Lista cu cele mai "nevinovate" minciuni pe care părinții le spun copiilor lor

Să fii părinte nu este lucru ușor și nu de puține ori vei fi pus în situația de a-ți „manipula" cumva copilul pentru a obține de la el comportamente dezirabile sau pentru a-i distrage atenția de la ceva ce i-ar putea dăuna. Pentru atingerea acestora scopuri vei apela la ceea ce psihologii numesc „minciuni nevinovate". Esențial este să găsești momentul cel mai potrivit pentru a i le spune copilului, precum și să ai grijă ca acestea să fie cât mai adecvate vârstei lui. Îți va fi mai ușor să te orientezi dacă vei lua în calcul și exemplele prezentate mai jos, care sunt, de fapt, minciunele reale folosite de părinți de peste tot din lume. 

Știm că micuții noștri au perioade când obișnuiesc să spună des câte o minciună. Pentru a-i face să renunțe mai repede la un asemenea obicei, putem să-i mințim și noi, la rândul nostru, spunându-le că minciunile se vor vedea repede pentru că urechile se înroșesc când mințim. Vei vedea că, treptat, copilul tău va începe să-și astupe urechile când are de gând să mintă sau pur și simplu nu va mai fi tentat să spună multe minciuni.

Din nou, tendința de a minți a copiilor poate fi diminuată treptat dacă și noi vom recurge la o minciună de tipul „Vezi că ți se schimbă culoarea ochilor când minți". În mod cert că vor fi mai puțin dornici să mintă!

Minciuni despre somn

Ținem foarte mult să nu fim deranjați deloc pe timpul nopții de către copii. În acest scop, putem inventa tot felul de minciuni pentru ca somnul să ne fie respectat.

 • Orice mamă are nevoie și de momentele ei de relaxare. Pentru a-ți fi mai ușor să-ți convingi copilul, de pildă, să te lase să dormi mai târziu în weekend, spune-i că „Este Ziua Mamei" și că acesta e „cadoul" tău, să poți dormi mai mult.
 • Un tată a încercat să-i spună băiețulului său că „Tată nu aude când este întuneric. Mai bine o vei trezi pe mami dacă ai nevoie de ceva la noapte". Se pare că această „poveste" a funcționat până când mama a aflat de ea!
 • ”Mi-am convins fetița că cel mai tare joc din lume este Să îl punem pe tati să doarmă!. Îl jucăm în fiecare seară”
 • ”Eu nu le spun copiilor că este week-end, ca să nu se trezească devreme. Când suntem în zilele de școală sau grădiniță ar dormi dimineața până la 10. În week-enduri se trezesc la 6.” 

Citește și: Ghid pe vârste: de ce mint copiii ?

Minciuni despre mâncare și curățenie

Mofturi, mofturi și iar mofturi. Atât când vine vorba de mâncare cât și când copiii sunt rugați frumos de părinți să strângă în urma lor. Așa că uneori mai apelăm la minciuni:

 • Să ne convingem copiii să mănânce una dintre cele mai nutritive legume, spanacul , nu este ușor. Dar ne va fi mai la îndemână dacă vom profita de existența unuia personaj îndrăgit, precum Popeye marinarului. Iar dacă îl vom face pe acesta să pară atât de puternic încât, după ce a mâncat spanac, poate să ridice o casă, succesul poate fi garantat. Construiește o mică minciună, un „scenariu", precum a procedat și această mamă, care și-a convins băiețelul să-și termine porția de spanac. De exemplu, ieșiți din casă și spune-i copilului, în timp ce vrea să ia casa și să o ridice: „S-a mișcat! S-a mișcat! Uite, mai ia puțin spanac și vei vedea!"
 • Dacă vreți să convingeți copiii să mănânce diverse legume apelați la cele baby, copilul va fi mult mai dispus să le mănânce dacă le spunem morcovi bebeluși sau varză bebeluș.
 • Copiii adoră dulciurile și sunt gata să le mănânce la orice oră, nu contează că este noapte sau zi. Dacă vrei ca al tău copil să nu mănânce dulciuri chiar înainte de culcare, apelează la această minciună: „Dacă te vei hrăni cu dulciuri cu 30 de minute înainte de culcare, vei visa urât". Vei șanse foarte mari să fii ascultată!
 • Atunci când vrem să-l împiedicăm pe al nostru copil să stea departe de alimente mai puțin sănătoase, precum chips-urile, putem să-l mințim spunându-i că acestea sunt numai pentru adulți. De o asemenea minciună a avut parte și băiețelul din exemplul de mai jos, care a crezut până la vârsta de 12 ani că chips-urile nu sunt pentru copii: „Doritos (o marcă de chips-uri gen „nachos") sunt numai pentru adulți", i-au zis părinții.
 • Întrucât înghețata poate să nu fie cea mai bună opțiune pentru copilul nostru la un moment dat, este la îndemâna noastră să-i spunem o minciună nevinovată pentru a-i distrage gândul de la ea. Putem urma exemplul acestui părinte, care i-a spus copilului că: „Atunci când din mașina cu înghețată se aude muzică, înseamnă că nu mai e înghețată de vânzare".
 • Și noi, cei mari, putem să avem mici pofte nevinovate, precum cele la dulciurile copiilor noștri. De exemplu, o mamă a poftit la monezile de ciocolată ale băiețelului ei dar, pentru a nu-l supăra, nu i-a spus ce a făcut. A preferat mai degrabă să piardă timpul cu el, căutând monezile dispărute. Sau alta îi spune copilului că ciocolata pe care o mănâncă este ”ciocolată de adulți cu alcool”.
 • Când ne-am săturat ca al nostru copil să ne supună unui adevărat „interogatoriu" în legătură cu procesul de fabricație al anumitor alimente, nu este exclus să fim tentați să-i spunem o minciună precum „Porcul este cel ce produce cârnații, așa cum găina face ouă". Desigur, aceasta va „ține" la copiii mici și nu este indicat să persistăm prea mult în ea.
 • ”Fetița mea crede că toate alimentele sănătoase, precum hummus, salate, legumele sunt mâncare pentru prințese.”
 • ”Copiii mei cred ca Zână Măseluță este alergică la praf și nu poate veni la ei în cameră dacă nu este foarte curat!”
 • ”Le-am pus copiilor mei când erau foarte mici un video cu Cola folosită la curățarea wc-ului și de atunci ei știu că este folosită pentru asta. Au acum 8 și 10 ani. Sper să mai țină minciuna.” 

Minciuni despre joacă 

parinti care se joaca cu copiii in pat

Fie că vrea să se joace pa afară, pe gadgeturi sau să se uite la televizor, unde copil nu știe să se limiteze și întotdeauna va exagera cu timpul petrecut jucându-se. Cum îl convingem să finalizeze o activitatea care este clar că îi face plăcere?

 • Când al tău copil este atât de dornic de joaca pe-afară încât nu se mai îndură să intre în casă, deși este demult întuneric, nimic nu te oprește, pentru a-l convinge mai ușor, să-i spui că tu „controlezi luminile de pe stradă" și ai hotărât că acestea nu mai pot rămâne deschise în seara respectivă. Această minciună va fi mai credibilă cu atât mai mult cu cât locuiți în ultima casă de pe stradă și cu cât copilul este mai mic.
 • În special copiii mai mici pot fi opriți să mai stea prea mult la televizor dacă vom inventa o minciună de tipul: „Îmi pare rău, televizorul nu merge în această seară pentru că am uitat să-l pun la încărcat și bateria sa nu mai merge".
 • Zilele ploioase sunt o provocare pentru răbdarea unui părinte, în contextul în care încercăm să găsim o ocupație pentru ca al nostru să nu se plictisească. Atunci când avem un copil mai mic și pur și simplu nu mai știm ce să facem pentru a-l distra, putem să apelăm la o minciună precum aceasta: să mergem la magazinul pentru animale și să-i spunem că este o grădină zoologică!
 • Dacă nu avem niciun chef ca al nostru copil să aibă parte de niște baloane doar de dragul de a-l sparge, după care să înceapă să plângă după ele, va fi suficient, când ne roagă să le cumpărăm, să-l păcălim astfel: „Baloanele acestea nu sunt de vânzare. Fac parte dintr-o operă de artă".
 • Copiii au obiceiul să facă multă gălăgie în timpul călătoriilor cu mașina. Pentru a-i face să se liniștească, putem avea oricând la îndemână și o minciună nevinovată precum: „Semnul H înseamnă că toți cei prezenți în mașină vor face liniște".

Citește și: Un studiu ne dezvăluie dacă minciuna copiilor este periculoasă sau nu

Minciuni despre animalele de companie

Nu există copil care să nu își dorească un animal de companie. Însă, o dată cu această dorință, vin și foaret multe bătăi de cap pentru părinți.

 • Copiii pot suferi foarte mult când le moare animalul de companie. Dacă este vorba despre un peștișor auriu, putem să le mai atenuăm din supărare explicându-le că noul pește va fi „mai auriu si mai mare" și că mâncarea sa specială este cea care-l va ajuta să arate așa.
 • Dacă te-ai săturat ca al tău copil să-ți spună mereu că-și dorește o pisică, rezumă-te la a-i spune următoarea minciună: „Nu o poți avea pentru că nu s-a născut încă!"
 • Tot pentru a scăpa de bătaia de cap de a le explica micuților voștri de ce nu vreți să aveți animale de casă, puteți să le ziceți că un anumit animal (pisică sau un cățel, în funcție de ce și-ar dori ei) din apropierea spațiului în care locuiți este al lor, întrucât se plimbă mai mereu pe-acolo. Dacă aveți copii mai mici, aveți toate șansele să fiți crezute!
 • Le puteți insufla copiilor mai ușor ideea de a fi ordonați și de a debarasa farfuriile cu resturi de mâncare dacă veți inventa această minciună: există „Fata din gunoi", care dacă îi vede că nu aruncă la coș resturile va avea grijă ca data viitoare să rămână flămânzi!

Citește și: Cum îți strici copilul dacă îl minți

Minciuni despre liniște, siguranță și igienă

Uneori, pentru a avea câteva minute de liniște, orice părinte apelează la o minciună nevinovată pentru ca cel mic să fie preocupat de altceva decât de adultul de lângă el:

 • ”Când vreau să îmi beau cafeaua liniștită pun copilul să caute ceva, ori o jucărie, ori o ciocolată, care, de obicei, sunt în buzunarul meu.”
 • ”Am avut câteva luni când refuza să își pună centura de siguranță în mașină. I-am spus că mașina nu va porni dacă nu își pune centura, centura este legată la motor.”
 • ”I-am spus fiului meu că magazinul nu-mi mai vinde scutece, și că este timpul să folosească olița”
 • ”I-am spus fiului meu că dacă mă uit prin urechile lui pot să îi văd amintirile și îmi pot da seama dacă mă minte sau nu. Mai ales când zice ca s-a spălat pe dinți!”
 • ”Când se termină bateriile la o jucărie care m-a căpiat, îi spun fetiței mele că nu se mai fabrică baterii pentru acea jucărie. Ce păcat!”
 • ”Du-te și te ascunde. Vin eu să te caut. Și așa am 10 minute de liniște să îmi beau cafeaua.”

Voi ați folosit asemenea „minciuni" cu copiii voștri?

Surse:
www.boredpanda.com; www.parents.com; www.redbookmag.com

 

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Dr. Mihai Craiu avertizează: "Uitați-vă cu atenție la pozele copiilor dumneavoastră! Dacă observați asta în ochii lor, mergeți imediat la medic"
  Dr. Mihai Craiu avertizează: "Uitați-vă cu atenție la pozele copiilor dumneavoastră! Dacă observați asta în ochii lor, mergeți imediat la medic"

  Medicul pediatru Mihai Craiu atrage atenția părinților cu privire la o afecțiune oftalmologică a copiilor care poate fi ușor observată din fotografiile cu cei mici:

  Adriana Bahmuţeanu recunoaşte despre copiii ei: "Este mult mai bine să stea cu tatăl lor. Sunt băieţi. Au nevoie de tatăl lor"
  Adriana Bahmuţeanu recunoaşte despre copiii ei: "Este mult mai bine să stea cu tatăl lor. Sunt băieţi. Au nevoie de tatăl lor"

  Cunoscuţi pentru relaţia lor tumultoasă, Adriana Bahmuţeanu şi Silviu Prigoană au divorţat ultima dată în urmă cu 5 ani. Conflictul dintre cei doi s-a agravat după ce...

  Studiu: copiii care petrec mai mult timp cu părinții lor sunt mai inteligenți
  Studiu: copiii care petrec mai mult timp cu părinții lor sunt mai inteligenți

  Este de la sine înțeles faptul că părinții influențează dezvoltarea copilului pe toate planurile. Cercetătorii au descoperit că influența și studiile adulților au un impact...

  Părinții vorbăreți cresc IQ-ul copiilor lor
  Părinții vorbăreți cresc IQ-ul copiilor lor

  Un studiu britanic a ajuns la concluzia că părinții care vorbesc adesea cu copiii lor pot influența în mod pozitiv nivelul de inteligență al acestora.

  7 lucruri pe care părinții le sacrifică pentru a oferi o viață mai bună copiilor
  7 lucruri pe care părinții le sacrifică pentru a oferi o viață mai bună copiilor

  Încă din primele clipe în care ne ținem copiii în brațe, nu numai că simțim o bucurie imensă, dar știm și că ne vom confrunta cu numeroase provocări. Acestea nu...

  Ce măști de protecție dăm copiilor la școală? Cele medicale sau cele cu filtru? Ce spun specialiștii
  Ce măști de protecție dăm copiilor la școală? Cele medicale sau cele cu filtru? Ce spun specialiștii

  Redeschiderea școlilor se apropie cu pași repezi, iar masca de protecție trebuie purtată permanent în orele petrecute la școală. Parcurge cu atenție articolul de mai jos pentru...

  "Încet! Mami, doarme!" Vorbele fetițelor care au fost găsite lângă mama lor moartă. Ce au descoperit polițiștii
  "Încet! Mami, doarme!" Vorbele fetițelor care au fost găsite lângă mama lor moartă. Ce au descoperit polițiștii

  Două surori în vârstă de 5, respectiv 7 ani, au petrecut mai multe zile în apartamentul unde locuiau cu trupul mamei lor care a murit subit în nord-vestul Franței,...

  "Ce înseamnă să ai o mamă"? Povestea mamei Lenuța, care și-a dedicat viața creșterii copiilor defavorizați
  "Ce înseamnă să ai o mamă"? Povestea mamei Lenuța, care și-a dedicat viața creșterii copiilor defavorizați

  Cu ajutorul unui ONG foarte cunoscut copiii proveniți din centre de plasament de stat sau care au stat în adăposturi pentru victimele violenței domestice au posibilitatea de a se...

  © 2022 Qbebe