22 semne că suferi de atacuri de panică

22 semne că suferi de atacuri de panică

Irina Olteanu - Redactor Senior

În cazul în care ai experimentat o senzație bruscă de creștere a anxietății și teamă înseamnă că sunt șanse mari să te fi confruntat cu un atac de panica. Bătăi puternice de inimă, imposibilitatea de a respira și chiar senzația că ești pe moarte sau înnebunești. În lipsa tratamentului, atacurile de panică pot conduce la tulburări de panică și alte probleme. Iată ce trebuie să știi despre simptome.

Simptome emoționale ale atacurilor de panică

Atunci când suferi de atacul repetate de panică în mod sigur afectezi sănătatea emoțională a unui individ. În afara unei temeri și anxietăți inexplicabile, simptomele emoționale comune includ următoarele:
1. Inabilitatea de a te concentra
2. Incapacitatea de a te relaxa
3. Așteptarea pericolului
4. Neatenția
5. Enervarea cu ușurință
6. Senzații de încordare
7. Senzație de lipsă a realității sau detașare de mediul înconjurător
8. Senzație de pierdere a controlului
9. Senzație de teroare, frică de moarte iminentă

atacuri de panica

Simptome fizice ale atacurilor de panică

10. Transpirații excesivă sau frisoane
11. Tremurat
12. Bufeuri calde sau reci
13. Contracții musculare
14. Inabilitatea de a dormi
15. Senzația de epuizare, slăbiciune, moleșeală sau amețeală, chiar leșin
16. Amorțire sau furnicături în mâini și degete
17. Dificultate în respirație
18. Senzație de sufocare
19. Greață sau deranjamente stomacale
20. Ritm cardiac accelerat
21. Durere sau disconfort în piept
22. Creșterea tensiunii arteriale

semne atacuri de panica

Informații despre simptomele atacurilor de panică

Atacurile de panică implică sentimente bruște de teroare care apar fără nicio avertizare. Aceste episoade pot să survină în orice moment, chiar și în timpul somnului. Cei care le experimentează pot crede că suferă de un atac de cord sau pot chiar să creadă că sunt pe moarte sau că au înnebunit. Teama și teroarea resimțite nu sunt proporționale cu situația reală și pot să nu fie asociate cu ceea ce se întâmplă în jurul acestora. Majoritatea simptomelor specifice unui atac de panică sunt fizice și de multe ori aceste simptome sunt atât de grave încât poți crede că suferi un atac de cord. De fapt, multe persoane pot să ajungă de multe ori la medic sau la camera de gardă a unui spital pentru a încerca să obțină tratament pentru ce consideră o problemă medicală potențial fatală. Deși este importat să fie excluse cauzele medicale posibile ale simptomelor menționate, precum durerea de piept, ritmul cardiac crescut sau dificultatea în respirație, adesea atacul de panică este trecut cu vederea ca potențială cauză.

Atacurile de panică sunt în general scurte, ating pragul maxim în decurs de 10 minute, deși unele simptome pot să persiste un timp îndelungat; rareori durează mai mult de o oră, majoritatea finalizându-se în decurs de 20-30 de minute. Se pot întâmpla oriunde și oricând; poți să ai un atac de panică în timp ce ești la cumpărături în magazin, mergi pe stradă, conduci mașina sau chiar stai pe canapea acasă. Cei care au avut un atac de panică deja sunt expuși unui risc mai mare de a se confrunta cu atacuri de panică subsecvente comparativ cu cei care nu au experimentat niciodată. Atunci când apar în mod repetat și există motive de îngrijorare cu privire la episoade multiple, persoana respectivă se consideră a avea o afecțiune denumită tulburare de panică; aceștia pot să fie extrem de anxioși și temători, deoarece nu sunt capabili să anticipeze când va apărea următorul episod. Tulburarea de panică este destul de comună și afectează de 2 ori mai multe femei decât bărbați; simptomele încep de obicei în prima parte a maturității.

atacuri de panica

Complicații ale atacului de panică

Deși multe persoane experimentează doar unul sau două atacuri de panică fără episoade suplimentare sau complicații (nu există motive de îngrijorare) unele persoane ajung să dezvolte o tulburare de panică. Aceasta este caracterizată prin atacuri de panică repetate, combinate cu schimbări majore în comportament sau anxietate persistentă cu privire la apariția unor atacuri suplimentare.

Poți să suferi de o tulburare de panică dacă: experimentezi atacuri de panică frecvente și neașteptate care nu sunt legate de o anumită situație, te îngrijorezi mult cu privire la un alt atac de panică, te comporți diferit din cauza atacurilor de panică (eviți locurile în care ai avut în trecut atacuri de panică).

Deși un singur atac de panică poate să durereze doar câteva minute, efectele experienței pot să lase o amprentă persistentă. Pentru o tulburare de panică, atacurile de panică recurente presupun o încărcătură emoțională. Amintirea fricii intense și a terorii pe care ai resimțit-o în timpul atacului poate să aibă un impact negativ pentru încrederea ta în tine și să îți cauzeze o perturbare în viața de zi cu zi. Eventual, aceasta conduce la simptomele următoare:

- Anxietate anticipatorie - în loc să te simți relaxat și bine cu tine însuți între atacurile de panică, te simți anxios și încordat. Această anxietate derivă dintr-o teamă de a avea atacuri de panică viitoare. Teama de teamă este prezentă în cea mai mare parte a timpului și poate să te facă incapabil să funcționezi
- Evitarea fobică - începi să eviți anumite situații și medii. Această evitare poate fi bazată pe convingerea că situația pe care o eviți a cauzat un atac de panică anterior. Sau poți evita locuri unde ar fi dificil să scapi sau ajutorul nu ar fi disponibil dacă ai avut un atac de panică. Dusă la extrem, evitarea fobică se transformă în agorafobie.

În final, trebuie menționate și efectele pe care simptomele unui atac de panică le au pe termen lung. Atunci când aceasta devine o problem cronică, persoana respectivă începe să experimenteze efecte defavorabile. De exemplu, combinația de încordare, lipsa somnului și teama reduce eficacitatea sistemului imunitar, crescând riscul de a contacta o infecție. Creșterea în tensiunea arterială are o repercusiune negativă pentru inimă și rinichi. De asemenea, poți să suferi și de depresie și dificultăți în alimentație.

Citește și: 14 remedii naturale pentru atacurile de panică 

Surse: www.webmd.com; www.helpguide.org; www.psychguides.com; www.anxietycentre.com

Articolul urmator
4 Semne ca urmezi o dieta care nu este ceea ce pare
4 Semne ca urmezi o dieta care nu este ceea ce pare

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Val de depresii și atacuri de panică în rândul copiilor. Ce spun specialiștii
    Val de depresii și atacuri de panică în rândul copiilor. Ce spun specialiștii

    Pandemia și-a lăsat amprenta asupra sănătății mintale a multora dintre noi. Copiii au fost, de departe, printre cei mai afectați de schimbările care s-au produs brusc și rapid...

    Am născut singură, deși eram la spital. A trecut o lună de atunci și încă am atacuri de panică
    Am născut singură, deși eram la spital. A trecut o lună de atunci și încă am atacuri de panică

    Povestea incredibilă a unei mămici de peste hotare care, deși se afla pe patul de spital înconjurată de asistente, a născut singură. Mai multe detalii în articol.

    27 de semne ca esti vindecator spiritual. Atentie la punctul 10!
    27 de semne ca esti vindecator spiritual. Atentie la punctul 10!

    Vindecatorul spiritual este considerat sacru in multe culturi. Unii oameni cred ca acest dar este transmis din generatie in generatie, asemenea codului ADN. Totusi, darul vindecarii...

    Semne clare că suferi de „sindromul cuibului gol": „Este ultimul Crăciun acasă înainte de plecarea fiului meu la facultate și deja îi simt lipsa"
    Semne clare că suferi de „sindromul cuibului gol": „Este ultimul Crăciun acasă înainte de plecarea fiului meu la facultate și deja îi simt lipsa"

    Copiii nu rămân veșnic mici. Cresc și își întind aripile pentru a zbura către alte orizonturi, dornici de a-și părăsi cuibul părintesc și a da piept cu viața,...

    Panică la metrou la Romană: am văzut cum o mamă a fost separată de copilul ei de ușile închise brusc
    Panică la metrou la Romană: am văzut cum o mamă a fost separată de copilul ei de ușile închise brusc

    Aseară eram relaxată, dar obosită. După o zi întreagă de muncă mă întorceam cu metroul acasă și ședeam liniștită, fericită că am găsit loc, cu căștile în...

    8 semne care îți arată că ai un copil stresat
    8 semne care îți arată că ai un copil stresat

    Probabil te gândești că un copil nu are motive să fie stresat. Adevărul este, însă, că cei mici sunt și ei expuși stresului, care deseori poate lua forma anxietății....

    5 semne că ești un părinte narcisist și cum afectezi copilul fără să știi
    5 semne că ești un părinte narcisist și cum afectezi copilul fără să știi

    O persoană care este narcisistă se distinge prin următoarele trăsături de personalitate: se simte deasupra tuturor, crede că este cea mai importantă, are nevoie să fie mereu...

    6 semne ale adolescentului îndrăgostit. Sfaturi de la psihologul Lenke Iuhos
    6 semne ale adolescentului îndrăgostit. Sfaturi de la psihologul Lenke Iuhos

    Adolescenţii sunt acei copii mari, care se îndrăgostesc repede, pe sistemul aici şi acum. Nu e de ajuns că părinţii se obişnuiesc destul de greu cu schimbările fizice bruşte,...

    © 2024 Qbebe