Siropuri pentru tuse

Siropuri pentru tuse

Roxana Cristea

Siropurile pentru tuse sunt foarte eficiente daca sunt administrate corect. Afla care sunt substantele pe care le contin in mod normal siropurile de tuse, ce scrie in prospectul unui astfel de sirop, care sunt siropurile de tuse recomandate copiilor si la ce anume trebuie sa fii atent cand ii administrezi copilului un sirop de tuse. 

Substantele din siropurile de tuse sirop de tuse

Este bine de stiut ce substante contin siropurile de tuse si ce efect au aceste substante, inainte de a incepe administrarea siropului:

Dextrometorfan poate fi eficace in reducerea tusei la adulti cu infectii respiratorii superioare virale. Dextrometorfanul este utilizat pentru tratamentul simptomatic al tusei uscate datorate unei iritatii la nivelul laringelui, traheei sau bronhiilor. Mecanismul de actiune consta in ridicarea pragului de stimulare a centrului tusei, prin inhibarea stimulilor cailor aferente. Se utilizeaza mai ales in cazul tusei uscate cronice. In prezent se gaseste pe piata sub forma de sirop. La copii nu si-a dovedit eficienta.

Codeina a fost in topul medicamentelor antitusive. Se comporta asemanator cu dextrometorfanul. In prezent codeina se foloseste doar in cazuri grave. Nu este recomandata copiilor.

Noscapina este un antitusiv, disponibil ca un medicament eliberat in farmacii fara prescriptie medicala in multe tari. Are o actiune asemanatoare cu a codeinei.

Bromhexin actioneaza asupra mucusului pe care il subtiaza si astfel va fi mai usor de eliminat.

Acetilcisteina actioneaza ca un expectorant. Este recomandat in tratamentul afectiunilor respiratorii caracterizate prin hipersecretii dense si vascoase.

Efedrina este o substanta intalnita in multe siropuri pentru tuse.

Guaifenesin este un expectorant, care imbunatateste fluxul de secretii mai putin vascoase si astfel mucusul va fi mai usor de eliminat.

Siropurile de tuse recomandate pentru copii

 Adultii trateaza tusea cu usurinta, dar cand vine vorba despre copilul tau, lucrurile se schimba. Pe buna dreptate, o tuse "serioasa" la copilul mic trebuie luata in seama si tratata intr-un mod sau altul, in functie de afectiunea care o provoaca. De cele mai multe ori nu-i vorba despre nimic grav, dar tusea la bebelusi atrage dupa sine nesomn, agitatie, plans (de multe ori pentru toata familia).

In general medicul pediatru iti spune sa ai in casa siropuri ca "Stodal" sau "Grintuss", pentru toate tipurile de tuse. Sunt siropuri care au la baza plante medicinale.
Alte recomandari:
- pentru tuse uscata si iritativa - Humex, Tusin, Rofedex, Paxeladinum, Sinecod, Bronchicum, Robitusin etc.
- pentru tuse productiva - ACC200, Bromhexin, Humex expectorant, Mucosol, Ambroxol, Mucosolvan etc.

 Ce scrie in prospectul unui sirop de tuse

Indiferent de ce sirop de tuse alegi (chiar daca-i prescris de medic) nu ar fi rau sa citesti de mai multe ori prospectul. Si asta pentru a diminua pericolul de alergie la una dintre substantele existente in acel sirop. Tot in prospect vei gasi un tabel care te va invata cum sa dozezi medicamentul tinand cont de varsta copilului tau si cate zile il poti administra. Citind prospectul vei afla si ce efecte adverse pot provoca siropurile respective. De asemenea, trebuie sa te asiguri ca siropul este dedicat copiilor. De multe ori siropurile pentru adulti au aceleasi denumiri ca produsele similare dedicate copiilor (ex: Humex si Humex pentru copii). 

In general un prospect contine urmatoarele informatii:

 - indicatii cu privire la afectiunile care pot fi tratate cu medicamentul respectiv

 - modul de administrare

 - compozitie

 - reactii adverse

Atentionari privind siropul de tuse

Stim cu totii cat de incomoda poate fi o tuse. Stim si ca siropurile pentru tuse sunt usor de administrat, dar nu degeaba exista un prospect. Acesta trebuie respectat. Nu depasiti doza recomandata pentru ca in mod sigur nu scapati mai repede de tuse, ba chiar puteti sa aveti reactii adverse la respectivul sirop.
Daca siropurile nu au efectul dorit mai bine incercati niste remedii din gradina proprie sau din debara (miere, ceapa, usturoi, sucul de ridiche neagra, ceai de nuca).
De retinut faptul ca bebelusii sunt foarte sensibili la medicamente chiar si la unele produse naturiste. Nu administrati siropuri de tuse la copii mai mici de 4 ani decat daca medicul pediatru il prescrie.

Surse:www.sfatulmedicului.ro; www.esanatos.com; www.revistamedicala.info; www.webmd.com; en.wikipedia.org

Articolul urmator
Durerile de cap și stările de greață: de ce apar și cum le tratezi
Durerile de cap și stările de greață: de ce apar și cum le tratezi

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    De ce să nu administrezi sirop de tuse copiilor sub 5 ani
    De ce să nu administrezi sirop de tuse copiilor sub 5 ani

    Când copiii noștri sunt răciți și, pe deasupra, se mai confruntă și cu o tuse chinuitoare, suntem tentați să le administrăm siropuri de tuse pentru a le alina disconfortul....

    Aliații tăi împotriva răcelii, gripei și sinuzitei
    Aliații tăi împotriva răcelii, gripei și sinuzitei

    Tuse, dificultate de a respira, sinusuri blocate, mucoasă inflamată... Acestea pot avea cauze virale (răceală, gripă) sau pot fi manifestări ale sinuzitei, astmului, alergiei,...

    Boala gura mana picior. Tot ce trebuie sa stii despre aceasta boala a copilariei. Atentie, a inceput sezonul!
    Boala gura mana picior. Tot ce trebuie sa stii despre aceasta boala a copilariei. Atentie, a inceput sezonul!

    Boala gura mana picior este foarte des intalnita, mai ales in randul copiilor din colectivitate. Boala este o infectie virala ce cauzeaza ulcere bucale si bubite pe maini si talpi. Desi nu...

    Copilul tău tușește prea des? Iată principalele cauze
    Copilul tău tușește prea des? Iată principalele cauze

    Copiii mici tușesc cel mai adesea atunci când mucoasa traheei devine iritată, ceea ce se întâmplă de obicei în caz de infecții respiratorii. De asemenea, se pot...

    Regulament concurs Molekin, Salviasept
    Regulament concurs Molekin, Salviasept

    În perioada 05 decembrie - 08 decembrie, Qbebe.ro organizează un concurs în parteneriat cu Zdrovit.

    Strănutul la bebeluși: a răcit sau e normal?
    Strănutul la bebeluși: a răcit sau e normal?

    Strănutul este o reacție involuntară a organismului prin care se elimină particule străine din căile respiratorii. Strănutul la bebeluși este normal, numai dacă nu este...

    Cum îți poți ajuta copilul în timpul primei lui răceli. Sfaturi pentru mame începătoare
    Cum îți poți ajuta copilul în timpul primei lui răceli. Sfaturi pentru mame începătoare

    Bebe trece prin prima lui răceală? Nu te speria! Răcelile la nou-născuți sunt frecvente și în majoritatea cazurilor nu reprezintă un motiv de îngrijorare. Mai mult...

    In sfarsit, atitudinea potrivita cu privire la mamicile care alapteaza in public
    In sfarsit, atitudinea potrivita cu privire la mamicile care alapteaza in public

    Ador simplitatea, scrisul grabit si micuta fata zambitoare de la sfarsit. Dar cel mai mult, pe langa faptul ca e o idée britanica, iubesc mesajul. Recent, in Cheltenham, Anglia a...

    © 2024 Qbebe