Atacul de panică la copii

Irina Olteanu - Redactor Senior

Atacul de panică la copii reprezintă o afecțiune comună și tratabilă și se manifestă prin perioade neașteptate și repetate de teamă sau disconfort intens, precum și ritm cardiac crescut sau scurtarea respirației. Ce alte simptome mai pot fi prezente, din ce cauze apare atacul de panică și ce tratament necesită îți explicăm în continuare.

Informații despre atacul de panică la copii

Atacul de panică poate să dureze de la câteva minute până la câteva ore și apare subit. Nu este previzibil și se repetă. Apare rareori în copilărie, dar adesea se manifestă în adolescență (perioada prepubertate) în urma unor drumuri repetate la medic și la camera de gardă înainte de a se stabili diagnosticul psihiatric. Mai mult de 3 milioane de americani vor experimenta o tulburare anxioasă în timpul vieții. Aceasta începe de obicei în adolescență, deși uneori poate debuta în copilărie, fiind transmisă pe cale ereditară.
Poate fi declanșat de o mulțime de aspecte; o trăsătură cheie a atacului de panică este că teama unui atac poate declanșa unul nou. Din acest motiv, mulți copii pot să evite locurile unde s-au confruntat anterior cu episoade de acest gen, precum și locurile unde nu ar putea și ajutați sau din care ar fi dificil să evadeze (locuri închise sau aglomerate - mașini, tuneluri, poduri și metrou). Unii copii pot evita să iasă singuri din casă, în cazuri extreme ajungând să refuze complet să iasă afară.

atacul de panica la copii

Simptome pentru atacul de panică

Copilul tău poate descrie senzațiile pe care le experimentează într-un atac de panică ca și cum s-ar confrunta cu un infarct; o senzație subită și copleșitoare de teamă de moarte sau pierderea controlului, un sentiment că lumea este ireală și o dorință intensă de a evada, precum și simptome fizice cum sunt amețeala sau senzația de leșin, tremurat, greață, palpitații, durere în piept, transpirații și scurtarea respirației. După un atac de panică, care de obicei atinge punctul culminant în decurs de 10 minute, copilul poate rămâne cu o teamă profundă de un alt atac. În comparație cu adulții, când apar la copii și la adolescenți se prezintă mai dramatic (plâng, țipă, se hiperventilează), ceea ce poate părea alarmant pentru părinți și cei din jur.

Factori de risc

Un istoric familial de tulburări din spectrul anxios, tulburări bipolare și/sau depresie reprezintă un factor de risc pentru dezvoltarea unui atac de panică. Problemele respiratorii precum astmul conferă de asemenea un risc, la fel ca și un istoric de episoade similare atacului de panică care nu întrunesc criteriile acestuia.

Diagnostic

Poate fi dificil de diagnosticat în rândul copiilor, conducând la numeroase vizite la medici și multiple teste medicale care sunt scumpe și potențial dureroase. Atunci când este evaluat și diagnosticat corect, răspunde bine la tratament. Copiii și adolescenții cu simptomele menționate trebuie să fie în primul rând examinați de medicul de familie sau pediatru. În cazul în care nu este identificată o altă cauză fizică sau afecțiune pentru acestea, trebuie realizată o evaluare cuprinzătoare de către un psihiatru specializat în terapia cu copii sau adolescenți.

Diagnosticul se realizează adesea numai după explicarea medicală a semnelor și simptomelor, precum și după excluderea altor tulburări psihiatrice (inclusiv tulburare obsesiv-compulsivă și sindrom de stres posttraumatic). Un profesionist va pune acest diagnostic dacă atacurile sunt recurente, neașteptate și dacă este sunt urmate în lunile următoare de simptome inclusiv: preocupare cu posibilitatea unor atacuri suplimentare, teama de efectele unui atac, inclusiv sentimentul de a avea un atac de cord sau de a înnebuni și o schimbare considerabilă a comportamentului normal în urma atacurilor, precum evitarea locurilor asociate acestora.

Tratament

Tratamentul pentru tulburarea anxioasă este adesea de succes și constă de obicei într-o componentă farmacologică și una psihoterapeutică. Unele medicamente pot opri atacurile de panică, iar psihoterapia poate ajuta atât copilul, cât și familia acestuia să învețe moduri de a reduce stresul sau conflictul care îl poate cauza.
- Psihoterapie - un medic va începe terapia comportamentală cognitivă pentru a începe să reducă tiparele comportamentale negative, bazate pe evitare. O altă formă comună de tratament constă în terapia de expunere, care contracarează anxietatea anticipativă prin expunere graduală la situații asociate atacurilor; copilul deprinde modalități de control asupra anxietății resimțite prin tehnici de respirație
- Farmacologică - mai multe tipuri de medicamente pot fi prescrise pentru a trata efectele atacurilor de panică, începând cu antidepresive, care s-au dovedit eficiente. Benzodiazepinele sunt utilizate și s-au dovedit cele mai eficiente, dar pot conduce la un risc de dependență (în plus au efect sedativ și pot influența învățarea și memoria), prin urmare inhibitorii selectivi ai recaptarii serotoninei sunt de preferat.

atacul de panica la copii

Complicații

În cazul în care nu este recunoscut și tratat la timp, atacul de panică și complicațiile sale se pot dovedi devastatoare. Poate interfera cu relațiile, mediul școlar, precum și dezvoltarea normală a copilului sau a adolescentului. Atacurile pot conduce nu doar la o anxietate gravă, dar pot să afecteze de asemenea alte părți ale dispoziției sau funcționării copilului. Copiii și adolescenții pot să înceapă să resimtă anxietate în cea mai mare parte a timpului, chiar și atunci când nu au atacuri de panică. Unii încep să evite situațiile unde se tem că acestea pot apărea sau în care ajutorul nu este disponibil (să meargă la școală sau să fie separat de părinți), ceea ce poate fi încadrat drept agorafobie. Unii copii pot să dezvolte depresie gravă și chiar pot fi expuși unui risc de comportament suicidar. Pentru a scădea gradul de anxietate resimțit, unii adolescenți vor apela la alcool sau droguri.
Atacurile de panică pot să apară de sine stătător sau alături de alte tulburări precum anxietatea de separare sau probleme mentale precum tulburarea obsesiv-compulsivă, dar și probleme medicale (atacul de panincă poate declanșa un episod astmatic și viceversa). Pot să dispară perioade lungi de timp pentru a reapărea ulterior.

Surse: www.aacap.org; www.merckmanuals.com; www.worrywisekids.org; https://childmind.org

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

  Alte articole care te-ar putea interesa

  Părinți, calmați-vă! E un virus, nu o sentință la moarte! Panica duce acolo, nu virusul!
  Părinți, calmați-vă! E un virus, nu o sentință la moarte! Panica duce acolo, nu virusul!

  Nu este prima dată când România se lasă inundată de panică și nici prima dată când se pare că nu reușim să învățăm nimic benefic. Profit de această...

  Am născut singură, deși eram la spital. A trecut o lună de atunci și încă am atacuri de panică
  Am născut singură, deși eram la spital. A trecut o lună de atunci și încă am atacuri de panică

  Povestea incredibilă a unei mămici de peste hotare care, deși se afla pe patul de spital înconjurată de asistente, a născut singură. Mai multe detalii în articol.

  Nu mai ai dezinfectant? Nu te panica, iată cu ce poți să îl înlocuiești
  Nu mai ai dezinfectant? Nu te panica, iată cu ce poți să îl înlocuiești

  În situații extreme găsim soluții extreme. Dacă ai rămas fără dezinfectant în casă, atât de util pe vreme de coronavirus, iată cu ce poți să îl...

  Panică la metrou la Romană: am văzut cum o mamă a fost separată de copilul ei de ușile închise brusc
  Panică la metrou la Romană: am văzut cum o mamă a fost separată de copilul ei de ușile închise brusc

  Aseară eram relaxată, dar obosită. După o zi întreagă de muncă mă întorceam cu metroul acasă și ședeam liniștită, fericită că am găsit loc, cu căștile în...

  3 copii au murit din cauza unor noi simptome asociate cu SARS CoV2
  3 copii au murit din cauza unor noi simptome asociate cu SARS CoV2

  O boală misterioasă cu simptome asociate noului tip de coronavirus a ucis deja 3 copii! Iar numărul cazurilor crește pe zi ce trece!

  Anca Serea are bonă și menajeră, dar gătește zilnic pentru cei 6 copii ai săi. Cum se descurcă
  Anca Serea are bonă și menajeră, dar gătește zilnic pentru cei 6 copii ai săi. Cum se descurcă

  Anca Serea este întrebată mai mereu cum se descurcă cu creșterea celor șase copii ai săi, iar recent ea a mărturisit că deși se bucură de ajutorul unei bone și al unei...

  Are 11 copii, schimbă 600 scutece pe săptămână, dar îşi mai doreşte cel puţin 4 copii
  Are 11 copii, schimbă 600 scutece pe săptămână, dar îşi mai doreşte cel puţin 4 copii

  Britni Church (din SUA) esta mama a 11 copii, dar a mărturisit că i-ar plăcea să aibă şi mai mulţi. Iată care este povestea ei!

  Drama lui Clotilde Armand: i-au murit doi copii! ”Când sunt întrebată câți copii am, fac tot posibilul să evit să răspund”
  Drama lui Clotilde Armand: i-au murit doi copii! ”Când sunt întrebată câți copii am, fac tot posibilul să evit să răspund”

  ”Dar un copil când faci?” - o întrebare simplă, dar destul de dureroasă pentru o femeie care nu poate rămâne însărcinată sau care a pierdut o...

  © 2022 Qbebe