9 lucruri care se întâmplă în corpul tău când dormi

9 lucruri care se întâmplă în corpul tău când dormi

Alina Nedelcu - Redactor Senior

În condițiile în care ritmul vieții de zi cu zi este tot mai alert și mai solicitant, specialiștii ne îndeamnă, pentru o refacere cât mai bună a organismului, să avem grijă să dormim suficient. Așa cum vom vedea și în articolul de mai jos, un somn bun este esențial pentru sănătatea și frumusețea noastră. Acest lucru este posibil întrucât în corpul nostru se petrec fenomene care de care mai diverse, ce ne ajută să dobândim energie și să avem forța necesară pentru a face față provocărilor existenței noastre

Nu ne bucurăm de un somn la fel de intens pe parcursul unei nopți

Experții au reușit să facă o distincție clară între trei tipuri de stadii ale somn (stadiul 1, 2 și 3), la care se adaugă și somnul REM (acesta se distinge prin mișcarea rapidă a ochilor). Primele trei stadii sunt cunoscute sub numele de somul NON-REM (NREM).
Fiecare dintre aceste stadii are caracteristici diverse, cum ar fi:
• Stadiul 1 de somn- Trecem treptat de la starea de veghe la cea de somn, nu dormim profund, putem fi treziți și la zgomotele slabe. Mușchii noștri își reduc activitatea, ochii se mișcă încet. De asemenea, avem contracții musculare bruște, involuntare, uneori similare cu o „cădere în gol".
• Stadiul 2 de somn- În această etapă, mișcările ochilor se opresc, mușchii se relaxează, temperatura corpului scade, inima bate mai încet. Acum organismul se pregătește pentru somnul profund, cel mai odihnitor.
• Stadiul 3 de somn- Acum spasmele musculare lipsesc, ochii nu se mai mișcă, tot organismul se relaxează. Este etapa de somn din care putem fi treziți cel mai greu, iar dacă se întâmplă să ne trezim, poate dura mai multe minute până când ne vom adapta la realitate, până când nu vom fi mai confuzi, amețiți.
În ceea ce privește somnul REM, acesta se definește prin creșterea ritmului cardiac, prin accelerarea respirației și intensificarea mișcărilor ochilor. Durează cam 90-120 de minute și este recunoscut mai ales datorită apariției visurilor. De altfel, se spune că dacă vom fi treziți în somnul REM vom fi amețiți, bulversați, atât pentru că am visat, cât și pentru că în această etapă creierul prelucrează lucrurile învățate în timpul zilei anterioare, ajutându-ne să ne formăm amintiri.

Creierul nostru este în continuare activ

Experții spun că mai ales în faza REM a somnului creierului nostru este aproape la fel de activ precum în timpul zilei, cu precădere atunci când visăm.
De asemenea, un studiu din 2013 (efectuat pe șoareci) a demonstrat că pe parcursul somnului creierul are capacitatea de a se „repara", scăpându-ne de eventuale probleme care, în timp, pot duce la maladii grave (precum Alzheimer de exemplu).
Un alt rol esențial al creierului, pe parcursul somnului, este să ne ajute ca amintirile noastre să fie „sedimentate". Cercetătorii sunt de părere că acesta va filtra informațiile adunate de peste zi, ajutându-le să le eliminăm pe cele de care nu avem nevoie (și atunci apar visurile) sau să le păstrăm pe cele care contează (amintirile).
În plus, studii recente au arătat că în timp ce dormim legăturile dintre celulele creierului sunt mai slabe sau mai puternice, tot în funcție de ceea ce trebuie să realizeze acesta: să  stocheze informații și amintiri sau, dimpotrivă, să elimine anumite gânduri, informații sau amintiri.

Citește și: Părinți, dormiți îndeajuns? Cum să aveți un somn liniștit, sfaturi de la specialist

Tensiunea arterială scade în timp ce dormim

Întrucât inima nu mai bate la fel de puternic precum ziua, iar fluxul sanguin nu mai circulă la fel de intens, tensiunea arterială se va diminua și ea. Este un proces normal, întrucât numai așa i se va permite inimii să se odihnească.
Medicii ne sfătuiesc, dacă ne confruntăm cu hipertensiune arterială, să avem grijă să beneficiem de cel puțin 7 ore de somn odihnitor pe noapte. Cu atât mai mult cu cât suferim și de apnee în somn, este neapărat necesar să respectăm acest număr de ore de somn și să avem grijă să facem un tratament corespunzător, astfel încât ritmul cardiac și cel respirator să se poată regla pe timpul nopții.
Dacă avem parte de un somn bun, spun cardiologii, tensiunea noastră poate scădea cam cu 5-7 puncte.

Temperatura corpului scade și ea pe timpul somnului

Studiile de specialitate au arătat faptul că, în timp ce dormim, corpul nostru are capacitatea de a se mai răci. De pildă, s-a observat chiar o scădere de 1 grad în timpul somnului de tip REM.
Dacă nu am dormi în timp ce se întâmplă acest fenomen, am începe să tremurăm. În schimb, dacă suntem în somn, nu vom avea habar ce se întâmplă cu noi.

Ritmul cardiac și cel respirator devin mai lente

În timp ce dormim, toate organele și toți mușchii din corp se relaxează și își încetinesc ritmul de funcționare. De aceea, se poate observa că respirația este mai lentă și nu mai simțim inima că bate cu la fel de multă putere ca în timpul activităților de peste zi.
În ceea ce privește funcționarea inimii, specialiștii spun că ea bate mai lent noaptea pentru că nu mai este nevoie să răspundă adrenalinei, care implică din partea corpului reacția „luptă sau fugi".

Fata ce doarme linistita

Mușchii din corpul tău sunt practic paralizați

Și acest fenomen se întâmplă tot în faza de somn REM. Singurii mușchi pe care-i poți mișca atunci sunt cei oculari și cei ce-ți reglează respirația.
Paralizia este însă temporară, durând cam 20 de minute și face parte tot din procesul de refacere al corpului în timpul somnului. Odată cu mușchii, și organele corpului se odihnesc, pregătindu-ne pentru o nouă zi.

Când dormim, corpul nostru secretă hormoni de „creștere"

Nu este vorba despre o creștere în înălțime, ci despre un proces de refacere. De pildă, corpul ne va ajuta să ne refacem mușchii după un efort fizic intens sau ne va ajuta să scăpăm de o tăietură, de o rană etc.. Vom beneficia de acest amplu proces în faza de somn NREM.

Somnul ne ajută să ne reglăm hormonii ce țin de apetit

Specialiștii ne atrag atenția asupra următorului lucru: dacă vom dormi suficient și vom avea un somn odihnitor, vom fi tentați să nu mai tânjim după alimente cu calorii multe și nu ne vom mai confrunta cu „atacuri" de foame puternice.
Astfel, în timp ce dormim, cei doi hormoni responsabili cu reglarea apetitului (leptina și grelina) vor intra și ei în „pauză", ceea ce ne va face mai puțin dornici de a mânca mult.
Cu alte cuvinte, un somn bun este unul dintre aliații de nădejde pentru obținerea unei siluete mai suple.

Datorită somnului, producția de colagen va crește

Hormonii de „creștere", despre care s-a menționat anterior, mai au un alt rol foarte important: vor stimula producerea de colagen, atât de necesar pentru o piele sănătoasă, strălucitoare și tânără.
În aceste condiții, dermatologii ne îndeamnă ca, înainte de culcare, să utilizăm creme ce conțin retinol și retinoizi, care vor contribui la creșterea secreției colagenului. Iată de ce în timpul somnului pielea noastră se va reface și ne vom confrunta cu mai puține probleme, cum ar fi apariția petelor de pigmentare sau a ridurilor premature.

Fata in halat roz, ce doarme

Voi știați până acum faptul că somnul este atât de important pentru sănătatea noastră fizică și psihică?

Citește și: Somn odihnitor: 13 lucruri pe care să le faci înainte de a te băga în pat

Surse:
www.prevention.com, www.womansday.com

Articolul urmator
6 lucruri pe care să nu le spui unei mame care ține cură de slăbire

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Ce se întamplă in corpul tău, când se întoarce bebelușul în burtică
    Ce se întamplă in corpul tău, când se întoarce bebelușul în burtică

    Pe măsură ce sarcina progresează și bebelușul se dezvoltă, corpul tău trece prin numeroase schimbări. Află când se întoarce bebelușul în burtică și cum te...

    8 ganduri care nu te lasa sa dormi noaptea
    8 ganduri care nu te lasa sa dormi noaptea

    A nu putea dormi este unul dintre cele mai frustrante lucruri cu care trebuie sa te confrunti. Te simti exasperat, obosit, istovit si epuizat, toate odata, dar tot nu poti reusi sa adormi....

    Ce se intampla in creierul tau cand renunti la zahar
    Ce se intampla in creierul tau cand renunti la zahar

    In neurostiinta, hrana este ceea ce specialistii numesc "recompensa naturala". Pentru ca noi sa supravietuim ca specie, indeplinirea nevoilor de baza precum foamea, setea sau impulsurile...

    Iată ce se întâmplă atunci când copilul tău nu închide telefonul sau televizorul în timp ce mănâncă. Este grav!
    Iată ce se întâmplă atunci când copilul tău nu închide telefonul sau televizorul în timp ce mănâncă. Este grav!

    Obișnuiți să luați masa în familie în fața televizorului? Copilul tău nu lasă telefonul din mână nici măcar atunci când mănâncă? Potrivit unui studiu...

    5 ponturi pentru viitoarele mamici: Ce trebuie sa stii despre corpul tau ca sa ramai gravida mai usor
    5 ponturi pentru viitoarele mamici: Ce trebuie sa stii despre corpul tau ca sa ramai gravida mai usor

    Te gandesti sa devii mamica? Atunci probabil ca mintea iti zumzaie de preocupari legate de vitamine prenatale si teste de ovulatie. Exista insa multe alte lucruri pe care e bine sa le stii...

    Când eram copil, mama m-a învățat că a fi supraponderală este cel mai rău lucru care i se poate întâmpla unei femei
    Când eram copil, mama m-a învățat că a fi supraponderală este cel mai rău lucru care i se poate întâmpla unei femei

    „Nu am reușit niciodată să fiu atât de slabă precum își dorea mama mea, dar am reușit ceva mult mai important”, dezvăluie Rebecca, autoarea poveștii pe care o...

    9 lucruri care îți înrăutățesc relația cu al tău copil
    9 lucruri care îți înrăutățesc relația cu al tău copil

    Printre preocupările majore pe care le ai, ca părinte, se regăsește și aceasta: să nu ajungi să-ți strici relația cu copilul tău. De aceea, te preocupi permanent să găsești...

    10 lucruri pe care copilul tău nu trebuie sa le facă înainte de somn
    10 lucruri pe care copilul tău nu trebuie sa le facă înainte de somn

    Printre cele mai frecvente provocări ale unei mame se numără și pregătirea copilului pentru somn. Fie că sunt mai mici, fie că sunt mai mari, în general copiii nu se lasă ușor...

    © 2024 Qbebe