Contributors

De ce este bine ca un copil să studieze un instrument muzical

Printre activitățile care-i pot ajuta pe copii să-și dezvolte numeroase abilități utile se numără și cântatul la un instrument muzical. Așa cum veți afla și din articolul de mai jos, este spre binele lor să-i obișnuim cu muzica de o vârstă fragedă urmând ca, pe măsură ce cresc, să-i încurajăm să învețe și să cânte la un instrument muzical îndrăgit. Perioada ideală pentru a-i introduce în universul muzicii este, conform specialiștilor, când aceștia sunt preșcolari sau școlari aflați în primii ani de școală.

De la ce vârstă?

Specialiștii în domeniu aduc în prim-plan următorul fapt: nu se poate vorbi de o vârstă exactă de la care este mai bine ca un copil să înceapă să se familiarizeze cu un instrument muzical. În funcție de scopul pe care-l avem în legătură cu lecțiile de muzică, nivelul de vârstă de la care  un copil ar putea să fie antrenat în acest demers variază. Spre exemplu, dacă ne dorim ca acesta să se familiarizeze pur și simplu cu un mediu muzical, este indicat să începem să-i prezentăm copilului diverse instrumente încă din primul an de viață. În acest interval, este ideal să ne orientăm spre tot felul de jocuri sau putem chiar noi să-i cântăm la un instrument muzical adevărat.

De la vârsta de 3 ani putem să mai „avansăm" puțin. De pildă, este momentul potrivit pentru a-l obișnui pe copil cu ritmul, cu recunoașterea unei melodii, cu recunoașterea unor instrumente muzicale. Poți să faci aceste lucruri fie acasă, fie poți să-l duci pe copil în diverse locații, în care să poată învăța alături de alți copii.

Odată ce ajunge la 5 ani, copilului îi va fi mai simplu să participe la lecții mai formale de muzică . De aceea, poate să deprindă și primele reguli ce țin de manipularea unui instrument muzical și poate să învețe și notele muzicale. Printre cele mai recomandate instrumente pentru această vârstă se numără vioara, pianul, chitara sau ukulele.

După vârsta de 9 ani, copilul are abilitățile (cum ar fi coodonarea mișcărilor, răbdarea, perseverența etc.) pentru a progresa pe calea familiarizării cât mai bune cu un instrument muzical. În același timp, pe măsură ce crește își poate da seama dacă îi place sau nu un instrument, dacă ar prefera să ia lecții individual sau în grup.
Indiferent de vârsta pe care o are copilul, contactul cu muzica îi va fi benefic pentru dezvoltarea fizică și emoțională. Experții ne sugerează că intervalul de vârstă cuprins între 3 și 10 ani este cel mai indicat pentru dobândirea abilităților care i-ar putea permite să obțină performanțe în domeniul muzical pe parcursul vieții de adult.

Citește și: Muzica- o componentă esențială în dezvoltarea bebelușului

De ce? Pentru că...

Prin intermediul unui instrument muzical va crește posibilitatea ca un copil să devină răbdător și disciplinat
Muzicienii consideră că un copil ce vrea să învețe să folosească un instrument muzical va trebui să se obișnuiască să fie perseverent și să aștepte răsplata muncii sale. De exemplu, în cazul în care dorește să cânte la vioară, înainte va trebui să învețe cum să o plaseze corect pe umăr, cum să miște arcușul, cum să miște degetele pe arcuș. Va fi nevoie de ore și de ani de muncă până când să poată cânta corect. Cu cât copilul își va fixa obiective mai importante (de exemplu, să cânte într-o orchestră), cu atât mai mult trebuie să știe că va avea nevoie de mai multă răbdare.
Odată cu lecțiile de muzică, va fi nevoit să înțeleagă importanța disciplinei, a seriozității, a respectului față de propria muncă și față de cea a altora. Toate acestea îl vor ajuta însă în toate aspectele vieții, nu numai în muzică.

Fetita ce invata sa cante la pian

Când învață să cânte la un instrument muzical, copilul își va îmbunătăți abilitățile sociale
Mai ales dacă va participa la lecții de muzică în grup, acesta va fi nevoit să se adapteze și să interacționeze cu ceilalți. Astfel, va înțelege ce înseamnă să ții cont și de ceilalți, se va obișnui să-i asculte pe cei din jur și să respecte reguli.
Pe măsură ce se vor realiza progrese, copilul va trebui să-și coordoneze eforturile cu ale celor din jur și să-și folosească abilități dobândite grație instrumentului său muzical pentru ca toți să poată realiza un scop comun. De pildă, grupul din care face parte ar trebui să redea o melodie sau pur și simplu să se pregătească pentru un spectacol.

Grup de copii ce canta la diverse instrumente muzicale

Datorită familiarizării cu un instrument muzical, un copil poate să aibă parte de o dezvoltare fizică mai bună
Specialiștii ne atrag atenția asupra următorului aspect: anumite instrumente muzicale, cum ar fi cele de percuție, vor dezvolta mișcările coordonate ale copilului, întrucât acesta va fi nevoit să-și folosească brațele și picioarele pentru a reuși să cânte.
Dacă ne gândim la instrumentele cu clape sau cu coarde, așa cum sunt pianul și vioara, trebuie să știm că și ele vor favoriza coordonarea de la nivelul mâinilor și vor stimula motricitatea fină.
Când va ști să utilizeze un instrument muzical, un copil va avea posibilitatea să-și dezvolte ambidextria și să reușească să se simtă confortabil chiar și în poziții ce nu sunt prea confortabile. De aceea, se poate spune că va dobândi abilități ce-l pot încuraja să urmeze și alte direcții, precum dansul sau diferite sporturi.

Va dobândi abilități care-i vor fi de folos la școală
Pe de o parte, aceste abilități sunt legate de matematică, pe de altă parte se referă la cele ce țin de limbaj.
În ceea ce privește abilitățile matematice, studiile au arătat, de-a lungul timpului, că muzica (întrucât presupune deprinderea unui anumit ritm, a măsurilor, a notelor) îi va ajuta pe copii să se familiarizeze mai ușor cu efectuarea împărțirilor, cu fracțiile sau cu urmarea unor algoritmi, necesari în rezolvarea exercițiilor și problemelor de la matematică. De asemenea, s-a demonstrat că folosirea unui instrument muzical poate crește capacitatea de memorare a unor operații matematice, favorizând cu precădere memoria pe termen lung. Mai mult, oamenii de știință au sesizat că un copil ce a învățat să cânte la un instrument are o capacitate mai bună de a-și construi mental imaginea unor obiect, ajutându-se de această abilitate în special la geometrie.

Dacă ne referim la abilitățile de limbaj, profesorii de muzică spun că micuții ce au învățat de la o vârstă fragedă să cânte la un instrument muzical au un vocabular mai bogat, știu să comunice mai bine și de aceea vor putea să învețe mai repede să citească. Explicația pentru acest fenomen se leagă de faptul că muzica va stimula dezvoltarea emisferei stângi a creierului (ce ține de limbaj și de capacitatea de a raționa).
Practic, odată ce un copil se obișnuiește să fie înconjurat de muzică, el poate recurge oricând la aceasta și în scopul de a-și ușura munca de la școală. De exemplu,  poate să învețe poezii sau diverse reguli ajutându-se de ritmul furnizat de un instrument muzical.

Cântatul la un instrument muzical poate să reducă stresul
Psihologii recomandă ca un copil să învețe să cânte la un instrument pentru a gestiona mai bine stresul. Odată ce se antrenează într-o asemenea activitate, acesta va trebui să se concentreze la ceea ce are de făcut și astfel nu își va mai face griji cu privire la alte lucruri. Mai mult, plăcerea și satisfacția pe care le va resimți în momentele în care se află alături de instrumentul său favorit îi vor crește starea de bine și îl vor ajuta să se relaxeze.

Familiarizarea cu un instrument muzical va crește stima de sine
Pe măsură ce va munci tot mai mult pentru a obține succesul, copilul va simți din plin că eforturile și dăruirea sa sunt esențiale. Treptat,va dobândi mai multă încredere în el și își va da seama de abilitățile sale, de cât de multă muncă a depus.
Odată ce va conștientiza toate acestea, va învăța să aibă mai multă stimă de sine, va fi mai dornic să se autodepășească și îi va fi mai la îndemână să-și gestioneze eventualele eșecuri.

Dacă va învăța să cânte la un instrument, copilul va avea șansa să descopere noi culturi
Spre exemplu, învățând să cânte la vioară, acesta va auzi de muzicieni din Germania sau Austria și astfel va putea să afle și informații ce țin de culturile acestor țări. Sau dacă va învăța să folosească tobele, va putea să afle câte ceva despre cultura diferitelor popoare africane.
Dându-i posibilitatea să învețe să cânte la un instrument muzical, copilul va primi un imbold pentru a fi mai dornic să cunoască mai multe despre lumea din jur, să aprecieze diferite tradiții.

Ce instrument muzical?

Pentru a decide ce instrument muzical ar fi indicat să studieze copilul, sfatul specialiștilor este să răspundem la următoarele întrebări:
• „Instrumentul muzical este atractiv pentru copil, îi face într-adevăr plăcere în momentul în care îl aude?"
• „Instrumentul muzical ales este potrivit personalității sale?"
• „Copilul se plânge de faptul că îi este greu să se familiarizeze cu un anumit instrument?"
• „Îți poți permite, din punct de vedere financiar, să achiziționezi un instrument muzical?"
• „Îți poți permite să plătești niște lecții de muzică pentru o perioadă îndelungată?"
• „Ce fel de muzică este pe placul micuțului tău?"
• „În cazul în care copilul va lua lecții de muzică acasă, cei din jur ar accepta acest lucru?"

Studiile efectuate în ultimele decenii au arătat că printre cele mai atractive instrumente muzicale pentru copii pot fi incluse:
• instrumentele de percuție (mai ales tobele)
• vioara
• pianul
• chitara
• recorderul (un instrument de suflat din familia fluierului)

V-ați gândit până acum la faptul că unui copil îi poate fi foarte util să știe să cânte la un instrument?

Citește și: E importanta muzica pentru copilul meu?

Surse:
www.ba-bamail.com, www.learningpotential.gov.au, www.liverpoolacademyofmusic.com.au, www.parents.com,
www.pbs.org

De ce nu este bine să îi spui copilului tău să învețe mult

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Data nașterii bebelușului

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Rihanna se destăinuie: Nu este visul oricui să facă un copil. Al meu este. Așa că sunt bine
  Rihanna se destăinuie: Nu este visul oricui să facă un copil. Al meu este. Așa că sunt bine

  Cu ocazia lansării autobiografiei sale, Rihanna a fost asaltată de reporterii care au prins ocazia de a afla adevărul despre ea - este sau nu însărcinată?

  Câștigă un Carusel Muzical Primii Pași
  Câștigă un Carusel Muzical Primii Pași

  Știm cu toții că bebelușii încep procesul de cunoaștere a mediului înconjurător încă din primele luni de viață. Aceștia reacționează la stimularea auditivă și...

  De ce este mai bine pentru copil să facă baie în mare și nu în piscină. Ce spune medicul
  De ce este mai bine pentru copil să facă baie în mare și nu în piscină. Ce spune medicul

  Apa mării, prin comparație cu apa din piscină, reprezintă de la bun început o variantă mai sănătoasă pentru copil, dat fiind conținutul bogat de sare, dar și a altor...

  Este însărcinată cu al cincilea a copil! Prezentatoarea ProTV este extaziată: ”Este cel mai dorit copil”
  Este însărcinată cu al cincilea a copil! Prezentatoarea ProTV este extaziată: ”Este cel mai dorit copil”

  Încă o graviduță în showbiz-ul românesc! Adriana Stere, corespondentul Știrilor Pro TV, a anunțat că este însărcinată cu al cincilea copil iar metoda prin...

  Joia Mare. Ce sa faci in aceasta zi din Saptamana Patimilor ca sa-ti mearga bine. De ce nu este bine sa te saruti in Joia Mare
  Joia Mare. Ce sa faci in aceasta zi din Saptamana Patimilor ca sa-ti mearga bine. De ce nu este bine sa te saruti in Joia Mare

  n Joia Mare este randuit sa praznuim patru evenimente din Saptamana Patimilor, primele doua facandu-se ziua, iar celelalte doua in noaptea de joi spre vineri.

  Cele 5 abilități pe care ar fi bine să le deprinzi înainte să ai un copil
  Cele 5 abilități pe care ar fi bine să le deprinzi înainte să ai un copil

  Pentru a reuși să faci față încă de la început provocărilor pe care le vei avea de înfruntat ca părinte, ar fi ideal dacă ai putea să deprinzi și să-ți...

  Ai o casnicie toxica? Ce e mai bine pentru copil, sa ramai sau sa te desparti?
  Ai o casnicie toxica? Ce e mai bine pentru copil, sa ramai sau sa te desparti?

  Pana nu demult, o casnicie toxica devenea tinta judecatii celorlalti. Divortul nu era privit cu ochi buni, iar cei care divortau erau considerati persoane egoiste, care nu se gandesc ca...

  © 2021 Qbebe