Copilul tău are febră? Sfaturi utile pentru părinți

Copilul tău are febră? Sfaturi utile pentru părinți

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Chiar dacă știi că febra este de fapt dovada capacității organismului de a se apăra în fața unei infecții, tot nu te poți abține să nu tresari ori de câte ori atingi fruntea micuțului tău și sesizezi că este mai caldă ca de obicei. Odată ce termometrul îți confirmă febra, începi pe să te gândești la cum ar trebui să acționezi pentru a-i reda copilului starea de bine. Parcurgând cu atenție articolul de mai jos poți descoperi câteva metode simple, pe care le poți pune oricând în aplicare, astfel încât să îi acorzi primul ajutor puiului tău și astfel să treceți mai ușor peste un episod de febră.

Asigură-te că se hidratează bine

Unul dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie să le faci în cazul în care copilul tău are febră este să-i oferi cât mai multe lichide pentru a compensa pierderile de fluide și pentru a preveni deshidratarea. Astfel, febra poate genera transpirație abundentă sau poate fi însoțită de diaree și/sau de vărsături. De asemenea, când febra este acompaniată de congestie nazală, copilul respiră mai mult pe gură, ceea ce crește riscul de apariție a deshidratării. 

Pentru a-ți hidrata corect copilul când are febră, ține cont de vârsta acestuia și urmează sfaturile de mai jos:

  • Dacă îți alăptezi copilul, încearcă să crești frecvența sesiunilor de alăptare;
  • Dacă ai un bebeluș mai mic de 6 luni și îl hrănești cu lapte praf, oferă-i cantitățile obișnuite de lapte;
  • Dacă ai un bebeluș mai mare de 6 luni pe care îl hrănești cu lapte praf, pe lângă lapte oferă-i și apă sau o soluție de rehidratare;
  • Nu îi da suc de fructe unui bebeluș;
  • Încurajează-ți copilul să consume lichide oferindu-i înghițituri mici, dar cât mai des;
  • În cazul în care copilul are vărsături, poți opta pentru o soluție de rehidratare, în funcție de sfatul medicului pediatru.

În același timp, ca să-l stimulezi să consume cât mai multe lichide, pe lângă apă, un copil mai mare poate primi ceaiuri fără teină, lapte, supe, zeamă de compot, sucuri naturale de fructe diluate cu puțină apă. Totodată, pentru a încuraja consumul de lichide, încearcă și următoarele „trucuri”:

  • Pune băutura într-o cană/într-un pahar pe care copilul nu le folosește de obicei;
  • Pune-i la dispoziție un pai cât mai atractiv;
  • Toarnă băuturile într-o sticlă care să-l atragă;
  • Servește-i supa într-un castron nou sau pe care a lipit un sticker îndrăgit etc.

mama care sta alaturi de fetita ei in pat si bea un ceai alaturi de ea

Dacă sesizezi că refuză să bea ori prezintă semne ale deshidratării, contactează cât mai rapid medicul pediatru. Indiciile care îți arată că este vorba despre deshidratare pot fi:

  • Fontanela anterioară înfundată la bebeluși;
  • Gura și buzele uscate;
  • Plânsul fără lacrimi;
  • Copilul urinează mai puțin decât în mod obișnuit: bebelușii udă mai puține scutece, iar un copil mai mare merge mai rar la toaletă; 
  • Copilul este mai puțin energic;
  • Sunt vizibile stările de somnolență;
  • Copilul este mai agitat ca de obicei.

Nu îl îmbrăca prea gros

Chiar dacă ești tentată să-i dai haine mai groase pentru a-l ajuta să se simtă mai bine în caz de frisoane, de fapt un asemenea demers îi poate face mai mult rău, în condițiile în care se reduc șansele ca febra să coboare prin eliminarea surplusului de căldură din corp. De aceea, poți să-l îmbraci mai gros sau să-l învelești cu o pătură suplimentară doar cât sunt prezente frisoanele. Ulterior, limitează-te să-i dai hăinuțe lejere, din materiale ușoare, cât mai naturale, care permit pielii să respire și să-l învelești cu o pătură ușoară sau cu un cearceaf. 

Dacă ai un bebeluș cu febră, îmbracă-l cu un body sau cu o salopetă lejeră, din materiale pe bază de fibre naturale, apoi învelește-l cu o păturică ușoară, având grijă ca aceasta să nu-i acopere capul sau fața. 

Ai grijă să se odihnească 

Nu este obligatoriu ca un copil să stea o mare parte dintr-o zi în pat când are febră, însă contează să aibă parte de odihnă în mod constant.

copil care doarme si este invelit cu o pilota

Pe de o parte, somnul este binevenit întrucât contribuie la creșterea capacității sistemului imunitar de a contracara agenții patogeni, în condițiile în care citokinele, proteine utile pentru dezvoltarea unor celule din componența sistemului imunitar, se eliberează în sânge chiar în timp ce dormim. Pe de altă parte, când copilul doarme, organismul poate să redirecționeze mai multă energie spre sistemul imunitar. Așa se explică de ce medicii spun că este indicat să nu îți trezești copilul din somn chiar dacă are febră, excepție făcând oricare dintre aceste situații:

  • Este vorba despre un nou-născut;
  • Copilul are o afecțiune cronică preexistentă.

Monitorizează-i temperatura cu ajutorul unui termometru

De multe ori, îți dai seama că micuțul tău are febră după următoarele indicii:

  • Se comportă diferit: de exemplu, este mai agitat, mai mofturos ori mai degrabă tăcut, letargic;
  • Pielea sa este mai caldă, mai roșie;
  • Transpiră mult;
  • Are frisoane;
  • Îl doare capul;
  • Creșterea frecvenței respiratorii: copilul respiră mai repede ca de obicei. 

Experții din cadrul „Asociației Americane de Pediatrie” spun că temperatura trebuie luată diferit, în funcție de vârsta copilului, astfel:

  • Pentru copiii cu vârsta de până la 3 ani: este indicată măsurarea temperaturii rectale;
  • Pentru copiii de la 4 ani în sus: temperatura se va măsura oral (în gură);
  • La orice vârstă: se poate recurge la măsurarea temperaturii în axilă sau la nivelul frunții, însă rezultatele nu se remarcă prin la fel de multă acuratețe precum în cazul măsurii temperaturii rectale de exemplu;
  • Pentru copiii mai mari de 6 luni: se poate recurge și la măsurarea temperaturii la nivelul urechii.

Pentru a putea vorbi despre febră la copii, temperatura ar trebui să fie egală sau mai mare cu următoarele valori:

  • Măsurată la nivel rectal, la nivelul urechii sau al frunții: 38 de grade Celsius;
  • Măsurată la nivelul gurii: 37,8 grade Celsius;
  • Măsurată axilar: 37,2 grade Celsius. 

Ca să poți monitoriza febra, ce are fluctuații de-a lungul unei zile, ai nevoie să ai permanent la îndemână un termometru de calitate, validat clinic, care să îți poată oferi rezultate precise cât ai bate din palme, în numai câteva secunde. De aceea, nu greșești dacă optezi pentru variantele puse la dispoziție de HARTMANN, fie că te orientezi spre un termometru cu infraroșu contact sau non-contact, fie că te orientezi spre unul cu două moduri de măsurare sau spre unul digital.

Termometre cu tehnologie infraroșu

Dacă vrei un asemenea termometru, la HARTMANN ai de unde alege. Astfel, poți opta pentru:

Termometru cu infraroșu non-contact 3 în 1 - Thermoval baby

termometru cu infrarosu 3 in 1 Thermoval babyÎn primul rând, avantajul acestui termometru este că nu necesită contact, fiind complet silențios, așa că îl poți folosi fără să tulburi somnul lin al bebelușului. Cu ajutorul Thermoval baby poți afla temperatura în numai 3 secunde. Termometrul dispune și de alarmă optică pentru febră, astfel încât să știi când este cazul să te îngrijorezi. Poți să-ți dai seama că alarma este activată odată cu iluminarea ecranului în culoarea roșie. În plus, ca să-ți fie mai ușor să utilizezi termometrul și să fii sigură că obții valori corecte, ai la dispoziție lumina de ghidaj pentru poziționare.  

În al doilea rând, datorită acestui termometru ai scăpat de grija de a turna pe mână puțin lapte sau de a o cufunda în apa în care îți vei îmbăia bebelușul ca să verifici dacă nu cumva lichidele sunt prea fierbinți. Acum te poți baza pe Thermoval baby, capabil să măsoare cu precizie și temperatura lichidelor. 

Nu în ultimul rând, întrucât temperatura din camera bebelușului este foarte importantă pentru starea sa de bine, poți să stai liniștită și din acest punct de vedere grație produsului menționat, ce determină inclusiv temperatura ambientală. 

În condițiile în care Thermoval baby este dotat cu o funcție de memorare ce redă ultimele 10 măsurători, este mult mai simplu să monitorizezi cu precizie temperatura bebelușului oriunde te-ai afla. Tot ce ai de făcut este să iei cu tine termometrul, ce are și etui pentru depozitare.

La fel ca toate termometrele HARTMANN, Thermoval baby este validat clinic, având 3 ani garanție & service, așa că poți fi sigură că te poți bucura de beneficiile sale pe termen lung.

Termometru cu infraroșu cu 2 moduri de măsurare - Veroval febră 2 în 1

termometru cu infrarosu 2 in 1 VerovalEste soluția ideală pentru a măsura temperatura oricărui membru al familiei tale, în funcție de preferințe, fie la nivelul frunții, fie la nivelul urechii (în numai 1 secundă) prin contact. Nu numai că termometrul are mod silențios, dar este dotat și cu o alarmă optică de febră, pe care o poți identifica ușor întrucât ecranul se luminează în culoare roșie în cazul unei temperaturi înalte. 

Veroval febră 2 în 1 te avertizează ori de câte ori este cazul să îți faci griji pentru cineva drag, în contextul în care dispune de o funcție de memorare ce redă ultimele 10 măsurători ale temperaturii. 

La fel ca Thermoval baby, Veroval febră 2 în 1 are un etui pentru depozitare, ca să poți să-l iei cu tine peste tot. Mai mult decât atât, ai dovada că ai la dispoziție un produs de calitate prin validarea clinică și prin faptul că are 3 ani de garanție & service. 

Termometre digitale

Acestea funcționează utilizând senzori de căldură care determină temperatura corpului. Termometrele digitale se pot folosi pentru a măsura temperatura la nivel rectal, la nivelul gurii sau al axilei. Cel mai important avantaj al lor este că indică temperatura cu o bună acuratețe, în aproximativ 1 minut. 

Nu mai sta pe gânduri și, dacă vrei să ai în casă și un termometru digital, achiziționează oricare dintre variantele oferite de HARTMANN. Iată ce poți alege:

Thermoval kids

Fie că ai o fetiță, fie că ai un băiețel, nu vei mai fi nevoită să-i convingi să stea liniștiți ca să le poți lua temperatura. Astfel, termometrele Thermoval kids au un design atractiv, pe placul micilor „prințese” sau al „piraților” neînfricați. Aceste termometre pot indica temperatura în numai 10 secunde!

termometre digitale colorate Thermoval kids

Thermoval kids flex

Capul flexibil este principala caracteristică a termometrului Thermoval kids flex, fiind confortabil și ușor de folosit când ai nevoie de o măsurare precisă a temperaturii la nivel rectal. 

termometru digital cu cap flexibil Thermoval kids flex

Thermoval rapid

Este termometrul perfect pentru întreaga familie. Cu ajutorul Thermoval rapid, temperatura poată fi indicată în doar 10 secunde. 

Nu uita că, pentru a avea parte oricând de o măsurare precisă a temperaturii pentru copilul tău, este preferabil să ai acasă atât un termometru cu infraroșu, cât și unul digital, cu cap flexibil. Indiferent de alegerea ta, poți achiziționa termometre HARTMANN atât online, cât și din farmacii. 

termometru digital Thermoval rapid

În anumite situații, oferă-i medicamente cu efect antitermic și antiinflamator

Când constați că micuțul tău are febră, vrei să îl scapi cât mai repede de ea. Însă medicii din cadrul „Asociației Americane de Pediatrie”, în baza rezultatelor unui raport intitulat „Febra și utilizarea antitermicelor la copii”, insistă asupra următorului lucru: principala preocupare a unui părinte, când copilul său are febră, trebuie să fie să-l ajute pe acesta să se simtă cât mai confortabil, nu să-i scadă febra. De altfel, potrivit medicilor, când nu este suprimată în mod constant, febra cuprinsă între 37,8 și 38,8 are acțiune terapeutică, în sensul în care ajută organismul copiilor să lupte mai bine cu infecțiile.  

Atât aspectele menționate, cât și comportamentele copilului, trebuie să te determine să te hotărăști dacă este într-adevăr cazul să-i dai sau nu medicamente. Astfel, în cazul în care sesizezi că nu are dureri, că poate să consume lichide și are chef de joacă, poți renunța să-i administrezi medicamente antitermice și antiinflamatorii. În schimb, dacă este letargic, dacă nu are deloc poftă de mâncare, dacă refuză să consume lichide și are dureri, îi poți oferi medicamente pe bază de paracetamol sau de ibuprofen, urmând cu strictețe indicațiile din prospect.  

jucarie de plus, termometru si diverse medicamente puse pe un pat

Pentru siguranța copilului, când îi dai medicamente pentru febră ține cont și de instrucțiunile de mai jos:

  • Dacă micuțul tău are o afecțiune cronică preexistentă, discută întotdeauna cu medicul pediatru dacă și ce medicamente sunt adecvate: procedează așa pentru ca acestea să nu interfereze cu tratamentul pe care îl urmează deja;
  • Nu îi da niciun medicament pentru febră unui copil mai mic de 3 luni dacă nu te-ai consultat în prealabil cu medicul pediatru;
  • Nu îi da ibuprofen unui copil mai mic de 6 luni care a avut vărsături și este deshidratat; 
  • Nu îi da aspirină copilului: există riscul de a dezvolta sindrom Reye, o boală care afectează ficatul și sistemul nervos central, putând fi fatală;
  • Dacă îi dai un medicament pe bază de ibuprofen sau de paracetamol, iar febra nu se ameliorează într-un interval de 1-4 ore, contactează cât mai repede un medic. 

Nu îl lăsa în colectivitate pentru o perioadă

Copilul nu ar trebui să meargă la creșă, la grădiniță sau la școală dacă are febră 38 sau mai mare. Nu numai că este dovada faptului că are o infecție și că îi poate îmbolnăvi și pe cei din jur, dar el însuși este mai vulnerabil în fața îmbolnăvirilor. Din acest motiv, cel mai bine este să aștepți cel puțin 24 de ore de la încetarea febrei, fără administrarea de medicamente, până când iei hotărârea dacă să-l trimiți sau nu în colectivitate. Ai în vedere faptul că o scădere a febrei datorită medicamentelor nu înseamnă că a ieșit din perioada contagioasă. 

Când să soliciți ajutor medical

În general, când copilul are febră, trebuie să consulți un medic în oricare dintre aceste situații:

  • Copilul este mai mic de 3 luni și are temperatura, măsurată la nivel rectal, de 38 de grade Celsius sau mai mare;
  • Copilul este mai mare de 3 luni și are temperatura de 39 de grade sau mai mare;
  • Indiferent de vârsta copilului, dacă acesta are febră și o afecțiune oncologică, siclemie etc. Aceasta din urmă este o boală a sângelui, genetică, din pricina căreia corpul produce un tip de hemoglobină anormală, numită hemoglobină S.

De asemenea, cere ajutor medicului pediatru când febra copilului tău persistă de 2-3 zile sau când este însoțită și de:

  • Dificultatea de a consuma lichide;
  • Vărsături repetate și/sau diaree;
  • O erupție pe piele;
  • Disconfort la urinare;
  • Dureri în gât sau de urechi.

doctorita care sta pe scaun si consulta o fetita

Nu mai sta pe gânduri și solicită urgent ajutor medical pentru febra copilului în oricare dintre situațiile de mai jos:

  • Copilul este extrem de iritabil, nu îi intri cu nimic în voie;
  • Copilul nu se poate opri din plâns;
  • Sesizezi pe pielea sa o erupție sau pete similare unor vânătăi;
  • Buzele, unghiile sau limba sunt albăstrii;
  • Copilul respiră greu;
  • Copilul are convulsii;
  • Are dureri abdominale moderate sau severe;
  • Copilul salivează excesiv și are dificultăți la înghițire;
  • Copilul refuză să se miște;
  • Sesizezi rigiditatea gâtului;
  • Copilul se plânge de o durere severă de cap sau de dureri în piept;
  • Copilul are dureri și senzație de arsură când urinează.

Surse foto: Image by Freepik pexels.com, masoarafebra.ro, youtube.com

Surse articol: healthline.com, health.harvard.edu, kidshealth.org, medlineplus.gov, osfhealthcare.org, publications.aap.org, purewow.com, redbudpediatrics.com, sfatulmedicului.ro, webmd.com

Articolul urmator
10 sfaturi care te vor ajuta să-ți convingi copilul să te ajute la grădinărit
10 sfaturi care te vor ajuta să-ți convingi copilul să te ajute la grădinărit

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Țipi la copilul tău? 5 sfaturi care te ajută să te calmezi mai repede
    Țipi la copilul tău? 5 sfaturi care te ajută să te calmezi mai repede

    Ai avut o zi lungă, ești obosită, nemâncată și tot ce vrei este liniște, dar ajungi acasă și vezi că cel mic nu te ascultă și se agită încontinuu. Probabil ți s-a...

    Sfaturi utile pentru ora de baie a micuțului de la o mamă de 7 copii
    Sfaturi utile pentru ora de baie a micuțului de la o mamă de 7 copii

    Crezi că este greu să îi faci baie unui singur copil? Stai să vezi cum se descurcă această mamă când vine momentul să se ocupe de cei șapte copii ai săi! Jackie B., o...

    Minciună sau imaginaţie bogată? Sfaturi pentru părinţi să le deosebească
    Minciună sau imaginaţie bogată? Sfaturi pentru părinţi să le deosebească

    Ţi s-a întâmplat să îţi auzi copilul spunând tot felul de lucruri care par incredibil de neadevărate? Atunci aceste sfaturi pentru părinţi s-ar putea să te...

    10 sfaturi utile pentru viitorii tătici care vor să fie de ajutor în momentul nașterii
    10 sfaturi utile pentru viitorii tătici care vor să fie de ajutor în momentul nașterii

    Momentul nașterii este unul cel puțin emoționant, atât pentru viitoarea mămică, dar mai ales pentru mândrul tătic căruia îi revine sarcina de a fi alături de...

    Sfaturi pentru părinți de la experții în educație sexuală
    Sfaturi pentru părinți de la experții în educație sexuală

    Pe măsură ce copiii cresc, nu numai că devin din ce în ce mai dornici să descopere lumea din jur, ci și să afle cât mai multe lucruri despre corpul lor. În aceste...

    Sfaturi pentru părinți: Cum facem față unui adolescent rebel?
    Sfaturi pentru părinți: Cum facem față unui adolescent rebel?

    Printre marile provocări din viața de părinte se regăsește și aceasta: să faci față perioadei în care copilul tău este adolescent. Devenind tot mai independent și mai dornic...

    Cum îți poți ajuta copilul în timpul primei lui răceli. Sfaturi pentru mame începătoare
    Cum îți poți ajuta copilul în timpul primei lui răceli. Sfaturi pentru mame începătoare

    Bebe trece prin prima lui răceală? Nu te speria! Răcelile la nou-născuți sunt frecvente și în majoritatea cazurilor nu reprezintă un motiv de îngrijorare. Mai mult...

    În cât timp scade febra după paracetamol supozitor la bebeluși
    În cât timp scade febra după paracetamol supozitor la bebeluși

    Febra la bebeluși poate fi o sursă de îngrijorare pentru părinți, stârnind îngrijorare și dorința de a obține o ameliorare rapidă. Cu toate acestea, este esențial...

    © 2024 Qbebe