Cu ce îngrijorări se poate confrunta partenerul unei mame care alăptează
Deși se pot informa ușor asupra beneficiilor pe care alăptarea pe cale naturală le poate aduce mamei și bebelușului deopotrivă, cea mai mare parte a taților devin tot mai îngrijorați de acest demers după nașterea copilului.
Doctor Pamela Jordan (din cadrul „Departamentului pentru Familie și Îngrijire a Copilului” de la Washington University) ne spune care pot fi cele mai frecvente temeri ale partenerilor noștri legate de alăptare:
• Că nu vor putea stabili o legătură la fel de puternică cu bebelușul, comparativ cu mama, care, prin alăptat, continuă acea „relație unică, exclusivă, cu copilul ei".
• Că nu-i vor putea fi de folos mamei și că orice ar face este prea lipsit de importanță față de ceea ce face aceasta.
• Că bebelușul îi va împiedica, într-un fel, să mai aibă aceeași legătură cu partenera (în special din punct de vedere fizic)
• Că nu vor putea fi părinți la fel de buni pentru copilul lor, așa cum sunt mamele.
Esențial este însă ca partenerul tău să lupte să-și depășească astfel de temeri și să fie dornic să-ți fie alături pe toată perioada în care vei alăpta. Și nu sunt deloc de neglijat modalitățile în care poate face acest lucru.
Moduri efective în care tatăl poate ajuta mama pe parcursul procesului de alăptare

Psihologii sunt de părere că proaspetele mămici au mare nevoie să fie încurajate, să li se pună că fac o treabă minunată. Cu atât mai mult cu cât se știe că alăptarea determină schimbări în plan fizic, dar în special emoțional (legate cu precădere de grija dacă micuțul primește destul de lapte, dacă laptele tău este într-adevăr bun, dacă vei putea să-ți hrănești copilul la sân pentru mai multe luni etc.), este foarte important ca tatăl să se implice pentru a putea face față mai ușor acestora.
Este de ajuns să-i spui partenerei tale cuvinte de încurajare, acestea având efecte pozitive pe termen lung pentru ea. Nu numai că va dobândi mai multă încredere în ea și va fi mai optimistă, dar va fi și mai motivată să alăpteze. În plus, va știi că, indiferent de ce schimbări vor mai interveni, tu vei fi alături de ea și o vei sprijini în continuare.
Se știe faptul că, cel puțin în primele luni, alăptatul o poate face pe mamă să se simtă copleșită și oarecum izolată.
Așa că este de datoria ta, ca tată și partener de viață, să-i amintești că nu va fi niciodată singură, că a luat cea mai bună decizie (alăptarea pe cale naturală) pentru binele copilului vostru.

Chiar dacă o vede pe mamă că este adesea îngrijorată de faptul că bebelușul nu primește suficient lapte sau că nu crede că-l va mai putea alăpta pentru mult timp, tatăl trebuie să-și asume următorul rol în alăptare: să nu-i spună acesteia să renunțe să alăpteze, întrucât există lapte praf special pentru bebeluși.
Dimpotrivă, ca tată, trebuie să te străduiești să nu devalorizezi alăptarea și să-i spui permanent mamei că ești foarte mândru de faptul că ea îi dăruiește copilului vostru ceea ce nimeni nu i-ar putea da: laptele matern.
Chiar dacă nu te captivează să știi tot ce se întâmplă cu o femeie în timp ce alăptează, încearcă să fii cât mai informat din acest punct de vedere. Nu este mereu ușor, dar astfel mama se va simți mai confortabil și va conștientiza și mai mult că tu o susții ca un adevărat partener.
Fii un bun ascultător și vorbește cu ea deschis
Se știe faptul că femeile sunt mai dornice să comunice și să-și exprime sentimentele în legătură cu un anumit lucru. Iar când este vorba despre o problemă atât de sensibilă precum alăptarea, nevoia de a comunica pe această temă poate fi crescută.
Așa că, în calitate de proaspăt tătic, trebuie să-ți asumi și acest rol în ceea ce privește alăptarea: să o asculți pe mamă și să încerci să-i spui și ce simți și tu în legătură cu schimbările intervenite în viața voastră. De asemenea, nu te sfii în a o încuraja să consulte un specialist pentru orice problemă a ei sau a bebelușului.
Întrucât o mamă care alăptează are nevoie de o nutriție corectă, fii gata mereu să o îndemni să se hrănească și să se hidrateze corespunzător.
Pentru a o ajuta și din acest punct de vedere, implică-te de bunăvoie în diverse activități care o pot elibera pe ea, astfel încât să aibă mereu răgazul necesar pentru a se hrăni corect, iar copilul să poată primi un lapte plin de nutrienții necesari unei dezvoltări optime.
Citește și: Alimentatia corecta a mamei in timpul alaptarii
Fii un fel de „stavilă" între proaspăta mămică și lumea din afară
Odată ce devii părinte, toată lumea încearcă să te asalteze cu sfaturi și să-și dea cu părerea în diverse probleme. În special mamele se vor confrunta cu această situație, cu atât mai mult cu cât sunt la primul copil.
Alăptarea este un subiect sensibil, față de care mulți sunt tentați să-și exprime opinia. Fără să fii rugat în mod direct, trebuie să-ți asumi următorul rol: să fii un fel de „stavilă" între mamă și ceilalți, nelăsând-o să se lase prea influențată de ceea ce va auzi. Esențial este să știe că se poate baza oricând pe tine și că voi, ca părinți, veți face împreună ceea ce este mai bine pentru copil și pentru voi.
Nu este simplu să-ți păstrezi umorul în fața noilor provocări din viața de părinte. Chiar dacă te simți și tu copleșit și stresat de ceea ce se întâmplă, fă tot posibilul pentru a nu-i arăta partenerei tale acest lucru. Din contră, zâmbește cât poți de des și găsește o cale, plină de respect și „decorată" cu puțin omor, prin care să-i arăți că orice are și o latură pozitivă.
Așa cum sunt de părere și experții, un tonus psihic bun va influența în bine și procesul de alăptare. Iată deci cum poți să o ajuți pe proaspăta mămică și din acest punct de vedere!
Ca tată, este recomandat să poți să-ți asumi și acest rol în procesul de alăptare: să fii mereu în gardă și gata să-i asiguri mamei „recuzita" necesară (cum ar fi o pernă, o sticlă cu apă, o pătură etc.).
De asemenea, obișnuiește-te să cureți pompa pentru alăptat între „sesiunile" de alăpare, să cureți laptele care se poate împrăștia uneori, să ai baterii de rezervă, haine de rezervă etc.. fără a fi nevoie să-ți fie reamintite mereu aceste detalii.
Procedând așa, mama se va simți mai relaxată și se va concentra mai bine în cadrul procesului de alăptare în sine.
Vezi ce ai putea face pentru o elibera de anumite responsabilități. De exemplu, ajut-o cât mai mult cu treburile casnice și cu orice altceva i-ar putea răpi din timpul pe care ar trebui să-l petreacă alături de copil sau odihnindu-se.
Nu te feri nici să te trezești noaptea pentru a-i da o mână de ajutor!

La fel cum tocmai am menționat, străduiește-te să o lași să se bucure de câte un moment de respiro. Copilului nu îi este mereu foame, așa că poți petrece și tu timp cu el. Iar noaptea trezește-te și liniștește-ți bebelușul, desigur, în afara intervalelor când plânge pentru că-i este foame și trebuie alăptat.
Iar ziua, dacă mama apucă să facă un lucru pentru ea, nu o solicita imediat pentru copil, ci încearcă să rezolvi mai întâi tu problema. Fii conștient de faptul că are nevoie și ea de pauze, care-i pot asigura energia atât de necesară pentru o alăptare corectă!
Ca tătic, mai ai un rol în procesul de alăptare: să-i asiguri partenerei tale un spațiu confortabil pentru a putea alăpta în cele mai bune condiții.
O mamă care alăptează are nevoie nu numai de un spațiu în care să se simtă în largul ei, dar și în care să aibă la îndemână toate cele necesare. Va fi mult mai ușor pentru ea și mai benefic pentru bebeluș să nu se întrerupă din alăptare pentru a-și lua lucrurile de care are nevoie la un moment dat.
Învață și tu anumite mișcări de masaj sau care sunt punctele de pe corp care, apăsate prin presopunctură, pot stimula lactația.
Procedând așa, îi poți fi de ajutor partenerei tale mai mult decât îți imaginezi!
Întrucât sunteți parteneri în relația voastră, trebuie să fiți parteneri și în procesul de alăptare. Deși aveți roluri diferite, fiecare sunteți importanți și vă puteți susține reciproc.
Faceți împreună activitățile menționate mai sus, comunicați cât mai mult și încercați să vă înțelegi unul pe celălalt. Numai așa vă veți bucura de tot felul de beneficii, esențiale atât pentru bebelușul vostru, cât și pentru voi doi.
Citește și: Alaptarea: gandurile si schimbarile tatalui
Voi ați mai auzit și de alte modalități prin care tatăl poate fi de ajutor pe parcursul procesului de alăptare?
Surse:
www.babycenter.com; www.mayoclinic.org; www.nct.org.uk; www.parenting.com; www.popsugar.com
