Cum sunt pedepsiți în instanță părinții care își maltratează copiii

Bianca Geica - Redactor Senior

În ultimele două săptămâni am fost martorii mai multor scene de violență absolut cutremurătoare, în care părinții își bat, fără niciun pic de milă, proprii copii. Fără să se lase înduplecați de strigăte disperate și de plânsete. 

Am văzut cum un tată care își bate cu o scândură propriul fiu, în timp ce mama asistă la toată scenă, zâmbind impasibilă. Am văzut un bărbat care trântește un adolescent de 13 ani de pământ și îl lasă inconștient. Am văzut o mamă care își bate copilul de doar 4 ani cu un par, dar și copii care își bat propria mamă la îndemnul tatălui.

Cazurile de mai sus sunt doar câteva din sutele care au avut loc în 2020 și anul acesta, în România. Cum sunt pedepsiți în instanța acești părinți care își snopesc copiii în bătaie? Ce măsuri iau autoritățile în acest sens?

mama care isi bruscheaza fetita si o apuca de umar in timp ce tipa la ea

Bărbatul din Hunedoara, arestat pentru 30 de zile

Bărbatul din Hunedoara, care a șocat o țară întreagă după ce a trântit un copil de 13 ani de pământ la locul de joacă, a fost arestat pentru 30 de zile și ar putea fi acuzat de tentativă de omor. Băiatul îi este nepot. În față anchetatorilor, bărbatul a spus că îi pare rău și a pus totul pe seama unui acces de furie.

Tatăl din Suceava, care și-a bătut copilul cu scândura, a fost plasat sub control judiciar

În urmă cu câteva zile, o altă filmare cu un tată care își bate cu bestialitate propriul fiu cu o scândură, a ajuns în spațiul public. Bărbatul a fost plasat sub control judiciar, iar soția și copiii acestuia au ajuns într-un Centru Social pentru Victimele Violenţei Intrafamiliale din Gură Humorului.

Mama spune că nu își mai aduce aminte de incident, deși pe filmare apare uitându-se amuzată la scenele de violență, și a refuzat să depună plângere.

Ce s-a întâmplat în cazul mamei bătute de proprii copii, la îndemnul tatălui?

În urmă cu câteva zile, am fost martorii altor scene tulburătoare în care doi copii își bat mama cu o bată și cu nuiaua, îndemnați de tatăl lor.

În urmă apariției imaginilor în mediul online, autoritățile s-au autosesizat. Bărbatul de 50 de ani a fost arestat preventiv pentru 30 de zile sub acuzația de violență în familie. Acesta i-ar fi instigat pe cei doi minori ai săi, de 8, respectiv 11 ani, să exercite acte de violenţă asupra femeii pe fondul consumului de alcool.

Mama împreună cu cei doi copii, de 8, respectiv 11 ani, au fost internaţi într-un centru maternal.

Un bărbat și-a bătut fiul pentru că acesta mânca prea mult

În vara anului trecut, un ieșea la iveală cazul unui băiat de 9 ani care a fost bătut de tatăl sau pentru că mânca prea mult. Incidentul a avut loc în județul Galați. Copilul era la masă cu mama lui când tatăl sau s-a așezat pe scaun și a început să îl înjure și să îi atragă atenția că mănâncă prea mult. Băiatul s-a ridicat de la masă, a ieșit în curte casei și a fost urmat de tatăl sau, care la lovit de mai multe ori cu palmele peste față.

Citește și: Părinții care își bat copiii sunt diavoli deghizați în oameni

Pe numele bărbatului a fost emis un ordin de protecție, care a fost încălcat. Ulterior, el a fost trimis în judecată pentru mai multe infracțiuni (violență în familie, violare de domiciliu, încălcarea repetată a ordinului de protecție, amenințare etc). A primit patru ani și șapte luni de închisoare. Sentința nu este definitivă, urmând că decizia finală să fie pronunțată la Curtea de Apel Galați, potrivit ziare.com.

Bebeluș la un pas să fie omorât de tatăl vitreg, deranjat de plânsete

Un alt caz cutremurător a avut loc în județul Argeș. Un bărbat de 39 de ani a fost condamnat la 7 ani de închisoare pentru tentativă de omor după ce și-a bătut copilul vitreg, de doar șapte luni, pentru că era deranjat de planstele sale. Acesta i-a pus bebelușului o pernă pe față, pe care a ridicat-o la scurt timp.

La proces, bărbatul a declarat că s-a îmbătat destul de rău și nu știe ce s-a întâmplat, potrivit ziare.com. De asemenea, el a spus că "atunci când copilul plânge și nu se mai oprește, îi vine să îl arunce în stradă, iar singură persoană care putea să îi agreseze pe cei doi, a fost doar el, regretând însă ce s-a întâmplat", scrie aceeași sursă.

La nivel mondial se depun multe eforturi pentru a pune capăt oricăror metode de violență asupra copiilor. "Bătaia la fund", de exemplu, este interzisă prin lege în 58 de state din lume, Scoția fiind ultima țară care interzice orice fel de corecție fizică aplicată copiilor. Primul stat din lume care a adoptat o astfel de lege a fost Suedia, în 1979.

Bătaia NU este ruptă din Rai!

 • Surse: ziare.com, digi24.ro, hotnews.ro, observatornews.ro, mediafax.ro, adevarul.ro
 • Sursă foto principală: istockphoto.com

Surse foto: istockphoto.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Părinții care își bat copiii sunt diavoli deghizați în oameni
  Părinții care își bat copiii sunt diavoli deghizați în oameni

  ”Tata mă bătea cu furtunul de la mașina de spălat.” ”Când scotea tata cureaua simțeam că leșin.” ”Mi-o luam în fiecare zi, până mi se...

  Parinții ai căror copii au comportamente nepotrivite sau infracționale vor fi pedepsiți prin lege. Propunere legislativă în China
  Parinții ai căror copii au comportamente nepotrivite sau infracționale vor fi pedepsiți prin lege. Propunere legislativă în China

  Sunt părinții responsabili pentru faptele copiilor? Sigur că sunt. Asta spune o lege care va pedepsi părinții pentru comportamentele nepotrivite sau infracționale ale copiilor lor.

  Copiii sunt oglinda părinților. Oare cum arată părinții fetelor care au bătut o altă fată de 13 ani?
  Copiii sunt oglinda părinților. Oare cum arată părinții fetelor care au bătut o altă fată de 13 ani?

  Circulă în mass-media de 2 zile un video cu trei fete adolescente (despre care am aflat că au vârste între 12 și 14 ani), care lovesc și umilesc cu bună știință și...

  Manualul pedofilului online: cum sunt agățați copiii pe Internet în perioada carantinei
  Manualul pedofilului online: cum sunt agățați copiii pe Internet în perioada carantinei

  Pericolul coronavirusului este mare, dar există un pericol și mai mare în izolare, spun autoritățile. Aparent, în Australia s-a descoperit un așa-zis “manual al...

  România, țara unde copiii sunt educați să NU învețe din greșeli! Incendiu după incendiu, ne îngropăm copiii, părinții și bunicii
  România, țara unde copiii sunt educați să NU învețe din greșeli! Incendiu după incendiu, ne îngropăm copiii, părinții și bunicii

  Jur că nu mai pot să îmi deschid telefonul sau să aprind televizorul. Sunt în etapa aceea în care neg tragedia, o evit, nu vreau să aud de ea. Și cred că fiecare...

  Povestea lui Nicușor, cel mai bun din clasă, dar abuzat de părinții lui: „Doar câinele mă iubește. Mi-am luat bătaie cu pumnii”
  Povestea lui Nicușor, cel mai bun din clasă, dar abuzat de părinții lui: „Doar câinele mă iubește. Mi-am luat bătaie cu pumnii”

  Generații întregi au crescut cu convingerea că „Bătaia-i ruptă din Rai” sau că „Unde dă mama, crește”. În România sunt atât de multe...

  Părinții mei sunt căsătoriți de aproape 35 de ani. Iată ce m-au învățat despre cum să faci o relație să meargă
  Părinții mei sunt căsătoriți de aproape 35 de ani. Iată ce m-au învățat despre cum să faci o relație să meargă

  Părinții sunt primele noastre modele în viață, din toate punctele de vedere. Inclusiv modul în care învățăm să ne construim relațiile cu cei din jur și cu ființa...

  © 2023 Qbebe