Boli care aduc beneficii

Irina Olteanu - Redactor Senior

Nu îți imaginai vreodată că pot există boli care să îți aducă vreun beneficiu. Iată că există beneficii ce vizează alte boli, precum și beneficii care pot conferi abilități negândite. Sub deviza tot răul spre bine te invităm să afli care este partea plină a paharului atunci când te confrunți cu una dintre următoarele afecțiuni.

În fiecare zi sunt infectate milioane de persoane din lume cu boli îngrozitoare care le schimbă viețile pentru totdeauna, uneori dovedindu-se chiar fatale. Dar, există situații în care bolile vin însoțite și de beneficii negândite, exact cum s-a întâmplat în filmul Phenomenon cu John Travolta. Efectele lor pozitive pot varia de la întărirea sistemului imunitar la apariția altor afecțiuni precum și orgasme neașteptate.

1. Policitemie secundară

Beneficiu neașteptat: rezistență crescută. Afecțiunea este caracterizată de o creștere a nivelului de globule roșii ce determină o mutație a celulelor măduvei osoase. Dacă ești predispus bronșitei sau trăiești la o altitudine mare, ai un risc de a dezvolta policitemie secundară; corpul produce în exces globule roșii din cauza lipsei de oxigen din fluxul sanguin și sângele se va îngroșa, ceea ce poate conduce la o gamă largă de probleme medicale precum accidente vasculare și infarct (din cauza dezvoltării unor cheaguri de sânge la nivelul creierului), poate crește rezistența corpului până la un nivel extrem, putând concura cot la cot cu atleți de talie mondială, fără vreo pregătire prealabilă.

boli care confera beneficii

2. Hipertrofie musculară asociată miostatinei

Beneficiu neașteptat: îți crește masa musculară. Este vorba de o afecțiune rară, cunoscută a crește mărimea musculaturii scheletice la oameni și animale în timp ce reduce cantitatea de grăsime din corp, fără complicații medicale. Cei care suferă de boală nu au hormonul miostatină (regulatorul negativ de creștere musculară la persoanele normale). Prin urmare dezvoltarea musculară începe încă din perioada uterină și continuă după naștere, atingând un nivel surprinzător la o vârstă fragedă. Nu există încă vreun tratament pentru această boală.

3. Boala Huntington

Beneficiu neașteptat: rezistență la cancer. Nu se știe dacă această boală face un om să fie imun la cancer sau incredibil și anormal de rezistent la el, însă este singurul efect pozitiv pe care îl aduce această problemă de sănătate. Dezavantajele sunt grave și includ pierderea progresivă a funcției cerebrale și musculare, iar în multe cazuri poate conduce la sinucidere (rata de viață este 15-20 de ani).

4. Siclemie

Beneficiu neașteptat: rezistență la malarie. Dacă suferi de siclemie, simptomele tale variază de la durere acută la anemie gravă. Singurul lucru bun care însoțește această afecțiune incurabilă este faptul că te face imun la malarie; parazitul malariei acționează ca o celulă siclemică, modificând forma globulelor roșii. Așadar celulele deja afectate nu mai pot fi modificate de malarie, o boală mult mai periculoasă decât siclemia.

5. Sindromul Urbach-Wiethe

Beneficiu neașteptat: îndrăzneala. Boala Urbach-Wiethe este caracterizată de leziuni grave ale amigdalei, iar una dintre consecințele principale este o lipsă completă a fricii. Poate să nu pară un lucru rău, dar cantități moderate de teamă și reacțiile de tip flight or fight sunt vitale pentru supraviețuirea umană. Pe de altă parte, neînfricarea se poate dovedi utilă uneori.

6. Oreionul

Beneficiu neașteptat: protecție de cancer ovarian. Oreionul nu poate fi încadrat drept o boală gravă, dar vine cu un beneficiu neașteptat. Cercetările sugerează că o persoană care a contactat boala poate deveni aproape imună cel puțin la cancer ovarian. Același lucru poate fi adevărat și pentru pojar sau varicelă.

7. Sindromul savantului

Beneficiu neașteptat: te transformă într-un geniu. Această afecțiune rară afectează doar persoanele care suferă deja de dizabilități mentale grave, dezvoltând practic capacitatea mentală la un nivel uimitor, dar într-un mod neconvențional. Explicația ar fi că o parte din creier este distrusă de o afecțiune, în timp ce cealaltă se dezvoltă excesiv pentru a compensa pierderea.

8. Hipertimezia

Beneficiu neașteptat: te ajută să îți amintești totul. Este o afecțiune rară neuropsihologică care conferă celui care o are o capacitate de memorare extraordinară. Explicația rezidă în faptul că sunt afectate două regiuni ale creierului care controlează capacitatea de memorie și formarea acesteia: nucleul caudal și lobul temporal. Nucleul caudal are un rol de a depozita amintirile la care nu ne gândim. La fel ca atunci când mergi cu o bicicletă, devii tot mai bun prin antrenament, dar nu memorezi poziția corpului sau ce anume te face să fim mai buni. Lobul temporal depozitează date, fapte sau evenimente pe care alegem să le reținem. Este oarecum o povară pentru cel afectat căruia îi lipsește posibilitatea de a alege ce să își amintească, fiind forțat să rețină totul.

9. Analgezie congenitală

Beneficiu neașteptat: lipsa durerii. Incapacitatea de a simți durerea poate părea un lucru bun, însă beneficiile neașteptate sunt depășite de cele negative. De exemplu un bebeluș poate ajunge să își mestece singur limba în timpul erupției dentare, iar orice altă persoană adultă poate experimenta o serie de leziuni intense și debilitante, cu toate că lipsite de durere.

10. Tuberculoză

Beneficiu neașteptat: risc redus de astm. Tuberculoza poate fi extrem de neplăcută în copilărie, însă conform studiilor efectuate în domeniu persoanele care au fost expuse la tuberculoză prezintă un risc redus de a dezvolta astm.

11. Infecție parazitară

Beneficiu neașteptat: te ajută să fii mai sănătos. Evident, nu toți paraziții sunt benefici, însă o oarecare expunere la ei ajută. Explicația este simplă: sistemul imunitar dispune de două linii de apărare contra bolilor. Prima este denumită limfocite Th1, responsabilă cu atacul celulelor din corp prin transmiterea unor globule albe specializate, iar cea de-a doua, denumită limfocite Th2, atacă boala devreme, încercând să oprească microbii înainte de a pătrunde în corp. Dacă nu intrăm în contact cu paraziți, va funcționa doar Th2, fără a permite Th1 să își exercite funcția, iar pe termen lung va devine incapabilă să combată chiar și cel mai slab microb.

12. Anchilostomiază (helminți)

Beneficiu neașteptat: eliminarea alergiilor. Acest beneficiu este cu adevărat ieșit în comun. Persoanele care au tendința de a prezenta alergii ușoare până la grave pot fi vindecate de viermii intestinali; evident, aceștia vin însoțiți de o gamă largă de efecte adverse.

13. Herpes

Beneficiu neașteptat: protecție de ciuma bubonică. Herpesul este extrem de inconfortabil, însă dacă te găsești într-o epidemie de ciumă bubonică, îți poate salva viața. Herpesul se știe că ajută corpul să combată această boală în mai multe modalități.

14. Sindromul excitării genitale persistente

Beneficii neașteptat: orgasme spontane. Cel mai rău aspect al acestei afecțiuni este de asemenea și partea pozitivă. Afectează în special femeile și conduce la o excitare incontrolabilă, apărând chiar orgasme spontane și neprovocate. Poate să se dovedească jenant pentru multe persoane (crește gradul de anxietate și interferează cu rutina zilnică), dar, după cum ați aflat deja, există și lucruri mai rele decât acest efect advers.

15. Sifilis

Beneficiu neașteptat: euforie, excitare și relaxare. Sifilisul este o afecțiune gravă care face ravagii în organism, provocând leziuni în zona intimă. Însă o persoană bolnavă, la care există localizare la sistemul nervos central, poate experimenta senzații de euforie, excitare și relaxare, chiar înainte de a deceda (neurosifilisul declanșează reacții fizice similare celor asociate consumului de droguri - euforie, energie creativă, relaxare și excitare extremă). Totul se datorează modului în care afecțiunea interacționează cu creierul. Din păcate acest efect este unul care anticipează decesul.

boli care confera beneficii

16. Hemofilia

Beneficiu neașteptat: scade riscul de boli cardiace la femei. Este aproape imposibil pentru femei să aibă hemofilie din cauza factorilor genetici. Totuși, femeile cu o singură genă (nu au hemofilie și sunt mai degrabă purtătoare) prezintă un nivel incredibil de scăzut de boli cardiace.

 

Surse: www.cracked.com; www.ranker.com; www.toptenz.net

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Terapia cu venin de albine. Ce beneficii are si ce boli vindeca
  Terapia cu venin de albine. Ce beneficii are si ce boli vindeca

  Apiterapia este numită adesea terapia cu produse apicole și presupune, în principiu, utilizarea acestora pentru a trata un spectru larg de afecțiuni și simptomele acestora, precum...

  Aniversare de neuitat! 9 cadouri care aduc fericirea în viața oricărui copil
  Aniversare de neuitat! 9 cadouri care aduc fericirea în viața oricărui copil

  Fie că este vorba despre ziua de naștere a unui copil, fie că este vorba despre ziua numelui, tot ce îți dorești este să aibă parte de momente de neuitat, din care își va...

  Cioburile aduc noroc: mit sau adevăr
  Cioburile aduc noroc: mit sau adevăr

  Încercând să dea semnificații obiectelor, fenomenelor, unor evenimente din viața de zi cu zi, oamenii construiesc diverse mituri, printre care și cele care fac referire la...

  10 beneficii pe care fructele și sucul de Aronia le au pentru sănătatea familiei tale
  10 beneficii pe care fructele și sucul de Aronia le au pentru sănătatea familiei tale

  Ai face orice pentru sănătatea familiei tale, mai ales în această perioadă în care schimbările bruște de temperatură scad imunitatea și ne fac mai predispuși la viroze,...

  Copiii nu-ți aduc fericirea, ci o reduc. Ce spun cercetătorii
  Copiii nu-ți aduc fericirea, ci o reduc. Ce spun cercetătorii

  În ultimele decenii, oamenii de știință au fost tot mai preocupați să găsească răspunsul la întrebarea: „Copiii aduc într-adevăr fericirea?”. Au fost...

  Coarnele, fructele de pădure care sunt aur pentru sănătate! Iată ce beneficii au
  Coarnele, fructele de pădure care sunt aur pentru sănătate! Iată ce beneficii au

  Coarnele de pădure sunt fructe mici ce pot fi de culoare roșie, portocalie sau galbenă. Coarnele de pădure se coc la începutul toamnei, iar datorită proprietăților lor sunt...

  Coada şoricelului: 5 beneficii despre care trebuie să ştii
  Coada şoricelului: 5 beneficii despre care trebuie să ştii

  Fie că este vorba despre sănătatea ta, fie că este vorba despre sănătatea celor dragi, știi cât de importantă este, pentru păstrarea ei, o conectare cât mai mare cu...

  Nu vreau să mă duc la nunta surorii mele pentru că mi-a interzis să îmi aduc copiii
  Nu vreau să mă duc la nunta surorii mele pentru că mi-a interzis să îmi aduc copiii

  Organizarea unei nunți reprezintă un demers complex, iar întocmirea listei cu invitații nu este întotdeauna la îndemână. După întocmirea acestei liste și...

  © 2022 Qbebe