Culinarby
Qbebe

Masa de Crăciun: meniu complet baby-friendly și idei de decorare

Masa de Crăciun: meniu complet baby-friendly și idei de decorare

Mirela Floricescu - Redactor

Crăciunul reprezintă prilejul perfect pentru a ne înfrupta din bucatele pregătite cu multă dragoste. În timp ce majoritatea gospodinelor preferă să facă mâncăruri tradiționale de Crăciun, altele își doresc să aducă elemente de noutate mesei de sărbătoare. Dacă încă nu te-ai decis ce bucate să pui pe masă, iată mai jos un meniu complet format din mâncăruri tradiționale de Crăciun și alte preparate speciale.

Masa de Crăciun: meniu complet baby-friendly și idei de decorare
Nivel dificultate Nivel dificultate:
mediu
Feluri de mancare Prezent in categoriile:
Aperitive, Carne de porc, Fripturi de porc, Deserturi, Feluri de mancare, Aperitive de Craciun, La cuptor, La foc, Mancaruri de Craciun, Iarna, Carne, Fructe, Prajituri, Torturi, Fripturi, Mancaruri, Romanesti, Craciun, Deosebite

Ce punem pe masa de Crăciun – semnificația preparatelor

Le pregătești cu multă dragoste în fiecare an pentru membrii familiei și prieteni, dar poate nu știi istoria preparatelor specifice Crăciunului. Iată de unde provin toate aceste mâncăruri tradiționale de Crăciun.

masa-plina-de-decoratiuni-pentru-craciun-farfurii-si-pahare

  • Toba și caltaboșul: sunt 2 mâncăruri tradiționale de Crăciun asemănătoare, ingredientele principale fiind organele de porc. Caltaboșul își are originile în Moldova, fiind vorba despre niște cârnați, preparați în ziua de Ignat (pe 20 decembrie) din măruntaiele de la porc. Valorificarea fiecărei părți a animalului sacrificat este motivul pentru care bătrânii au început încă din secolul XX să prepare caltaboșul. După ce sunt fierte, organele se condimentează cu cimbru, usturoi, sare și piper și sunt puse în membrană naturală de la porc. Apoi, preparatul este depozitat la rece pentru câteva zile. Singura diferență între tobă și caltaboș o reprezintă cantitatea de carne. La tobă se mai folosesc zgârciuri de porc și grăsime, dar la caltaboș sunt puse doar organele. În prezent, toba sau caltaboșul nu lipsesc din niciun meniu pentru masa de Crăciun.
  • Piftia: provine de la greci și bulgari și se traduce prin cuvântul „gelatină”. Cuvântul piftie a aprăut pentru prima dată în limba română în textele lui Dosoftei Barilă, un cărturar român din secolul al XVII-lea. Răcitura preparată din urechile și picoarele de porc are același scop, acela de a nu pierde niciun gram din animalul sacrificat. În funcție de zona țării, piftiei i se mai spune și cocioane, aituri, înghețătură, piciorong sau tremurici.
  • Salata de boeuf: este un preparat derivat de la salata Olivier, numită și „salată rusească” în mai multe țări. Această salată a fost pregătită pentru prima dată în 1860 de către bucătarul francez Lucien Olivier. Nu lipsește din niciun meniu festiv, deoarece reprezintă aperitivul perfect, ingredientele principale fiind carnea și legumele.
  • Sarmalele: poate dintre toate acele mâncăruri tradiționale de Crăciun menționate anterior, sarmalele sunt cele mai îndrăgite de români. Indiferent dacă sunt în foi de varză sau viță, umplute cu carne de porc sau pui, sarmalele stau la loc de cinste pe masa de Crăciun. Sarmaua provine de la cuvântul turcesc „sarmak” care înseamnă rulou sau pachet. Apărute prima dată în Imperiul Otoman, sarmalele erau fierte încă de atunci timp de mai multe ore, în vase mari de lut. Peste 24 de țări din Europa de Est și Asia au preluat sarmalele și au modificat rețeta în funcție de cultura locală. Sarmaua reprezintă un exemplu clar de cum istoria, gastronomia și comerțul sunt conectate între ele și influențează o bună parte din mapamond.
  • Cârnații: cuvântul „cârnat” provine din limba latină de la „salsus” care înseamnă sărat sau conservat. Acum sute de ani oamenii nu știau de puterea refrigerării, tocmai de aceea aveau nevoie de preparate care să reziste mai mult timp. Cârnații au rezolvat orice problemă, iar uscarea lor a fost soluția găsită de oameni pe moment. De asemenea, condimentele folosite la prepararea cârnaților precum piperul, rozmarinul sau boiaua ajută la conservarea cărnii.
  • Cozonacul: este cunoscut și sub numele de „pâine dulce”. Cozonacul își are originile tocmai în Egiptul Antic. Acum peste 4.000 de ani, egiptenii stăpâneau tehnici de dospire a pâinilor, iar pe unele dintre ele le îndulceau cu miere. De asemenea, foloseau pentru coacere niște cuptoare speciale. Apoi, în Antichitate, grecii făceau și ei aceeași pâine dulce cu miere și nuci. În Imperiul Roman, cozonacul numit „libum” era oferit ca ofrandă zeilor, fiind umplut cu brânză și stafide. Abia în secolul al XVII-lea, cozonacul a început să fie copt în forme mai subțiri și lungi, la recomandarea unui bucătar englez. În prezent, cozonacul este nelipsit din lista cu mâncăruri tradiționale de Crăciun, fiind umplut cu stafide, cacao sau rahat, în funcție de zona țării.
  • Vinul: sau „sângele zeilor” este una dintre cele mai vechi licori din lume. Prima cramă din istorie a fost localizată în Armenia, fiind acolo încă din anul 4.100 î.Hr. Vinul are și însemnătate biblică, deoarece el reprezintă pentru creștini sângele Domnului, care s-a vărsat pentru mântuirea oamenilor. De aceea, vinul este folosit la numeroase ceremoniale religioase. Datorită semnificației puternice pentru creștini, vinul nu lipsește de pe mesele de sărbătoare, fiind consumat după felurile de mâncare principale.

Meniu simplu și tradițional de Crăciun

Mâncărurile tradiționale rămân la fel de populare în fiecare an și nu lipsesc de pe nicio masă. Poate aceste rețete de Crăciun tradiționale românești ți se par foarte greu de preparat sau ingredientele nu sunt pe placul tău. În realitate, sarmalele, piftia și prăjiturile pe care le mâncăm încă din copilărie de sărbători se pregătesc foarte ușor. Iată mai jos câteva mâncăruri tradiționale de Crăciun simple și delicioase.

oala-plina-cu-sarmale-pentru-craciun

  • Piftia de curcan: este unul dintre cele mai apreciate aperitive reci de pe mesele de sărbătoare. Piftia de curcan este consumată cu precădere în sezonul rece, iar cina de Crăciun reprezintă momentul ideal pentru care să pregătești chiar tu acasă o răcitură delicioasă. Carnea de curcan este săracă în calorii, fiind potrivită și pentru copii. Tot ce trebuie să faci pentru a prepara piftia de curcan este să pui carnea la fiert câteva ore bune. Apoi, zeama rămasă de la carne împreună cu aceasta se pun în castroane la rece.
  • Salata de boeuf cu carne de vită sau pui: este nu doar foarte gustoasă, ci și sățioasă, fiind una dintre cele mai populare mâncăruri de sărbători. În funcție de preferințe, salata de boeuf se pregătește cu niște carne de pui sau vită. Legumele se pun și ele tot după gust, iar maioneza este recomandată a fi light dacă urmezi o dietă strictă chiar și de sărbători.
  • Sarmalele cu carne de găină: din lista cu mâncăruri tradiționale de Crăciun nu pot lipsi sarmalele. Cu siguranță, cele mai bune sarmale sunt cele pe care mamele noastre ni le pregăteau cu multă dragoste în copilărie. Însă, nu trebuie să ai abilități de bucătar pentru a prepara niște sarmale. Dacă ai copii mici sau pur și simplu nu ești fan al cărnii de porc, cea de găină sau de curcan sunt cele mai bune opțiuni. De asemenea, poți înlocui varza murată cu foile de viță.
  • Friptura de porc la tavă: carnea de porc este nelipsită de pe mesele de sărbătoare. Din cauza faptului că este bogată în grăsimi, carnea de porc este mai greu digerabilă. Pentru a scăpa de o parte din grăsime alege mușchiul de porc sau cotletul, apoi prepară carnea la cuptor, nu prăjită în tigaie. Friptura de porc la tavă este perfectă pentru masa românească de Crăciun.
  • Cârnații de casă: sunt alternativa sigură pentru mezelurile din comerț, deoarece sunt pregătiți numai din carne proaspătă, iar condimentele sunt adăugate fix după gustul fiecăruia. Dacă ai o mașină de tocată acasă ești deja gata să faci niște cârnați de casă gustoși pentru masa de Crăciun tradițională.
  • Prăjitura cu gem: este, de fapt, un pandișpan sau un chec simplu peste care poți să adaugi gem. Deși este o prăjitură simplă cu gem, cei mici vor fi încântați la masa de Crăciun de acest desert.
  • Cozonacul pufos: este nelipsit din lista cu mâncăruri tradiționale de Crăciun. Cozonacul pregătit în casă este aromat și fraged, fiind pe gustul chiar și celor mai mofturoși membrii al familiei. Pentru a face cozonaci pufoși ai nevoie de puțină răbdare, deoarece coca trebuie frământată, apoi lăsată ore bune la crescut.

Citește și: Meniul de Crăciun: 5 rețete delicioase pentru copii

Încă nu te-ai hotărât? 10 preparate din carne de porc pentru masa de Crăciun

Carnea de porc este prezentă în aproape orice meniu pentru masa de Crăciun. Încă de pe 20 decembrie, din ziua Ignatului, gospodinele se apucă de prepararea cărnii de porc. Până la urmă, musafirii așeptați la masă în ziua de Crăciun trebuie să fie pe deplin mulțumiți de mâncare. Dacă încă nu știi ce preparate din carne de porc să faci, am pregătit mai jos o listă cu 10 rețete deosebite de sărbători care să-ți servească drept sursă de inspirație.

barbat-care-taie-o-bucata-de-carne-aflata-pe-o-masa-plina-cu-alte-mancaruri-traditionale-pentru-craciun

  1. Cotlete de porc în vin: se poate spune că această rețetă face parte dintre acele mâncăruri tradiționale de Crăciun, fiind și cea mai simplă dintre toate. Cotletele trebuie asezonate cu sare și piper, apoi rumenite în tigaie pe fiecare parte câte 3 – 4 minute. Ulterior, cotletele se pun într-o tavă, se toarnă vin peste ele și se lasă la cuptor pentru 45 – 50 de minute.
  2. Ciolan de porc la cuptor: ciolanul se pune la fiert cu foi de dafin, piper și sare pentru 1 oră. Ciolanul trebuie fiert musai înainte de a fi pus la cuptor, pentru a obține o carne fragedă și suculentă. După ce s-a fiert, se unge pe toate părțile cu usturoi și chimen. Se pune ciolanul într-o tavă, iar aceasta la rândul ei trebuie acoperită cu folie de aluminiu. Tava se dă la cuptor pentru 1 oră, apoi se ia folia de aluminiu și se mai lasă ciolanul la rumenit pentru 30 de minute.
  3. Cotlet de porc umplut cu cârnați: se taie o bucată mai lungă de cârnat decât bucata de carne. Cotletul se străpunge în centru cu lama unui cuțit mai lat. Trebuie să introduci cârnatul prin acel loc, iar capetele să nu fie mai mari de 1 cm în afara cotletului. Apoi, cotletul se asezonează pe toate părțile cu piper, sare și rozmarin. Cotletul se pune la fiert într-o cratiță și se acoperă cu apă. După maxim 30 de minute, cotletul de porc umplut este gata.
  4. Ruladă din carne de porc cu ceapă și ciuperci: într-o tigaie încinsă cu puțin ulei se pun ceapa și ciupercile tăiate mărunt și se lasă la călit pentru 7 – 8 minute. La 1 kg de pulpă de porc îți trebuie 250 g de ciuperci și 2 cepe mari. În timp ce legumele se călesc, taie carnea pe lungime, astfel să obții o foaie care se poate rula. Dacă felia de carne este prea groasă, bate-o cu ciocanul de șnitele. Legumele se pun peste carnea proaspăt tăiată, apoi rulează strâns și leagă cu sfoară alimentară. Rulada se asezonează cu sare, piper și rozmarin, se așază într-o tavă și se pune la cuptor pentru 30 – 35 de minute.
  5. Cotlete de porc cu sos de portocală și coniac: la început trebuie să pregătești marinata pentru carne. Amestecă într-un bol zeama de la 3 portocale cu 3 lingurițe de coniac, sare, piper, boabe de coriandru și 3 linguri cu ulei de măsline. Scufundă cotletele în baiț și lasă-le la frigider pentru cel puțin 3 ore. După ce carnea a stat la marinat, cotletele se scurg de zeamă și se prăjesc în tigaie câte 3 minute pe fiecare parte.
  6. Chifteluțe din carne de porc: aceste chifteluțe pot fi chiar mâncăruri tradiționale de Crăciun, deoarece carnea tocată este la mare căutare în sezonul rece. Pentru 500 g de carne tocată de porc îți mai trebuie 80 g de pâine înmuiată în apă, o jumătate de ceapă tocată mărunt, 1 legătură de pătrunjel tocat, 2 căței de usturoi zdrobiți și condimente după gust. Amestecă toate ingredientele, apoi formează chifteluțele în dimensiunea pe care ți-o dorești. Dă chifteluțele prin făină, apoi pune-le la prăjit pentru 3 – 4 minute.
  7. Bacon de casă: se alege obligatoriu o bucată de carne cu o grosime de cel puțin 6 cm și care are straturi de grăsime. Se face un amestec de sare, piper și usturoi și se asezonează carnea pe toate părțile. Carnea se așază într-o caserolă, apoi este depozitată la frigider pentru minim 72 de ore. După 3 zile, carnea trebuie scoasă din frigider și pusă pe grătar deasupra unor pachete din folie de aluminiu, pline cu așchii de copac. Carnea trebuie să stea peste pachete acoperită etanș cu un capac, pentru 1 oră și jumătate. Scopul este ca baconul să stea cât mai mult la afumat. Când este gata, baconul se pune la frigider, dar presat deasupra cu un tocător de lemn. Abia după alte 5 – 6 ore, baconul este gata de consumat.
  8. Piept de porc marinat în bere: carnea de porc trebuie asezonată cu sare, piper și puțin muștar. După 2 ore la marinat, carnea se pune în tavă, se toarnă berea (neagră de preferat), iar tava se acoperă cu folie de aluminiu. Friptura este gata după 1 oră și jumătate de stat la cuptor.
  9. Tocăniță din carne de porc cu ananas: carnea se pune la prăjit într-o tigaie încinsă. Când aproape s-a rumenit, se adaugă o ceapă tăiată mărunt și un morcov ras. La final, se pun condimentele și câteva linguri de vin, împreună cu pastă de roșii și ananas tăiat cubulețe. După încă 10 – 15 minute de fierbere, tocănița este gata.
  10. Mușchiuleț de porc în lapte: carnea se rumenește pe ambele părți într-o oală încăpătoare. Apoi, se toarnă laptele în aceeași oală cât să acopere carnea, împreună cu un praf de sare, câteva foi de dafin și boabe de piper. După 30 – 35 de minute de fiert în lapte, mușchiulețul este gata. Până la servire, păstrează carnea acoperită pentru a rămâne cât mai fragedă.

Preparate speciale pentru masa de Crăciun: 7 idei deosebite

Dacă vrei să lași în urmă rețetele tradiționale pentru sărbătorile de iarnă ce urmează să vină, este momentul să alcătuiești câteva meniuri sofisticate de Revelion și Crăciun. Față de popularele sarmale sau salata de boeuf, cele 7 rețete de mai jos au nevoie de mai multă răbdare și de ingrediente pe care este bine să le cumperi din timp.

femeie-cu-o-caciula-de-mos-craciun-asaza-pe-masa-un-pui-iar-alta-femeie-in-varsta-cu-ochelari-se-uita-la-ea-si-zambeste

  1. Pui copt în unt cu cartofi la cuptor: puiul întreg se unge pe toate părțile (inclusiv în interior) cu mult unt topit amestecat cu rozmarin, sare, piper și usturoi granulat. Puiul se pune la cuptor pentru 45 – 50 de minute. Înainte cu 20 de minute ca puiul să fie gata, se adaugă și feliile de cartofi în aceeași tavă.
  2. Curcan umplut cu porc și bacon: pune o ceapă tocată mărunt la călit, împreună cu 2 căței de usturoi pisați. Când ceapa s-a înmuiat, se adaugă 250 g de carne tocată de porc și bacon mărunțit. La final, se pune o mână de pesmet, sare, piper și cimbru. Amestecul proaspăt făcut se îndeasă între pielea și pieptul curcanului. Apoi, curcanul se pune într-o tavă și se unge pe toate părțile cu ulei de măsline. Curcanul umplut este gata în 40 – 50 de minute.
  3. Cuscus de iarnă: într-un bol termorezistent pune cuscusul și toarnă apă fierbinte cât să-l acopere. Apoi, acoperă bolul cu folie de aluminiu și lasă cuscusul să se umfle pentru 15 – 20 minute. Separat, călește legumele tale preferate în puțin unt și nu uita să adaugi condimentele favorite. Dacă cuscusul s-a umflat, pune legumele călite deasupra.
  4. Rădăcinoase coapte cu sirop de arțar: nu este pe lista cu mâncăruri tradiționale de Crăciun, dar legumele sunt indicate dacă vrei să înlocuiești preparatele pline de grăsimi. Tot ce trebuie să faci este să tai păstârnacul, țelina și morcovul de-a lungul și să le așezi într-o tavă. Apoi toarnă peste ele sirop de arțar și nu uita de piper și sare. Amestecă legumele astfel încât siropul să le îmbrace pe toate. Pune legumele la cuptor pentru 30 de minute.
  5. Salată de cartofi cu bacon crocant și castraveți murați: reprezintă alternativa sigură la clasica salată de boeuf. Amestecă niște cartofi fierți și tocați mărunt cu bacon rumenit în tigaie în prealabil, iar pentru un plus de savoare se adaugă și feliuțe subțiri de castraveți murați.
  6. Banana bread: începe prin a amesteca într-un bol 250 g de făină cu 1 linguriță de bicarbonat de sodiu și un praf de sare. Separat, se bat 150 g de unt topit, 250 g de zahăr brun și 2 ouă. După ce ai obținut un amestec omogen se pune treptat făina și bicarbonatul. La final, se adaugă 3 banane pasate și 100 g de nuci mărunțite. Checul se pune în 2 tăvi și se dă la copt pentru 50 de minute – 1 oră.
  7. Bezele cu cacao și sos de ciocolată: bate albușurile cu mixerul la viteză mare până devin spumă tare. Adaugă treptat 6 linguri de zahăr și mai amestecă cu mixerul până ce albușurile devin lucioase și stau lipite de castron. La final, adaugă 4 – 5 linguri de cacao și încorporeaz-o în albușuri cu ajutorul unei spatule. Nu amesteca tare, ci foaorte încet de sus în jos. Culoarea bezelelor nu trebuie să fie uniformă. Într-o tavă tapetată cu hârtie de copt pune câte 2 linguri din albușul bătut. Pune bezelele la cuptor pentru 1 oră și jumătate. La servire, toarnă peste bezele un sos din ciocolată neagră în care ai adăugat un cubuleț de unt.

Citește și: Mic dejun cu Moș Crăciun

Ceva bun de Crăciun - 10 deserturi festive delicioase

Dulciurile sunt atât pe placul adulților, cât și a celor mici. Nici o masă festivă nu se poate încheia fără a gusta măcar din 2 – 3 tipuri de prăjituri sau torturi. De aceea, este bine să-ți pui la punct lista cu rețete de sărbători pe care urmează să le pregătești, tocmai pentru a-ți impresiona musafirii în ziua de Crăciun.

mama-si-copii-imbracati-de-craciun-fac-impreuna-prajituri-in-bucatarie

  1. Prăjitura Mimoza: este formată din foi de plăcintă fragede, cremă fină cu griș și un gem dulce-acrișor. Există numeroase variante ale prăjiturii Mimoza și partea bună este că o bună parte dintre ingredientele de care ai nevoie le ai deja în casă.
  2. Tort fără coacere cu mascarpone: dacă vrei să le oferi invitaților la masa de Crăciun o experiență culinară unică, trebuie să pregătești musai un tort cu mascarpone fără coacere, gata în doar 1 – 2 ore. În funcție de gusturi, la tortul cu mascarpone se pune ciocolată sau sirop de fructe.
  3. Chec cu fructe uscate: dacă vrei să oferi un gust nou banalului chec, atunci adaugă un ingredient surpriză. Fructele uscate sunt potrivite sezonului rece, astfel că vor fi cu siguranță la mare căutare la masa de Crăciun.
  4. Prăjitură cu iaurt: este opțiunea ideală dacă vrei să pregătești ceva pentru copii. De asemenea, dacă nu ai timp să stai în bucătărie, află că prăjitura cu iaurt este gata în maxim 1 oră.
  5. Tort de smochine: provenit din bucătăria italienească, tortul de smochine reprezintă o metodă sănătoasă de satisface pofta de dulciuri a familiei tale.
  6. Ruladă cu ciocolată: umplută cu o cremă fină de mascaropne și fructe proaspete. Rulada cu ciocolată este combinația perfectă dintre blatul pufos și cremă, dacă nu îți dorești să faci un blat de tort clasic. Pe lângă fructele proaspete, merg de minune și cele confiate.
  7. Fursecuri cu ciocolată neagră: din categoria de rețete pentru masa de Crăciun nu pot lipsi fursecurile, care pot fi așezate pe masă încă de la început. Fursecurile cu ciocolată neagră sunt aromate și sățioase, astfel că sunt gustarea perfectă chiar și între felurile de mâncare principale.
  8. Fursecuri de Crăciun: prăjiturile în formă de steluță, om de zăpadă sau ren nu doar că sunt gustoase, ci arată senzațioanl pe masă. Astfel de forme sunt asociate cu sărbătoarea Crăciunului. Dacă nu știi ce să faci în serile friguroase de iarnă, prepară multe fursecuri de Crăciun alături de cei mici.
  9. Prăjitură cu banane și biscuiți: felurile de mâncare copioase cer un desert lejer și cu multe fructe. Bananele dau un gust special prăjiturilor și ajută chiar și la digestie. Prăjitura cu banane și biscuiți se prepară în maxim 30 de minute, deoarece nu are nevoie de coacere.
  10. Cornulețe cu rahat: sunt mici gustări la fel de aromate precum fursecurile. Astfel, dacă vrei să pui pe masa de sărbătoare și altceva în afară de fursecuri, cornulețele cu rahat sunt ideale. Pregătirea lor nu necesită foarte mult timp și ne aduc instant aminte de copilărie.

Idei de decorare a mesei de Crăciun

În aranjarea mesei pentru Crăciun este important să te decizi pe stil vrei să mergi, anume tradițional sau modern. Dacă preferi tradiționalul, atunci culorile recomandate pentru fața de masă, șervete sau farfuri sunt roșul, verde și auriul, toate specifice sărbătorilor de iarnă. Pentru un impact vizual puternic este recomandat să alegi o față de masă roșie, completată de o veselă cu accente aurii. De asemenea, poți să pui mici crenguțe parfumate de brad în dreptul fiecărui invitat, iar de-a lungul mesei poți lăsa conuri de brad.

masa-decorata-special-pentru-masa-de-craciun

În schimb, dacă ne referim la stilul modern, specific este albul, completat cu nuanțe de crem/auriu sau accente argintii. Poți alege chiar o față de masă cu motive florale discrete sau ghirlande argintii răsfirate de-a lungul mesei. Lumânările parfumate sunt și ele la mare căutare, deoarece conferă un aer sofisticat mesei. Tot în stilul modern intră și culorile tari precum movul sau albastrul. În loc de lumânările parfumate sau ghirlande poți așeza pe masă o vază plină cu flori colorate, care aduc o stare de veselie.

Indiferent de stilul în care vor fi unele aranjamente pentru masa de Crăciun, completează totul cu mici boluri pline cu bomboane, platouri cu fursecuri sau fructe proaspete și uscate. Copii se vor bucura de micile gustări, mai ales dacă le vei pregăti chiar tu în casă.

Citește și: Băutură caldă de Crăciun, cu lapte, vanilie și banane

Tradiții de Crăciun

De sărbătoarea Crăciunului sunt legate multe tradiții. În fiecare zonă a țării există tradiții care sunt respectate în fiecare an. Prosperitatea și fericirea sunt asociate cu respectarea datinilor. Iată mai jos 5 tradiții de Crăciun de care nu știai până acum.

grup-de-oameni-de-la-sat-merg-cu-steaua-de-craciun

  • În unele sate din Banat împodobitul bradului nu seamănă deloc cu obiceiul practicat la oraș. Acolo, nu se pun decorațiuni în brad, ci se pun sub el cârnați, rachiu și colaci proaspeți, toate aceste bucate fiind pentru Moș Crăciun.
  • În Crișana, în seara de Crăciun, se joacă Turca, adică un dans menit să aducă prosperitate.
  • În Maramureș, copii merg cu „steaua” în Ajunul Crăciunului, pentru a vesti Nașterea Domnului.
  • În Bucovina, cina din seara de Crăciun este foarte importantă. Pe masă sunt așezate 12 feluri de mâncare, fiecare simbolizând câte o lună a anului. De asemenea, oamenii nu mănâncă până nu îngenunchează în fața mesei și spun rugăciuni.
  • În Moldova, sătenii nu se ating de bucate înaintea ursitorului. Acesta trece în seara de Ajun pe la fiecare casă și gustă din bucatele lăsate de gospodine pe prispa casei. Se spune că dacă ursitorului i-a plăcut mâncarea, fetele nemăritate își vor visa alesul.

Crăciunul este cea mai așteptată sărbătoare a iernii. Masa de Crăciun aduce aproape familia și prietenii, fiind momentul în care cele mai gustoase bucate aduc veselie și bună dispoziție. De cele mai multe ori, gospodinele pregătesc cu zile bune înaintea Crăciunului mâncăruri tradiționale de Crăciun. Dacă încă nu te-ai decis ce preparate vrei să faci, alege câteva din acele mâncăruri tradiționale de Crăciun sau poate altele mai sofisticate.

Surse: savoriurbane.com, adevarul.ro, a1.ro, simonacallas.com, oradesibiu.ro, historia.ro, gustos.ro, unica.ro, sensodays.ro, folina.ro, dianabrici.com, casoteca.ro, mazilique.ro, e-retete.ro, lauralaurentiu.ro, arctic.ro

Surse foto: istockphoto.com

Articolul urmator
Fisticul: beneficii și idei de rețete
Fisticul: beneficii și idei de rețete

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3 (5)

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Ce meniu vor avea elevii în programul "Masa caldă" finanțat de Guvern
    Ce meniu vor avea elevii în programul "Masa caldă" finanțat de Guvern

    Deși școala a început deja de două săptămâni, ”Programul masă caldă în şcoli” aprobat de Guvern nu intră încă în cele 350 de școli aflate...

    Copiii mei urăsc preparatele tradiționale, așa că îi las să mănânce ce vor ei la masa de Crăciun
    Copiii mei urăsc preparatele tradiționale, așa că îi las să mănânce ce vor ei la masa de Crăciun

    Sarmale, salată de boeuf, cârnați, caltaboș, piftie - cam acestea sunt preparatele pe care abia așteptăm să le savurăm an de an, la masa de Crăciun. Ce facem, însă, cu...

    „Lături pentru porci, nu masă caldă pentru copii!” - Ce primesc elevii de la o școală din Sălaj la masa de prânz
    „Lături pentru porci, nu masă caldă pentru copii!” - Ce primesc elevii de la o școală din Sălaj la masa de prânz

    Părinții de la o școală din Sălaj acuză că elevii servesc „lături pentru porci” prin programul „Masa caldă”. Acesta a fost lansat în 2016 cu scopul de...

    Oana Roman îi face un cadou inedit fiicei ei de Crăciun. O duce în Laponia să își împlinească visul de a-l întâlni pe Moș Crăciun!
    Oana Roman îi face un cadou inedit fiicei ei de Crăciun. O duce în Laponia să își împlinească visul de a-l întâlni pe Moș Crăciun!

    Anul acesta, Laponia face parte dintre cele mai căutate destinații de vacanță. De aceea, nu este surprinzător faptul că și vedetele de la noi încearcă să-și...

    Baby Boom Show, ediţia de primăvară, se mută în online şi este cu intrare gratuită!
    Baby Boom Show, ediţia de primăvară, se mută în online şi este cu intrare gratuită!

    Baby Boom Show, cel mai mare târg pentru copii între 0-7 ani şi viitoare mămici, se desfăşoară de peste 16 ani în cel puţin două ediţii anuale, primăvara şi...

    „Moș Crăciun, fă-o pe mama să mă sune, măcar atât...”. Tot ce își dorește o fetiță de Crăciun este să își audă mama!
    „Moș Crăciun, fă-o pe mama să mă sune, măcar atât...”. Tot ce își dorește o fetiță de Crăciun este să își audă mama!

    Pentru copiii cu părinți plecați să lucreze în străinătate, sărbătorile de iarnă sunt prilej de bucurie numai dacă îi revăd pe aceștia. Din păcate, nu...

    Baby Boom Show - o ediţie de succes „ca pe vremuri”
    Baby Boom Show - o ediţie de succes „ca pe vremuri”

    Ediţia de primăvară a Baby Boom Show, cel mai mare târg pentru copii şi viitoare mămici care a avut loc între 26 şi 29 mai, s-a încheiat cu succes, la fel ca în...

    Copiii sunt mici oameni ai peșterii! Cum reușești să-i înveți, pe limba lor, bunele maniere la masă
    Copiii sunt mici oameni ai peșterii! Cum reușești să-i înveți, pe limba lor, bunele maniere la masă

    E greu să-l faci pe cel mic să stea la masă, sau să nu se mai joace cu mâncarea? Nu e nimic, încă nu e târziu să învețe bunele maniere. Harvey Karp, medic...

    © 2024 Qbebe