Semințe de dovleac: contraindicații și reguli de consum

Semințe de dovleac: contraindicații și reguli de consum

Bianca Geica - Redactor Senior

Semințele de dovleac sunt excelente pentru sănătate, dar au și contraindicații. Ca orice alt aliment consumat în exces, semințele de dovleac pot face mai mult rău decât bine organismului tău, așa că ai mare grijă când vine vorba de cantitate.

Să aflăm împreună care sunt beneficiile, dar și ce contraindicații au semințele de dovleac și cum se pot consuma!

Seminte de dovleac in coaja

Beneficiile semințelor de dovleac

Semințele de dovleac sunt un adevărat elixir pentru sănătate. O spun nutriționișții, o repetăm și noi! Pe lângă faptul că au un aport nutritiv excelent, fiind bogate în magneziu, calciu, potasiu, zinc și acizi grași, semințele de dovleac ajută la prevenirea și contribuie la vindecarea numeroaselor afecțiuni.

Iată ce beneficii au semințele de dovleac pentru organism:

Întăresc sistemul imunitar

Semințele de dovleac au un puternic efect antioxidant și conțin zinc, un mineral care stimulează sistemul imunitar și îl fortifică. De altfel, zincul este recomandat că adjuvant în tratarea răcelilor sau gripei, pentru că ajută la o regenerare mai rapidă a organismului, mai ales dacă este administrat în primele 24 de ore de la apariția primelor simptome, potrivit sfatulmedicului.ro.

Ajută la bună funcționare a ficatului și a inimii

Semințele de dovleac sunt o sursă importantă de antioxidanți, zinc, magneziu și acizi grași Omega-3 care, împreună, asigura bună funcționare a sistemului cardiovascular, dar și a ficatului.

Reduc inflamațiile

Semințele de dovleac pot funcționa că un antiinflamator natural și pot reduce disconfortul resimțit în cazul artritelor. Asta datorită conținutului bogat de vitamina E și carotenoide, care acționează că niște antioxidanți.

Asigura o digestie bună

Semințele de dovleac asigura o digestie sănătoasă, accelerează arderea grăsimilor și reglează apetitul.

Pot contribui la reducerea riscului apariției cancerului

Mai multe studii arată că semințele de dovleac, mulțumită proprietăților antioxidante puternice, pot contribui la reducerea stresului oxidativ și la scăderea riscului apariției mai multor tipuri de cancer, precum cancerul mamar, pulmonar, de colon sau de prostată.

Reduc simptomele depresiei și îmbunătățesc calitatea somnului

Dacă ai probleme cu somnul, mai ales în această perioada, începi să introduci semințele de dovleac în alimentația ta pentru că reduc stresul și îmbunătățesc calitatea somnului. Semințele de dovleac sunt bogate în triptofan, un aminoacid care odată ce ajunge în organism, se transformă în serotonină.

Triptofanul nu poate fi sintetizat de organism, așa că trebuie introdus prin alimentație, iar semințele de dovleac conțin din belșug acest aminoacid.

seminte de dovleac crude si curatate

Contraindicații pentru semințe de dovleac

Semințele de dovleac au și contraindicații, dacă le consumăm în exces. Pentru că au un conținut semificativ de grăsimi (în special acizi grași Omega-3), semințele de dovleac ți-ar putea dezechilibra dietă dacă nu consumi porții adecvate.

Semințele de dovleac sunt bogate în fibre așa că, din nou, consumul excesiv poate cauza balonare sau flatulență. Totodată, dacă mănânci prea multe semințe de dovleac, te poți confrunta cu constipație.

Nu sunt recomandate copiilor mici. Semințele de dovleac au un conținut ridicat de proteine și fier, așa că nu sunt indicate copiilor foarte mici, care nu au încă stomacul foarte bine dezvoltat, pentru că pot cauza crampe abdominale, stări de vomă sau chiar diaree.

Contraindicații ulei de semințe de dovleac

Uleiul din semințe de dovleac are aceleași beneficii precum semințele. Însă atunci când folosești uleiul de semințe de dovleac, trebuie să ții cont și de câteva aspecte, pentru că poate avea și contraindicații. Consumat în exces, uleiul de semințe de dovleac poate cauza:

  • alergii;
  • iritații ale pielii;
  • tulburări gastrointestinale;
  • probleme cardiace prin scăderea tensiunii arteriale. Persoanele care urmează un tratament cu medicamente hipotensive trebuie să fie foarte precaute când vine vorba de consumul de ulei de semințe de dovleac, pentru că ar putea duce la valori foarte scăzute ale tensiunii arteriale, lucru ce poate fi periculos.

Însă dacă uleiul de semințe de dovleac este consumat în cantitățile adecvante sau dacă este diluat, nu reprezintă un pericol pentru sănătate. Sunt suficiente maximum două lingurițe de ulei de semințe de dovleac pe zi pentru a te bucura din plin de beneficiile sale terapeutice. Îl poți folosi în salate, supe cremă sau pentru prepararea legumelor la cuptor.

Păstrează-l într-un recipient închis ermetic, la loc întunecat și răcoros, ferit de lumina și căldură.

ulei de seminte de dovleac

Semințele de dovleac îngrașă?

Semințele de dovleac îngrașă dacă le cosumi în cantități foarte mari. De altfel, orice aliment consumat în exces îți poate dezechilibra dieta. 

100 de grame de semințe de dovleac au în jur de 538 calorii (mai multe decât o pizza), însă cantitatea zilnică recomandată este de 20, maximum 30 grame de semințe.

Semințele de dovleac seara

Există studii care arată că semințele de dovleac, consumate cu 2-3 ore înainte de culcare, pot fi benefice pentru un somn de noapte odihnitor. Asta pentru că, așa cum am mai menționat, semințele de dovleac conțin triptofan, unul dintre cei opt aminoacizi esențiali organismului. Triptofanul crește nivelul de serotonină, ajută la menținerea bunei dispoziții și reglează somnul.

Câte semințe de dovleac trebuie să consumi pe zi?

Cea mai mare greșeală pe care o fac cei care obișnuiesc să mănânce semințe de dovleac este legată de cantitate. Chiar dacă sunt excelente pentru sănătate, consumate în exces pot dauna. Doză zilnică recomandată este de maximum 30 de grame de semințe de dovleac. Adică două linguri de semințe.

Pentru a-și păstra beneficiile, este recomandat că semințele de dovleac să fie consumate în stare crudă, ca atare sau amestecate cu alte ingrediente. Le poți adăuga în salate, iaurturi, în smoothie-uri pentru cei mici sau le poți consuma alături de fructe.

La fel de bine pot fi consumate și coapte. Curăță semințele de dovleac de coajă, unge-le cu puțin ulei de măsline, presară peste ele puțină pudra de usturoi (sau paprika, sau orice alt condiment preferi) și un praf de sare, apoi bagă-le la cuptor 10 minute, până când devin maronii. Sunt numai bune în loc de popcorn, la un film pentru familie!

Semințele de dovleac pot avea contraindicații dacă sunt consumate în exces, așa că ai mare grijă la cantitate. Limitează-te la maximum două linguri de semințe de dovleac pe zi și bucură-te din plin de beneficiile lor asupra sănătății!

Surse foto: istockphoto.com

Articolul urmator
Nu ai auzit până acum de acest ulei! Este o revelație în curele de slăbire! Ce trebuie să știi despre uleiul de muștar
Nu ai auzit până acum de acest ulei! Este o revelație în curele de slăbire! Ce trebuie să știi despre uleiul de muștar

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Semințe de cânepă: beneficii și idei de consum
    Semințe de cânepă: beneficii și idei de consum

    Probabil ai auzit de cânepă și de cultivarea ei pentru fibre textile, însă, știai că semințele sale sunt considerate un superaliment? Folosite de mii de ani în...

    Cicoare: beneficii, contraindicatii și mod de consum
    Cicoare: beneficii, contraindicatii și mod de consum

    Cicoarea, cunoscută științific sub numele de Cichorium intybus, este o plantă erbacee cu flori albastre care face parte din familia Asteraceae. Originară din Europa, cicoarea a devenit...

    Seminte de susan negre: beneficii și mod de utilizare
    Seminte de susan negre: beneficii și mod de utilizare

    Semințele negre de susan reprezintă o sursă excelentă de calciu, acizi grași (Omega 6, 9), proteine, vitamina B și E, având proprietăți antioxidante. În plus,...

    Ardei iute: beneficii și contraindicații
    Ardei iute: beneficii și contraindicații

    Există într-o multitudine de culori, arome, mărimi, dar cel mai important, diferite niveluri de iuțeală. Foarte versatili în bucătărie, ardeii iuți vin la pachet cu o...

    Deshidratarea fructelor acasă: beneficii și contraindicații
    Deshidratarea fructelor acasă: beneficii și contraindicații

    Te-ai gândit vreodată să încerci deshidratarea fructelor acasă? Și dacă da și dacă nu, noi ți-am pregătit un ghid despre cum poți face asta. Poți să le mănânci...

    Ulei de șofrănel: beneficii și contraindicații
    Ulei de șofrănel: beneficii și contraindicații

    Te întrebi ce beneficii are uleiul de șofrănel pentru sănătate? Planta de șofrănel își are rădăcinile în Egiptul Antic, Grecia, dar și în alte zone ale...

    Nu, nu e indecent să îţi afişezi burtica de gravidă! Indecent e să scuipi coji de semințe pe jos
    Nu, nu e indecent să îţi afişezi burtica de gravidă! Indecent e să scuipi coji de semințe pe jos

    La un moment dat una dintre vedetele de la noi a pus o poză cu burtica. Era însărcinată cu al treilea băiețel şi, în magia momentului, a vrut să împartă din...

    Pătrunjelul: beneficii și mod de consum
    Pătrunjelul: beneficii și mod de consum

    Pătrunjelul este o plantă aromatică, cu un gust deosebit, folosită în bucătărie pentru a da savoare preparatelor, dar și apreciată pentru beneficiile sale pentru sănătate. Cu...

    © 2024 Qbebe