Ghid pe vârste: greutatea și înălțimea copilului, sfaturi de la specialist

Ghid pe vârste: greutatea și înălțimea copilului, sfaturi de la specialist

Irina Olteanu - Redactor Senior

Vei afla aici informații importante despre greutatea și înălțimea copilului, clasificate pe vârste prezentate de doamna doctor Cristina Popescu, Medic specialist pediatru. Ora de matematică a reprezentat cel de-al treilea eveniment al Școlii Părinților Responsabili organizat de Qbebe.ro.

Doamna doctor Cristina Popescu, Medic specialist pediatru a oferit următoarele informații la cel de-al treilea eveniment Qbebe, Școala Părinților Responsabili:  

Vă voi prezenta câteva lucruri despre greutatea și înălțimea copilului, cum ar trebui să le privim. Începem cu nou-născutul care poate fi normoponderal sau mic pentru vârsta gestațională, respectiv mare pentru vârsta gestațională. Există o serie de grafice care ne arată dacă copilul este normoponderal sau, în funcție de numărul de săptămâni de gestație, dacă este mic, normal, respectiv mare pentru vârsta gestațională. Aceste lucruri sunt comunicate părinților în general în maternitate sau la ieșirea din maternitate.

Am luat în considerare trei modalități prin care ne putem ghida pentru a ști dacă greutatea și înălțimea copilului sunt în limite normale. Una dintre cele mai folosite modalități de către medicii pediatri și poate să se dovedească extrem de utilă pentru părinți este reprezentată de graficul de creștere. Puteți găsi pe site-ul www.cdc.gov exemple de grafice de creștere (pe care le puteți descărca și printa pentru a le folosi în uz personal) pentru copilul de sex masculin sau feminin (pentru băieți și fete), organizate pe vârste. Astfel, există grafice de la naștere până la 3 ani sau 36 de luni și apoi de la 2 ani până la 20 de ani.

scoala parintilor responsabili

Cum folosim un astfel de grafic? În primul rând, este important să introducem greutatea de la naștere și cea măsurată la anumite intervale de timp. Dacă mergeți la un pediatru și îi spuneți vârsta și greutatea copilului, nu este suficient. Pe medici îi ajută să știe ce s-a întâmplat cu copilul respectiv încă de la naștere; ce greutate a avut la naștere, la 6 luni, la 1 an pentru a vedea cum a crescut în timp. Este extrem de important.

Pe linia orizontală a unui grafic de creștere este reprezentată vârsta în luni sau în ani. Iar pe linia verticală poate fi reprezentată greutatea sau înălțimea. Luăm vârsta copilului trasăm în sus o linie punctată până ajungem la greutatea respectivă a copilului. Acolo unde se intersectează cele două liniuțe punem un punct. Greutatea normală se încadrează în această limită, între percentila 5 care este cea de jos și percentila 95 care este cea mai de sus. Dacă am hașura acest interval din grafic (cuprins între minim și maxim), aici se găsește normalitatea.

Este important de știut dacă copilul a avut parte de un ritm de creștere constant, dacă s-a menținut, de exemplu, pe percetila 25. Sau dacă el a crescut bine până într-un punct și apoi s-a întâmplat ceva cu el, ori nu a mai crescut, ori a crescut extrem de mult. În general, din acest motiv este important ca medicul să cunoască graficul în dinamică. Avem de asemenea un grafic cu talia și înălțimea unde facem același lucru. Trasăm o linie punctată pentru vârsta în luni până când întâlnim înălțimea în centimetri și punem punctul respectiv pentru a afla dacă cel mic se situează în grafic sau în afara porțiunii hașurate, a normalității.

A doua metodă prin care putem afla dacă copilul se încadrează în limitele normale este ritmul de creștere. La greutate, un copil trebuie urmărit aproximativ. Nu trebuie să ne îngrijorăm dacă nu sunt exact valorile prevăzute. Copiii care sunt alăptați la sân cresc de cele mai multe ori mai mult în primul an decât acest valori. Astfel, în primele 4 luni copilul crește aproximativ 750 grame pe lună, în următoarele 4 luni câte 500 grame, iar în ultimele 4 luni din primul an de viață aproximativ 250 grame pe lună. La vârsta de 4 luni copilul își dublează greutatea, iar în jurul vârstei de 1 an își triplează greutatea de la naștere. În al doilea an de viață crește aproximativ 2500-3000 grame.

Ritmul creșterii staturale presupune în primele 4 luni o creștere de aproximativ 3-4 centimetri pe lună, în luna 4 cam 2 centrimetri și până la 1 an cam 1 centimetru pe lună. La 2-3 ani crește aproximativ 12 cm pe an, la 4-5 ani cam 5-6 centimetri pe an, iar școlarul aproximativ 6 centimetri pe an.

scoala parintilor responsabili

A treia modalitate prin care putem afla dacă copilul se încadrează în valorile normale sunt niște formule de calcul. Astfel, la greutate putem aplica formula după vârsta de 1 an, respectiv vârstaX2+9. De exemplu, dacă copilul are 5 ani calculăm 5X2=10, iar 10+9=19. Prin urmare la 5 ani ar trebui să aibă greutatea aproximativă de 19 kg. Iar pentru înălțime putem folosi formula după vârsta de 2 ani. Formula este următoarea: 5Xvârsta plus 90 cm. Deci, pentru un copil de 3 ani calculul ar fi 5X3=15, iar 15+90=105 centimetri.

Un alt aspect extrem de important este reprezentat de perimetrul cranian. Un copil, atunci când se naște, normoponderal, are în jur de 35 centimetri perimetrul cranian. La un an măsoară aproximativ 45-46 centimetri, iar perimetrul crește astfel: în primul sfert de an aproximativ 2 centimetri, iar apoi câte 3 centimetri (în al doilea, al treilea și al patrulea sfert din primul an de viață). La 3 ani perimetrul cranian măsoară aproximativ 48 centimetri, la 5 ani 50 centimetri și la 15 ani - adolescență în jur de 55 centimetri. Apoi nu mai crește atât de mult.

 

 

WELLKID SOFT JELLY

Wellkid Soft Jelly x 30 jeleuri

Supliment alimentar care protejeaza aportul nutritional al copiilor cu varste cuprinse intre 4 si 12 ani.Nu contine: coloranti artificiali, conservanti sau lactoza, sare sau grasimi.
Produsul nu este testat pe animale.
Supliment alimentar cu indulcitori. Ca si in cazul altor suplimente alimentare, cereti aviz de specialitate inainte de a-l administra copiilor dvs. daca sunt sub supravegherea medicului sau sufera de alergii alimentare.

Trebuie să aflați modalitatea în care se măsoară aceste valori. Greutatea la sugar se măsoară cu sugarul dezbrăcat complet. Fără scutec și fără haine. Apoi, pentru talia la sugar, la copilul până într-un an, se măsoară în principiu cu un pediometru. Medicul pediatru sau cel de familie este cel care măsoară copilul atunci când stă culcat. Părintele îl poate măsura când stă în picioare, cu spatele la un perete, cu călcâiele lipite de perete, capul drept. Putem folosi o carte sau o linie pentru a fi tangentă la cap, facem un marcaj și astfel măsurăm corect înălțimea. Iar perimetrul cranian se măsoară de la protuberanța frontală până la occiput, pentru a cuprinde valoarea cea mai mare a capului.

Există și un grafic care ne ajută să evaluăm și bebelușii născuți prematur, să aflăm dacă se încadrează în limitele normale de creștere. În partea de jos avem greutatea, apoi talia și perimetrul cranian. Pe linia orizontală, ca și la celelalte grafice, avem numărul de săptămâni gestaționale. Este ușor de utilizat atunci când cunoaștem vârsta copilului în săptămâni de gestație; ducem o linie punctată în sus ca și la celelalte grafice și aflăm dacă se află în limitele normale pentru vârsta respectivă.

Acestea au fost cele trei modalități de a verifica dacă copilul este dezvoltat corespunzător. Puteți să le folosiți pe toate, dar cel mai ușor și pe care vă recomand să îl folosiți la copii încă de la naștere este graficul de creștere. Este simplu de utilizat și-l puteți duce și la medicul de familie sau la pediatru pentru a monitoriza greutatea, înălțimea, perimetrul cranian al copilului până la vârsta în care se regăsește.

Puteţi urmări întreg seminarul aici:

 

 

 

Articolul urmator
Regine care și-au pierdut copiii la vârste fragede. Niciuna nu a reușit să treacă peste durere

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Memoria si amintirile copilului: Ghid pe varste
    Memoria si amintirile copilului: Ghid pe varste

    Ce isi aminteste si ce uita copilul? De ce nu ne amintim vremea cand eram bebelusi? De cand dateaza cele mai vechi amintiri ale noastre? De la ce varsta incepem sa retinem ce ni se intampla...

    Ghid pe vârste: care sunt fricile copilului tău
    Ghid pe vârste: care sunt fricile copilului tău

    Pe măsură ce devine tot mai conștient de lumea din jur, copilul începe să aibă diverse frici. Dacă în primii doi ani de viață acestea sunt legate în special de...

    Ghid pe vârste: de cât somn are nevoie un școlar
    Ghid pe vârste: de cât somn are nevoie un școlar

    Hormonul de creștere, esențial pentru dezvoltarea țesuturilor și a mușchilor, este secretat în perioada de somn. De asemenea, procesul de reparație a organelor, țesuturilor și...

    Ghid pe vârste: cum să discuți cu copilul tău despre masturbare
    Ghid pe vârste: cum să discuți cu copilul tău despre masturbare

    În perioada în care copilul tău este în primii săi ani de viață, te gândești că mai este drum lung până când va fi nevoie să discuți cu el...

    Ghid pe vârste: 6 idei de chifteluțe super-delicioase pentru copii!
    Ghid pe vârste: 6 idei de chifteluțe super-delicioase pentru copii!

    Chifteluțele fac parte dintre cele mai versatile preparate, putând fi servite în numeroase moduri. Forma, gustul și consistența lor le includ printre favoritele copiilor,...

    Dieta pentru copii: ghid complet pe vârste
    Dieta pentru copii: ghid complet pe vârste

    Pe măsură ce un copil își diversifică alimentația, una dintre grijile părinților este ca acesta să aibă o greutate adecvată vârstei și staturii sale. Excesul ponderal...

    Greutatea mamei și a copilului în primii ani de viață determină sănătatea vieții de adult
    Greutatea mamei și a copilului în primii ani de viață determină sănătatea vieții de adult

    Prin studii recente a fost adus în atenție următorul fapt: un stil de viață sănătos, dar și menținerea unui indice al masei corporale normal al mamelor în perioada...

    40 de ținute de școală pentru copilul tău: ghid pe vârste
    40 de ținute de școală pentru copilul tău: ghid pe vârste

    Indiferent de vârsta pe care o are un copil, fie că este în clasele primare, fie că este deja la gimnaziu sau la liceu, îndrumările venite din partea unei mame în...

    © 2024 Qbebe