. Printre simptomele ce necesită neapărat intervenția unui medic se află:
• Respirație foarte întretăiată
• Tuse foarte severă, însoțită imediat de vomă
• Febră mare
• Copilul pare mult mai letargic ca de obicei
• Copilul nu poate mânca și refuză și lichidele
• Pielea copilului începe să se albăstrească (mai ales buzele și zona degetelor)

Cum se tratează bronșiolita

Conform specialiștilor, cele mai multe cazuri de bronșiolită nu sunt severe și nu necesită un tratament complicat. Antibioticele nu vor fi de ajutor în cazul acestei afecțiuni, dat fiind faptul că ea nu este determinată de bacterii, ci de viruși.
Numai medicul va decide ce tratament îi este cel mai adecvat copilului. Dacă simptomele sunt severe, acesta poate decide spitalizarea copilului, mai ales dacă este vorba despre bebeluși sau despre copii ce mai au și alte afecțiuni cronice (precum astmul sau afecțiuni cardiace). În plus, așa cum s-a menționat și mai sus, dacă al tău copil estedeshidratat, poate fi nevoie să fie internat pentru a i se administra un tratament perfuzabil.
Când starea copilului nu este gravă, medicul îi va prescrie un tratament pe care să-l efectuezi acasă. Acesta va consta în:
Copilului i se va curăța nasul cu ajutorul unei seringi și a unei soluții saline- Acest tratament va fi util mai ales înainte de masă și de somn, astfel încât micuțul să poată respira mai ușor. Pentru a-ți fi mai simplu, este bine să-l așezi pe copil într-o poziție ușor ridicată, permițându-i să stea cât mai relaxat. Aplică un asemenea tratament mai ales la bebeluși.
Copilului i se vor administra lichide călduțe, în înghițituri mici- Chiar dacă, din cauza tusei, copilului îi va fi greu să consume lichide, este necesar să insiști și să-i dai cantități mici de lichide, cât mai des posibil. Acest demers va contribui la fluidizarea mucusului, dar va reduce și febra.
Copilul va primi medicamente pe bază de acetaminofen (Paracetamol)- Tratamentul cu această substanță va fi util mai ales dacă este vorba despre febră moderată sau ridicată. Nu insista să-i dai copilului antitermice fără să consulți medicul, întrucât poți crea complicații și mai mari.
În același timp, pentru a-ți ajuta copilul să se simtă mai bine, poți să apelezi și la un umidificator în încăperile în care copilul stă cel mai mult. Acesta are rolul de a ușura congestia nazală și chiar tusea.

Mama ce ii pune picaturi copilului

Cum poate fi prevenită bronșiolita

Nu există încă un vaccin care să poată combate bronșiolita, dar copiilor care se încadrează în categoriile de risc menționate mai sus li se vor administra medicamente precum Synagis, ce vor scădea riscul contactării unui virus ce ar putea declanșa bronșiolita.
În condițiile în care bronșiolita se răspândește foarte rapid, o metodă bună de prevenție este spălatul cât mai des pe mâini și evitarea spațiilor aglomerate. Dacă suntem nevoiți să frecventăm totuși astfel de locuri, purtarea unei măști poate fi o bună măsură de protecție contra virușilor.
De asemenea, dacă al tău copil are bronșiolită, ține-l în casă până se va face bine, astfel încât să nu poată transmite boala și altor persoane.
Pentru a evita pe cât posibil bronșiolita, poți lua și măsurile menționate mai jos:
• Curăță și dezinfectează suprafețele pe care membrii familiei tale le folosesc cel mai des- Această măsură este cu atât mai importantă cu cât cineva este deja bolnav.
• Când tușim sau strănutăm este important să ne acoperim nasul și gura și ne spălăm imediat pe mâini
• Fiecare membru al familiei ar trebui să aibă propriile tacâmuri și vase
Dacă avem bebeluș și putem să-l alăptăm pe cale naturală, este foarte important să continuăm acest demers, în condițiile în care s-a constatat că bebelușii hrăniți cu lapte matern sunt mai puțin predispuși riscului de a se confrunta cu bronșiolită.

Voi știați până acum detalii despre bronșiolită?

Citește și: Totul despre infectiile respiratorii la copii

Surse:
www.healthychildren.org, www.kidshealth.org, www.mayoclinic.org

Articolul urmator
Rahitismul carențial: cauze, simptome și tratament
Rahitismul carențial: cauze, simptome și tratament

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Hemoragie subconjunctivală la copii: cauze, simptome și tratament
    Hemoragie subconjunctivală la copii: cauze, simptome și tratament

    Hemoragia subconjunctivală este o afecțiune oftalmologică frecventă, caracterizată prin sângerarea în spațiul subconjunctival, adică între conjunctivă (stratul...

    Hipertricoza: cauze, simptome și tratament
    Hipertricoza: cauze, simptome și tratament

    Hipertricoza este definită ca fiind creșterea excesivă a părului, oriunde pe corp, fie la bărbați, fie la femei. Este important să distingem hipertricoza de hirsutism. Spre deosebire...

    Edem papilar: cauze, simptome și tratament
    Edem papilar: cauze, simptome și tratament

    Edemul papilar, caracterizat prin umflarea capului nervului optic din cauza presiunii intracraniene crescute, este o afecțiune de o importanță clinică semnificativă. Deși edemul...

    Răceala la rinichi: cauze, simptome și tratament
    Răceala la rinichi: cauze, simptome și tratament

    Răceala la rinichi, sau pielonefrita acută, reprezintă o infecție acută a rinichilor, care apare brusc de cele mai multe ori. Afecțiunea duce la inflamarea rinichilor și poate cauza...

    Ulcer varicos: cauze, simptome și tratament
    Ulcer varicos: cauze, simptome și tratament

    Te-ai întrebat vreodată ce este ulcerul varicos? Sau ai auzit vorbindu-se despre această afecțiune, însă nu știai foarte bine la ce se referă? Sau, dimpotrivă, îți...

    Boala Wilson: cauze, simptome și tratament
    Boala Wilson: cauze, simptome și tratament

    Boala Wilson este o afecțiune ereditară rară, care determină acumularea de cupru în ficat, creier și alte organe vitale. Majoritatea persoanelor cu boala Wilson sunt diagnosticate...

    Eritem polimorf: cauze, simptome și tratament
    Eritem polimorf: cauze, simptome și tratament

    Poate ai auzit de termenul medical "eritem polimorf" și te-ai întrebat ce înseamnă mai exact. În acest articol, vei afla ce este eritemul polimorf, precum și tot ce...

    Boala Creutzfeldt Jakob: cauze, simptome și tratament
    Boala Creutzfeldt Jakob: cauze, simptome și tratament

    Auzi adesea de boli neurodegenerative cunoscute, precum Alzheimer sau boala Parkinson. Datorită descoperirilor din ultimele decenii, cei care se confruntă cu aceste afecțiuni au parte de...

    © 2024 Qbebe