Top 6 rețete de ceai pentru fiere

Top 6 rețete de ceai pentru fiere

Irina Olteanu - Redactor Senior

Fierea sau bila leneșă este o problemă de sănătate cu care se confruntă extrem de multe persoane. Pentru că există și variante de tratament naturale pe care le ai la îndemână, îți prezentăm în continuare cele mai folosite tipuri de ceai pentru fiere, alături de informații importante privind modul lor de preparare și eficacitatea lor.

Rețete de ceai pentru fiere

Ceai de păpădie – chiar dacă nu are un gust plăcut, fiind amărui, acest tip de ceai are o acțiune coleretic-colagogă, dar și detoxifiantă, diuretică și laxativă, ajutând la normalizarea valorilor colesterolului și glicemiei. Păpădia îmbunătățește funcționarea bilei, fiind folosită de foarte mulți ani pentru a trata problemele legate de sistemul digestiv, bilă sau ficat, contribuind la o mai bună secreție biliară. Este indicat să consumi 2-3 căni de infuzie în fiecare zi.

ceaiuri pentru fiere

Ceai de gălbenele

Un alt remediu natural împotriva problemelor asociate vezicii biliare, fiind preparat din florile de plantă. Și acest ceai trebuie consumat dimineața, pe stomacul gol.

Ingrediente

  •  1-2 linguri de flori uscate sau proasete
  •  1 cană de apă

Mod de preparare

  •  Adaugă florile plantei în apa care fierbe
  •  Lasă să infuzeze timp de 10 minute.

Ceai de anghinare

Acest ceai are o acțiune coleretic-colagogă, hepatoprotectoare, tonic-digestivă, vasodilatatoare. Este cunoscut pentru stimularea secreției biliare, ajutând atât la funcționarea vezicii biliare, cât și la cea a ficatului. Poți consuma 2 căni de infuzie din această plantă în fiecare zi, prima cană pe stomacul gol (cu 30 minute înainte de a mânca).

Ingrediente

  •  5 litri de apă
  •  4 anghinare
  • Lămâie
  • Miere

Mod de preparare

  • Se fierbe apa cu anghinarea timp de 20 minute
  • Se acoperă cu un capac și se lasă la răcit, lăsând anghinarele să stea în vas 20 minute
  • Scoate anghinarele
  • Consumă ceaiul cu lămâie și miere

Ceai de armurariu

Această plantă are efecte hepatoprotectoare și hepatogeneratoare.

Ceai de sunătoare – un ceai de sunătoare are un efect antiinflamator și protector la nivelul ficatului. Este eficient în calmarea stărilor de rău cauzate de problemele vezicii biliare. Trebuie consumate 2-3 căni de infuzie în fiecare zi.

Ingrediente

  •  2-3 lingurițe de flori proaspete de sunătoare
  • Apă fierbinte

Mod de preparare

  • Se adaugă planta în apă fierbinte timp de 4 minute
  • Se strecoară și se bea

Ceai de gălbioară/drete

Acest remediu tradițional chinezesc dizolvă calculii biliari, fiind eficient în tratarea durerilor. Se prepară cu florile plantei, după ce au fost lăsate la infuzat.

Este important să bei ceaiul pentru fiere cu aproximativ 15 minute înainte de masă pentru a avea timp să acționeze. De asemenea, dr.Ruxandra Constantina a declarat pentru adevarul.ro că trebuie respectat și programul de mese (4-5 pe zi), însă reduse cantitativ. Pentru prepararea alimentelor recomandă fierbere sau coacere, precum și evitarea sosurilor și a tocănițelor. Medicul subliniază și importanța renunțării la fumat și efectuarea de efort fizic, fiind indicat să vă întindeți în pat, pe partea dreaptă a corpului 30 de minute, pentru a asigura drenajul biliar.

Ceaiuri pentru fiere cu pietre

Conform Centrului Național pentru Sănătate Complementară și Integrativă, păpădia a fost utilizată din vremuri vechi pentru a trata problemele vezicii biliare, ale ficatului și ale canalului biliar. Susținătorii acestui remediu consideră că rădăcinile sale amărui stimulează excreția de bilă în vezica biliară, dar și metabolizarea grăsimilor. Multe persoane consumă ceai din păpădie pentru a scăpa de calculii biliari (pietrele la fiere), însă nu există dovezi care să sugereze că este o practică benefică. De asemenea, cei care suferă de probleme asociate vezicii biliare sau rinichilor ar trebui să discute mai întâi cu medicul înainte de a consuma păpădie; o precauție specială de consum vizează persoanele cu diabet. Pentru rezultate optime este indicat să consumi acest ceai de 2 ori pe zi.

Ingrediente:

  • 1 lingură de rădăcină uscată de păpădie
  • ½ linguriță miere
  • 1 cană apă fierbinte

Mod de preparare:

  •  Zdrobește rădăcina de păpădie și pune-o în ibric, apoi toarnă apă fierbinte peste ea
  •  Lasă la infuzat câteva minute și apoi adaugă miere
  • Strecoară și consumă ceaiul

Ceai de armurariu - îl poți consuma de 2-3 ori pe zi. Această plantă își are originea în regiunea mediteraneană, fiind folosită ca remediu natural pentru curățarea ficatului, precum și prevenirea pietrelor biliare. Datorită componentei sale active, silimarină, micșorează pietrele și poate să îți amelioreze durerea.

Ingrediente:

  • 1 lingură de semințe de armurariu
  •  3 căni de apă
  •  miere

Mod de preparare:

  • Zdrobește semințele și adaugă-le în apa care fierbe
  • Lasă la infuzat în apă fierbinte timp de 20 de minute
  • Strecoară și adaugă puțină miere

Ceai verde – îl poți consuma de 2-3 ori pe zi. Funcționează deoarece conține antioxidanți care conferă energie corpului și reduc inflamația, fiind excelenți pentru prevenirea calculilor biliari.

Ingrediente:

  • 2 lingurițe de frunze de ceai verde
  • 1 cană apă fierbinte
  • Miere
  • Lămâie

Mod de preparare:

  • Lasă la infuzat frunzele în apă fierbinte timp de 5-10 minute
  • Strecoară și adaugă puțină miere și lămâie
  • Consumă ceaiul cald

Ceai de mușețel pentru fiere

Mușețelul face parte din multe amestecuri din plante care ajută la calmarea și relaxarea sistemului digestiv. Pentru tulburări digestive și aciditate cronică, precum cele cauzate de ficat și vezică biliară, încearcă un amestec cu alte plante relaxante și nutritive, precum lămâia și alfalfa.

Atunci când este consumat regulat, ceaiul de mușețel poate ameliora durerea cauzată de vezica biliară (prin dizolvarea calculilor biliari, responsabili de obicei de durere). Pentru preparare nu trebuie decât să adaugi un pliculeț de ceai într-o cană cu apă caldă și să aștepți câteva minute. Dacă îl consumi regulat timp de 4-6 săptămâni, vei observa rezultate clare.

Lămâia în criză de fiere

Și lămâia este un remediu util în reducerea durerii de vezică biliară. Datorită faptului că are în compoziție pectină, ameliorează durerea atribuită calculilor și blocajelor biliare. De altfel, și alte sucuri cu conținut mare de acid citric și vitamina C sunt utile (în combinație cu ulei de măsline și sare Epsom – stimulează contracția vezicii biliare și tranzitul intestinal) pentru a reduce calcifierile din vezică și rinichi (o practică folosită de multe zeci de ani în SUA și Europa). Aceste două nutrimente, odată intrate în fluxul sanguin, pot dizolva anumite tipuri de calcificări; comunitatea medicală nu recunoaște însă utilitatea acestui fruct în eliminarea/dizolvarea calculilor biliari. Vitamina C este în plus și un puternic antioxidant și antimicrobian, folosit în combaterea infecțiilor vezicii biliare. Sucul de lămâie are un efect surprinzător când este consumat pe stomacul gol; poate fi înlocuit cu suc de grapefruit sau suc de mere.

Ceaiul de mentă este bun pentru fiere?

Menta conține mentol, un compus calmant, care ameliorează durerea. Poate fi folosit pentru a reduce durerea de stomac, a îmbunătăți digestia (prin stimularea fluxului de bilă și a altor sucuri din tractul digestiv) și a elimina starea de greață. Poți încerca ceai de mentă pentru durerea de fiere, în special când te confrunți cu o criză de fiere (relaxează spasmele și elimină durerea); vei avea o stare îmbunătățită de sănătate a vezicii biliare. Conține și un compus natural denumit terpen care poate dizolva calculii biliari. Poți consuma o cană din acest ceai între mese.

Ingrediente:

  • Câteva frunze de mentă (proaspete sau uscate_
  • O cană de apă caldă
  •  ½ linguriță miere

Mod de preparare

  •  Adaugă frunzele la apa în fierbere. Acoperă cana și lasă la infuzat câteva minute
  •  Strecoară apa și adaugă miere înainte de a consuma

Ceai pentru criza de fiere: ce plantă este indicată?

Există o mulțime de plante benefice pentru întărirea organismului, însă este întotdeauna important să discuți cu medicul înainte de a urma vreun tratament (mai ales dacă ești gravidă sau alăptezi), chiar dacă este natural. Poți folosi diverse plante sub formă de extracte uscate sau tincturi, precum și sub formă de ceaiuri. Modul clasic de preparare al ceaiului (dacă nu se indică altfel) constă în amestecarea unei lingurițe din planta respectivă la o cană de apă fierbinte, pentru ca apoi să lași 5-10 minute la infuzat pentru frunze/flori, respectiv 10-20 minute pentru ceai din rădăcini. Poți consuma în general 2-4 căni de ceai pe zi.
Reține că o criză de fiere poate reprezenta o urgență medicală și nu trebuie să folosești plante pe care să le autoadministrezi. Deși ceaiul verde, de armurariu, de anghinare și de turmeric sunt benefice în general pentru criza de fiere, iată câteva preacuții:
- Ceaiul verde – poate conține cofeină dacă este sub formă de extract
- Ceaiul de armurariu – pacienții cu alergii la ambrozie sau cu istoric de cancere sensibile hormonal trebuie să îl consume cu grijă
- Ceaiul de anghinare – poate declanșa o criză de fiere dacă există obstrucție la nivelul canalului biliar
- Turmeric – doze mai din aceasă plantă au efect anticoagulant și trebuie consumat cu precauție mai ales de cei care urmează deja o medicație de acest gen

Ceaiuri pentru fiere scoasă: rețete și beneficii

Chiar dacă ți-a fost extrasă fierea, poți stimula producția și fluxul bilei din ficat cu diverse plante cu gust amar. Rădăcina de păpădie este o plantă folosită frecvent în stimularea secreției de bilă; ceaiul preparat din ea trebuie consumat cu 15 minute înainte de masă. Alte plante care au efect calmant asupra sistemului digestiv, ajutând la eliminarea gazelor din tractul digestiv sunt scorțișoara, mușețelul, feniculul, ghimbirul și menta. Poți consuma aceste ceaiuri digestive după sau între mese. Ceaiul de mentă este în special benefic pentru tractul digestiv.

Surse: https://adevarul.ro,www.avantaje.ro,www.medicalnewstoday.com, https://health.howstuffworks.com, www.stylecraze.com,www.morphemeremedies.com, http://pennstatehershey.adam.com, www.richters.com

Articolul urmator
Dovleacul plăcintar: beneficii și idei de rețete
Dovleacul plăcintar: beneficii și idei de rețete

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Soția mea se oprește în timpul momentelor noastre intime să bea ceai
    Soția mea se oprește în timpul momentelor noastre intime să bea ceai

    Un bărbat de peste granițe povestește, într-o postare pe Reddit care a ajuns și în paginile unei reviste, că soția lui obișnuiește să își înceapă ziua cu o...

    Ceai de marar: beneficii și proprietăți
    Ceai de marar: beneficii și proprietăți

    Ceaiul de mărar este o băutură aromată și plină de beneficii pentru sănătate, obținută prin infuzarea frunzelor și semințelor de mărar în apă fierbinte. Mărarul (Anethum...

    Ceai de busuioc: beneficii și proprietăți
    Ceai de busuioc: beneficii și proprietăți

    Obișnuiești să bei ceai de busuioc? Dacă nu, s-ar putea ca după acest articol să începi să incluzi această băutura în rutina ta. Acest tip de ceai are numeroase...

    Ceai de urzică: proprietăți și beneficii
    Ceai de urzică: proprietăți și beneficii

    Te-ai întrebat vreodată dacă ceaiul de urzică ar fi bun pentru tine ? Descoperă în acest articol tot ce trebuie să știi despre această băutură și despre consumul...

    Ceai de rodie: beneficii și mod de preparare
    Ceai de rodie: beneficii și mod de preparare

    Puține băuturi pot egala farmecul răcoritor al unei cești de ceai de rodie bine preparat. De la nuanța sa vibrantă până la amestecul de note dulci și picante, ceaiul de rodie...

    4 retete pentru copii, usor de preparat impreuna cu copilul tau
    4 retete pentru copii, usor de preparat impreuna cu copilul tau

    Sa gatesti impreuna cu copilul tau rezolva mai multe probleme in acelasi timp. In primul rand ai rezolvat problema supravegherii copilului cat timp esti la bucatarie. Este langa tine si este...

    Ceai de sânziene: cum ajută leacul din bătrâni pentru sănătate
    Ceai de sânziene: cum ajută leacul din bătrâni pentru sănătate

    Obișnuiești să bei ceai de sânziene? Înseamnă că te bucuri deja de beneficiile sale nemaipomenite pentru sănătate! În cazul în care nu știai, ceaiul de...

    11 rețete de fursecuri sănătoase pentru copii
    11 rețete de fursecuri sănătoase pentru copii

    În mod tradițional, fursecurile sunt sinonime cu zahărul, untul și făina de toate tipurile. Cu toate acestea, trusa de instrumente a brutarului contemporan cuprinde acum o gamă...

    © 2024 Qbebe