Nu ai auzit până acum de acest ulei! Este o revelație în curele de slăbire! Ce trebuie să știi despre uleiul de muștar

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Uleiul de muștar este unul dintre cele mai cunoscute ingrediente din bucătăria indiană, fiind un substitut pentru uleiurile rafinate. În ultimii ani, a început să fie tot mai apreciat pentru numeroase efecte pozitive pe care le are asupra sănătății, inclusiv în ceea ce privește sprijinul pe care îl poate oferi în cadrul procesului de slăbire. Din articolul de mai jos vei descoperi nu doar cum te poate ajuta uleiul de muștar din acest punct de vedere, ci și care sunt cele mai importante beneficii ale sale pentru buna funcționare a organismului. Vei fi uimită să vezi cât de mult poate contribui acest ulei la asigurarea unei stări de bine!

Ulei de muștar beneficii

Uleiul de muștar se obține din semințele plantelor din familia Brassicaceae. Astfel, „Brassica nigra” (muștarul negru), „Brassica alba” (muștarul alb), „Brassica juncae” (muștarul maro), toate aceste plante sunt surse de ulei de semințe de muștar.  Acesta este cunoscut din cele mai vechi timpuri, inclusiv de vechile civilizații, precum cea greacă, romană sau hindusă. De pildă, Hippocrate recurgea la semințele de muștar pentru prepararea unor medicamente, grecii considerându-le un ajutor pentru eliminarea otrăvurilor din corp (cum ar fi, de pildă, eliminarea veninului provenit din înțepăturile de scorpion). Romanii se foloseau de ele pentru a le adăuga în vin. În India, muștarul este cunoscut de mii de ani, uleiul de semințe de muștar folosindu-se pe scară largă în bucătăria din această țară, dar și în cea din Bangladesh, întrucât are un punct de ardere ridicat (punctul de ardere exprimă temperatura de la care un ulei începe să scoată fum) și este folosit în special pentru sotarea și prăjirea legumelor. 

În ceea ce privește obținerea uleiului de muștar, trebui să știi că acesta poate fi obținut prin presarea sau măcinarea semințelor de muștar. Mai întâi aceste semințe se vor usca, după care vor fi măcinate sau presate și după aceea filtrate. Modalitatea de obținere care este considerată cea mai bună este presarea la rece, în condițiile în care aceasta permite ca nutrienții să nu se piardă. Din acest punct de vedere, la 1 cană de ulei de muștar se regăsesc:

 • grăsimi saturate (25,2 g)
 • grăsimi mononesaturate (129 g )
 • grăsimi polinesaturate (46,3 g)
 • acizi grași Omega- 3 (12862 mg)
 • acizi grași Omega- 6 (33424 mg)

Printre cele mai semnificative beneficii pe care le oferă uleiul de muștar pentru sănătate trebuie amintite:

 • Contribuie la inhibarea proliferării microorganismelor patogene- Una dintre proprietățile pentru care uleiul de muștar a devenit tot mai căutat este aceea antimicrobiană. Spre exemplu, studii in vitro au arătat că un compus din acest ulei (numit 4-hydroxybenzyl isothiocyanate), regăsit și în uleiul esențial de muștar alb, poate să inhibe proliferarea unor bacterii Gram-pozitive, dar și Gram-negative, ca de exemplu E.coli, Salmonella enterica serovar Enteridis, Stafilococul auriu, Listeria etc.
 • Efecte pozitive asupra sănătății inimii- Pentru că este bogat în grăsimi mononesaturate (un tip de grăsimi regăsite în nuci, semințe, uleiuri vegetale), studiile au evidențiat faptul că uleiul de muștar micșorează riscul de apariție a afecțiunilor cardiace, fiind util pentru reglarea nivelului trigliceridelor și al colesterolului. De pildă, un studiu indian a urmărit cât de predispuși sunt adulții la maladii cardiace în funcție de consumul de uleiuri vegetale și de legume. Efecte uleiului de muștar a fost comparat cu cel al uleiului de floarea-soarelui. Urmărindu-se adulți care au suferit atacuri de cord și un alt grup care nu trecuseră prin așa ceva, s-a constatat că persoanele care consumau frecvent legume cu frunze verzi și ulei de muștar, nu de floarea-soarelui, erau mai puțin expuse riscului de a se confrunta cu afecțiuni cardiovasculare
 • Are proprietăți decongestionante- Uleiul de muștar face parte dintre acele remedii naturale care sunt binevenite pentru ameliorarea congestiei nazale și de pe piept din infecțiile respiratorii. În acest scop este recomandată efectuarea unui masaj, pe tălpi, cu acest ulei. Vaporii emanați vor fi utili pentru curățarea tractului respirator
 • Este util pentru sănătatea pielii- Un masaj regulat cu ulei de muștar este potrivit pentru a te ajuta să scapi de petele de pigmentare sau de pielea uscată și descuamată ce te deranjează în special în anotimpul rece
 • Are grijă de sănătatea părului- Prezența acizilor grași naturali din uleiul de muștar sunt numai buni pentru a preveni sau pentru a mai reduce din probleme ce te pot afecta oricând, cum ar fi părul uscat, scalpul uscat și cu mâncărimi, firele despicate, deteriorarea provocată de uscarea excesivă cu placa sau cu uscătorul de păr etc.

De asemenea, un alt beneficiu demn de luat în seamă al uleiului de muștar este că susține pierderea în greutate.

ulei-de-mustar-intr-un-borcanel-de-sticla-si-seminte-de-mustar

Ulei de muștar pentru slăbit

Ca să îți fie mai la îndemână să scapi de kilogramele de prisos, poți recurge și la uleiul de muștar care acționează, datorită compușilor săi, în următoarele moduri:

Furnizează grăsimi sănătoase

În uleiul de muștar se află grăsimi care sunt bune pentru sănătate, așa cum sunt cele mononesaturate și cele polinesaturate. Acestea se regăsesc în el în proporție de aproximativ 75%. În schimb, grăsimile saturate sau trans nu numai că sunt nocive, dar alimentează și creșterea în greutate.

Potrivit „Harvard Medical School”, grăsimile mononesaturate asigură sănătatea inimii, iar cele polinesaturate sunt indispensabile pentru că au rol antiinflamator și pentru că stimulează anumite procese din corp, precum ar fi mișcarea mușchilor de pildă. 

Stimulează metabolismul

Printre nutrienții valoroși prezenți în uleiul de muștar se află și vitamine din grupul celor 8 vitamine B, cum ar fi riboflavina (vitamina B2) și niacina (vitamina B3). Toate vitaminele B sunt vitale pentru diferite tipuri de metabolism din corp, inclusiv pentru cel al grăsiminilor. 

Un material intitulat „Vitamine importante pentru metabolism”, furnizat de „American Public University”, descrie rolul fiecărei vitamine în realizarea metabolismului. Riboflavina este un component al flavoproteinelor, care sunt coenzime implicate în metabolismul proteinelor, al carbohidraților și în cel al lipidelor. Niacina este și ea implicată în catabolismul (include reacțiile chimice menite să ducă la degradarea lipidelor, glucidelor, proteinelor, urmată de producerea de apă și de dioxid de carbon) și/sau anabolismul (proces prin care componente simple sunt sintetizate în substanțe complexe care intră în structura unei celule și care sunt vitale pentru dezvoltarea acesteia) carbohidraților, lipidelor și proteinelor. 

femeie-cu-bustiera-si-colanti-sport-care-isi-masoara-talia-cu-un-centimetru 

Susține procesul de ardere a caloriilor

Ann Louise Gittleman, autor al „Radical Metabolism”, a adus în atenție modul în care poate fi stimulat metabolismul lent de după vârsta de 40 de ani. Aceasta a venit cu următoarea precizare: în organism este nevoie de prezența acizilor grași Omega- 3 și Omega- 6 (prezenți și în uleiul de muștar) în proporție de 4:1.  Acizii Omega- 6 ajung la mitocondriile celulare (mitocondria este „uzina de energie” a celulei), care vor activa grăsimea brună din corp (țesut activat când îți este frig).

Un studiu apărut în „Current Opinion in Endocrinoloy, Diabetes and Obesity” a subliniat rolul grăsimii brune în arderea caloriilor și producerea de căldură, ceea ce poate susține pierderea în greutate pe termen lung. 

Reduce apetitul

Printr-un studiu din „The British Journal of Nutrition” s-a atras atenția asupra următorului aspect: muștarul din dietă poate să inducă procesul de termogeneză (producerea de căldură în corpul uman). Pentru a se ajunge la această concluzie, s-a comparat cum acționează, din acest punct de vedere, piperul negru, hreanul, ghimbirul și semințele de muștar. De asemenea, s-a urmărit să se analizeze cum arăta apetitul participanților după consumul acestora. Dintre toate, cel mai mare impact asupra termogenezei l-au avut semințele de muștar.

Ținând cont de acest fapt, nutriționiștii susțin că uleiul de semințe de muștar este util pentru a slăbi întrucât stimulează termogeneza și conduce la o diminuare a apetitului. 

Te ajută să te simți sătulă

Studiile efectuate de-a lungul timpului au arătat că există o legătură între consumul de acizi Omega-3 și senzația că ești sătul/ă/. Spre exemplu, un studiu la care au participat persoane supraponderale sau obeze, ce urmau diete restrictive din punct de vedere caloric, a demonstrat că aportul de alimente cu acizi Omega-3 le-a ajutat să-și țină mai bine sub control apetitul.

Alt studiu, publicat în „European Journal of Clinical Nutrition”, a insistat asupra acestei idei: acizii grași Omega-3, regăsiți și în uleiul de muștar, pot contribui la prevenirea obezității. Explicația oamenilor de știință a fost că Omega-3 împiedică să se ajungă la leptină (hormon responsabil cu reglarea apetitului) insuficientă (care sporește senzația de foame) la pacienții obezi și contribuie la reducerea acumulării de grăsime în corp (întrucât acționează asupra adiponectinei- hormon ce contribuie la scăderea în greutate prin scăderea nivelului plasmatic al lipidelor, al glucozei și prin favorizarea consumului de energie).

Pentru a profita de efectele pozitive ale uleiului de muștar în procesul de slăbire, te poți folosi de acesta în oricare dintre aceste moduri:

 • Îl poți adăuga într-un dressing pentru salate
 • În poți adăuga în sosurile tip chutney 
 • Poți pune acest ulei, în cantități mici, dacă vei găti legume
 • Îl poți folosi pentru a obține preparate indiene cum ar fi un curry de exemplu
 • Îl poți servi (în cantități mici) alături de ouă etc.

lamaie-verde-dressing-cu-boabe-de--mustar-si-salata-cu-paine-prajita-branza-rosii-ceapa-baby-spanac

Chiar dacă te va susține în eforturile tale de a slăbi, uleiul de muștar nu poate să-ți garanteze singur cele mai bune rezultate. Astfel, în afară de utilizarea sa, este necesar să aduci și schimbări în dietă și în stilul tău de viață, așa cum îți va demonstra și povestea unui tânăr din India.

Pentru „Times of India”, Aman Chaturvedi a mărturisit că a început să slăbească de la începutul acestui an, ceea ce l-a hotărât să apuce pe acest drum fiind problemele de sănătate pe care i le provocase excesul ponderal. De exemplu, se confrunta cu hipertensiune arterială și lua tratament pentru această problemă de sănătate de 2 ani. 

Iată cum a procedat tânărul de 20 de ani pentru a pierde în greutate:

 • Și-a stabilit o dietă bazată pe fructe, nuci, muesli, orez brun, cereale integrale, legume (cum ar morcovi, fasole, varză, ardei iute), lapte cu pudră de turmeric (administrat seara, înainte de culcare), ceai verde și a gătit folosind ulei de muștar
 • Și-a început zilele cu fructe (cum ar fi rodie, măr, pere)
 • Nu a neglijat exercițiile fizice- Își începea sesiunea de exerciții cu cele tip cardio, pentru încălzire, urmând exerciții de aerobic, yoga și stretching
 • S-a bazat pe mese mai frecvente peste zi (6 în loc de 3 mese principale), în care a avut parte de cantități reduse de mâncare, astfel încât să nu ajungă să se confrunte cu „atacuri” de foame
 • A evitat alimentele intens procesate și zahărul
 • Pentru a-și potoli foamea prefera să bea apă
 • Înainte de masa de prânz consuma o porție mare de salată

Aman Chaturvedi a recunoscut că nu i-a fost simplu să reușească să slăbească, dar că l-a motivat dorința de a-și transforma stilul de viață într-unul mai sănătos pentru a se bucura de un indice normal al masei corporale și pentru a scăpa de problemele de sănătate pe care le avea. 

Ulei de muștar precauții 

Principala ta grijă trebuie să fie să nu faci exces de ulei de muștar, în condițiile în care acesta conține un compus numit allyl isothiocyanate, ce are potențial iritant puternic dacă uleiul este administrat pe cale orală. În aceste condiții, cantitățile mari pot favoriza inflamarea și iritarea mucoasei de la nivelul stomacului și al intestinelor. În același timp, pentru că este iritant, ar putea genera secretarea anormală a lacrimilor.

Alt risc pe care îl poate aduce un consum de ulei de muștar este dacă ești alergică. Astfel, în special aplicațiile topice pe baza acestui ulei pot favoriza alergii mediate de imunoglobulina-E, apărute mai ales la nivel cutanat și manifestate prin înroșirea pielii, prin iritații, mâncărimi, piele crăpată și uscată etc..

Nu în ultimul rând, întrucât până în prezent nu sunt disponibile studii care să arate care pot fi efectele uleiului de muștar în caz de sarcină sau alăptare, este indicat să îl eviți dacă te afli în oricare dintre aceste situații.

Ulei de muștar preț

Prețul pentru uleiul de muștar variază în funcție de calitate și de cantitate, precum se poate observa și din exemplele de mai jos:

 • Un ulei de muștar la 100 ml are un preț mediu de 10 lei, prețul său fiind cuprins, în general, între 7 și 15 lei
 • Uleiul de muștar la 250 ml (inclusiv extravirgin) ajunge, în medie, la 15 lei
 • Ulei de muștar la 500 ml- Prețul său ajunge, în general, la 25-35 lei
 • Ulei de muștar bio- O sticluță de 100 ml poate depăși 50 lei

Dacă vrei ca tu și cei dragi să vă bucurați din plin de toate beneficiile pe care le aduce un consum regulat de ulei de muștar, orientează-te, pe cât posibil, spre sortimente bio, obținute prin presarea la rece (așa se conservă mai bine nutrienții prezenți în ulei). 

Surse: bioclinica.ro, cashkaro.com, firstforwomen.com, healthline.com, health.harvard.edu, indiatoday.in, kmpoil.com, med.libretexts.org, ncbi.nlm.nih.gov, nutritiondataself.com, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, sfatulmedicului.ro, timesofindia.indiatimes.com, uleiuri-bio.com, 24mantra.com

Sursă poză principală: istockphoto.com

Surse foto: istockphoto.com

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Nu știi ce să faci cu cel mic în izolare? Acum este momentul să îi iei un animăluț
  Nu știi ce să faci cu cel mic în izolare? Acum este momentul să îi iei un animăluț

  Deoarece pandemia nu se apropie de final, iar activitățile din interiorul casei par să nu mai satisfacă nici pe jumătate curiozitatea copilului tău, probabil că a venit momentul să...

  Uleiul de păr pentru copii - îngrijire eficientă și delicată
  Uleiul de păr pentru copii - îngrijire eficientă și delicată

  Copiii nu au aceeași structură a părului ca adulții, iar pielea capului este foarte subțire. Prin urmare, este necesar să îi oferiți o îngrijire delicată cu ajutorul unor...

  Cum arată acum fetița hrănită până la 4 ani doar cu ceai și pufuleți
  Cum arată acum fetița hrănită până la 4 ani doar cu ceai și pufuleți

  În urmă cu 6 ani, o fetiță din Vaslui, hrănită doar cu pufuleți și ceai de către mama ei a avut șansa de a fi salvată de către o familie care a luptat cu toate puterile...

  De ce este atât de greu pentru oameni să se reproducă? Ai auzit de cromozomii egoiști?
  De ce este atât de greu pentru oameni să se reproducă? Ai auzit de cromozomii egoiști?

  Oamenii de știință se preocupă neîncetat pentru a găsi diverse răspunsuri la cele mai importante probleme care țin de organismul uman. Printre acestea se numără și modul...

  Până acum nu ai știut cum să speli corect căpșunile
  Până acum nu ai știut cum să speli corect căpșunile

  Căpșunile sunt printre fructele de sezon favorite ale tuturor, însă deși sunt extrem de gustoase, sunt pline de mici particule de pământ și viermi, iar modalitatea în...

  Prima poză cu chipul fetiței lui Cabral! Nu ai mai văzut-o până acum!
  Prima poză cu chipul fetiței lui Cabral! Nu ai mai văzut-o până acum!

  Andreea și Cabral Ibacka au devenit părinți la începutul lunii decembrie a anului trecut. Actrița în vârstă de 34 de ani a adus pe lume o fetiță perfect...

  Ce nu știam până acum despre coronavirus
  Ce nu știam până acum despre coronavirus

  Pe zi ce trece oamenii de știință observă lucruri noi și necunoscute despre coronavirus, care pare să se afle într-o evoluție și schimbare continuă. Află în continuare...

  Când și cum introduci uleiul de pește în alimentația copilului
  Când și cum introduci uleiul de pește în alimentația copilului

  Tu cum ai grijă de imunitatea copilului tău? Imunitatea reprezintă capacitatea organismului de a se apăra de virusuri, bacterii, paraziți și toxine, însă până la...

  © 2022 Qbebe