Burtici fericite
Din grija pentru copilul tau

Lista cu cele mai mari minciuni pe care părinții le spun copiilor lor

Să fii părinte nu este lucru ușor și nu de puține ori vei fi pus în situația de a-ți „manipula" cumva copilul pentru a obține de la el comportamente dezirabile sau pentru a-i distrage atenția de la ceva ce i-ar putea dăuna. Pentru atingerea acestora scopuri vei apela la ceea ce psihologii numesc „minciuni nevinovate". Esențial este să găsești momentul cel mai potrivit pentru a i le spune copilului, precum și să ai grijă ca acestea să fie cât mai adecvate vârstei lui. Îți va fi mai ușor să te orientezi dacă vei lua în calcul și exemplele prezentate în articolul de mai jos.

Știm că micuții noștri au perioade când obișnuiesc să spună des câte o minciună. Pentru a-i face să renunțe mai repede la un asemenea obicei, putem să-i mințim și noi, la rândul nostru, spunându-le că minciunile se vor vedea repede pentru că urechile se înroșesc când mințim. Vei vedea că, treptat, copilul tău va începe să-și astupe urechile când are de gând să mintă sau pur și simplu nu va mai fi tentat să spună multe minciuni.

Citește și: Ghid pe vârste: de ce mint copiii ?

Din nou, tendința de a minți a copiilor poate fi diminuată treptat dacă și noi vom recurge la o minciună de tipul „Vezi că ți se schimbă culoarea ochilor când minți". În mod cert că vor fi mai puțin dornici să mintă!

Baietel acoperindu-si ochii cu mainile

Orice mamă are nevoie și de momentele ei de relaxare. Pentru a-ți fi mai ușor să-ți convingi copilul, de pildă, să te lase să dormi mai târziu în weekend, spune-i că „Este Ziua Mamei" și că acesta e „cadoul" tău, să poți dormi mai mult.

Parinti si copii dormind in acelasi patNu de puține ori partenerii noștri țin foarte mult să nu fie deranjați deloc pe timpul nopții de către copii. În acest scop, ei pot inventa tot felul de minciuni pentru ca somnul să le fie respectat.
De exemplu, acest tată a încercat să-i spună băiețulului său că „Tată nu aude când este întuneric. Mai bine o vei trezi pe mami dacă ai nevoie de ceva la noapte". Se pare că această „poveste" a funcționat până când mama a aflat de ea !

Când al tău copil este atât de dornic de joaca pe-afară încât nu se mai îndură să intre în casă, deși este demult întuneric, nimic nu te oprește, pentru a-l convinge mai ușor, să-i spui că tu „controlezi luminile de pe stradă" și ai hotărât că acestea nu mai pot rămâne deschise în seara respectivă. Această minciună va fi mai credibilă cu atât mai mult cu cât locuiți în ultima casă de pe stradă și cu cât copilul este mai mic.

În special copiii mai mici pot fi opriți să mai stea prea mult la televizor dacă vom inventa o minciună de tipul: „Îmi pare rău, televizorul nu merge în această seară pentru că am uitat să-l pun la încărcat și bateria sa nu mai merge".

Dacă avem senzația că al nostru copil ar putea fi dezamăgit într-un fel cu ocazia aniversării sale (de pildă pentru că nu i-am putut oferi cadoul dorit), putem să-l consolăm făcându-l să se simtă extrem de important. Spre exemplu, ce ne costă să-i spunem o mică minciună de genul: „Steagurile din centrul orașului au fost puse acolo în cinstea ta". Veți fi uimiți de cât de încântat va fi !

Putem să-i demonstrăm copilului nostru cât de prețios este pentru noi spunându-i o mică minciună, de genul: am ales să plătim o sumă de bani pentru ca el să aibă parte de un buric frumos. Probabil, va ajunge la concluzia că acei copii care nu au un buric frumos au părinți care nu vor cheltuiască mult !

Copiilor nu le prea plac schimbările, așa că ne putem trezi inclusiv în situația de a protesta când în casă trebuie să montăm diverse dispozitive ce sunt necesare siguranței noastre.
De pildă, dacă trebuie să instalăm o alarmă de fum, iar micuțul nostru este supărat de aces motiv, putem să-l împăcăm spunându-i doar atât: „Alarma aceasta de fum este un dispozitiv de ascultare al lui Moș Crăciun".

Dacă nu avem niciun chef ca al nostru copil să aibă parte de niște baloane doar de dragul de a-l sparge, după care să înceapă să plângă după ele, va fi suficient, când ne roagă să le cumpărăm, să-l păcălim astfel: „Baloanele acestea nu sunt de vânzare. Fac parte dintr-o operă de artă".

Copiii au obiceiul să facă multă gălăgie în timpul călătoriilor cu mașina. Pentru a-i face să se liniștească, putem avea oricând la îndemână și o minciună nevinovată precum: „Semnul H înseamnă că toți cei prezenți în mașină vor face liniște".

Zilele ploioase sunt o provocare pentru răbdarea unui părinte, în contextul în care încercăm să găsim o ocupație pentru ca al nostru să nu se plictisească. Atunci când avem un copil mai mic și pur și simplu nu mai știm ce să facem pentru a-l distra, putem să apelăm la o minciună precum aceasta: să mergem la magazinul pentru animale și să-i spunem că este o grădină zoologică!

Copiii pot suferi foarte mult când le moare animalul de companie. Dacă este vorba despre un peștișor auriu, putem să le mai atenuăm din supărare explicându-le că noul pește va fi „mai auriu si mai mare" și că mâncarea sa specială este cea care-l va ajuta să arate așa.

Dacă te-ai săturat ca al tău copil să-ți spună mereu că-și dorește o pisică, rezumă-te la a-i spune următoarea minciună: „Nu o poți avea pentru că nu s-a născut încă!"

Tot pentru a scăpa de bătaia de cap de a le explica micuților voștri de ce nu vreți să aveți animale de casă, puteți să le ziceți că un anumit animal (pisică sau un cățel, în funcție de ce și-ar dori ei) din apropierea spațiului în care locuiți este al lor, întrucât se plimbă mai mereu pe-acolo. Dacă aveți copii mai mici, aveți toate șansele să fiți crezute!

Să mergi cu copiii la restaurant poate fi un „test" dificil. Dacă vrei să te asiguri că se vor comporta cât de cât bine, poți să inventezi că acolo se află „un loc special pentru copiii răi". Pentru ca ceea ce spui să fie cât mai credibil, poți să detectezi un loc mai retras și mai întunecat de acolo și să insiști că acela e locul respectiv.

Când deveniți părinți, momentele voastre de intimitate vor deveni mai prețioase. În cazul în care ați abia ați reușit să aveți câteva clipe de tandrețe în baie, pentru ca al vostru copil să vă lase în pace, este îndeajuns să spuneți următoarea minciună: „Mami stă pe WC și face treabă mare!"

Le puteți insufla copiilor mai ușor ideea de a fi ordonați și de a debarasa farfuriile cu resturi de mâncare dacă veți inventa această minciună: există „Fata din gunoi", care dacă îi vede că nu aruncă la coș resturile va avea grijă ca data viitoare să rămână flămânzi!

În momentul în care copilul tău începe să-și schimbe dinții, poți trăi momente deloc ușoare.
Pentru a trece și peste ele, tot o „minciună" nevinovată te poate ajuta să „scapi basma curată". Astfel, după ce îl ajuți pe copil să scoată dintele cu probleme și vezi că acesta este supărat pe tine sau plânge, ia-l afară și spune-i să arunce dintele peste un acoperiș/ peste un gard pentru ca dintele ce-i va crește în loc să fie mai frumos și mai drept.

Să ne convingem copiii să mănânce una dintre cele mai nutritive legume, spanacul , nu este ușor. Dar ne va fi mai la îndemână dacă vom profita de existența unuia personaj îndrăgit, precum Popeye marinarului. Iar dacă îl vom face pe acesta să pară atât de puternic încât, după ce a mâncat spanac, poate să ridice o casă, succesul poate fi garantat.
Construiește o mică minciună, un „scenariu", precum a procedat și această mamă, care și-a convins băiețelul să-și termine porția de spanac. De exemplu, ieșiți din casă și spune-i copilului, în timp ce vrea să ia casa și să o ridice: „S-a mișcat! S-a mișcat! Uite, mai ia puțin spanac și vei vedea!"

Copiii adoră dulciurile și sunt gata să le mănânce la orice oră, nu contează că este noapte sau zi.
Dacă vrei ca al tău copil să nu mănânce dulciuri chiar înainte de culcare, apelează la această minciună: „Dacă te vei hrăni cu dulciuri cu 30 de minute înainte de culcare, vei visa urât". Vei șanse foarte mari să fii ascultată!

Atunci când vrem să-l împiedicăm pe al nostru copil să stea departe de alimente mai puțin sănătoase, precum chips-urile, putem să-l mințim spunându-i că acestea sunt numai pentru adulți.
De o asemenea minciună a avut parte și băiețelul din exemplul de mai jos, care a crezut până la vârsta de 12 ani că chips-urile nu sunt pentru copii: „Doritos (o marcă de chips-uri gen „nachos") sunt numai pentru adulți", i-au zis părinții.

Întrucât înghețata poate să nu fie cea mai bună opțiune pentru copilul nostru la un moment dat, este la îndemâna noastră să-i spunem o minciună nevinovată pentru a-i distrage gândul de la ea. Putem urma exemplul acestui părinte, care i-a spus copilului că: „Atunci când din mașina cu înghețată se aude muzică, înseamnă că nu mai e înghețată de vânzare".

Masina cu inghetata

Și noi, cei mari, putem să avem mici pofte nevinovate, precum cele la dulciurile copiilor noștri.
De exemplu, o mamă a poftit la monezile de ciocolată ale băiețelului ei dar, pentru a nu-l supăra, nu i-a spus ce a făcut. A preferat mai degrabă să piardă timpul cu el, căutând monezile dispărute.

În cazul în care nu știm ce să-i spunem copilului nostru când este pe cale să asiste la o scenă în care probabil cele două personaje sunt într-un conflict, dar nu vrem să-i oferim explicații, putem să inventăm următoarea minciună: „Tatăl broască-țestoasă se joacă de-a prinselea cu mama broască-țestoasă".

Când ne-am săturat ca al nostru copil să ne supună unui adevărat „interogatoriu" în legătură cu procesul de fabricație al anumitor alimente, nu este exclus să fim tentați să-i spunem o minciună precum „Porcul este cel ce produce cârnații, așa cum găina face ouă". Desigur, aceasta va „ține" la copiii mici și nu este indicat să persistăm prea mult în ea.

Copiilor din zilele noastre li se poate părea tare ciudat să vadă poze în alb-negru. Pentru a nu deveni mult prea insistenți punându-ne tot felul de întrebări legate de acest subiect, cu atât mai mult cu cât pot fi tentați să-i „înnebunească" și pe alți membri ai familiei cu așa ceva (de exemplu pe bunica lor), nu va fi o greșeală să le zicem: „Când bunica era copil ca tine, lumea era în alb și negru. De aceea toate pozele ei sunt așa. Pozele colorate au fost inventate acum 40 de ani".

Pentru a crește în ochii micuților noștri sau pur și simplu pentru a-i antrena într-un joc palpitant, nu va fi dificil să le spunem că noi însene suntem un personaj din „James Bond". Vor fi uimiți și ne vor admira!

Următoarea minciună ar trebui spusă cu grijă și doar când copilul te-a scos într-adevăr din sărite cu ceva. Astfel, îi poți atrage atenția asupra următorului fapt: „Un om mascat poate veni în timp ce dormi și îți poate lua filmulețele cu Barney".

Citește și: Tu iti minti copilul? Cand este buna minciuna si cand nu?

Voi ați folosit asemenea „minciuni" cu copiii voștri?

Surse:
www.boredpanda.com; www.parents.com; www.redbookmag.com

Surse poze:
www.pexels.com

4 greseli pe care parintii le fac cand le vorbesc copiilor despre sex

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Gravidele trebuie să fie primele pe lista vaccinarii anti-Covid, spun experții
  Gravidele trebuie să fie primele pe lista vaccinarii anti-Covid, spun experții

  Chiar dacă anumite state precum New York și New Jersey au făcut o treabă destul de bună în a controla actuala pandemie de COVID-19, nu toate țările stau la fel de bine....

  UNICEF:Conflictele prelungite, criza climatică, numărul în creștere de boli mintale și dezinformarea online sunt printre cele mai mari noi amenințări la adresa copiilor
  UNICEF:Conflictele prelungite, criza climatică, numărul în creștere de boli mintale și dezinformarea online sunt printre cele mai mari noi amenințări la adresa copiilor

  Într-o scrisoare deschisă care marchează 30 de ani de la adoptarea Convenției cu privire la Drepturile Copilului, Directorul Executiv UNICEF trage semnalul de alarmă în ceea...

  Top 10 cele mai mari plangeri pe care terapeutii de sex le aud des
  Top 10 cele mai mari plangeri pe care terapeutii de sex le aud des

  Ce discuta cuplurile cand merg la terapeutul de sex pentru a-si rezolva problemele din dormitor? 

  7 lucruri pe care părinții le sacrifică pentru a oferi o viață mai bună copiilor
  7 lucruri pe care părinții le sacrifică pentru a oferi o viață mai bună copiilor

  Încă din primele clipe în care ne ținem copiii în brațe, nu numai că simțim o bucurie imensă, dar știm și că ne vom confrunta cu numeroase provocări. Acestea nu...

  Decizie finală: Guvernul va mări alocațiile copiilor
  Decizie finală: Guvernul va mări alocațiile copiilor

  Dacă la început de iunie se lua în considerare dublarea alocațiilor copiilor de la 1 august, se pare că majorarea lor, ajunsă acum pe masa Guvernului, va fi de doar 10-20%.

  Azi este Sfântul Stelian, ocrotitorul copiilor. Rugăciunea pe care toți părinții trebuie să o știe
  Azi este Sfântul Stelian, ocrotitorul copiilor. Rugăciunea pe care toți părinții trebuie să o știe

  Pe 26 noiembrie îl serbăm pe Sfântul Cuvios Stelian, cel îndrăgit de credincioși pentru iubirea sa față de copii.

  © 2019 Qbebe