Din grija pentru copilul tau

5 Motive să nu îți lași copilul mai mare să îl supravegheze pe cel mic

Când ai doi sau mai mulți copii și nu ai un ajutor constant/ nu ai alt ajutor pe care să te bazezi când vine vorba să-ți lași copiii singuri acasă, poți lua în calcul posibilitatea de a lăsa copilul mai mic în grija celui mai mare. Înainte de a lua însă o decizie în acest sens, ține cont și de aspectele prezentate în articolul de mai jos. Nu uita că voi, părinții, sunteți principalii responsabili pentru copiii voștri și că în primul rând de voi depinde ca ei să fie în siguranță!

De ce factori este esențial să ții cont când îți spui: „Oare să-l las pe copilul cel mare să aibă grijă de cel mic?”

În general, psihologii sunt de părere că, pentru a lua în calcul serios varianta de a-l lăsa pe copilul cel mare să aibă grijă de cel mai mic, este recomandabil să ții cont de aspectele de mai jos:

Diferența de vârstă dintre copii nu este tocmai potrivită

Spre exemplu, să lași un copil de 7 ani să aibă grijă de unul de 4 sau 5 ani poate fi foarte riscant, în condițiile în care cel de 7 ani nu este capabil să conștientizeze faptul că trebuie să fie atent la cel mai mic. În plus, curiozitatea și cheful de joacă specifice vârstei îl vor determina să-și facă alte ocupații decât grija de fratele/sora mai mic/mică, lucru care poate conduce la apariția unor accidente nedorite.
De altfel, s-a estimat că ideal este, dacă vrei să-ți lași copilul mai mare să aibă grijă de cel mai mic, diferența de vârstă dintre ei să fie astfel încât cel mare să fie deja adolescent (ideală ar fi o diferență de vârstă de 10-12 ani).

Nu ești absolut convinsă că nivelul de maturitate al copilului mai mare este suficient de ridicat pentru ca acesta să poată avea grijă așa cum se cuvine de cel mai mic

Ca să-l poți lăsa pe copilul mai mic în grija celui mai mare, este necesar ca primul să fii ajuns la un nivel de maturitate care să-l facă tot mai conștient de responsabilitatea primită.
De asemenea, trebuie neapărat să te asiguri că al tău copil mai mare știe să acorde primul ajutor, că este foarte receptiv la ceea ce se întâmplă în jurul lui și că poate să se orienteze când să solicite ajutor din partea altcuiva.

Copilul mai mare nu și-a petrecut suficient timp în preajma celui mai mic

Înainte de a decide dacă îți poți lăsa copiii singuri, mai gândește-te și la următorul detaliu: copilul mai mare a petrecut suficient timp în preajma celuilalt, îl cunoaște suficient de bine?
Este foarte important să se fi întâmplat așa, în caz contrar riscurile de a-i lăsa pe cei doi împreună sunt mult mai mari.
Practic, nu se compară să-i lași pe copiii tăi singuri cât timp tu te duci să duci gunoiul sau mergi până la magazinul din colț cu a pleca pentru mai multe ore.
Iată de ce trebuie să reflectezi bine înainte de a-i da copilului mai mare o responsabilitate atât de mare.

Frati suparati unul pe celalalt

Copilul mai mare nu este tocmai obișnuit să facă treburi prin casă

Pentru ca un copil mai mare să-l poată supraveghea așa cum trebuie pe cel mai mic, este ideal să fie obișnuit și cu tot felul de responsabilități prin casă.
De pildă, dacă intenționezi să faci așa, pregătește-l din timp pe copilul mai mare, pur și simplu dându-i tot felul de sarcini prin casă. Urmărește-l cât de responsabil le face, care este atitudinea sa față de acestea și abia după aceea ai putea să-ți dai seama dacă ar fi sau într-adevăr capabil să aibă grijă și de copilul mai mic.

Citește și: Treburile casnice adaptate varstei copilului tau

Nu îl vei lăsa pe copilul mai mare să se bucure suficient de adolescență

Practic, un alt motiv important pentru care nu este tocmai recomandat să-l lăsați pe copilul mai mare să aibă grijă de cel mai mic este următorul: îi veți răpi copilului mai mare dreptul de a se bucura așa cum trebuie de adolescență. Nu uitați că acesta are dreptul la prieteni, la distracții și nu trebuie să fie copleșit de prea multe griji de la această vârstă. Întrebați-l mereu ce părere are cu privire la a avea grijă de copilul mai mic și lăsați-l să vă împărtășească eventualele temeri legate de acest fapt. Numai așa veți putea să luați o decizie corectă, fără a vă pune copiii în pericol.

Sora mai mare ce-si strange in brate sora mai mica, care plange

Cât de bine este să-ți lași copilul mai mic în grija celui mai mare

Când vine vorba despre a-și lăsa copilul mai mare să aibă grijă de cel mai mic, părinții trebuie să țină cont de acest fapt: copilul mai mare nu trebuie să fie părinte pentru cel mic. Cu alte cuvinte, este foarte bine să-l responsabilizați pe acesta să aibă grijă, pentru anumite intervale de timp, de celălalt copil, mai mic. Aveți însă grijă să stabiliți o limită: copilul mare nu trebuie să aibă preocupări care să-l transforme în părinte. Spre exemplu, să lăsați un adolescent să-și supravegheze fratele/sora mai mic/mai mică pentru mai multe ore, de mai multe ori pe săptămână, poate fi ceva copleșitor.
De asemenea, specialiștii recomandă să nu luați niciodată hotărârea de a-l lăsa pe copilul mai mic în grija celui mai mare de unii singuri. Consultați-vă cu copilul mai mare, întrucât în mod sigur nu vreți să-l privați de ceea ce are încă: bucuria de a fi copil. Totodată, gândiți-vă și că un copil ajuns la adolescență are, pe lângă obligații școlare tot mai mari și un program personal. Obligându-l să stea prea mult/prea des cu copilul mai mic îl veți priva de acestea , iar el poate dezvolta resentimente atât față de voi, părinții, cât și de fratele/sora mai mic/mai mică.
Tot în legătură cu acest aspect, nu uitați  să-l întrebați pe copilul mai mare dacă se simte în stare să aibă grijă de copilul mai mic, dacă știe că poate reacționa cum trebuie în situații de urgență. Oferiți-i întotdeauna o alternativă, nu-l forțați să se implice în ceva de care poate nu este capabil!
Un alt aspect care poate interveni în problema referitoare la „Este bine sau nu să-l las pe copilul mai mic în grija celui mai mare?" este legat de cât este de bine să-l recompensăm financiar pe copilul mai mare pentru că stă cu fratele mai mic.
Pe de o parte, spun psihologii, este bine să ne obișnuim copilul mai mare cu ideea că trebuie să muncești pentru a merita să primești bani. În același timp, adolescenții se pot simți mândri că au reușit să câștige bani prin forțele proprii și pot deveni mai încrezători în ei înșiși, având o stimă de sine mai ridicată.
Când se aduce în discuție un asemenea subiect, este bine să stabiliți clar și din timp dacă al vostru copil mai mare va fi recompensat financiar de fiecare dată când va sta cu cel mai mic sau se va întâmpla așa numai în anumite ocazii. Este necesar să vă țineți de promisiune și să aveți o atitudine constantă, în caz contrar copilul mai mare va fi bulversat și vă puteți trezi brusc în situația ca acesta să nu mai vrea să-și respecte angajamentele.
Pe de altă parte, există voci care nu împărtășesc acest punct de vedere. Conform acestora, este o greșeală să ne recompensăm financiar copiii mai mari pentru că au grijă de cei mai mici. Dacă vom proceda așa, îi vom obișnui pe copiii mai mari cu banii lor de la o vârstă fragedă și le vom permite să ne speculeze și să ne ceară prea mulți bani chiar și când vor sta cu frații mai mici pentru un timp mai scurt.
În plus, unii specialiști afirmă că oricum adolescenții trebuie responsabilizați cu diverse treburi ale casei, iar grija față de copilul mai mic ar trebui și ea inclusă printre acestea.
Nu în ultimul rând, ne avertizează aceștia, trebuie să ne gîndim și la următoarea situație: ce vom face dacă nu ne vom mai permite, la un moment dat, să-i plătim pe copiii mai mari? Riscăm să fi puși în fața unui refuz radical, să intrăm în conflict cu copilul mai mare și chiar să fim nevoiți să apelăm la ajutoare din afara casei sau să renunțăm la planurile noastre (în contextul în care nu am mai putea pleca de-acasă).

Citește și:Bani de buzunar pentru copilul tau: Ghid pe varste

În concluzie, ne explică experții, ideal este să ne străduim să găsim un echilibru între a ne responsabiliza și a ne familiariza copiii mai mari cu grija față de frații/surorile mai mici și în a le lăsa libertatea de a avea un program, de a se bucura de adolescență.
Nu trebuie nicicând să uităm că ai noștri copii sunt în primul rând responsabilitatea noastră, că cei mai mari nu au nicio vină pentru că noi am decis să mai avem un copil sau mai mulți și că nu trebuie să-i stresăm cu prea multe responsabilități încă de la vârsta adolescenței. Atât copiii mai mici, cât și cei mai mari, au nevoie în egală măsură de dragostea, atenția și de protecția noastră, astfel încât să se dezvolte armonios, iar relațiile din familia noastră să devină cât mai solide și mai frumoase.

Voi mai știți și alte aspecte interesante legate de posibilitatea de a-ți lăsa copilul mai mic în grija celui mai mare?

Surse:
www.brightside.me; www.davidwolfe.com; www.lifestyle.howstuffworks.com; www.popsugar.co
m

Cum sa NU iti mai bati copilul

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Motive să-l lași pe copilul tău cât mai des în natură
  Motive să-l lași pe copilul tău cât mai des în natură

  În 1980, un biolog pe nume Edward O. Wilson de la Harvard emitea o teorie, biofilia, care spune că oamenii sunt atrași instinctiv către mediul lor natural. Din păcate, în...

  Copilul cel mai mare este și cel mai responsabil, spun studiile
  Copilul cel mai mare este și cel mai responsabil, spun studiile

  Odată ce avem mai mulți copii, începem să ne întrebăm dacă într-adevăr există anumite trăsături de caracter ce sunt caracteristice mai ales copiilor mai mari și...

  10 motive pentru care este bine să-ți lași copilul în tabără
  10 motive pentru care este bine să-ți lași copilul în tabără

  În condițiile în care vacanța de vară se întinde pe o perioadă mare de timp, iar cei mai mulți dintre noi nu ne putem lua atât de mult concediu, astfel...

  De ce să nu îți lași copilul de 2 ani să se uite la televizor
  De ce să nu îți lași copilul de 2 ani să se uite la televizor

  Chiar dacă poți fi tentată, în anumite momente, să-ți lași micuțul să se uite la televizor pentru ca tu să-ți poți face treburile mai liniștită, experții spun că nu este...

  De ce ar trebui să îți lași copilul să te ajute, atunci când vrea
  De ce ar trebui să îți lași copilul să te ajute, atunci când vrea

  Studiile derulate de-a lungul timpului au demonstrat că este bine să ne lăsăm copiii să ne ajute când ei își doresc.

  7 semne care îți spun că poți să lași copilul singur acasă pentru câteva ore
  7 semne care îți spun că poți să lași copilul singur acasă pentru câteva ore

  Să-ți lași copilul singur acasă, chiar și pentru puțin timp, face parte dintre cele mai dificile decizii pe care un părinte trebuie să le ia. Întrucât sunt foarte multe...

  5 motive să îți trimiți copilul la școala de vară
  5 motive să îți trimiți copilul la școala de vară

  Una dintre cele mai utile modalități de relaxare a copilului este reprezentată de înscrierea sa la școală de vară, devenită tot mai populară și în România...

  © 2019 Qbebe