Ce înseamnă dietă metabolică?
Dieta metabolică are ca scop schimbarea modului în care organismul tău metabolizează alimentele. Fiecare om are propriul său metabolism, iar felul în care un organism arde caloriile este diferit de la individ la individ. Metabolismul se poate schimba de-a lungul vieții, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. Cu cât ai un metabolism mai rapid, cu atât organismul transformă mai repede alimentele în energie. Pe de altă parte, dacă ai un metabolism mai încet, organismul tău tinde să-și facă depozite de grăsime. Scopul unei diete metabolice este să învețe organismul să ardă grăsimile, în loc să le depoziteze.
Cele trei faze ale unei diete metabolice
Sunt mai multe variații ale unei diete metabolice, însă toate au în comun factorul metabolic, și anume creșterea producției de hormoni care ard rapid grăsimile. Dieta standard urmează un ciclu strict de 28 de zile și folosește diferite faze pentru a pregăti corpul pentru arderea eficientă a grăsimilor. Iată care sunt, de obicei, cele trei faze ale dietei metabolice:
- Pregătirea corpului. Prima fază se concentrează în principal pe învățarea organismului să nu-și mai facă depozite de grăsime, să reducă hormonii de stres și să pregătească tiroida pentru această schimbare a metabolismului. În această fază, ai voie să consumi carbohidrați, dar trebuie să eviți grăsimile. Vei avea voie să mănânci multe fructe, proteine slabe și cereale integrale. Este important să se consume în această fază alimente care conțin vitamine B și C. Complexul de vitamine B joacă un rol esențial în procesul de transformare a alimentelor în energie și ajută la metabolizarea grăsimilor și proteinelor.
- Construirea mușchilor. A doua fază vizează depozitele de grăsimi și pregătește corpul să înceapă construirea mușchilor. De asemenea, funcționează pentru a reduce nivelul de aciditate din sânge cu un proces de alcalinizare. Vei mânca multe legume și proteine slabe, evitând alimentele bogate în grăsimi.
- Slăbirea propriu-zisă. A treia fază este aceea în care metabolismul este accelerat pentru a arde mai multe grăsimi. Aici te vei concentra pe consumul de grăsimi sănătoase și vei evita grăsimile saturate. Alimentele în această etapă includ avocado, nuci, ulei de măsline, semințe și ouă.
Tipurile de metabolism și dieta metabolică personalizată
Un alt tip de dietă metabolică constă în personalizarea acesteia în funcție de tipul de metabolism pe care îl ai. Conform specialiștilor în nutriție care susțin acest tip de dietă metabolică, există trei categorii de metabolism: rapid, lent și mixt.
- Metabolism rapid. Persoanele cu acest tip de metabolism au o rată mai rapidă de transformare a alimentelor în energie. Ele tind să fie tot timpul flămânde, sunt mai mereu obosite, au o stare de anxietate și nervozitate. Pentru aceste persoane este potrivită o dietă metabolică cu grăsimi și proteine mai grele (somon, ouă, ulei de măsline, brânză) și mai puține glucide.
- Metabolism lent. Persoanele cu acest tip de metabolism tolerează mai bine carbohidrații. Cu toate acestea, ar trebui să evite carbohidrații procesați. Ele au pofte relativ slabe, le plac dulciurile, sunt dependente de cofeină și au o problemă în administrarea greutății corporale. Aceste persoane au nevoie de o dietă mai scăzută în grăsimi, proteine ușoare și slabe (carne de pui sau curcan), iar fructele și legumele sunt obligatorii.
- Metabolism mixt. Aceste persoane au un metabolism mai echilibrat și au nevoie de o dietă metabolică care păstrează un echilibru între consumul de proteine și carbohidrați.
Cât de sigure sunt aceste diete metabolice?
Unele dintre aceste diete promit pierderea în greutate de până la 20 de kilograme în patru săptămâni, însă nu există deocamdată studii care să demonstreze eficacitatea acestor diete. Majoritatea specialiștilor în sănătate consideră că pierderea rapidă a unei cantități semnificative de masă corporală este nesigură și nesustenabilă. Mai mult, există anumite studii care arată că pierderea rapidă în greutate îți poate încetini metabolismul, ceea ce facilitează redobândirea greutății. Persoanele cu anumite probleme de sănătate trebuie să aibă multă grijă atunci când fac o dietă și să acorde o atenție specială aportului alimentar și a nivelului de zahăr din sânge. Fiecare persoană este diferită, așadar nu există o dietă metabolică sau de alt tip care să fie potrivită pentru toată lumea. Consultă un medic înainte de a începe orice dietă și spune-i despre afecțiunile medicale sau alergiile pe care le ai, astfel încât să îți recomande cea mai bună variantă posibilă. Hidratează-te suficient, combină planul de dietă cu un program de exerciții fizice și dormi în fiecare noapte cel puțin 7-8 ore.
Surse: healthline.com, nulivscience.com, verywellfit.com
Surse foto: Unsplash