Febra Rocky Mountain: ce este și cât de rău ne poate afecta?

Febra Rocky Mountain: ce este și cât de rău ne poate afecta?

Mirela Floricescu - Redactor

Febra Rocky Mountain este o infecție bacteriană transmisă prin mușcătura de căpușă. Febra Rocky Mountain a fost descoperită prima dată în partea de sud-est a Statelor Unite și a ajuns rapid până în America Centrală sau de Sud. Febra Rocky Mountain atacă organele interne și poate fi mortală dacă persoana infectată nu primește antibiotic cât mai repede. Iată mai jos tot ce trebuie să știi despre febra Rocky Mountain.

Cum se transmite febra Rocky Mountain

Febra Rocky Mountain (RMSF) este dată de către bacteria Rickettsia rickettsii și se transmite prin mușcătura de la o căpușă infectată. Febra Rocky Mountain NU se transmite de la om la om. Purtătoare ale acestei infecții sunt căpușa americană a câinilor (Dermacentor variabilis), căpușa maro a câinelui (Rhipicephalus sanguineus) și căpușa lemnului din Munții Stâncoși (Dermacentor andersoni). Zonele în care febra Rocky Mountain este foarte des întâlnită sunt Canada, Mexic, America Centrală și de Sud.

Febra Rocky Mountain simptome

Foarte multe persoane nu-și dau seama că au febra Rocky Mountain, deoarece primele simptome te duc cu gândul la o răceală. La câteva ore de la mușcătură, apare febra și durerea de cap. Apoi, starea pacientului începe să se degradeze tot mai mult și poate resimți senzație de greață și chiar vărsături, dureri musculare, probleme digestive și lipsa poftei de mâncare.

medic-cu-manusi-albastre-tine-in-mana-un-recipient-cu-capac-rosu-in-care-sunt-capuse

Eczemele sunt un alt simptom pentru febra Rocky Mountain. Acestea apar, de obicei, pe picioare și la 2 – 4 zile de la infectare. Aceste eczeme sunt ca niște puncte roșii, asemănătoare înțepăturilor de țânțari. Dacă s-a ajuns la apariția eczemelor, înseamnă că persoana infectată deja se află în pericol și trebuie să primească urgent tratament. În unele cazuri, pacienții care primesc tratament pentru febra Rocky Mountain târziu pot rămâne cu sechele permanente cum ar fi un membru amputat, probleme psihice, paralizie sau pierderea auzului.

Diagnostic febra Rocky Mountain

Din cauza faptului că febra Rocky Mountain are aceleași simptome cu alte infecții, pentru diagnosticare se face testul anticorpului de imunofluorescență indirectă (IFA), în care se va utiliza antigenul bacteriei Rickettsia rickettsii. Dacă rezultatul este pozitiv, atunci pacientul va primi antibiotic, iar dacă acesta este negativ înseamnă că este vorba despre o altă infecție. Pentru un rezultat exact, testul IFA trebuie efectuat la o săptămână de la debutul simptomelor. Dacă acesta este făcut prea devreme, există riscul să iasă fals negativ. În cazul unei persoane infectate care deja are un rezultat pozitiv, testul IFA poate fi repetat după începerea tratamentului. Scopul repetării testului este de a vedea dacă există suficienți anticorpi care să poată lupta cu infecția.

Pe de altă parte, la persoanele care au eczeme se prelevează o mostră de piele pentru realizarea unei biopsii. Această biopsie este o metodă care oferă un diagnostic exact, iar pacientul primește rezultatul în termen de câteva ore.

Citește și: Ghid responsabil: ce trebuie să faci dacă ești mușcat de o căpușă

Metode de prevenție

Căpușele sunt foarte active în perioada aprilie – septembrie. Fiecare dintre noi trebuie să luăm câteva măsuri suplimentare pentru a ne apăra de căpușe. Nu uita că prin mușcătura de la o căpușă infectată se poate transmite nu doar febra Rocky Mountain, ci și boala Lyme sau febra butonoasă. Dacă îți petreci foarte mult timp în grădină, atunci ia în considerare sfaturile de mai jos. Aplică aceleași măsuri de protecție împotriva căpușelor și copiilor.

femeie-blonda-cu-rucsac-de-panza-isi-da-pe-maini-cu-un-spray-impotriva-tantarilor

Metode de prevenție pentru exterior

Căpușele trăiesc în iarbă sau în blana animalelor. Grădinăritul sau alte activități de pe timpul verii te pot aduce în contact cu aceste arahnide.

 • Pulverizează pe haine și încălțăminte destulă permetrină (insecticid aflat pe lista produselor esențiale ale Organizației Mondiale a Sănătății)
 • Copiilor mai mari de trei ani este recomandat să li se aplice pe mâini și picioare o cremă pe bază de permetrină.
 • Pentru grădină este recomandat un insecticid tot pe bază de permetrină.

Metode de prevenție pentru interior

 • Verifică-ți hainele de căpușe: ele pot aduse în casă foarte ușor. Dacă observi vreo căpușă, atunci bagă toate hainele la uscător sau în apă fierbinte. NU încerca să le îndepărtezi cu mâinile. Căpușele vor muri doar la temperaturi ridicate.
 • Verifică-ți corpul de căpușe: scoate toate hainele de pe tine sau copil și verifică cu atenție zona subrațului, în urechi și în jurul lor, în interiorul buricului, în spatele genunchilor, pe scalp, în zona taliei și pe coapse.
 • Dușul fierbinte: este o metodă în plus de siguranță împotriva căpușelor. Dacă există o zonă a corpului pe care nu ai verificat-o, atunci un duș fierbinte va ucide orice posibilă căpușă. Dușul trebuie făcut la maxim două ore de la revenirea în casă.

Metode de prevenție pentru animalele de companie

Câinii sunt cele mai sensibile animale la mușcăturile de căpușe. Dacă îți ți animalul de companie în casă, atunci este foarte posibil ca el să aducă mai multe căpușe în locuința ta. Este esențial ca în perioada verii să folosești produse antiparazitare pentru animalul tău de companie. Trebuie să ți cont de faptul că aceste căpușe sunt foarte greu de detectat la câinii, deoarece mușcătura este vizibilă abia la 7 – 21 de zile distanță.

 • Folosește insecticid pentru grădina ta.
 • Verifică-ți animalul zilnic de căpușe.
 • Dacă observi o căpușă în blană, trebuie să o îndepărtezi cu ajutorul unei pensete. NU cu mâinile.
 • Întreabă veterinarul care este cea mai bună soluție de deparazitare.

Febra Rocky Mountain tratament

Tratamentul pentru febra Rocky Mountain este pe bază de antibiotice. Cloramfenicolul și doxicilina sunt singurele antibiotice eficiente în tratarea febrei Rocky Mountain. Înainte de începerea tratamentului, medicii iau în considerare istoricul medical al pacientului, vârsta, stadiul bolii, rezistența organismului la infecție și o posibilă alergie la una dintre cele două antibiotice.

Febra Rocky Mountain doxicilină

Doxicilina este cel mai bun medicament pentru tratarea tuturor infecțiilor transmise de căpușe. Dacă pacientul nu poate lua doxicilină, se administrează cloramfenicol. Cu toate acestea, în cazul febrei Rocky Mountain medicii recomandă numai doxicilina, restul antibioticelor fiind asociate cu un risc crescut de deces. Doxicilina este recomandată pacienților de toate vârstele, inclusiv copiilor mai mici de șase ani și femeilor gravide. Tratamentul cu doxicilină este cu atât mai eficient dacă este început în maxim 5 – 6 zile de la infectare.

litere-colorate-care-formeaza-cuvantul-doxicilina-si-un-stetoscop-ambele-asezate-pe-o-masa

Perioada de tratament cu doxicilină diferă în funcție de starea bolnavului, anume la o persoană fără simptome severe efectele se văd după 24 – 48 de ore, primul pas fiind scăderea febrei. La aceia care au deja organele afectate administrarea de doxicilină durează între 5 – 7 zile. Doza recomandată de doxicilină pentru adulți este de 100 mg la fiecare 12 ore, iar la copii sub 45 de kg se dau 2,2 mg/kg de două ori pe zi. Tratamentul cu antibiotice NU se iau fără prescripție medicală. De asemenea, pacientul trebuie supravegheat pe toata durata tratamentului de către un specialist.

Citește și: Cum recunoști mușcătura de căpușă și ce trebuie să faci

Statistici febra Rocky Mountain

Potrivit Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC), între anii 2000 – 2017, în Statele Unite, cazurile de febră Rocky Mountain au înregistrat o creștere semnificativă, anume de la 500 la peste 6.000. Între 5 – 10% dintre pacienți și-au pierdut viața din cauza febrei Rocky Mountain. Cele mai multe decese s-au înregistrat la copii sub 10 ani. În perioada 2000 – 2018, peste 50% din cazurile de febră Rocky Mountain au fost în state precum Arkansas, Missouri sau Tennessee.  

Febra Rocky Mountain sau „febra Muntelui Stâncos” este o infecție bacteriană apărută de la mușcătura unei căpușe. Deși febra Rocky Mountain nu este foarte cunoscută la noi este important să te informezi, mai ales dacă în perioada de primăvară și vară călătorești în zone precum Canada, Mexis sau America Centrală și de Sud. Căpușele trăiesc în iarbă, de aceea trebuie să iei în considerare metode de prevenție pentru tine și familia ta. Netratată la timp, febra Rocky Mountain poate fi fatală, mai ales în rândul copiilor al căror sistem imunitar nu poate lupta cu o astfel de infecție severă. Dacă observi orice simptom specific febrei Rocky Mountain și ai petrecut multe ore în natură, atunci mergi de urgență la cel mai apropiat spital.

Surse: cdc.gov, mayoclinic.org, niaid.nih.gov, hopkinsmedicine.org, columbia-lyme.org, bioclinica.ro, urmc.rochester.edu, medicover.ro

Surse foto: istockphoto.com

Articolul urmator
Cât de greu le este părinților să accepte creșterea copiilor?
Cât de greu le este părinților să accepte creșterea copiilor?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Tripofobia: ce este și cum te poate afecta
  Tripofobia: ce este și cum te poate afecta

  Ai auzit vreodată de tripofobie? Dacă nu, îți spunem noi, iar dacă da, poate vei afla o informație nouă despre acest subiect (de altfel, destul de controversat). Află cum se...

  Ce este discalculia și cum îți poate afecta copilul?
  Ce este discalculia și cum îți poate afecta copilul?

  Discalculia este o tulburare de învățare care impune probleme cu privire la capacitatea unei persoane de a înțelege și de a efectua calcule matematice. Așa cum dislexia...

  Polifagia: ce este și cum te poate afecta?
  Polifagia: ce este și cum te poate afecta?

  Polifagia, cunoscută și drept hiperfagie, este un fenomen caracterizat printr-o senzație de foame extremă și insațiabilă. Polifagia este un simptom des întâlnit al...

  Ce este tanatofobia și cum îți poate afecta viața
  Ce este tanatofobia și cum îți poate afecta viața

  Este firesc să ai și momente în care să îți faci griji legate de finalul vieții tale, să te întrebi cum pot decurge lucrurile atunci. Însă dacă aceste griji...

  Când eram copil, mama m-a învățat că a fi supraponderală este cel mai rău lucru care i se poate întâmpla unei femei
  Când eram copil, mama m-a învățat că a fi supraponderală este cel mai rău lucru care i se poate întâmpla unei femei

  „Nu am reușit niciodată să fiu atât de slabă precum își dorea mama mea, dar am reușit ceva mult mai important”, dezvăluie Rebecca, autoarea poveștii pe care o...

  Am crezut că trăiesc într-o căsnicie abuzivă, dar acum simt că atât eu, cât și soțul meu scoatem ce e mai rău din noi
  Am crezut că trăiesc într-o căsnicie abuzivă, dar acum simt că atât eu, cât și soțul meu scoatem ce e mai rău din noi

  Timp de 10 ani am crezut că trăiesc cu o persoană abuzivă lângă mine. În ultima vreme, însă, m-am tot gândit la căsnicia mea și am ajuns la concluzia că...

  Ce este "pozitivismul toxic" și cât de periculos poate fi pentru copii și părinți?
  Ce este "pozitivismul toxic" și cât de periculos poate fi pentru copii și părinți?

  Probabil ai auzit și tu că este important să păstrezi o gândire și o atitudine pozitivă. Însă este realist și, mai important, benefic, întotdeauna? Vorbim despre...

  O mamă a postat o imagine în timp ce-și alăpta copilul, ținând un pahar de vin în mână: „Mulți nu știu că vinul în timpul alăptării nu poate face niciun rău”
  O mamă a postat o imagine în timp ce-și alăpta copilul, ținând un pahar de vin în mână: „Mulți nu știu că vinul în timpul alăptării nu poate face niciun rău”

  O femeie este aspru criticată online, pentru că a postat o poză în care ținea în mână un pahar de vin, în timp ce își alăpta fetița.

  © 2023 Qbebe